ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚ ΗΠΑ
"Ενότητα, οργάνωση και πάλη"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Στα μέσα του Δεκέμβρη συνήλθε στη Νέα Υόρκη το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚ ΗΠΑ, για να προετοιμάσει τα θέματα που θα συζητιούνταν σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής του στις 17 και 18 Γενάρη.

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο εθνικός πρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ, υπογράμμισε ότι η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής πραγματοποιείται σε μια καίρια στιγμή, που δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα να διευρύνει το μέγεθος, το ρόλο του, τις σχέσεις του και την επιρροή του. "Υπάρχει ανάγκη", είπε, "για μια πολύ μεγαλύτερη συλλογικότητα, πληρέστερη συμμετοχή και εισφορά από τα κομματικά μέλη μας και τους φίλους μας. Ισως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε μια σκέψη, που να ενσωματώνει την αλλαγή, ριζοσπαστικότητα, μαχητικότητα, τόλμη και αίσθηση θάρρους και πειραματισμού - μια σκέψη, που να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του καιρού μας".

Τόσο στην εισήγηση του Γκας Χολ, όσο και στις ομιλίες μελών του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις αλλαγές που συντελούνται σήμερα. Στο διεθνή τομέα, είπαν, η οικονομική και χρηματιστική κρίση αντικαθρεφτίζει τη νέα, οικουμενικής φύσης, παγκόσμια οικονομία. Ο Χολ την αποκάλεσε "μια κρίση του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που παίζει έναν κυριαρχικό ρόλο στην επιτάχυνση και συνέχιση της κρίσης στα δικά του οικουμενικά πολυεθνικά συμφέροντα".

Στην ίδια συζήτηση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που ενέχει η Πολυμερής Συμφωνία Επένδυσης, η οποία συζητιέται τώρα μυστικά, με στόχο την εξάλειψη των όποιων εθνικών περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στις πολυεθνικές επενδύσεις κεφαλαίου, για την καταλήστευση ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων χωρών".

Το εργατικό κίνημα

Ενα μεγάλο μέρος της σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής θα επικεντρωθεί στις αλλαγές που γίνονται στο εργατικό κίνημα της χώρας. Εκτιμάται ότι η νέα προοπτική και πολιτική της εργατικής συνομοσπονδίας AFL - CIO, που ακολουθεί μια πορεία προς τον ταξικό αγώνα, σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρούνται σήμερα.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπογραμμίστηκε ότι οι νίκες που σημειώθηκαν σε πρόσφατες μαχητικές απεργίες συνδικάτων και η κατάργηση του αντικομμουνιστικού άρθρου στο Καταστατικό της AFL - CIO, επιβεβαιώνουν την αναζωογόνηση και ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.

"Πρέπει, επίσης, να εκτιμήσουμε", προστίθονταν, "τις εντελώς νέες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στο κόμμα μας και τα συνδικάτα - τοπικούς και εθνικούς ηγέτες και άλλους αγωνιστές σε όλη τη χώρα. Τα εργατικά συνδικάτα ποτέ δε θα είναι αυτά που ήταν πριν. Η εξάλειψη του αντικομμουνιστικού άρθρου απομακρύνει ένα όπλο διχόνοιας, που χρησιμοποιούσε ο εχθρός ενάντια στην εργατική τάξη για 50 και πλέον χρόνια".

Ταυτόχρονα, επισημαινόταν ότι ορισμένοι τομείς της εργατικής τάξης δέχονται οξύτατη επίθεση. "Οι νέοι αντιμεταναστευτικοί νόμοι και η εξάπλωση των σκλαβοπάζαρων, που εκμεταλλεύονται κύρια τους μετανάστες, βυθίζουν στη φτώχεια και τρομοκρατούν τις κοινότητες των μεταναστών".

"Οι συνέπειες του ρατσισμού και των διακρίσεων σε βάρος των Αφροαμερικανών αυξάνονται ανάλογα με την επιδείνωση των συνθηκών στην ανεργία, στέγαση, παιδεία κλπ. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της αστυνομικής ωμότητας", τόνισε ο Γκας Χολ.

