ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-
Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες σημειώθηκαν, χθες, στη Δυτική Οχθη, όπου το θερμόμετρο της έντασης φαίνεται ότι αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει.
Η αφορμή των νέων συγκρούσεων δόθηκε την Τρίτη το απόγευμα, οπότεΙσραηλινοί στρατιώτες γάζωσαν, κυριολεκτικά, φορτηγό, στο οποίο επέβαιναν Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο Ισραήλ όταν ο οδηγός του προσπάθησε να παρακάμψει την ουρά των αυτοκινήτων που είχε δημιουργηθεί μπροστά σε ένα ισραηλινό μπλόκο. Το φορτηγό ξέφυγε, λόγω της ταχύτητάς του, από την πορεία του και η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ύποπτη και επικίνδυνη από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που αντέδρασαν με ριπές αυτομάτων όπλων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 4 άλλοι. Το περιστατικό, που συνέβη κοντά στη Χεβρώνα, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων που ξεχύθηκαν από το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους της Χεβρώνα, όπου σήμερα αρχίζει 3ήμερη απεργία διαμαρτυρίας.
Χθες, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, στη Ραμάλλα και στην περίμετρο του χωριού Ντούρα, όπου πραγματοποιήθηκε και η κηδεία των 3 θυμάτων, η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση περισσοτέρων των 10.000 ατόμων. Στη Χεβρώνα, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εκτόξευαν, επί ώρες, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους Ισραηλινούς στρατιώτες που απάντησαν με δακρυγόνα και με λαστιχένιες σφαίρες. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στη Ραμάλλα, όπου στις συγκρούσεις πήρε μέρος και ένας εβραίος έποικος, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 32 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 1 Ισραηλινός στρατιώτης νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα.
Ο γενικός διοικητής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, στρατηγός Ούζι Νταγιάν διαβεβαίωσε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία της έρευνας για την εξακρίβωση της αιτίας που οδήγησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, αν και παραδέχτηκε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι "έγινε κάποιο λάθος" και ανακοίνωσε ότι, ήδη, ανακρίνονται 2 στρατιώτες. Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, ο Νταγιάν έδωσε εντολή να αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, ενώ οι υπάρχουσες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή τέθηκαν σε υψίστη ετοιμότητα.
Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε το γεγονός και ο Γιάσερ Αραφάτ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που υποστήριζαν ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η παλαιστινιακή αστυνομία στη Νάμπλους ανέστειλε, προς το παρόν για τέσσερις ημέρες, τις κοινές της περιπολίες με Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ η οργάνωση "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, με ανακοίνωσή της καλεί τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν, σήμερα, "στην ημέρα δράσης κατά των εποίκων και των δυνάμεων κατοχής σε όλες τις αυτόνομες περιοχές με όλα τα δυνατά μέσα". Οι συγκρούσεις και η κλιμάκωση της έντασης συνέπεσαν με την κυκλοφορία, χθες, από φανατικούς Εβραίους ενός 56σέλιδου φυλλαδίου, το οποίο ανακηρύσσει ήρωα και άγιο τον Εβραίο έποικο Μπαρούχ Γκολστάιν, ο οποίος στις 25 του Φλεβάρη του 1995 είχε σκοτώσει 29 Παλαιστίνιους προσκυνητές στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, πριν λιντσαριστεί μέχρι θανάτου από τους επιζώντες.
Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο επιδίκασε, χθες, στην ιρανική κυβέρνηση αποζημίωση ύψους 247,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το θάνατο της 20χρονης φοιτήτριας Αλίσα Φλάτοου, τον Απρίλιο του 1995, στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης εξτρεμιστών ισλαμιστών εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους και 7 Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό του αμερικανικού δικαστηρίου η Τεχεράνη ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές για αυτό και είναι ένοχη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας φοιτήτριας.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-
Ο προεκλογικός αγώνας που διεξήχθη σε πολύ χαμηλούς τόνους και οι μικρές διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα και τα πολιτικά μπλοκ, κάνουν εξαιρετικά αβέβαιο το αποτέλεσμα των χτεσινών εθνικών εκλογών.
Αμφίρροπα εξακολουθούσαν να είναι τα προγνωστικά για την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της απερχόμενης "κεντροαριστερής" κυβέρνησης συνασπισμού. Πάντως τα πρώτα αποτελέσματα, που ίσως είναι ενδεικτικά της τάσης του εκλογικού σώματος, αναμένονταν αργά το βράδυ, ενώ τα επίσημα και τελικά, που θα περιλαμβάνουν και τις νήσους Φερόες και τη Γροιλανδία θα εκδοθούν σήμερα.
Οι χτεσινές εκλογές θα αναδείξουν τη νέα Βουλή - που διαθέτει 179 έδρες και έχει τετραετή θητεία - αλλά κυρίως τις δυνάμεις που θα διαμορφωθούν, θα σχηματίσουν την κυβέρνηση και θα μπορέσουν να λάβουν την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν,βρίσκεται στην εξουσία από το 1993, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού - στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της "Ριζοσπαστικής Αριστεράς" - η οποία επανεξελέγη το 1994. Βασικός του αντίπαλος είναι ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Ούφε Ελεμαν Γιένσεν,ο οποίος διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών στο διάστημα 1982 - '93 και πιθανότατα θα ηγηθεί ενός "αστικού" μπλοκ σε περίπτωση που οι κεντροδεξιές δυνάμεις καταφέρουν να αποσπάσουν τελικά τη σχετική πάντα πλειοψηφία.
