ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
Σελ. /49
ΚΕΝΗ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ
Σταυρός ή σφυροδρέπανο

Κατά τον Φρομ το άτομο "με την πράξη της υποταγής, χάνει την ανεξαρτησία του και την ακεραιότητά του, αλλά αποκτά ένα άλλο αίσθημα, το αίσθημα ότι δέχεται προστασία από μια δύναμη που του εμπνέει δέος και της οποίας αποτελεί ένα μέρος της". Υπάρχει διαλεκτική - ψυχολογική σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική και την κομματική ανάγκη της υποταγής και του σεβασμού προς την ανώτερη δύναμη - "σοφία" του θεϊκού και του κομματικού Πολιτικού Γραφείου του κομμουνιστικού κόμματος;

Αν λάβουμε υπ' όψιν μας τα αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, κατά τα οποία ξεχωριστά άτομα, ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, πίστεψαν και θυσιάστηκαν στην ιδέα του χριστιανικού σταυρού, και της νίκης του κομμουνιστικού σφυροδρέπανου, τι μπορεί να συμπεράνουμε αναλύοντας τις βαθύτερες ψυχολογικές αιτίες που ενεργούσαν πίσω και στο βάθος αυτής της πίστης σε δύο τελείως διαφορετικά σύμβολα;

1. Ο σταυρός έχει καταστεί το σύμβολο μιας θρησκείας που επικράτησε σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου μας.

Πρόκειται για μια πίστη που κυριαρχείται από τη σωτηριολογία για τον άνθρωπο. Το άτομο που πιστεύει, νιώθει αξιωματικά αμαρτωλό, και περιμένει δικαίωση στην άλλη ζωή, αλλά κατέχεται από την ακράδαντη πίστη πως ο Θεός σαν ο δημιουργός των πάντων, πάντα τον σκέφτεται, τον δοκιμάζει και περιμένει απ' αυτόν ταπείνωση, ευσέβεια, πίστη, αγάπη.

Θεωρώ πως η σημαντικότερη δύναμη της χριστιανικής θρησκείας, είναι το κήρυγμά της για τον ενανθρωπισμό του Θεού ("η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί"), και για την "ομοίωση" του ίδιου του ατόμου με τον Θεό.

Ταυτόχρονα όμως, με έναν μηχανισμό προβολής (όπως π. χ. στις νευρωτικές καταστάσεις, στον μαζοχισμό, στις αδυναμικές γενετικές καταστάσεις), προβάλλει το ίδιο το άτομο τις δικές τους διαστάσεις, τις ανθρώπινες, στη θεϊκή οντότητα (την τελειότητα, τη δύναμη, τη σοφία, τη δικαιοσύνη, την αγάπη), και έτσι απογυμνώνεται το ίδιο και τελικά προσπαθεί μέσα από την πίστη, τη λατρεία και την ηθική "να φτάσει το Θεό".

Αν θελήσει κανείς να εξηγήσει αυτή την πίστη, μπορεί να σταματήσει στις παρακάτω διαπιστώσεις:

2. Ενα κατ' εξοχήν λογικόν ον, πιστεύει σε κάτι που το τοποθετεί έξω από το ίδιο το άτομο, που αποδίδει διαστάσεις και δυνάμεις, υποτάσσεται σ' αυτό το ον, και μπορεί να υποτάξει τις δικές του ανάγκες στην πίστη - λατρεία και τελικά και να θυσιαστεί.

Επομένως, πρόκειται για καταστάσεις που αντιμάχονται την "ενστικτική" του διάσταση, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να υπηρετήσουν τη δεύτερη - δηλαδή τη συναισθηματική - ανθρώπινη διάσταση, βάζοντάς τη στην υπηρεσία ενός σκοπού - στόχου, και στην τρίτη διάσταση - την πνευματική - πρόκειται για μια "αυταπάτη", δηλαδή, για την επιβολή του "ψυχικού - πνευματικού", πάνω στο σωματικό - υλικό, γεγονός άλλωστε που χαρακτηρίζει όλες τις θρησκείες. Αυτό άλλωστε το θεωρητικό αξίωμα, το ενστερνίζεται και ο ίδιος ο Φρομ.

