ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακός "πυρετός"

ΒΟΝΝΗ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλαπλάσιοι από ό,τι την Πέμπτη και διπλάσιοι από την κινητοποίηση της Δευτέρας, πήραν μέρος στο δεύτερο προειδοποιητικό απεργιακό κύμα των Γερμανών δημοσίων υπαλλήλων στα πλαίσια των πιέσεων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, που ο νέος διαπραγματευτικός γύρος άρχισε χτες.

Η δημόσια συγκοινωνία "έλαμψε διά της απουσίας της" σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας - Βερολίνο, Βόννη, Φρανκφούρτη, Ανόβερο - σε αρκετά αεροδρόμια παρατηρήθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ στην Ανατολική Γερμανία έκλεισαν τα σχολεία και τα σκουπίδια παρέμειναν στους δρόμους. Οι αστυνομικοί συμμετείχαν και αυτοί, μάλιστα προσθέτοντας δύο ακόμα αιτήματα στη λίστα που έχουν καταρτίσει οι Εργατικές Ενώσεις, την ισότητα των αποδοχών και των ωρών εργασίας με τους συναδέλφους τους στη δυτική πλευρά της χώρας.

Το Συνδικάτο των Εργαζομένων στις συγκοινωνίες (OeTV) και η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων (DAG), που εκπροσωπούν περίπου 3,2 εκατομ. εργαζόμενους, πραγματοποίησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει και κινητοποίησαν τους εργαζόμενους, ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να τονίσουν ότι πρόκειται να ενδώσουν και οι απεργίες θα λάβουν διαστάσεις και μαζικότητα με την πάροδο των ημερών. Κύριο και ουσιαστικό σημείο διαφωνίας με την κυβέρνηση, είναι το ποσό της αύξησης που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για το τρέχον έτος, καθώς τα συνδικάτα έχουν απαιτήσει αύξηση 4,5%, αλλά και η εργασιακή ασφάλεια, οι περικοπές των υπερωριών και οι διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν τα χρόνια και προχωρούν για συνταξιοδότηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάνθερ,που ήταν και ο κύριος διαπραγματευτής σαν αρμόδιος υπουργός, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αύξηση με το αιτιολογικό ότι το κράτος δεν έχει περιθώρια για αυξήσεις, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει δραστικές περικοπές στις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών κρατιδίων, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν ότι οι αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι θα κοστίσουν επιπροσθέτως 19 δισ. μάρκα ετησίως και είναι θέμα το οποίο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, γιατί είναι έξω από τις οικονομικές δυνατότητςς τους!!! Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει προς το παρόν σε αδιέξοδο μετά την αδιαλλαξία του Κάνθερ και αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, τη διαφορά θα τη λύσει ειδικός εργασιακός "διαιτητής".

ΕΚΛΟΓΗ ΣΡΕΝΤΕΡ
Ολοι ποντάρουν πάνω του...

ΒΟΝΝΗ .-

Το τριήμερο του Γκέρχαρντ Σρέντερ μόλις πέρασε και οι Γερμανοί, όπως και όλος ο Τύπος - παγκόσμιος και τοπικός - σιγομουρμουρίζουν για την "ανέλπιστη" και "απροσδόκητη" επιτυχία του, τόσο στις εκλογές της Κυριακής όσο και στην πανηγυρική επιλογή του ως υποψήφιου του PDS, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τη θέση της καγκελαρίας στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Ο θριαμβευτής των γερμανικών περιφερειακών εκλογών της Κάτω Σαξονίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επιλέχτηκε χτες για την αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών από την ηγεσία του κόμματος, με στόχο να αντιμετωπίσει επιτυχώς, όπως ευελπιστούν, στις γενικές εκλογές τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Απομένει να γίνει και ο τυπικός διορισμός του Σρέντερ από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στην αρχηγία του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά το έκτακτο κομματικό συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16, 17 Απρίλη στη Λιψία.

