ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- "Ειρηνική" χαρακτηρίστηκε η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε εννέα περιφέρειες της Ινδίας, όπου είχαν υπάρξει διακοπές λόγω βίαιων επεισοδίων, πλην όμως - μετέδιδε το Ασοσιέιτεντ Πρες - η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου.
Το πρακτορείο Press Trust of India (PTI) έφερε τη συμμετοχή σε μόλις 10% στο Ναγκαόν, στο Κολιαμπόρ και στο Τζορχάτ στην απομακρυσμένη ανατολική επαρχία Ασαμ.
Η πρώτη από τις έξι φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, τη Δευτέρα, σημαδεύτηκε από βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος της κάλπης και απειλές για περισσότερη βία. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Η καταμέτρηση των ψήφων αρχίζει στις 2 Μάρτη, ενώ το ήμισυ του νέου Κοινοβουλίου θα έχει εκλεγεί και ορκιστεί στα μέσα του ίδιου μήνα.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διέταξε τη νέα ψηφοφορία σε 599 εκλογικά τμήματα τον επόμενο μήνα. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο Ασαμ, στο βόρειο Ούταρ Πραντές και στο νοτιοανατολικό Αντρα Πραντές.
Στο ανατολικό Μπίχαρ, όπου η περισσότερη βία καταγράφηκε και 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ψήφιζαν, η εκλογική επιτροπή διέταξε έρευνες όσον αφορά κατηγορίες για απόπειρες νόθευσης του αποτελέσματος, οι οποίες διατυπώνονται από διάφορες πλευρές. Η επανάληψη της διαδικασίας δεν έχει ακόμη οριστεί.
Στο Ασαμ, όπου αυτονομιστές απείλησαν με εκτεταμένη βία αν οι κάτοικοι λάμβαναν μέρος στις εκλογές, μόλις το 43% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχαν (στις προηγούμενες εκλογές, το 1996, είχαν συμμετάσχει κατά 79%).
Χτες, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένα ινδουιστικό κόμμα που χαρακτηρίζεται "φονταμελιστικό", κατέθεσε μήνυση για δυσφήμιση κατά του ηγέτη του Κόμματος του Κογκρέσου, που το κατηγόρησε ότι αυτούργησε όσον αφορά τη βία στην πόλη Κουαμπατουάρ. Παρά την ισχυρή παρουσία στρατού, αστυνομίας και παραστρατιωτικών, τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν την Τρίτη σε έκρηξη βόμβας.
Το Εθνικό Εθελοντικό Σώμα (Rashtriya Swayamsevak Sangh) χαρακτηρίζεται "σύμμαχο" του Κόμματος του Λαού (Μπαρατίγια Τζανάτα ή BJP). Το τελευταίο θεωρείται ως ο πιθανότερος νικητής των εκλογών από πολιτικούς αναλυτές, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Ολη η βελγική κοινωνία αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της υπόθεσης παιδεραστίας, που στοίχισε τη ζωή σε αρκετά ανήλικα παιδιά. Δύο χρόνια μετά και η πικρή γεύση παραμένει, αφού οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, τις οποίες ζητούσε η βελγική κοινή γνώμη, δεν έγιναν ποτέ. Αντίθετα, διαιωνίζεται η υφισταμένη κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Η δημοσιοποίηση της δεύτερης έκθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Ντιτρού δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από το να επαναλάβει αυτά που ήταν ήδη γνωστά σε όλους. Η Επιτροπή, έπειτα από εργασίες 18 μηνών, αποφάνθηκε πως ο παιδεραστής Ντιτρού ενήργησε αυτόνομα, χωρίς να προστατεύεται από κάποιον, αλλά επωφελήθηκε της παρακμής των θεσμών του βελγικού κράτους. "Δεν ανακαλύψαμε συνωμοσία αλλά κακή λειτουργία σημαντικών θεσμών μέσα στο ίδιο το σύστημα και αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρκ Φερβίλγκεν. Οι συστάσεις της Επιτροπής, που περιλαμβάνονταν στην πρώτη έκθεσή της, τον Απρίλη του '97, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Πολιτικοί, δικαστές και αστυνομικοί, που θεωρούνται ύποπτοι για πράξεις ή παραλείψεις τους, συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους χωρίς μεγάλο κόστος. Επιπλέον, αρκετές από τις πρωτοβουλίες της βελγικής κυβέρνησης, όπως το κέντρο για τα εξαφανισμένα παιδιά, δε λειτούργησαν με ικανοποιητικό τρόπο.
