Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ, αντιστασιακός, μαχητής του Λόχου ΕΛΑΣ Ψυχικού, με αφορμή δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" (3/1/98), με τον τίτλο "Για τη στάση του Μ. Παπαζήση το Δεκέμβρη '44", γράφει:
"Επειδή γνώρισα τον ηρωικό ταγματάρχη Μ. Παπαζήση και θέλοντας να τιμήσω τη μνήμη του, θα ιστορήσω τον αφοπλισμό στη Φιλοθέη από τους Αγγλους του 2ου Συν/τος της ΙΙ Μεραρχίας, όπως τον έζησα ο ίδιος. Θυμάμαι, ήταν κοντά μεσάνυχτα στις 3 Δεκέμβρη 1944, όταν έφθασε στο Λόχο του ΕΛΑΣ Ψυχικού ο Μ. Παπαζήσης και ο Δ. Δημητρίου (Νικηφόρος) με τους αντάρτες του συντ/τος. Ο Ηλίας Σταματιάδης (Κοβίτης) και ο Βαγγέλης Κωστούλας (καπετάνιος του λόχου) τους υποδέχτηκαν και κάθισαν μαζί τους στα γραφεία Διοίκησης του λόχου. Σε μια στιγμή, ήρθε ο Μίμης Πετσόπουλος με μοτοσικλέτα και έφερε ένα φάκελο, λέγοντας πως είναι διαγγελέας του καπετάν - Ορέστη. Ο Σταματιάδης άνοιξε το φάκελο που περιείχε διαταγή του καπετάν - Ορέστη προς το Νικηφόρο να πάρει το Συν/μα και να πάει να στρατοπεδεύσει στη Φιλοθέη, στη θέση που όριζε το σχεδιάγραμμα. Σε λίγο, έφτασε ένα τζιπ με έναν Αγγλο αξιωματικό (που αργότερα πληροφορηθήκαμε πως ήταν ο Γουτχάουζ - Κρις) που ζήτησε να δει τον Νικηφόρο. Πραγματικά, ο Νικηφόρος βγήκε στην αυλή του κτιρίου, κουβέντιασε για λίγο με τον Αγγλο αξιωματικό που αμέσως μπήκε στο τζιπ και έφυγε. Στη συνέχεια, συμφώνησαν, ο Μ. Παπαζήσης να πάρει τους ΕΛΑΣίτες και να πάει στη Φιλοθέη κι ο Νικηφόρος να πάει στην Κηφισιά να φέρει ένα κανόνι. Μισοξημέρωμα της 4ης Δεκέμβρη, μας ειδοποίησε η οργάνωση της Φιλοθέης πως οι Αγγλοι έχουν κυκλώσει το Συν/γμα και το αφοπλίζουν. Δυστυχώς, ο Λόχος μας δεν μπορούσε να επέμβει γιατί η διαταγή ήταν να μη χτυπηθούμε με τους Αγγλους.
Την ίδια διαταγή είχε και ο Μ. Παπαζήσης. Πάντως, οι συναγωνιστές της ΕΑΜικής οργάνωσης κατάφεραν να βοηθήσουν πολλούς ΕΛΑΣίτες και να τους οδηγήσουν στο Ψυχικό, όπου αργότερα ήρθε ο Νικηφόρος και ανασύνταξε το σύνταγμα. Ο ταγματάρχης Μ. Παπαζήσης μάθαμε πως είχε συλληφθεί μαζί με άλλους ΕΛΑΣίτες από τους Αγγλους. Στη συνέχεια, στις 6 Δεκέμβρη 1944, οι Αγγλοι με πιάσανε μαζί με άλλους συναγωνιστές και μας μεταφέρανε στο Γουδί κι από κει σε λίγες μέρες μας κλείσανε στο Χασάνι, όπου είχαν μεταφέρει περίπου 1.000 κρατουμένους. Την ίδια μέρα κιόλας, συστήσαμε μια επιτροπή απόδρασης με τον Ν. Γεωργαντά, τον Αξελό (αν θυμάμαι καλά) και άλλους δυο. Πρώτη ενέργειά μας ήταν να επισκεφτούμε τον Μ. Παπαζήση για να τον βοηθήσουμε ν' αποδράσει. Δυστυχώς όμως, δεν ήταν δυνατό γιατί τα πόδια του ήταν πρησμένα - φορούσε παντόφλες - και επειδή ήταν παχύς δε χωρούσε να περάσει κάτω από το συρματόπλεγμα. Ετσι, αποδράσανε μόνο ο αντάρτης Βοριάς και μερικοί ακόμα.