Γιορτή της νεολαίας

Εξάλλου, το ΚΚ ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας, πραγματοποίησαν την Κυριακή 21 Δεκέμβρη στην έδρα του κόμματος στη Νέα Υόρκη πανηγυρικό πάρτι με ποικιλία εδεσμάτων και γλυκισμάτων, στο οποίο πήραν μέρος μέλη και οπαδοί του κόμματος, καθώς και πολλά ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το τηλεοπτικό κανάλι C - SPAN, το οποίο, για τέταρτη κατά σειρά χρονιά, μετέδωσε σε εθνική κλίμακα τη γιορταστική αυτή εκδήλωση. Η μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων του κόμματος κυριολεκτικά ήταν κατάμεστη.

Σε μια στιγμή, έκαμε την εμφάνισή του και ένας Santa Claus (Αϊ - Βασίλης) με τη χιονάτη γενειάδα του. Ζήτησε συγνώμη από τους παρόντες, γιατί δεν είχε έρθει και η σύζυγός του. "Η κυρία Claus", είπε, "ήθελε να είναι εδώ, αλλά κάνει κάποιες ειδικές επισκέψεις στα παιδιά της Αβάνας και της Πόλης Χο Τσι Μιν". Ο ίδιος, εξήγησε, παίρνει φαξ και χρησιμοποιεί το Ιντερνέτ και το Βόρειο Πόλο, αλλά παρότρυνε, "για να παρακολουθείτε τι γίνεται στον κόσμο, διαβάζετε (την εφημερίδα του κόμματος) "Πιπλ'ς Ουίκλι Ουόρλντ" (PWW), όπως κάνει κάθε άλλος!".

Το πνεύμα των γιορτών, συνέχισε ο Santa Claus, "είναι να εργαζόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο ευτυχέστερο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων και του Κομμουνιστικού Κόμματος".

Και αφού είπε αυτά, καταχειροκροτούμενος, εξαφανίστηκε ανεβαίνοντας τα σκαλιά προς μια άλλη αίθουσα του κτιρίου του Κόμματος, όπου γινόταν ένα άλλο πάρτι ειδικά για τα παιδιά, στα οποία μοίρασε πάμπολλα δώρα, καταγοητεύοντάς τα.

Στην ίδια εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γκας Χολ, ο οποίος, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έκαμε και τις παραδοσιακές προβλέψεις για το Νέο Ετος, διανθίζοντάς τες με το απαράμιλλο χιούμορ και τη δηκτικότητά του, όπου χρειαζόταν, όπως: "Αν κάνετε το αντιγριππικό εμβόλιό σας, μην αρρωστήστε, ακυρώστε όλες τις πιστωτικές σας κάρτες και πουλήστε όλες τις μετοχές σας, όσο μπορείτε πιο γρήγορα, θα πρέπει να παραμείνετε όσο μπορείτε υγιείς το 1998".

Αναφερόμενος στις αλλαγές που γίνονται διεθνώς και στις ΗΠΑ, ο Γκας Χολ είπε: Εμείς γιορτάζουμε "τις ιστορικής σημασίας αλλαγές στη ζωή του κόμματός μας". Χαιρέτισε την απόφαση της AFL - CIO, έπειτα από ψηφοφορία, στο συνέδριό της το περασμένο καλοκαίρι για την απάλειψη του αντικομμουνιστικού άρθρου από το Καταστατικό της. Στις εκλογές του Νοέμβρη 1996, πρόσθεσε, αρκετοί κομμουνιστές εκλέχθηκαν σε δημόσια αξιώματα. Και απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, είπε: "Ισως ρωτήσετε: γιατί συμβαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές σήμερα; Νομίζουμε ότι αυτό έχει πολύ να κάνει με τις εμπειρίες της πραγματικής ζωής, με τη διογκούμενη οικονομική ασφάλεια και το φόβο για το μέλλον. Οι άνθρωποι αναζητούν νέες, πιο ριζικές λύσεις, γιατί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τούτο το σύστημα δε δουλεύει πια γι' αυτούς".

