ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπλεξίματα

ΠΟΛΥ άσχημο μπλέξιμο φαίνεται πως έχει γίνει για πολλούς, τελικά, αυτή η ιστορία με τα παρκόμετρα της Αθήνας και την επιστροφή τριακοσίων πενήντα εκατομμυρίων που εισέπραξαν από τους πολίτες οι ιδιωτικές παρκοεταιρίες.

***

Δεν είναι, βλέπετε, ένας, ώστε να κουκουλωθεί εύκολα η υπόθεση. Είναι δύο οι εμπλεκόμενοι κι έρχονται και δημοτικές εκλογές, οπότε... τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο. Φαίνεται ότι μόνο από κάτι τέτοιες συγκυρίες μπορεί να καταλάβει ο πολίτης τι πραγματικά γίνεται.

***

Η Μαρία Δαμανάκη και γενικώς ολόκληρο το περιβάλλον της Τσουκατο-κεντροαριστερας πήρε μπρος εξ αρχής κι άρχισε να καταγγέλλει τον νυν δήμαρχο.

***

Το περιβάλλον Αβραμόπουλου βέβαια δε θα μπορούσε να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, οπότε άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω τα πολλά και τα διάφορα.

***

Για σχέσεις με τις παρκοεταιρίες μιλάνε οι πρώτοι, για σχέσεις με τις παρκοεταιρίες που έχασαν το σχετικό διαγωνισμό μιλάνε οι δεύτεροι.

***

Ασχετα όμως με τα "ποιος", "πότε" και "πόσα", είναι φανερό ότι σχέσεις υπάρχουν και μάλιστα στενότατες.

***

Εν ολίγοις: Αυτός, αυτή και τα συμφέροντα.

***

Α, και για να μην το ξεχάσουμε, μήπως ταυτόχρονα με την απόφαση να επιστρέψουν τα χρήματα από τις κλήσεις ταχυδρομικά, μήπως εκεί στα... ψιλά γράμματα αποφασίσανε να μη χρησιμοποιούν πλέον... γραμματόσημα των ΕΛΤΑ;

***

Για λεφτά πρόκειται, μην το ξεχνάμε.

***

ΠΕΡΙ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ του πρωθυπουργού να προχωρήσει αταλάντευτος στην πολιτική του, διαρρέουν τα γνωστά "εκσυγχρονιστικά" στεγανά. Γιατί άραγε;

***

Ετσι ξαφνικά τους έπιασε υπαρξιακή κρίση; Μήπως δίνουν διαπιστευτήρια πουθενά; Η μήπως νιώθουν να τραβιέται το χαλί κάτω από τα πόδια τους, από τη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει στον κόσμο;

***

Οπωσδήποτε κάποιοι χαμογελούν με τέτοιες διαρροές, σίγουρα όμως δεν είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Αστείοι ισχυρισμοί της ΝΔ

Είναι αστεία η προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, να παρουσιαστεί ως ένα κόμμα που μπορεί να συμβιβάσει την εφαρμογή των σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών με την προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Για παράδειγμα, δήλωνε χτες ο Κ. Καραμανλής ότι η πολιτική της ΝΔ κινείται μεταξύ αφ' ενός "μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και αφ' ετέρου ενός υψηλού δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας".

Για τον πρώτο άξονα δε χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα, αφού έχει πείσει τους πάντες για την έμπρακτη στοχοπροσήλωσή της στο νεοφιλελευθερισμό. Οσο για τον "υψηλό βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας", αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δε βρήκε ούτε μια λέξη συμπάθειας και υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων, ότι αντιτάχθηκε στους αγώνες των αγροτών, όπως και σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, ότι ζήτησε απροκάλυπτα την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" και των άλλων ΔΕΚΟ κ. ο. κ. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν την απλόχερη γενικότερα βοήθεια που παρέχει καθημερινά η ηγεσία της ΝΔ στην κυβερνητική αντιλαϊκή επέλαση.