Οι εκλογές της Κυριακής στην Κάτω Σαξονία είχαν λάβει εξ αρχής ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιούνταν έκτακτη σύνοδος της Διοικητικής Επιτροπής του κόμματος τη Δευτέρα, για να ληφθεί απόφαση σχετικά με τον υποψήφιο για το αξίωμα του καγκελάριου, μία μέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση των δύο κομμάτων της Κυριακής. Τελικά, ο θρίαμβος του PDS κατά τις περιφερειακές εκλογές - συγκεντρώνοντας το 47,9% των ψήφων έναντι 36% των Χριστιανοδημοκρατών και είναι το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος στην Κάτω Σαξονία για τη μεταπολεμική περίοδο - δημιούργησε τον ανάλογο άνεμο αισιοδοξίας για την πιθανή επερχόμενη νίκη που θα εξοβελίσει τον Κολ, μετά από 16 χρόνια, από την ηγεσία της χώρας. Τουλάχιστον, έτσι την είδε ο ευρωπαϊκός Τύπος - "Γκάρντιαν" "Λιμπερασιόν", "Μπιλντ" κλπ. - καθώς είδαν να "μεταβάλλεται άρδην το γερμανικό πολιτικό σκηνικό". Επίσης βλέπουν καθαρά στο πρόσωπο του Σρέντερ τον νέο Τόνι Μπλερ ή Λιονέλ Ζοσπέν που η νίκη τους έχει αναπτερώσει το "ηθικό" των απανταχού Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Μπορεί όμως πολύς λόγος να γίνεται για τον Σρέντερ, αλλά ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θα ηγηθεί προσωπικά των Χριστιανοδημοκρατών στην προεκλογική εκστρατεία και στην εκλογική μάχη του Σεπτέμβρη στη Γερμανία, αντιδρώντας στις φήμες περί του αντιθέτου. "Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών είμαι εγώ, τόσο απλό είναι", δήλωσε ο καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αλλά και όλων αυτών των φωνών που προδικάζουν το πολιτικό του τέλος.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
"Αβέβαιη νίκη" των Ινδουιστών εθνικιστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Κατά κράτος νίκη του συνασπισμού κομμάτων υπό το "Λαϊκό" κόμμα (Μπαρατίγια Τζανάτα ή BJP), το οποίο χαρακτηρίζεται Ινδουιστικό - εθνικιστικό, επί της αντίπαλης συμμαχίας υπό το Κόμμα του Κονγκρέσο, κατέδειξαν τα μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Ινδίας, που έγιναν γνωστά τη Δευτέρα και χτες - αλλά το BJP δε φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να δημιουργήσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Η καταμέτρηση για τις 540 βουλευτικές έδρες αναμενόταν να τελειώσει αργά χτες, οπότε και η εικόνα θα γινόταν σαφέστερη.

Αλλά, αν οι τάσεις που έδιναν χτες οι αναλυτές είναι επαρκώς ακριβείς, η Ινδία δείχνει να κατευθύνεται σε μια πολιτική περίοδο έντονης διαπραγμάτευσης και διαρκών ελιγμών, με τους Ινδουιστές εθνικιστές και το Κόμμα του Κονγκρέσου να αποδύονται σ' έναν αγώνα δρόμου με στόχο τη δημιουργία μιας σταθερής συμμαχίας, που θα πλειοψηφεί στη Λοκ Σάμπα (Βουλή) και άρα θα μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς περισπασμούς.

Σύμφωνα με Ινδικά ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες "Εκονόμικ Τάιμς", "Χιντουστάν Τάιμς", και το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Σταρ TV", αλλά και στοιχεία από το BJP, το κόμμα αυτό και οι σύμμαχοί του αναμένεται να φτάσουν σε κοινοβουλευτική ισχύ 250 - 260 εδρών. Κατά τις ίδιες πηγές, το Κόμμα του Κονγκρέσου, το οποίο δε δείχνει να βοηθήθηκε ιδιαίτερα από την παρουσία της Σόνιας Γκάντι (της Ιταλίδας συζύγου του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ), θα καταλάβει 150 - 160 έδρες, καταγράφοντας μιαν αύξηση 15 - 20 εδρών.