Μόνιμη συνολική ταξική πάλη

"Οι αλλαγές αυτές", συνέχισε, "αποτελούν μέρος της μόνιμης, συνολικής ταξικής πάλης ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, στην καπιταλιστική τάξη και την εργατική τάξη, που θα συνεχίζεται από τον ένα χρόνο στον άλλο, μέχρις ότου η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού αποφασίσει ότι το σύστημα έχει σπάσει, δεν μπορεί να φτιαχτεί και μπορεί ν' αντικατασταθεί από ένα πολύ καλύτερο σύστημα - το σοσιαλισμό.

Ναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υποστηρίζουμε το σοσιαλισμό σαν μια λογική και, ακόμα, μια μεγάλη αντικατάσταση του καπιταλισμού. Αλλά πάντα λέγαμε ότι είναι ο λαός, η εργατική τάξη, που πρέπει ν' αποφασίσει, φτάνει πια ο καπιταλισμός.

Ο σοσιαλισμός θα έρθει, όταν η πλειοψηφία πειστεί ότι είναι μια καλύτερη κοινωνία και αναγκαίος για τη βελτίωση της ζωής τους".

"Τα μεγάλα αμερικανικά μονοπώλια", είπε πιο κάτω ο Γκας Χολ, χρησιμοποιούν τη σημερινή κρίση για να προωθήσουν την κατάληψη των τραπεζικών και χρηματιστικών ιδρυμάτων στις μικρότερες χώρες. Οσο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναγκάζονται να δανείζονται περισσότερο χρήμα μόνο για να πληρώσουν τα επιτόκια των κεφαλαίων που ήδη είχαν δανειστεί, θα συνεχίζουν να βυθίζονται βαθύτερα στον απύθμενο λάκκο του κέρδους.

Η παγκόσμια κρίση επηρεάζει τις περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένων των πρώην σοσιαλιστικών. Είναι μια κρίση ιδιωτικοποίησης, του έρποντος καπιταλισμού, που καταστρέφει τις κοινωνικής και δημόσιας ιδιοκτησίας οικονομικές βάσεις ολόκληρων χωρών. Βιομηχανίες, που υπό το σοσιαλισμό ανήκαν στους εργάτες, ιδιωτικοποιούνται, καταληστεύονται και ερειπώνονται από τους νέους Ρώσους καπιταλιστικούς "επιχειρηματίες".

Η αυξανόμενη αντίσταση σ' αυτές τις χώρες δυναμώνει την πίστη μας ότι ο εργαζόμενος λαός, με τον αγώνα του, σύντομα θ' ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά του σοσιαλισμού".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γκ. Χολ υπενθύμισε ξανά: "Ολη η ανθρώπινη πρόοδος εξαρτάται από τρεις αρχές: Ενότητα, οργάνωση και πάλη... Λοιπόν, ας ενωθούμε, ας οργανωθούμε και ας παλέψουμε. Εχουμε να κάνουμε πολλούς αγώνες και νέες νίκες να κερδίσουμε".

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ομιλία αυτή του Γκας Χολ, που έγινε στην ανοιχτή γιορταστική συγκέντρωση της 21ης Δεκέμβρη, μεταδόθηκε ατόφια από το τηλεοπτικό κανάλι C - SPAN την Πρωτοχρονιά. Ετσι, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί παρακολούθησαν την τελετή και άκουσαν τον παλαίμαχο ηγέτη του ΚΚ ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το "PWW": Ατομα από διάφορες πολιτείες, ακόμα και από τη μακρινή Καλιφόρνια, κυριολεκτικά, κατέκλυσαν το τηλεφωνικό δίκτυο του κόμματος, ζητώντας πληροφορίες και λέγοντας ότι θα ήθελαν να γίνουν μέλη του ΚΚ ΗΠΑ. Στο φύλλο του, της 10/1, το "PWW" έγραφε ότι τα τηλεφωνήματα συνεχίζονταν ως τότε!