Σε λίγες μέρες, ήρθε μια επιτροπή από δικαστικούς και αστυνομικούς να μας ανακρίνει. Δε δεχτήκαμε και φύγανε, παίρνοντας μαζί τους (αν θυμάμαι καλά) τον Μ. Παπαζήση και μερικούς ακόμα. Αργότερα, μας μεταφέρανε στην Ελ - Ντάμπα της Αιγύπτου και μας κλείσανε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οταν γυρίσαμε, μετά τη Βάρκιζα, μάθαμε πως τον ηρωικό ταγματάρχη Παπαζήση τον είχαν κλείσει φυλακή και τον ανταλλάξανε με Αγγλους αεροπόρους που είχε πιάσει αιχμαλώτους ο ΕΛΑΣ.
Αυτή είναι η αλήθεια, όπως την έζησα ο ίδιος".
Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση
H Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και 13 ΕΑΜογενείς Ενώσεις,συνεργαζόμενες μαζί της, σε κοινή ανακοίνωση - διαμαρτυρία τους, καταγγέλλουν στο λαό, στη Βουλή των Ελλήνων, στους Επιστημονικούς Φορείς, στα Ανώτερα Πνευματικά Ιδρύματα, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στα ΜΜΕ κτλ. την απαράδεκτη - όπως γράφουν - στάση που τηρεί απέναντί τους ο πρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Σημίτης.
"Αφ' ότου - τονίζουν - ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης, δε σταματήσαμε να του ζητάμε, όχι μόνο από τις έδρες των Ενώσεών μας στην Αθήνα, αλλά και με τηλεγραφήματά μας από τις νομαρχιακές επιτροπές και τα παραρτήματα μας όλης της επικράτειας να δεχτεί μια αντιπροσωπεία μας, για να συζητήσει και να δώσει λύση στα φλέγοντα και χρονίζοντα προβλήματα της Εθνικής Αντίστασης. Προβλήματα οικονομικής φύσης, αλλά και προβλήματα ηθικής αποκατάστασης, ατομικά και γενικά.
Είμαστε η μόνη χώρα, που παρά την τεράστια συμβολή της στη Συμμαχική Νίκη η πολιτεία δεν έχει αναγείρει ένα Μνημείο. Δε λειτουργεί ούτε ένα Μουσείο της ΕΑ και σ' αυτήν ακόμα την πρωτεύουσα, την "ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΑΘΗΝΑ".
Ενα από τα άλυτα προβλήματά μας είναι η προώθηση του νομοσχεδίου της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα για την ολοκλήρωση της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αγωνιστών της ΕΑ, που αποφάσισε ομόφωνα η τότε κυβέρνηση στις 29/8/89 και που φέρνει τις υπογραφές οκτώ συναρμόδιων υπουργών και που από το 1991 περιμένει τη λύση του.
Η εκκρεμότητα αυτή βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις από τότε, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και δείχνει την έλλειψη σεβασμού τους απέναντι στις αποφάσεις της Βουλής - στην προκειμένη περίπτωση την ομόφωνη απόφασή της της 29-8-89. Δείχνει έλλειψη στοιχειώδους χρέους απέναντι στους 500 χιλιάδες νεκρούς του λαού μας.
Και όμως παρά τις οχλήσεις μας με τηλεγραφήματα και ψηφίσματα που εγκρίθηκαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυριών, ο κ. πρωθυπουργός δεν έστερξε ακόμη να κάμει δεκτή την αντιπροσωπεία μας και μένει αμετακίνητος εις την αρνητική του στάση.
Η παρούσα καταγγελία μας είναι το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε, με την ελπίδα ότι θα σκεφθεί ωριμότερα και περισσότερο - επί του προκειμένου - υπεύθυνα και θα καλέσει την αντιπροσωπεία μας".
