ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια νύχτα στην "κορυφή"

Δυο ταινίες ξεχωρίζουν απόψε, δυο διαφορετικές ταινίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προκαλούν το θεατή. Μα ας τα πάρουμε με τη σειρά. Από τη ΝΕΤ στις 00.30 "Μια νύχτα με τη Μοντ" του Ερικ Ρομέρ. Πρόκειται για μια αντιπροσωπευτική ταινία του νέου γαλλικού κύματος, με ψυχολογική αφήγηση και διεισδυτικούς διαλόγους. Ενας νέος μηχανικός επιστρέφει από την Αμερική και το μόνο που ζητά είναι μια ήρεμη ζωή. Στην επαρχία που εγκαθίσταται, το μόνο γυναικείο πρόσωπο που τον ενδιαφέρει είναι ένα κορίτσι που συναντά συχνά στο δρόμο, αλλά που δεν κατορθώνει ποτέ να του μιλήσει γιατί εκείνη ποδηλατεί και εκείνος οδηγεί. Μετά τα πρώτα Χριστούγεννα το κορίτσι θα χαθεί από τους ήσυχους επαρχιακούς δρόμους και ο νέος άνδρας που είχε ελπίσει να βρεθεί κάποτε η στιγμή της μοιραίας συνάντησης απελπίζεται. Μια φίλη θα του πει ότι ο άνδρας της την εγκατέλειψε για μια νεαρή φοιτήτρια, που τελικά σκοτώθηκε σε δυστύχημα. Ομως, την επόμενη μέρα θα δει το κορίτσι, θα το σταματήσει, θα του κλείσει ραντεβού και θα ζήσουνε μαζί πέντε ολόκληρα χρόνια. Κάποια μέρα θα αποκαλυφθεί ότι η κοπέλα των ονείρων του ήταν η ερωμένη του συζύγου της φίλης του. Με τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Στην κορυφή" του Τζιόρτζιο Μποτέμπι.

Μια εξαιρετική ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τζιαν Μαρία Βολοντέ, που αφηγείται την ιστορία ενός κομμουνιστή δημοσιογράφου, του Πάολο, που ερωτεύεται μια νέα κοπέλα. Το ενδιαφέρον του δεν είναι μόνον ερωτικό, αλλά και πολιτικό. Ο στρατευμένος δημοσιογράφος δεν αρκείται στην ερωτική επαφή, αλλά προσπαθεί να κάνει τη νέα γυναίκα να συνειδητοποιηθεί και να ενδιαφερθεί για τα πολιτικά δρώμενα. Με τη Μιρέιγ Νταρκ.

Μουσικός γερμανικός ρομαντισμός

Αθάνατες σελίδες του γερμανικού μουσικού ρομαντισμού, θα ερμηνεύσει την Κυριακή 8 του Φλεβάρη (8.30μμ) στο κινηματοθέατρο "Παλλάς", η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Ρόμπερτ Σούμαν και Ρίχαρντ Βάγκνερ, κορυφαίων εκπροσώπων της γερμανικής μουσικής, που έζησαν και δημιούργησαν στη Δρέσδη. Στη Δρέσδη, γεννήθηκε και ο μαέστρος που θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα, ο Ρολφ Ρόιτερ.

Στο πρώτο μέρος θα εκτελεστούν το δημοφιλέστατο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα έργο 54 του Σούμαν και η εισαγωγή του "Μάνφρεντ", έργο 115 και πάλι του Σούμαν, με σολίστ την Μερόπη Κολλάρου. Το τελευταίο αυτό έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο δραματικό ποίημα του Λόρδου Μπάιρον. Τρία πρελούδια, από ισάριθμες όπερες του Βάγκνερ, περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της συναυλίας. Θ' ακουστούν πρελούδιο και φινάλε από την όπερα "Τριστάνος και Ιζόλδη" και πρελούδια από τον "Πάρσιφαλ" και τους "Αρχιτραγουδιστάδες της Νυρεμβέργης".

Δρυμοί και αρχαιότητες

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-1 "Εθνικοί δρυμοί της Ελλάδας" στις 17.45 μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή: "Δρυμός Σουνίου".Ο ναός του Ποσειδώνα και ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος που τον περιβάλλει δεσπόζει στην περιοχή. Σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο εθνικός δρυμός. Είναι μικρός σε έκταση, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και φυσικό και πολιτισμικό. Στο υπέδαφος του δρυμού υπάρχει μια εκπληκτική ποικιλία μεταλλευμάτων και 310 είδη ορυκτών, που το καθένα παρουσιάζει ατέλειωτες ποικιλίες. Δάση από πεύκα, θάμνοι και άλλη βλάστηση συνυπάρχουν με υπόγειες στοές, καμίνια τήξης και χώρους επεξεργασίας μεταλλεύματος της αρχαίας και της νεότερης εποχής. Μέσα στο δρυμό θα δείτε το γεωλογικό φαινόμενο "Χάος", τη "Σπηλιά του Κίτσου" και τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης του Θορικού, που το 409 π. Χ. οχύρωσαν οι Αθηναίοι, για να προστατεύσουν τα μεταλλεία. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπακώστας.

Η Μιρέιγ Νταρκ σε μια σκηνή από την ταινία του Ε. Ρομέρ "Στην κορυφή" (ΝΕΤ 00.30)

Μπιζ... για την Μούσχουρη

Η πετυχημένη εκπομπή της ΕΤ-1 "Zhowbiz",με τον Γιώργο Μαρίνο,φιλοξενεί σήμερα την Νάνα Μούσχουρη.Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, που ξεκίνησε από τη χώρα μας ερμηνεύοντας τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, θα παρουσιαστεί στην εκπομπή με τις ιδιότητες της καλλιτέχνιδας της μουσικής σκηνής, αλλά και ως πρέσβειρας της Γιούνισεφ. Τραγουδά ζωντανά, στη "σκηνή" της ΕΤ-1 και φυσικά θυμάται το Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο και την Μελίνα Μερκούρη. Με την τρυφερή φωνή της ερμηνεύει τραγούδια αφιερωμένα στα παιδιά του κόσμου. Πλαισιώνεται από προσφυγόπουλα.

Η Νάνα Μούσχουρη θα υποδεχτεί, επίσης, καλλιτέχνες που παρελαύνουν από το "Zhowbiz", όπως τον Γιάννη Πάριο, την Ελλη Πασπαλά, τον Χρήστο Νικολόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Αθηναϊκή Κομπανία, τον Στέλιο Διονυσίου, αλλά και τον οικοδεσπότη της εκπομπής, τον Γιώργο Μαρίνο, σε μια εμφάνιση - έκπληξη. Απόψε στις 21.00 στην ΕΤ-1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