Το Ηνωμένο Μέτωπο (UF), ο συνασπισμός 14 κεντρώων και αριστερών κομμάτων που βρισκόταν στην κυβέρνηση ως τον προηγούμενο Νοέμβρη, πιθανότατα θα φθάσει τις 100 έδρες.

Οι ηγεσίες του Κόμματος του Κονγκρέσου και του Ηνωμένου Μετώπου είχαν συζητήσεις για μια πιθανή μετεκλογική συμμαχία περί τα τέλη της εκστρατείας, γεγονός που, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", προδιαγράφει μια μάχη μεταξύ αυτών και των Ινδουιστών - εθνικιστών για την εξουσία σε πανινδικό επίπεδο. Βέβαια, αυτή η συμμαχία μένει να αποδειχθεί αν και πώς θα λειτουργήσει, αφού ήταν ακριβώς το Κονγκρέσο που ανέτρεψε τον Ιντερ Κουμάρ Γκιουράλ, πρωθυπουργό του UF, το Νοέμβρη.

Οι εκτιμήσεις Ινδών πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι το BJP δε θα πρέπει να πανηγυρίζει για τη νίκη του, αφού και το 1996 είχε αναδειχτεί ως μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής, αλλά δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση παρά για 13 μέρες, αφού δεν είχαν υποστήριξη από κανένα άλλο ισχυρό πολιτικό σχηματισμό.

Στο παρασκήνιο, λένε χθεσινές πληροφορίες από το Νέο Δελχί, ανάλογη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Χάρκινσεν Σινγκχ Σαρζτίτ, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μαρξιστικού) που είναι ενταγμένο στο UF, δήλωνε προχθές βέβαιος ότι το BJP θα μείνει εκτός εξουσίας και πάλι."Αλλά αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, φυσικά, ουδείς μπορεί να τους σταματήσει", είπε.

Σ' αυτές τις εκλογές του 55% των 605 εκατομ. ψηφοφόρων της Ινδίας, με τα βίαια επεισόδια και άλλα προβλήματα να καθυστερούν την ολοκλήρωση τους, οποιαδήποτε "απόλυτη" εκτίμηση θα ήταν παρακινδυνευμένη.

Το BJP, ως τη δεκαετία του 1990 - όταν το Κόμμα του Κονγκρέσου έχασε την ισχύ του λόγω των σκανδάλων διαφθοράς και την έλλειψη σημαντικών ηγετών -, θεωρούνταν "απίθανο" να κυβερνήσει. Εν μέρει λόγω της δολοφονίας του Μοχαντάς(Μαχάτμα) Γκάντι, του ηγέτη της ανεξαρτησίας της Ινδίας, τον Ιανουάριο του 1948, από έναν Ινδουιστή εθνικιστή, και εν μέρει λόγω της "κουλτούρας" των ηγετών του που φέρουν έντονα στον πολιτικό τους λόγο την αντιπαλότητα των Μουσουλμάνων προς τους Ινδουιστές.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ντεμιρέλ επικυρώνει συμβόλαιο όπλων

ΜΑΔΡΙΤΗ. - Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ισπανία, αυτή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ που αρχίζει σήμερα, συμπίπτει με το "κλείσιμο" της μεγαλύτερης συμφωνίας πώλησης όπλων στην ιστορία της ισπανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας "Ελ Παϊς" που μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπό διαπραγμάτευση συμβόλαιο αφορά την πώληση τεσσάρων φρεγατών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, συνολικού ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Εκτός από τις φρεγάτες F - 100, το συμβόλαιο περιλαμβάνει και περίπου 12 μεταγωγικά αεροσκάφη CN - 235 (52 είχαν πωληθεί στην Αγκυρα το 1990), στοιχεία πυροβολικού των 155 χιλιοστών, καθώς και ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα.

Η συμφωνία επισήμως δεν αποτελεί αντικείμενο της επίσκεψης Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, αλλά είχε οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν στην Ισπανία τον Ιανουάριο.

Αναχωρώντας από την Αγκυρα με προορισμό τη Μαδρίτη ο Ντεμιρέλ δήλωσε ότι στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Ισπανία θα εξετάσει "με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, τον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και άλλους Ισπανούς επισήμους, τους τρόπους ενίσχυσης των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