3. Από την άλλη πλευρά τουλόφου - στην ανθρώπινη πίστη - διαμορφώθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, η πίστη στο κομμουνιστικό ιδανικό, που συμβολίζεται από το σφυροδρέπανο, δηλαδή στη σωτηρία των εργαζομένων - και κατ' επέκταση και όλων των ανθρώπων - με τη δημιουργία "της κομμουνιστικής κοινωνίας της εργασίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της αλήθειας".

Αυτή όμως η πίστη στηρίχτηκε για να θεμελιωθεί και να καρποφορήσει στην επιστημονική λογική μιας θεωρίας - του μαρξισμού - που ήταν η κατάληξη της ανάπτυξης της θεωρητικής οικονομίας, της επιστημονικά θεμελιωμένης φιλοσοφίας του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού - και της πολιτικής επιστήμης.

Επομένως, η πίστη στο κομμουνιστικό σφυροδρέπανο στηρίχτηκε σε δυο αγκωνάρια: της λογικής και της ψυχολογίας της ίδιας της ζωής.

Και αυτή πάλι η ψυχολογία, είχε δύο παρακλάδια, τη βίωση της τραγωδίας στο παρελθόν και τη βίωση στη συνείδηση μιας προσδοκίας στο μέλλον.

Και το μεν παρελθόν είχε - και έχει - αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη πάνω στην ανθρώπινη συνείδηση και την ψυχολογία (σαν φτώχεια, σαν στέρηση, σαν έλλειψη χαράς, σαν ανελευθερία κλπ.), το δε μέλλον, βιώνεται από τον οπαδό του κομμουνιστικού ιδεώδους σαν "η γη της επαγγελίας για όλους" τους ανθρώπους(ισότητα, αλληλεγγύη, εργασία, δικαιοσύνη, χαρά, δημιουργία, ελευθερία κλπ.).

Ετσι λοιπόν, η χριστιανική πίστη, από τις τρεις διαστάσεις του ανθρώπου, τροφοδοτεί τον συναισθηματικό κόσμο - και καταφρονεί (στον βαθμό που το μπορεί) την ενστικτική διάσταση (σεξουαλική απόλαυση, χαρά της ζωής και του σώματος, επάρκεια), και αδιαφορεί για τη λογική και διανοητική πλευρά του ανθρώπου (σαν έρευνα, σαν επιστημονική ανακάλυψη, σαν διανοητική ανάπτυξη).Γιατί είναι φανερό πως η ανθρώπινη θεολογική πίστη αγνοεί την πανανθρώπινη ιστορία, το πώς διαμορφώθηκαν οι κοινωνίες, το τι αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο ον σαν εξέλιξη, σαν νευροφυσιολογία, σαν ψυχισμός, και συλλαμβάνει τον άνθρωπο σαν θεϊκό δημιούργημα μια και έξω, και για πάντα το ίδιο - και αναφέρεται σε ένα εξωϊστορικό ον, χωρίς ιστορικό παρελθόν (και προϊστορία) και μέλλον.

Και αυτή η πίστη τροφοδοτείται από μια ερμηνευτική της ιστοριογραφίας του ιστορικού Ναζωραίου (άλλωστε οι μόνες πηγές είναι τα ίδια τα ευαγγέλια ανθρώπων πιστών και ταυτόχρονα και ιστορικών αφηγητών), όπως η Ανάσταση, τα θαύματα, η βασιλεία των ουρανών, η Δευτέρα Παρουσία, η πίστη στην ανάσταση των νεκρών κλπ.

Αλλωστε η πίστη δίνεται εξ αποκαλύψεως και αποκλείει αξιωματικά την ιστορική επαλήθευση, την παρέμβαση του λογικού, την επιστημονική έρευνα για την πραγμάτωση της σωτηριολογίας, της εσχατολογίας, της δαιμονολογίας.

Ετσι η πίστη, αποκλείει την πολιτική επανάσταση για την κατάκτηση του δίκιου των αδικημένων γιατί κηρύττει την άποψη πως από μόνη της αρκεί "για να γεμίσει το τραπέζι".

Από την άλλη πλευρά η πίστη στο σφυροδρέπανο, αγκαλιάζει και τις τρεις διαστάσεις της ανθρώπινης φύσης, δηλαδή την ενστικτική, τη συναισθηματική και τη διανοητική.