Η ευρύτατη απήχηση που είχε η προβολή αυτή και ο ενθουσιασμός που προκάλεσε στο κοινό η ομιλία του Γκας Χολ εκφράστηκαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο από το τηλεφώνημα που έκανε τη μέρα της προβολής κάποιος θεατής από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, στο οποίο έλεγε: "Βρέχει εδώ πολύ δυνατά. Κοιτάζω έξω, από το παράθυρό μου. Αυτό το τηλεφώνημά μου προς το Κομμουνιστικό Κόμμα με κάνει να βλέπω ένα ουράνιο τόξο!".

Η συγκινητική αυτή ανταπόκριση αναδείχνεται και από ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό. Το "PWW", κεντρικό όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, από καιρό διεξάγει την ετήσια εκστρατεία του για τη συλλογή 400.000 δολαρίων. Στις αρχές του Δεκέμβρη, γράφει, είχαν συγκεντρωθεί 253.000, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το αναμενόμενο ως τότε ποσό. Αμέσως, ο Γκας Χολ απηύθυνε μια επείγουσα έκκληση, όπου προειδοποιούσε ότι η συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι αναγνώστες απάντησαν ακαριαία, στέλνοντας μέσα σε ένα μήνα 45.000 δολάρια.

Νέες εισφορές στέλνονται ταχυδρομικώς κάθε μέρα με επιταγές 10 και 20 δολαρίων. Εγραφε σχετικά ο διευθυντής του "PWW", Τιμ Ουίλερ στο φύλλο της 10/1/98: "Συχνά ιδιόχειρα σημειώματα στέλνονται εσώκλειστα από εργάτες, που μας λένε ότι παλεύουν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή ότι ζουν με ένα καθορισμένο εισόδημα, αλλά δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το "Πιπλ'ς Ουίκλι Ουόρλντ"".

Και προέτρεπε: "Ας κάνουμε όλοι μας άλλη μια μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στην κορυφή ως τις 17/1".

"ΛΟΚΧΗΝΤ" - "ΜΑΡΤΙΝ"
Τα αφεντικά του πολέμου

Φάμπρικα του θανάτου Νούμερο 1 είναι σήμερα η "Λόκχηντ - Μάρτιν", το μεγαλύτερο κοντσέρν πολεμικών εξοπλισμών στον κόσμο, το οποίο έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα αφεντικά του γιγάντιου αυτού κογκλομεράτ, είναι εκείνα που αποφασίζουν για πόλεμο ή ειρήνη. Και δεν πρέπει ν' αμφιβάλλει κανείς ότι αυτά ποντάρουν στον πόλεμο...

Στις 15 Μάρτη του 1996 είχε πραγματοποιηθεί η συνένωση - αποκαλούμενη "Γάμος των Ελεφάντων" - μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κοντσέρν των ΗΠΑ, της "Λόκχηντ" και "Μάρτιν - Μαριέτα". Ετσι, με τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της πολεμικής παραγωγής στην ισχυρότερη ιμπεριαλιστική χώρα του κόσμου, καθώς και με την εξασφάλιση κρατικών παραγγελιών, δημιουργείται ένα τέτοιο δυναμικό μαζικής καταστροφής, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς: Τι να κρύβεται πίσω από το γιγάντιο αυτό κοντσέρν, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ", με το χαρακτηριστικό τίτλο "οι Ηνωμένες Πολιτείες της Λόκχηντ - Μάρτιν", έγραφε καθαρά σε ποιον στην πραγματικότητα ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μόνο κατά τη διάρκεια του 1994 τα δύο αυτά κοντσέρν, τα οποία ήδη από τότε ανακοίνωσαν τη συνένωσή τους, είχαν αναπτύξει τόσες πολύπλευρες δραστηριότητες, οι οποίες συνολικά αντιστοιχούσαν στο ύψος των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα στα τέλη του ίδιου χρόνου οι σχετικές παραγγελίες, που είχαν καταγραφεί στα βιβλία τους, να ξεπερνούν τα 42 δισ. δολάρια. Αυτό στην πράξη σήμαινε ότι το αστρονομικό χρηματικό ποσό ξεπερνούσε τους προϋπολογισμούς πολλών άλλων κρατών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα περισσότερα κέρδη της επιχείρησης προέρχονται από συμφωνίες, οι οποίες έχουν κλειστεί με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Κι όμως, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, τα στατιστικά αυτά νούμερα είναι παραπλανητικά. Το εξοπλιστικό δυναμικό της "Λόκχηντ - Μάρτιν" στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί τα χρηματικά εκείνα ποσά, τα οποία προέρχονται από τις προμήθειες πυρηνικών όπλων, διεκπεραιώνονται μέσω του υπουργείου Ενέργειας και για το λόγο αυτό δεν καταχωρούνται στα νούμερα του Πενταγώνου. Πάντως, όπως διαπιστώνεται, οι δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει τα δυο αυτά πολεμικά κοντσέρν, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, είχαν παραμείνει οι ίδιες, όπως και προηγούμενα...