... και "ανθυγιεινές" συνήθειες

Και μια και η κουβέντα για το ΕΚΕΠΑΠ, το οποίο -μεταξύ των άλλων- θα πρέπει να παρακολουθεί, να επεξεργάζεται και να αναλύει τα στοιχεία, για τα λοιμώδη νοσήματα, θέλουμε να σημειώσουμε το εξής: Ασφαλώς και χρειάζεται ένα τέτιο κέντρο και ο "Ρ" θα ήταν ο τελευταίος που θα έφερνε αντιρρήσεις. (Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δά και κάτι το εντελώς καινούργιο καθώς αποτέλεσε την μετεξέλιξη του Κέντρου Παρεμβατικής Επιδημιολογίας στα πλαίσια πάντα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων).

Στο ερώτημα, όμως, για το θα γίνει απ' την Πολιτεία στο επίπεδο συνολικά της Δημόσιας Υγείας, η απάντηση ήταν η συνήθης: Δηλαδή, ότι δεν έχει σχέση με τα κενά στις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας.

Πάντως -θού κύριε φυλακή τω στόματί του- η όλη συγκρότηση και επάνδρωση του ΕΚΕΠΑΠ προϊδεάζει για ένα ακόμη Δίκτυο -με όλα τα συναφή- που θα λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Τελετουργίες...

"Αν ήταν για καμιά επίσκεψη υπουργών, για εγκαίνια στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου, τότε - ίσως - η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έστελνε φαξ και τα συναφή για... ενημέρωση. Τώρα, όμως, που η απόφαση ήταν για την αύξηση του νοσήλιου, το θέμα προωθήθηκε στα μουλωχτά. Η απόφαση πήγε "χέρι χέρι" στους συναρμόδιους υπουργούς, υπογράφτηκε στα κρυφά και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 99/10.2.1998) ".

Ετσι άρχιζε το ρεπορτάζ του "Ρ" το περασμένο Σάββατο (28.2.1998) που αποκάλυπτε την επίθεση της κυβέρνησης στα ταμεία και τους ασφαλισμένους. Και η επιβεβαίωση του "Ρ", για το νέο, τελετουργικό στιλ του υπουργείου Υγείας, ήρθε χτες. Σύμπασα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - μετά πλήθους προσκεκλημένων - ήταν παρούσα στο Ζάππειο για την παρουσίαση του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ).

... και συμφωνίες

Αλλά, για να μην υπάρξουν και τίποτε παρεξηγήσεις, για την επί της ουσίας συνεργασία των ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού - στην ίδια συνέντευξη - εξηγεί και πώς εννοεί τη λεγόμενη προγραμματική αντιπολίτευση του κόμματός του, απέναντι στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική.

Η σοβαρότερη διαφορά του δε βρίσκεται στο περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής - αυτής που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτή της ΝΔ - αλλά στον τρόπο υλοποίησής της. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι η διαμόρφωση ενός συμβολαίου εθνικής στρατηγικής, ανάμεσα σε όσες δυνάμεις μπορούν να συμπέσουν και αυτό προτείνει. Τη συμμετοχή του κόμματός του στην "πίτα" της κυβερνητικής εξουσίας βάζει ο άνθρωπος, δηλαδή. Και προκειμένου να ξεπεραστούν και οι τελευταίοι ενδοιασμοί σημειώνει: "Εγώ πιστεύω ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα σε δυνάμεις που καλύπτουν πολύ ευρύ φάσμα, εφόσον όλοι απαλλαγούν από εσωκομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες".

Ετσι, για να τ' ακούνε οι ΠΑΣΟΚοι και οι Νεοδημοκράτες...

Κεντροαριστερή συνέπεια...

"Η κυβερνητική πολιτική και η πολιτική της ΝΔ είναι κάθε μέρα και πιο όμοιες", διαπίστωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στη Χαλκίδα. Και δεν έχει, βέβαια, άδικο. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΝΔ, δεν είναι μόνο ίδιες πλέον στη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή ουσία τους, αλλά και αρκετά όμοιες, αφού χρησιμοποιούν ακόμη και τις ίδιες μορφές και τρόπους υλοποίησής τους.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, όμως, ο Συνασπισμός συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στο όνομα της Κεντροαριστεράς. Η για την ακρίβεια, η ηγεσία του ΣΥΝ... έχει αναθέσει στις τοπικές οργανώσεις του - γιατί, όλα κι όλα, κεντρικές συμφωνίες - πακέτο δεν κάνει... - στο όνομα των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό θα πει "προγραμματική αντιπολίτευση" ή κεντροαριστερή συνέπεια λόγων και έργων... Εύγε!