Γιατί ο μαρξιστής επαναστάτης είναι γνώστης της ιστορίας, της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και στοχεύει στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας σε ένα συνειδητό άτομο ιστορικά πεπερασμένο, με ένα σύνολο ενστικτικών αναγκών και επιθυμιών και με έναν πλούσιο συναισθηματισμό, που στο κέντρο του βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος.

Ταυτόχρονα, η ηθική διάσταση της θρησκείας και της κομμουνιστικής πίστης βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Γιατί από τη μια, η ηθική είναι το αρεστό στο Θεό (αφοσίωση, ευλάβεια, φιλευσπλαχνία, αρετή κλπ.) και από την άλλη ηθικό είναι το δίκιο και αυτό που υπηρετεί την ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Η χριστιανική πίστη είναι μια ιστορικά τυφλή συναισθηματική σχέση με τον Θεό και μέσω αυτού προς τον πλησίον (αγάπη), ή αν θέλετε και μια αμφίδρομη σχέση από τον πλησίον προς τον Θεό, αγνοώντας την ενστικτική και τη διανοητική διάσταση του ανθρώπου ή στην καλύτερη περίπτωση, καταπολεμώντας και αυτές τις καθαρά ανθρώπινες πλευρές.

Η κομμουνιστική πίστη, είναι μια συνειδητή πράξη, όπου στο κέντρο της βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή, ενός συγκεκριμένου ιστορικού - υπαρκτού υποκειμένου, με υλικές ανάγκες, με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, που πρέπει να αναπτυχθεί στο έπακρο, και με μια πνευματική διάσταση σαν μια διαρκής προβληματική απέναντι στη δημιουργία, που ταυτόχρονα νιώθει και σαν δημιουργός της.

Δρ. Γιάννης Γ. ΓΑΛΑΝΟΣ

Ψυχίατρος - συγγραφέας

Περί εκλογικού συστήματος

Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην προτελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της άρχουσας τάξης αναλώθηκαν βέβαια στο πότε θα ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος, μια και η διαφωνία τους συνίσταται ακριβώς σε αυτό, στο να μην κόβεται και ράβεται ο εκλογικός νόμος στα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά να λαμβάνεται υπόψη και το συμφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εκάστοτε κυβερνών κόμμα ενδιαφέρεται μόνο για το πρώτο σκέλος, ενώ όταν βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται κυρίως για το δεύτερο! ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν, όμως, επί της ουσίας στη διατήρηση αυτής ή άλλης παραλλαγής καλπονοθευτικού συστήματος. Γιατί όμως αυτή η επίμονη άρνηση ακόμη και να συζητήσουν την πάγια πρόταση του ΚΚΕ για υιοθέτηση και συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής;

Η απάντηση βρίσκεται στο ρόλο που επιτελεί το εκλογικό σύστημα στο πολιτικό σύστημα. Οι διάφορες παραλλαγές των εκλογικών συστημάτων (ενισχυμένη αναλογική, πλειοψηφικό κλπ.) συνιστούν ένα νόμιμο μέσο νόθευσης της λαϊκής ψήφου και διαμόρφωσης των βολικών για την άρχουσα τάξη συσχετισμών στη Βουλή. Με τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα οι μειοψηφίες αναδεικνύονται σε πλειοψηφίες, οι ψήφοι των μη αρεστών κομμάτων λεηλατούνται, ενώ κάποιες φορές, ειδικά στο πλειοψηφικό, συμβαίνει το ασθενέστερο σε ψήφους κόμμα να πάρει περισσότερες βουλευτικές έδρες από το ισχυρότερο.

Τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα αποτελούν έναν κρίκο στο σύστημα ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων στρωμάτων. Η κυρίαρχη ιδεολογία, που εκπορεύεται από τις ίδιες τις παραγωγικές σχέσεις και τις συνθήκες ζωής και που κάνει να φαντάζει λογικό και αιώνιο το καπιταλιστικό σύστημα, υφίσταται πολύπλευρη επεξεργασία και διάδοση από τα μέσα ενημέρωσης, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους, από τα κόμματα που στηρίζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο το υπάρχον κοινωνικο-οικονομικό καθεστώς. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο οικονομικός εξαναγκασμός μέσω των πελατειακών σχέσεων, της άμεσης ή έμμεσης εξαγοράς, καθώς και ο διάχυτος φόβος προς τις κοινωνικές αλλαγές, τον οποίο καλλιεργεί η διαρκής πολύμορφη παρουσία και δράση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Είναι φανερό ότι η καλπονοθεία αποτελεί μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου της σύνθεσης της Βουλής, η οποία - ας σημειωθεί - δεν έχει την αποφασιστική εξουσία, μια και οι αποφάσεις λαμβάνονται ουσιαστικά από την κυβέρνηση, τους επίσημους και ανεπίσημους συνδέσμους του μεγάλου κεφαλαίου, τις Βρυξέλλες και τον αμερικανοΝΑΤΟικό παράγοντα.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αστικά κράτη προχώρησαν στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος. Είναι το παράδειγμα της μεταπολεμικής Ιταλίας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων. Ωστόσο, δεν μπόρεσε και ούτε θα μπορούσε, άλλωστε, να αλλάξει το συνολικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις η άρχουσα τάξη βεβαιώθηκε για τη μεταβολή προς όφελός της του συσχετισμού των δυνάμεων, έσπευσε να καταργήσει τη δημοκρατική αυτή μεταρρύθμιση και να αρχίσει τη σταδιακή στροφή προς το πλειοψηφικό.

Σταθερές κυβερνήσεις;

Προβάλλεται βέβαια το επιχείρημα ενάντια στην απλή αναλογική ότι δε δημιουργεί σταθερές κυβερνήσεις. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Σταθερές κυβερνήσεις για ποιον; Για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της συνέχισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής ή, αντίθετα, για μια πολιτική σε όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, που θα στρέφεται ενάντια στην εγχώρια και ξένη ολιγαρχία που δυναστεύει τον τόπο μας;

Σταθερές κυβερνήσεις είναι πραγματικά εκείνες που, εξυπηρετώντας τα λαϊκά συμφέροντα, στηρίζονται στους εργαζόμενους και αγκαλιάζονται από το λαό, αλλά αυτές μπορούν να προέλθουν μέσα από σκληρές ταξικές συγκρούσεις για την ανατροπή του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι ότι η απλή αναλογική θα χαλάρωνε τα εκβιαστικά διλήμματα, θα έδινε ισχυρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο ΚΚΕ, γεγονός που θα του επέτρεπε από καλύτερες θέσεις να ξεσκεπάζει την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Βέβαια, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιταλίας που προαναφέρθηκε, η άρχουσα τάξη δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, βρίσκει λύσεις για σταθερές πολιτικές εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και σε συνθήκες απλής αναλογικής. Αυτό όμως που επιδιώκουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ είναι η ενίσχυση των εκβιαστικών διλημμάτων, οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές, ώστε να είναι σχετικά λιγότερο ορατή στους εργαζόμενους η πραγματική ταύτιση της πολιτικής τους σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των διάφορων εφεδρειών και αναχωμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος του υπουργού Δικαιοσύνης. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ο Ε. Γιαννόπουλος ότι όταν οι "δομές, οι θεσμοί είναι υγιείς", όπως στην Ιταλία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό, αν αποκωδικοποιηθεί; Οτι το αστικό πολιτικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί και να ενισχύει θεσμούς και δομές, που όχι μόνο αντέχουν στην πίεση του λαϊκού κινήματος, αλλά μπορούν να το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα.

Από την άλλη, προπαγανδίζονται με έναν τρόπο ακόμη αντιδραστικότερες προτάσεις εκλογικών συστημάτων. Ετσι, μάλλον, εξηγείται η δημοσιότητα που δόθηκε στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε ένα πλειοψηφικό σύστημα, που, επιπλέον, θα παραμερίζει τα κόμματα από τις εκλογές, καλλιεργώντας τις επικίνδυνες, αντιδραστικές αντιλήψεις περί "κομματικής δημοκρατίας"!

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Επιδιώκει με τη δράση του την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, τη συσπείρωση των δυνάμεων του λαϊκού μετώπου, που θα μπορεί όχι μόνο να δυσκολέψει τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και να το ανατρέψει.

Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

Δύο κόσμοι, δύο πολιτικές

Ανάμεσα στο "φανταστικό" και το πραγματικό αυτών των δημοτικών εκλογών υπάρχει κάτι κοινό. "Υπάρχει η απόφαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο", είπε με ακρίβεια, αν και απαντούσε σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και τι λέει η απόφαση του Ναυπλίου; Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών πρέπει να επικυρώσει την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που υπηρετεί στο ακέραιο τις ανάγκες του συστήματος σήμερα και που χειροκροτείται ήδη από τον ΣΕΒ, επώνυμα πρώτα στελέχη της ΝΔ (Μάνος, Μπακογιάννη, Σουφλιάς), όπως επίσης βεβαίως και από αυτονομίζοντες εσχάτως βαστάζους της κυβέρνησης που στο όνομα της "Αριστεράς" δηλώνουν ότι "ανοίγεται ένα "πεδίον δόξης λαμπρόν" για το "συνασπισμό των πολιτών"" (Χατζησωκράτης).

Παρουσιάζει, ήδη, αποτελέσματα αυτή η πολιτική; Ναι, τον άνεργο που αυτοκτόνησε στα αζήτητα του νεκροτομείου!

Μιλά κανείς, απ' όσους χειροκροτούν την κυβέρνηση, γι' αυτό το αποτέλεσμα; Οχι!

Η εντύπωση που αφήνουν οι σελίδες των εφημερίδων είναι πως εδώ επίκειται μάχη σκληρή, αν δεν έχει ήδη φουντώσει. Αναζητούμε τη διαφορά. Καμία πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής δεν αναφέρεται ως αιτία διαφωνίας. Αντίθετα, είναι πολλές οι διαφωνίες που καταγράφονται για διαδικασίες που δεν τηρήθηκαν, συνεννοήσεις που δεν έγιναν. Παρ' όλα αυτά, στο έδαφος αυτής της έλλειψης ουσιαστικής διαφωνίας, διαμορφώνονται και συμμαχίες με καταπληκτικά επιχειρήματα. Ο Παλαιολόγος στη Λιβαδειά επινοεί τον μπαμπούλα ενός"αντικαποδιστριακού" μετώπου για να επιβάλει ως αυτονόητη την κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Στη Νίκαια, ο Τράπαλης δεν κρατά καν τα προσχήματα: Ορίζει αντιδήμαρχο τον εκπρόσωπο της ΝΔ για τη στήριξη που του παρέχει στη δίωξη της κομμουνίστριας Β. Νικολαϊδου. Στα όρια της παραφροσύνης ή του πολιτικού τυχοδιωκτισμού οι 8 "αριστεροί" του ΣΥΝ δηλώνουν τη διαφωνία τους για την πολιτική συμφωνία, αλλά και τη στήριξή τους στο κομψό ταγεράκι που καλείται να αντιμετωπίσει το ατσαλάκωτο κοστούμι.

Η πράξη

Στη Μακεδονία, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά ήδη το 25%. Μάταια ψάχνουμε να βρούμε μια δήλωση του νομάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαδόπουλου, να ψελλίζει έστω ένα λόγο συμπάθειας γι' αυτόν τον κόσμο, ένα λόγο αντίστασης σ' αυτούς που καταστρέφουν την παραγωγική βάση της χώρας. Αντίθετα, τον βρίσκουμε να καταφέρεται ενάντια στους εξεγερμένους κατοίκους της Ολυμπιάδας που τόλμησαν να τα βάλουν με την TVX. Κοιτάμε τις φωτογραφίες από τις εξεγέρσεις των χωρικών ενάντια στον "Καποδίστρια" και ύστερα βρίσκουμε στα πρακτικά της Βουλής την εισηγήτρια του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη να κάνει - με σεβασμό στις "τοπικές κοινωνίες" - προτάσεις στην κυβέρνηση για το πώς θα γίνει αποτελεσματικότερο το σχέδιο καταστροφής της υπαίθρου. Τα πρακτικά του Δήμου Αθήνας τη δείχνουν να μην αντιτίθεται στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Ρυθμιστικό της Αθήνας ελέω "Ολυμπιακών 2004", να ψηφίζει υπέρ της"Αναπτυξιακής" του δήμου, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις. Ορισμένοι μνήμονες αναφέρουν και την αντίθεσή της για τους αγροίκους που είχαν καταλάβει τους δρόμους με τα τρακτέρ. Τότε που τον δρόμο για να ξετυλιχτεί η επιχείρηση -"βουλκανιζατέρ" τον άνοιγε με τις θέσεις που διατύπωνε ο ίδιος ο νομάρχης Μαγνησίας, ο ομοϊδεάτης της κ. Σκοτινιώτης.