Το μείζον πάντως ζήτημα, που προκάλεσε και τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, το δημοψήφισμα της 28ης Μάη για την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, απασχόλησε ελάχιστα τις καμπάνιες των υποψηφίων. Οι αρνητικές διαθέσεις των Δανών πολιτών και η καχυποψία που έχει εκφραστεί στο παρελθόν με αρνητική ψήφο σε ανάλογα δημοψηφίσματα, ήταν ο βασικός παράγοντας που έκανε τα κόμματα να αποφύγουν το θέμα. Παρά τις τελευταίες "κοκορομαχίες" των δύο βασικών αντιπάλων, του πρωθυπουργού Ράσμουσεν και του Γιένσεν, που είναι από τους πιο γνωστούς "ευρωπαϊστές", το μόνο κόμμα που συμμετέχει στη Βουλή - αφού κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να ξεπεράσει το πλαφόν του 2% - και έχει πει ξεκάθαρα "όχι" στην επικύρωση της Συμφωνίας είναι το "Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα".
ΤΙΡΑΝΑ.-
Αγνωστοι παραμένουν οι δράστες των δύο βομβιστικών επιθέσεων οι οποίες "αναστάτωσαν" την Αλβανία χθες. Η πρώτη σημειώθηκε στο γκαράζ της κατοικίας της υπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ξένης Βοήθειας, Αρμελίντα Μέξι, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Την ώρα της έκρηξης η Μέξι απουσίαζε εκτός Αλβανίας.
Αλλη μία βόμβα εξερράγη σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Κρούγια, 30 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνδρας και ένα μικρό κορίτσι. Το κτιριακό συγκρότημα υπέστη μεγάλες ζημιές.
Η αλβανική αστυνομία δεν έχει αναφερθεί επισήμως στα κίνητρα των επιθέσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου πάντως πρόκειται για μια "τρομοκρατική εκστρατεία με στόχο την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας και τον εκφοβισμό των ξένων επενδυτών".
Το περασμένο Σάββατο είχε σημειωθεί έκρηξη κοντά στο κτίριο που στεγάζει την παρατράπεζα VEVE προκαλώντας υλικές ζημιές.
ΑΓΚΥΡΑ.- Στην τουρκική δικαιοσύνη πολλά μπορεί να αποδίδονται, αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει ότι δεν έχει αίσθηση του χιούμορ: χθες αθώωσε τους 10 αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν προσαχθεί για τους βασανισμούς ανήλικων μαθητών (μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο στα τέλη του 1995), ενώ παράλληλα οι μαθητές έγινε γνωστό ότι θα περάσουν ξανά από δίκη...
Η δικαιολογία της αθώωσης των αστυνομικών, που είχαν προβεί στον ξυλοδαρμό και το βασανισμό της ομάδας των γυμνασιόπαιδων που έγραφαν συνθήματα, ήταν - κατά τους δικαστές της πόλης Μανίσα - η "έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων".
Το Εφετείο της Τουρκίας είχε ακυρώσει τον περασμένο Γενάρη ποινές έως και 12ετούς καθείρξεως, που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως στους μαθητές με τη (συνήθη... ) κατηγορία ότι "ανήκαν σε οργάνωση της άκρας Αριστεράς", αλλά θα υπάρξει νέα δίκη...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.-
Η εντεταλμένη ομάδα έρευνας του αμερικανικού στρατού ολοκλήρωσε την έρευνά της και το αποτέλεσμα αυτής - επιβαρυντικό για το τετραμελές πλήρωμα του αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου - αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, όπως ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, την ευθύνη για την τραγωδία της πτώσης της καμπίνας του τελεφερίκ, στην Ιταλία, που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, φέρει το τετραμελές πλήρωμα του αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους. Επισήμως το αποτέλεσμα της έρευνας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα στο Αβιάνο της Ιταλίας - όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση, στη δύναμη της οποίας ανήκει το υπαίτιο αεροπλάνο και το πλήρωμά του - από τονΜάικλ Ντελόνγκ,που προϊσταται της έρευνας και είναι υποδιοικητής της ατλαντικής δύναμης πεζοναυτών του αμερικανικού στρατού, με έδρα το Νόρφολκ, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.
"Από την έρευνα προέκυψε ότι το δυστύχημα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Διαπιστώθηκε σφάλμα του πιλότου και γίνεται εισήγηση για λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του πληρώματος", τόνισε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ νωρίτερα άλλοι είχαν δηλώσει ότι το αεροπλάνο, ένα "EA - 6B Prowler", πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτι που απαγορεύεται, βάσει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το δυστύχημα, που έγινε στις 3 Φλεβάρη, στη Βορειοανατολική Ιταλία, όταν τα αεροσκάφος προσέκρουσε στο συρματόσχοινο του τελεφερίκ, με αποτέλεσμα η καμπίνα να πέσει στο κενό και να παρασύρει στο θάνατο τους είκοσι τουρίστες που επέβαιναν σ' αυτήν, έχει προκαλέσει πολλαπλούς"τριγμούς" στις αμερικανοϊταλικές σχέσεις και πολιτικό ζήτημα στη χώρα.
Με τα όπλα προτεταμένα κατά των Παλαιστινίων οι Ισραηλινοί στρατιώτες