Επέλαση πολυεθνικών

Η εργοδοτική επέλαση στα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες διεθνώς και... τοπικά, είναι γνωστή. Στην Ελλάδα πλήττεται το εισόδημα των εργαζομένων και οι εργασιακές σχέσεις τους, ενώ σε άλλες χώρες η τεράστια μείωση των θέσεων εργασίας, δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, με τις συγχωνεύσεις τραπεζικών συγκροτημάτων και το πρόσχημα της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων.

Σ' αυτά τα πλαίσια και η πολυεθνική ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ, ετοιμάζεται για 9.000 απολύσεις σε όλο τον κόσμο! Η πολυεθνική έχει "παρελθόν" στις επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού είχε φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει ακόμη και εγχειρίδιο αντιμετώπισης του συνδικαλισμού, για την επιμόρφωση των στελεχών της!

Ηδη ο γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Μάνος έχει προειδοποιήσει ότι αν οι Ελληνες τραπεζοϋπάλληλοι δεν "προσαρμοστούν" στα νέα δεδομένα, τότε θα υπάρξει σημαντική μείωση προσωπικού. Το εκβιαστικό δίλημμα, αφαίρεση δικαιωμάτων ή αφαίρεση της εργασίας, φαντάζει όλο και πιο έντονο για τους τραπεζοϋπαλλήλους και η αντιμετώπισή του με ημερίδες κατά κύριο λόγο - όπως συνηθίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - μόνο το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζει...

Ψήφος "κατευθυνόμενης διαμαρτυρίας"

Δεν κρύβουν κάποιοι από τους μεγαλοεκδότες, ότι επιθυμούν να δημιουργηθεί νέο κόμμα υπό τον Κ. Μητσοτάκη και τους άλλους διαγραφέντες από τη ΝΔ. Αντιγράφουμε από το χτεσινό άρθρο του "Εθνους", το οποίο... απαντά στους ισχυρισμούς της Ρηγίλλης ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο πολιτικό σχήμα:"Διότι, ακόμα και το 20% του εκλογικού σώματος, που εμφανίζεται αποστασιοποιημένο από τα σημερινά κόμματα να προσελκύσει ένας προερχόμενος από τη ΝΔ κομματικός σχηματισμός, οι φερόμενοι ως διατεθειμένοι - ή εξωθούμενοι - να τον συγκροτήσουν, δικαιούνται να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από το ποσοστό της ΠΟΛ.ΑΝ., για παράδειγμα"!

Είναι ολοφάνερο, ότι η άρχουσα τάξη και οι αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού "επενδύουν" στην ύπαρξη ενός κόμματος - αναχώματος, το οποίο θα απορροφά σε ανώδυνη κατεύθυνση τη δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών, για λογαριασμό εννοείται γενικότερα της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Την τακτική αυτή ακολούθησαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με τα κόμματα - δημιουργήματα της κρίσης των δύο μεγάλων κομμάτων - τα οποία, σε "ελεγχόμενο" βαθμό πάντα, και πρόβαλλαν και υποστήριξαν.

Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εφιαλτική για αυτούς πραγματικότητα με ψήφο "κατευθυνόμενης διαμαρτυρίας".

Η "σαρακοστή"

Τέτοιοι που είναι

οι μιστοί,

βρε φουκαράδες

μιστωτοί,

άντε καλή

... σαρα - Κωστή!

Εκεί που πάει

η δουλιά,

με της "Ευρώπης"

τη θηλιά,

φάτε κρεμμύδι

και ελιά!

Ετσι που ρίχνετε

"κουκί"

στων εκλογών

την Κυριακή,

χοροπηδήστε

νηστικοί!

Σαρακοστή

των νηστειών,

από καιρό,

από ετών,

και δε θα λήξει

η "καθαρή"

χωρίς αντίσταση

γερή!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