Οι γονείς των θυμάτων αντέδρασαν αρνητικά στο πόρισμα της Επιτροπής. Ο Ζαν - Ντενί Λεζέν, πατέρας της άτυχης Ζιλί, που ήταν 8 χρόνων όταν έπεσε θύμα του Ντιτρού, αλλά και του άλλου θύματος, της επίσης 8χρονης Μελίσα, δήλωσαν απογοητευμένοι και θυμωμένοι, ενώ χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του πορίσματος "δεύτερη κηδεία". Την Κυριακή, 20.000 - 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες στη δεύτερη μαζική διαδήλωση εναντίον της παιδεραστίας. Παρ' όλη όμως τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, το βελγικό κράτος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις για αναδιάρθρωση των θεσμών. Εξάλλου, το σχέδιο για τη συνένωση των διαφόρων αστυνομικών αρχών, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα, θεωρείται ανεπαρκές και έχει ήδη δεχτεί κριτικές.
ΒΟΝΝΗ. -
Οι αποκαλύψεις και οι λεπτομέρειες για τη δράση νεοναζιστικών και ακροδεξιών κυκλωμάτων στο γερμανικό στράτευμα συνεχίζονται βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στην πληγή της γερμανικής κοινωνίας.
Προχτεσινό ρεπορτάζ σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο περιστατικό που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν αυτό που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι και να διαταχθεί έρευνα από Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου. Δύο Γερμανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετείχαν στη γερμανική αποστολή που στάλθηκε στη Βοσνία για να συμμετέχουν στη Δύναμη Επιβολής τάξης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκάλεσαν επεισόδιο με τα αλβανικά στρατεύματα που βρίσκονταν και αυτά στην ίδια αποστολή προσβάλλοντάς τους και φωνάζοντας προς αυτούς ότι "Ο Αδόλφος Χίτλερ θα σας είχε περιποιηθεί όπως σας αξίζει, στοιβάζοντάς σας σε θαλάμους αερίων". Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου στο στρατόπεδο των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ράλοβατς, λίγο έξω από το Σαράγιεβο, αλλά οι Αλβανοί στρατιώτες δεν κατέθεσαν επίσημη διαμαρτυρία και δεν έδωσαν συνέχεια και διάσταση στο περιστατικό.
Η πλειοψηφία των περιστατικών και των επεισοδίων που ερευνώνται συζητούνται αυτή τη βδομάδα στην Μπούντεσρατ - την Ανω Γερμανική Βουλή - όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση του υπουργού Στρατιωτικών Ρούε, για τα πρόσφατα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη χώρα και την εξέλιξη των ερευνών.
ΓΑΛΛΙΑ.-
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ του Παρισιού, στην πλατεία ντε Ινοσένς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χτες, Γάλλοι κτηνοτρόφοι από την Κεντρική Γαλλία και την περιοχή της Βουργουνδίας, οι οποίοι έχουν τελικό προορισμό της πορείας τους τις Βρυξέλλες. Οι κτηνοτρόφοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους μαζί με τα ζώα τους, αγελάδες, πρόβατα και βόδια, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταργήσει το χαμηλότερο όριο τιμών για τα βοοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Οι κτηνοτρόφοι, που ζητούν αποζημίωση για τη σημαντικότατη μείωση των εσόδων τους, κατηγορούν την ΕΕ ότι υποχώρησε στις έντονες αμερικανικές πιέσεις.
ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-
Την επιστροφή του ανατραπέντα Προέδρου της Σιέρα Λεόνε, Αχμέντ Τετζάν Καμπάχ ετοιμάζουν οι δυτικοαφρικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Φριτάουν, με επικεφαλής αξιωματικούς του νιγηριανού στρατού.
Για το λόγο αυτό, μία τετραμελής επιτροπή υπουργών Εξωτερικών από τιςΝιγηρία, Γκάνα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Λιβερία και τη Γουινέα (χώρες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές δυνάμεις της "ECOMOG") αναχωρούν σήμερα για την πρωτεύουσα Φριτάουν, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την επάνοδο του Καμπάχ. Η τραγική ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Σιέρα Λεόνε πρωτοστατεί η χούντα του Νιγηριανού στρατηγού Σάνι Αμπάτσα...
Πάντως, παρά τις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ των δυνάμεων της ECOMOG και των ανδρών του πραξικοπηματία ταγματάρχη της Σιέρα Λεόνε, Τζόνι Πολ Κορόμα, η κατάσταση στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα δε φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει.
Το περασμένο 48ωρο, οι αντάρτες του Κορόμα κατέλαβαν την πόλη Μπο (τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας). Εξάλλου, χτες, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αντάρτες του Κορόμα και οι σύμμαχοί τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF), επιτέθηκαν σε χωριά και πυρπόλησαν σπίτια στα δυτικά της Σιέρα Λεόνε με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" ανακοίνωνε ότι δύο υπάλληλοί της, ένας Καναδός και ένας Γάλλος, αγνοούνται από το Σάββατο, ενώ έχουν απαχθεί από το RUF έξι αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πέντε ιεραποστόλων που απήχθησαν στην περιοχή Λουνσάρ, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φριτάουν.
Τέλος, οι νεότερες ειδήσεις από το μέτωπο των συγκρούσεων, αναφέρουν ότι χτες το απόγευμα έφθασε στο αεροδρόμιο "ΛΟΥΙΤΖΙ" της Φριτάουν μία επιπλέον δύναμη 1.200 στρατιωτών ως ενίσχυση των περίπου 12.000 στρατιωτών της ECOMOG, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Νιγηριανοί.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Στη συγκρότηση νέας ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, φαίνεται πως προσανατολίζεται το Συμβούλιο Πρεσβευτών από τις 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι η νέα δύναμη θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τη λεγόμενη "Σταθεροποιητική Δύναμη" (SFOR), της οποίας η εντολή λήγει στις 30 του ερχόμενου Ιούνη. Πάντως, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μεθαύριο στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Πρεσβευτών με τους συμμετέχοντες στη SFOR που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων η Ρωσία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ειρηνευτική δύναμη (που θα φέρει πιθανότατα την ονομασία "Αποτρεπτική Δύναμη" DFOR), θα έχει αριθμητικά το ίδιο δυναμικό με τη SFOR (35.000 άνδρες) έως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη. Στη συνέχεια θα μειωθεί, πιθανώς γύρω στους 20.000 ή 25.000 άνδρες, εφόσον η κατάσταση στη Βοσνία το επιτρέψει.
Στη βάση μιας στρατιωτικής έκθεσης, το ΝΑΤΟ είχε να επιλέξει ανάμεσα στην αποχώρηση από τη Βοσνία (επιλογή Α), σε μια περιορισμένη αποτρεπτική δύναμη (Β), σε μια ενισχυμένη αποτρεπτική δύναμη (Γ) και στη διατήρηση μιας δύναμης ισοδύναμης με τη SFOR (Δ). Η απόφαση που ελήφθη τελικά ήταν ένας συνδυασμός των επιλογών Δ και Γ, και, όπως λέγεται, η επιλογή "Δ" θα ισχύσει έως τις εκλογές και η "Γ" μετά το Σεπτέμβρη.