Πού, όμως, συνίσταται η συμβολή της "Λόκχηντ - Μάρτιν", στο εμπόριο όπλων της ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής χώρας του κόσμου; Το κοντσέρν αυτό, ανάμεσα στην πληθώρα των εργαλείων θανάτου που κατασκευάζει συμπεριλαμβάνονται: Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα τύπου "C-130", βομβαρδιστικά "F-16", μαχητικά αεροπλάνα τύπου "F-17" και αεροπλάνα των τύπων "TR-1" και "SR-71" για μυστικές έκτακτες πολεμικές επιχειρήσεις.

Ακόμα κατασκευάζει συστήματα ελέγχου πυρκαγιών για θωρηκτά του πολεμικού ναυτικού, υποβρύχια, ένα μεγάλο αριθμό από ραντάρ, ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς για ελικόπτερα και πυραύλους όλων των ειδών. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με μικρότερους προμηθευτές κατασκευάζονται πολλά εξαρτήματα για διάφορα οπλικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το κογκλομεράτ αυτό των πολεμικών εξοπλισμών αυτή τη στιγμή έχει στην κατοχή του 55 θυγατρικές επιχειρήσεις.

Από πού, όμως, προέρχονται τα τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία είναι απαραίτητα για το γιγάντιο αυτό κοντσέρν, προκειμένου ν' αναπτύξει όλο αυτό το πλέγμα των δραστηριοτήτων του; Οπως συμβαίνει, παντού και πάντα στον καπιταλισμό, τα αστρονομικά αυτά ποσά, που απαιτούνται για την εφαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων καταληστεύονται από τις δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών φορολογουμένων. Και κάτι ακόμα: Σύμφωνα με μια σχετική έκθεση, τα έξοδα που είχαν απαιτηθεί για τη συνένωση των δυο παραπάνω πολεμικών εταιριών εξοπλισμών, κατά τη διάρκεια του 1994-95, είχαν επίσης εξασφαλιστεί από φόρους, με το αιτιολογικό ότι η συνένωση αυτή πραγματοποιείται "προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος...". Για το σκοπό αυτό, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι και ο υφυπουργός του, Τζον Ντόιτς, ο οποίος αργότερα έγινε διευθυντής της CIA, είχαν διαθέσει ένα δισ. δολάρια. Οι δυο αυτοί πολιτικοί άνδρες, πριν ακόμα εγκατασταθούν στο Πεντάγωνο, είχαν διατελέσει ανώτατοι σύμβουλοι του κοντσέρν "Μάρτιν - Μαριέτα".

