Αγαπητέ "Ρίζο"
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,αντιστασιακός, Νέα Ιωνία Αττικής. Γενική είναι η εκτίμηση, στα σχόλια που γίνονται από μεγάλη μερίδα του λαού, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, για το πού μπορεί να μας βγάλει αυτή η άσχημη κατάσταση που επικρατεί, με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί κλάδοι εργαζομένων βρίσκονται σε αναβρασμό και απεργίες πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό ενάντια στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και του αυταρχισμού. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι νέοι που δε διαβλέπουν καμιά προοπτική για επαγγελματική σταδιοδρομία, βρίσκονται σε διαρκή αγωνία και άγχος, αφού κανένα μέτρο για βελτίωση της κατάστασης δεν παίρνεται.
Ο χρόνος που μας πέρασε, έδειξε ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις του λαού που έγιναν, πρέπει να συνεχιστούν και να γενικευτούν, ώστε να μπορέσει το λαϊκό κίνημα να δικαιωθεί. Ομως, όλα αυτά δε γίνονται με ευχολόγια και θεωρητικολογίες, αλλά με αγώνα και πάλη. Το δρόμο αυτό της συσπείρωσης και του αγώνα μας το δείχνει, όπως πάντα έκανε, το κόμμα μας το ΚΚΕ, που φέτος γιορτάζει τα 80 ηρωικά και τιμημένα χρόνια του.
Το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο συσπείρωσης, που μας καλεί το ΚΚΕ να ακολουθήσουμε, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να αποκτήσουμε ειρήνη, δουλιά και καλυτέρευση της ζωής μας.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,Αθήνα. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα πανωτόκια. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Η Εθνική Τράπεζα με τις ευλογίες του κράτους, αλλά και τις Εκκλησίας (είναι στο διοικητικό της Συμβούλιο), ληστεύει ξεδιάντροπα τους πελάτες της.
Για εξαργύρωση 25 δολαρίων κρατάει προμήθεια 4 δολάρια!!!
Ποιος εισαγγελέας θα επέμβει; Σας αποστέλλω αντίγραφο για του λόγου το αληθές.
"Είμαστε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση και δεν μπορεί κανείς να μας βάλει τροχοπέδη στην όλη μας πορεία προς το σοσιαλισμό", είχε πει ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.
Οταν όμως ο εργάτης χάνει τα κεκτημένα του δικαιώματα, που με σκληρούς αιματηρούς αγώνες κατέκτησε, τότε σπρώχνεται στο κοινωνικό περιθώριο.
Εκεί οδηγεί το καινούριο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη, που ψήφισε η Βουλή. Που ούτε λίγο ούτε πολύ πάει να καταργήσει και αυτές τις πενιχρές συντάξεις πείνας. Ετσι η κυβέρνηση παροτρύνει τους εργατοϋπάλληλους να αναλάβουν την αυτοσυντήρησή τους, να ασφαλιστούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (όπως π. χ. ο Σάλι Μπερίσα παρότρυνε τον αλβανικό λαό να εναποθέσει τις οικονομίες του στις τράπεζες - "μαϊμούδες", τις λεγόμενες πυραμίδες).
Τα δίνουν όλα οι κυβερνώντες στο αδηφάγο εκμεταλλευτικό πλουτοκρατικό κεφάλαιο και τίποτα στους κατατρεγμένους εργατοϋπάλληλους, αγρότες κτλ.
Η απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης των ψευτοσοσιαλιστών είναι ο αγώνας, η ενότητα και η συμμαχία όλων των εργαζομένων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης. Η κοινωνική έκρηξη δε θα αργήσει να ξεσπάσει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Σχετικά με τον προκατασκευασμένο διάλογο, ίσως ο κ. πρωθυπουργός να νομίζει ότι απευθύνεται σε αδαείς, αλλά δεν τολμά να κάνει διάλογο με τα συνδικαλιστικά στελέχη που αντιτίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αρνείται και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών, που ξαναβγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ.
Τη συμφωνία του Μάαστριχτ οι εργαζόμενοι την απορρίπτουν. Η συμφωνία αυτή δεν είναι τίποτα, παρά ένα ξεζούμισμα των κεκτημένων δικαιωμάτων που με αιματηρούς αγώνες κατέκτησαν. Ολα αυτά, κ. Σημίτη, με μια μονοκονδυλιά πάτε να τα σβήσετε. Η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι εργαζόμενοι γενικότερα, αρνούνται να υποκύψουν. Και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και το δίκιο τους.
ΦΩΤΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ
Καβάλα
Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,
Μαζί με τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές μου, έρχομαι να σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε την επιστολή μου. Πρόκειται για το νέο οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της Εξωτερικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, σε σχέση με τους συμβασιούχους της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Την Πέμπτη 31 Ιουλίου 1997, ο Γενικός Γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης κ. Κωνσταντίνος Ζώρας, με την ιδιότητά του ως προέδρου της επιτροπής συντάξεως του Νέου Οργανισμού, μαζί με τα άλλα μέλη κάλεσε τα προεδρεία των Συλλόγων του ΥΠΕΞ και τα ενημέρωσε για τις αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν με το νέο Οργανισμό του υπουργείου. Κανείς δεν αμφισβητεί τις σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν με την ψήφιση του Οργανισμού στη Βουλή και τον εκσυγχρονισμό του, ούτε μπορεί κανείς να παρέμβει επί το σύνολο των Κωδίκων, διότι η συζήτηση στη Βουλή γίνεται μόνο επί της αρχής και όχι κατ' άρθρο...
Οι νέες καινοτομίες σίγουρα είναι καλές όταν λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της δικαιοσύνης. Στην παρούσα φάση, με το νέο Οργανισμό υπάρχουν άρθρα τα οποία αδικούν. Τι θα πει, π.χ.: Μονιμοποιούνται μόνο οι συμβασιούχοι της Κεντρικής Υπηρεσίας και όχι της Εξωτερικής του ΥΠΕΞ; 'Η με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή όσοι κατέχουν απολυτήριο Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου μετατάσσονται στον επόμενο κλάδο και αυτό αφορά πάλι μόνο τους συμβασιούχους της Αθήνας και όχι του εξωτερικού; 'Η από τους ήδη μόνιμους συμβασιούχους της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή της Κεντρικής αν έχουν τα παραπάνω προσόντα με την κατάθεση του νομοσχεδίου μονιμοποιούνται; Ας σημειωθεί ότι σ' αυτό το νομοσχέδιο μπορούν να ενταχθούν και οι κηπουροί του ΥΠΕΞ, οι οποίοι κάλλιστα μπορούν μετά τον διοικητικό κλάδο με την απόκτηση πτυχίου να ενταχθούν και στη Διπλωματική Ακαδημία...
Ειδικότερα για τον υπογράφοντα: Εχω σπουδάσει για δυο χρόνια κοινωνιολογία στη Γαλλία, έχω τελειώσει ιδιωτική δημοσιογραφική σχολή στην Αθήνα. Παρακολούθησα επί τρία χρόνια μαθήματα δημόσιας διοίκησης και διεθνών σχέσεων στη Βοστόνη. Εχω εκδώσει τη μηνιαία εφημερίδα "Το σημάδι" και τυγχάνω συνεργάτης επαρχιακών εφημερίδων. Επίσης μέλος του περιοδικού "Ηπειρωτική Εστία". Εχω βραβευτεί για άρθρα μου από τον αείμνηστο Πατριάρχη Αφρικής κ. Παρθένιο, άλλα και από διαφόρους άλλους συλλόγους. Ενώ ως υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, στα διάφορα πόστα που έχω εργαστεί, πολλοί ελληνικοί Σύλλογοι έχουν γράψει τα καλύτερα λόγια για τη συμπεριφορά μου και την εξυπηρέτησή τους. Ενώ υπάρχει θετική εισήγηση της μονιμοποιήσεως μου από τον νυν Πρέσβη κ. Γεώργιο Βάλληνδα...
Τελικά όμως το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή δε με δικαιώνει, ούτε εμένα, άλλα ούτε λύση δίνει για τους συμβασιούχους του εξωτερικού. Τι σημαίνει μονιμοποίηση;
Μιλάω για νομιμοποίηση των συμβασιούχων του Εξωτερικού πέραν της αδικίας του σχετικού άρθρου. Εξάλλου δεν μπορείς να έχεις δυο κατηγορίες υπαλλήλων!!
Ευχαριστώ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΑΚΟΒΑΣ
Γενικό Προξενείο Αμβούργου
Αμβούργο - Γερμανία
Σε πολλά μαγαζιά που πουλάνε ψωμί, όσο και αν διαφέρει ο τίτλος του καθενός απ' αυτά, "Πρατήριο άρτου", "Φούρνος παραδοσιακός", "χωριάτικος", "Αρτοποιήματα" κλπ., κλπ., ένα κοινό γνώρισμα έχουν όλα, την ταμπελίτσα που γράφει: "Ψωμί 350 γραμμάρια, 140 δρχ.". Επίσης υπάρχουν και άλλες τιμές, όπως 150 και 160 δρχ. για διάφορα άλλα "αρτοσκευάσματα", "αρτοποιήματα", όπως τα ονομάζουν. Ακόμη για να δικαιολογηθεί η όποια τιμή πάνω από τις 140 δρχ., έχουμε το ψωμί "Βάρης", με "προζύμι", "ολικής αλέσεως" και ένα σωρό άλλα εφευρήματα.
Για να αγοράσουμε δηλαδή ένα κιλό ψωμί, πρέπει να πάρουμε 3 φραντζόλες, ήτοι 3χ140 δρχ. μας κάνουν 420 δρχ.