Κυκλοφόρησε η μηνιαία έκδοση (Γενάρης 1998) του "Ενημερωτικού Δελτίου" της ΠΕΑΕΑ με πλούσια ύλη και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, κυρίως από τις εκδηλώσεις που έγιναν αυτό το διάστημα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και των συνεστιάσεων των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και των άλλων Οργανώσεων. Στην πρώτη σελίδα βασικό θέμα είναι η ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ για την κρίση στο Αιγαίο, επίσης διαμαρτυρία της Νομαρχιακής Επιτροπής Β.Α. Αττικής για το καλλιεργούμενο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων του Εμφυλίου - ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 15-2-98,από τις 5 έως 9 μ.μ. Δίνεται απογευματινό τσάι, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαχειοφόρο αγορά, στο ξενοδοχείο "Κινγκ Μίνως" (Πειραιώς 1, Ομόνοια). Προσκλήσεις διακινούνται στα Παραρτήματα και στα Κεντρικά Γραφεία (Λυκούργου 10, 2ος όρ., γρ. 41). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384 και απόγευμα στα 7234.616, 7793.768.
Κοπή πίτας ΠΕΑΕΑ στο Μαρούσι
Στην κατάμεστη αίθουσα των γραφείων του, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμαρουσίου έκοψε την Κυριακή 8-2-98 την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος Γ. Αξυπολιτίδης,που αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση, στα προβλήματα των εργαζομένων, συνταξιούχων και αντιστασιακών που οξύνθηκαν. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη της πάλης για την ειρήνη, τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για νέα πολεμική επιχείρηση στον Κόλπο με την επωνυμία "Κεραυνός της Ερήμου!
Σχετικά με τις δηλώσεις Μπερνς διαμαρτυρήθηκε έντονα. Απαίτησε να διδαχτεί η πραγματική ιστορία της Αντίστασης στα σχολεία. Υπενθύμισε: "Στο Μαρούσι υπάρχει πλατεία Εθνικής Αντίστασης, χώρος για Μνημείο ΕΑ, πολλές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι το Μνημείο"! Και κατέληξε με ευχές για το 1998. Παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Γ. Ζήκος,οι δημοτικοί σύμβουλοι, Χρ. Μέντζος, επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Δ. Βλάχος,Π. Βαλκανάς, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου και μαζικοί φορείς της πόλης. Η χορωδία τραγούδησε αντιστασιακά τραγούδια. Παιδιά του 1ου Γυμνασίου, με την αξιέπαινη φροντίδα της καθηγήτριας Μ. Αργυροπούλου,παρουσίασαν το συγκινητικό θεατρικό μονόπρακτο του Ν. Αδαμ "Οι νεκροί δε ρωτούν".
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα "Νεανικής Δράσης για Ειρήνη".
(Στη φωτογραφία. Η Χορωδία αριστερά και η Θεατρική ομάδα δεξιά. )
- ΑΙΓΑΛΕΩ καλεί τα μέλη του την Κυριακή 15-2-98 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του παλαιού δημαρχείου της πόλης.
- ΑΛΙΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 15-2-98 στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Μπιζανίου 29). Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος.
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών ΕΑ 1941-'44 (ΠΣΔΑΕΑ) την Τετάρτη 25-2-98 στις 5 μ.μ.,στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, όρ. Α).
Δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφία της βεβηλωμένης από φασιστοειδή υποκείμενα αναμνηστικής πλάκας, που με πρωτοβουλία τους έστησαν οι αντιστασιακοί του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γκύζη,προς τιμήν της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτας Σταθοπούλου.Η αναμνηστική αυτή στήλη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι που έζησε 17 μόνο χρόνια η Παναγιώτα Σταθοπούλου. Σκοτώθηκε προβάλλοντας αντίσταση με το κορμί της σε γερμανικό τανκ, στη διαδήλωση του λαού της Αθήνας, στις 22 Ιουλίου 1943, ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα. Σχετικό δημοσίευμα είχαμε στο φύλλο της 6ης Φλεβάρη 1998 στη σελίδα "Αντίσταση".
(Φωτό του Μιχάλη Χρυσοστομίδη).