Ετσι, λοιπόν, η τεράστια επιχείρηση πολεμικών εξοπλισμών, είχε πάρα πολύ ισχυρά στηρίγματα στην κρατική εξουσία, καθώς και στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα μάλιστα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα 1991 -92, η "Λόκχηντ" και η "Μάρτιν - Μαριέτα", είχαν χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό αγώνα και των δυο μεγάλων αστικών κομμάτων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Και είναι βέβαια κατανοητό το γεγονός ότι το τεράστιο αυτό πολεμικό κοντσέρν ασκεί μια πολύ μεγάλη επιρροή στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Από την άποψη αυτή, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το ότι ο Ουίλιαμ Πέρι υπήρξε ένας παθολογικός υπέρμαχος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσες πρώην σοσιαλιστικές χώρες ενταχθούν στην ιμπεριαλιστική αυτή Συμμαχία στα πλαίσια αναδόμησης των ενόπλων τους δυνάμεων θα είναι αναγκασμένες να αγοράσουν πολεμικούς εξοπλισμούς κύρια από τις ΗΠΑ και βέβαια από τη "Λόκχηντ - Μάρτιν", καταβάλλοντας έτσι πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Γι' αυτό δε θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι, ο σημερινός πρόεδρος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι κανείς άλλος από τον ίδιο το διευθυντή της "Λόκχηντ - Μάρτιν", Μπρουκ Τζάκσον. Ηδη, το Πεντάγωνο έχει διαθέσει από το κρατικό ταμείο το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που αυτά αντιμετωπίσουν δυσκολίες πληρωμής. Κατά συνέπεια λοιπόν, τα επικείμενα τεράστια κέρδη του γιγάντιου αυτού κοντσέρν δεν επιδέχονται καμιά απολύτως αμφισβήτηση...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΣΟΥΗΔΙΑ
Βαθιά ανησυχία για την άνοδο του νεοφασισμού...

Βαθιά ανησυχία προκαλούν όλο και περισσότερο στη δημόσια κοινή γνώμη της Σουηδίας οι νεοφασιστικές δραστηριότητες, οι οποίες προσλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Για παράδειγμα: Πριν λίγες μέρες, στο Μπρόιμπι, κοντά στη Στοκχόλμη, σημειώθηκαν τέτοιες βίαιες πράξεις, γεγονός το οποίο ανάγκασε την αστυνομία να συλλάβει 316 εξτρεμιστές, ανάμεσά τους και Γερμανούς νεοναζί.

Πάντως, οι αυξανόμενες πράξεις βίας εκ μέρους των δεξιών εξτρεμιστικών στοιχείων, που παρατηρούνται όχι μόνο στη Σουηδία, δε θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν σαν "μεμονωμένες ενέργειες... " αλλά, σαν ένα επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο, πριν απ' όλους, απειλεί τη νεολαία, για την οποία οι προοπτικές μόρφωσης και απασχόλησης διαγράφονται για το μέλλον όλο και πιο σκοτεινές... Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι, οι ανησυχίες για την αισθητή άνοδο του νεοναζισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και της εχθρότητας ενάντια στους ξένους, γίνονται όλο και πιο έντονες σ' όλες ανεξαίρετα τις σκανδιναβικές χώρες.

Το νέο στοιχείο, όμως, σχετικά με την άνοδο του νεοφασισμού, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί ερευνητές του κοινωνικού αυτού φαινομένου, είναι το γεγονός ότι, οι νεοναζιστικές ομάδες στη Σουηδία συνεργάζονται όλο και πιο στενά μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό σε μεγάλο βαθμό το "Ιντερνέτ", τη ροκ μουσική και τις παράνομες εφημερίδες. Παρά το ότι ο αριθμός των νεοφασιστών στο Βορρά δεν έχει ακόμα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι δραστηριότητές τους, όμως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν σημειώσει αισθητή άνοδο.

Περίπου το 22% της νεολαίας των σκανδιναβικών χωρών, που έχει προσχωρήσει σε δεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις πρώτες επαφές τις έχει πραγματοποιήσει διά μέσου του "Ιντερνέτ". Αυτές λοιπόν οι νεοναζιστικές ομάδες, τονίζουν οι ειδικοί, "θα πρέπει να καταπολεμηθούν με όλα τα μέσα, πριν είναι πολύ αργά... ". Από την άποψη αυτή, ιδιαίτερα εξόργισε τη δημόσια κοινή γνώμη της Σουηδίας ένα πρόσφατο σκάνδαλο, όμοιο με αυτό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση του Γερμανού νεοναζί, Μάνφρεντ Ρέντερ, ο οποίος είχε κάνει μια διάλεξη σχετικά με στρατιωτικά ζητήματα στην Ανώτατη Ακαδημία των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ελεύθερο πεδίο για δεξιές εξτρεμιστικές πεποιθήσεις...