Παλιότερα δε, που το ψωμί ήταν στη διατίμηση, ήταν αγορανομική παράβαση, αν δεν ήταν σωστά ζυγισμένο. Σήμερα κανένας έλεγχος δε γίνεται, ούτε για την τιμή ούτε για το βάρος του.
Πόσο θα τραβήξει αυτή η κατάσταση της αδιαφάνειας και της κοροϊδίας; Με ένα τόσο βασικό είδος, που είναι το ψωμί, επιτρέπεται σε βάρος του λαού να κερδοσκοπούν οι κερδοσκόποι και το επίσημο κράτος να σιωπά; Εμείς οι χαμηλοσυνταξιούχοι δυσκολευόμαστε ακόμα και τον "επιούσιον άρτο" μας να αγοράσουμε.
Πριν μερικά χρόνια, ο αείμνηστος Κώστα Λουλές, βουλευτής τότε του ΚΚΕ, σε ερώτησή του στο Κοινοβούλιο για το κύκλωμα "σιτάρι - αλεύρι - ψωμί" (τότε κυβερνούσε το "άλλο ΠΑΣΟΚ"), είχε πάρει την απάντηση ότι αυτό είναι κρατικό μυστικό! Τι λέει, λοιπόν, σήμερα το "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΜΙΑΤΖΗΣ
Συνταξιούχος ΙΚΑ
Νέα Σμύρνη
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκδίδει αντιλαϊκά και αντισυνταγματικά νομοσχέδια, που ποινικοποιούν κάθε αγώνα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής αυτής. Με βάση δε αυτά, εξαπολύει ένα κύμα διώξεων με δίκες και καταδίκες.
Η πολιτική αυτή που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα, σπρώχνει προς ανώμαλες καταστάσεις. Παράλληλα όμως σπρώχνει και το λαό σε αγώνες μαζικούς, ενιαιομετωπικούς και αποφασιστικούς. Τι θα κάνει η κυβέρνηση μπρος σ' αυτήν τη γενική κατάσταση δυσαρέσκειας που υπάρχει στο λαό; Μήπως θα θυμηθούν άλλες περασμένες εποχές που η Ελλάδα στέναζε κάτω από τη μισαλλόδοξη εντεταλμένη - από Αγγλοαμερικάνους "σύμμαχους" μας και "φίλους" - πολιτική των διώξεων, των εξοριών και των εκτελέσεων;
Ομως τότε όλα τα αντέξαμε και βγήκαμε από αυτό το λουτρό αίματος, δυνατοί και πάντα αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δίκιο και την ελευθερία του λαού μας. Δεν πτοούμαστε σήμερα από τις απειλές της "Κεντρο - αριστερο - δεξιοστήριχτης" κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε την πάλη μας, όσο σκληρές και αν είναι οι συνθήκες που δημιουργούνται.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να δώσω μια εικόνα από την περίοδο του εμφυλίου στην Ικαρία, κάτω από συνθήκες της πιο βαριάς παρανομίας. Η φωτογραφία που δημοσιεύεται δείχνει ένα φυσικό καταφύγιο στους βράχους που φιλοξένησε με απόλυτη ασφάλεια για ένα μήνα περίπου, τον τραυματισμένο μας σύντροφο Γιάννη Τσερμέγκα,στέλεχος του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Χάρη δε στη συγκινητική και γεμάτη αυτοθυσία φροντίδα των συντρόφων και συντροφισσών του, νόμιμων και παράνομων, έγινε τελείως καλά και συνέχισε τον αγώνα. Βρίσκεται στην Πολωνία και μένει πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και κομμουνισμού.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Κορυδαλλός
- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΣΙΡΙΔΗ,Δικηγόρο. Πειραιά. Διαβάσαμε τις παρατηρήσεις σας στο δημοσίευμα του Δ. Σέρβου: "Οι πρώτες βουλευτίνες στο βουνό το 1944" (25-1-98 στην "Επικοινωνία"). Πράγματι, ο Παπάγος βγήκε πρωθυπουργός από τις εκλογές με 240 έδρες και η Ε. Σκούρα έγινε βουλευτής το Νοέμβρη του 1952.
Οσο για το αν ήταν 6 ή 5 οι βουλευτίνες, από αβλεψία γράφτηκε το "5", ενώ ο Δ. Σέρβος στο κείμενο που δημοσιεύουμε, έχει γράψει και τα 6 ονόματα των γυναικών βουλευτών.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΠΠΑ,Κολωνός, Αθήνα. Δε μας γράφετε όνομα και επώνυμο του ανθρώπου που ζητάτε να μάθετε τι απέγινε. Πού ήταν ενταγμένος, στον ΕΛΑΣ ή στο ΔΣΕ; Και πότε χάσατε τα ίχνη του;
Καταφύγιο των παράνομων στην Ικαρία (1948 - 1955)