Ποιοι για ποιους

"Ουσιώδες στοιχείο των εξελίξεων είναι η αυξανόμενη επιβάρυνση των δημοτών, με πρόσθετες ποικιλώνυμες φορολογίες υπέρ της ΤΑ και με έμμεσες επιβαρύνσεις, στο όνομα της δήθεν αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας των ΟΤΑ. Επιπλέον, η ΤΑ χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός για την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών με τις ιδιωτικοποιήσεις και για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης"" (απόσπασμα από το σχέδιο Διακήρυξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα").

Διατυπώνεται, λοιπόν, πρόσθετα η θέση πως "ο δήμος δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και με το δημόσιο και με το ιδιωτικό συμφέρον". Μια ματιά σε λογαριασμούς της ΔΕΗ δείχνει την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε να είναι κατά πολύ κάτω από τα δημοτικά τέλη και φόρους που πληρώθηκαν με τους ίδιους λογαριασμούς, ενώ την ίδια ώρα για τη μία μετά την άλλη τις δημοτικές υπηρεσίες απαιτείται κάποια έξτρα πληρωμή στο ταμείο της γάγγραινας των δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι άνεργοι που συνωστίζονται στις δημαρχίες του Πειραιά μαθαίνουν πως σύντομα θα υπάρξει και γι' αυτούς ένα πρόγραμμα "Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης", αρκεί να ξεχάσουν πως έναν αιώνα πριν κατακτήθηκε το 8ωρο. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες του ΤΣΑ, ο σημερινός νομάρχης κ. Φωτίου, που δηλώνει τώρα έτοιμος να σώσει και το Δήμο του Πειραιά από τον ομοϊδεάτη του Στ. Λογοθέτη.

Και στο "διά ταύτα" τι;

Αρκεί μία ματιά στην από δώ όχθη. Εδώ όπου σ' ένα καζάνι, αξεδιάλεχτο κουβάρι, "βράζουν": Μνήμη αγώνων, γειτονιές των ανθρώπων, εργάτες, αγρότες, μαθητές, αγώνες του σήμερα, τα υλικά της εξέγερσης: Πορτοκάλια, βαμβάκι, ελιά, καπνός, στάρι, το λουκέτο της "Πέψικο" και του Δεδέογλου, η απάντηση στην πρόκληση της "Χαλυβουργικής", τα ωράρια - "λάστιχο" στα πολυκαταστήματα, η συνείδηση για τα δισ. που κερδίζουν από τις ΔΕΚΟ οι πολυεθνικές, η αλληλεγγύη με τη στρατιά των μεταναστών, το αίτημα για αντιπλημμυρικά, για δημόσιους παιδικούς σταθμούς, το "ΟΧΙ στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", η οργή για τη σακατεμένη από βίλες Πεντέλη, για την επέκτασή τους ανενόχλητα στην Πάρνηθα, την ώρα που τα αυθαίρετα χαμόσπιτα της Λούτσας φωτογραφίζονται προς κατεδάφιση.

Αρκεί μια ματιά σε τέτοια και τόσα άλλα της από δω όχθης. Οπου όσοι δηλώνονται επικεφαλής έχουν πάρει ήδη το βάπτισμα εκεί όπου η πραγματική πόλη, το υπαρκτό χωριό, διατυπώνει το αίτημα, στήνει το μπλόκο.

Και τότε η πρόταση είναι αυτονόητη: Το στήσιμο ενός πλατιού μετώπου αγωνιστικής συμπαράταξης και συσπείρωσης όλων των ανθρώπων που συμμερίζονται συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και θέσεις. Εκφραση αυτής της συμπαράταξης "από πρόσωπα που πιστεύουν στις κατευθύνσεις της, που έχουν τη θέληση να αγωνιστούν γι' αυτές, που ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές απόψεις και εντάξεις τους διαθέτουν αξιόπιστο παρελθόν συνέπειας και αγωνιστικότητας και που δεν έχουν σχέση με επιδιώξεις προσωπικής ανάδειξης και σταδιοδρομίας".

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