Στο πανεπιστήμιο, λοιπόν, της σουηδικής πόλης Ούμνετ, μπροστά σε φοιτητές του Κοινωνιολογικού Ινστιτούτου, ύστερα από πρόσκληση μιας διδάκτορος, η οποία υποτίθεται ότι ήθελε "να εξετάσει με δημοκρατικό τρόπο" τα επιχειρήματα των νεοναζί, προσήλθε ένας γνωστός νεοφασίστας από την εφημερίδα "Νόρντλαντ", ο οποίος έκανε μια διάλεξη έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξει τις αντιδραστικές ιδεολογικές του απόψεις. Οι φοιτητές, όμως, του Ινστιτούτου, αντέδρασαν άμεσα, διαμαρτυρόμενοι εντονότατα για τη θρασύτατη αυτή ενέργεια της διδάκτορος. Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του πανεπιστημίου και χωρίς καμιά άλλη διαδικασία, απέλυσε τη συνεργάτιδά του. Ταυτόχρονα, η Ανώτατη Κρατική Εισαγγελία, έκανε μήνυση κατά των υπευθύνων "για υπόθαλψη υστερίας ενάντια σε λαϊκές ομάδες... ".

Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι το προκλητικότατο αυτό γεγονός δεν είχε αποσιωπηθεί, όπως στην περίπτωση της διάλεξης του νεοναζί, Μάνφρεντ Ρέντερ, στη Γερμανία. Επίσης και ο υπουργός Πολιτισμού, Καρλ Ταμ, αντέδρασε με ιδιαίτερη πολιτική οξύτητα: "Χειρότεροι από τους ναζί δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν άλλοι, αφού αυτοί έχουν διαπράξει τις μεγαλύτερες βιαιότητες στη διάρκεια του αιώνα μας... Αυτοί δεν έχουν καμιά απολύτως δουλιά στα σουηδικά πανεπιστήμια".

Θα ήταν πολύ μεγάλη πολιτική αφέλεια, τονίζουν οι ειδικοί, να νομίζει κανείς ότι υπάρχει έστω και η στοιχειώδης δυνατότητα να συζητήσει κανείς με νεοναζί, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στο μαζικό δολοφονικό σύστημα του χιτλερικού Ράιχ. Η ιστορία διδάσκει ότι αυτοί δεν αναγνωρίζουν κανενός είδους δημοκρατικούς κανόνες παιχνιδιού. Αρα λοιπόν, εκείνοι που τους προσκαλούν να εκθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους, στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο, παρά να τους νομιμοποιήσουν.

Βέβαια, όπως διαπιστώνουν πολιτικοί παρατηρητές, δεν είναι δυνατόν να συγκρίνει κανείς την περίπτωση του νεοναζί Μάνφρεντ Ρέντερ, με αυτήν του σουηδικού πανεπιστημίου. Φυσικά, μια διδάκτωρ δεν είναι αδύνατον να συγκριθεί με τη Διεύθυνση της Ανώτατης Ακαδημίας των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ασφαλώς οι αντιδράσεις και στις δυο περιπτώσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έπρεπε να περάσουν μερικά χρόνια πριν έρθει στο φως της δημοσιότητας η προκλητική υπόθεση του νεοναζί Ρέντερ.

Στη Σουηδία, όμως, η αντίδραση υπήρξε άμεση, ενώ ταυτόχρονα, διενεργούνται οι σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από συμπάθειες προς τις δεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν και κοινά σημεία. Γι' αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ενάντια στις δραστηριότητες των νεοφασιστικών δυνάμεων. Και από την άποψη αυτή, σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί λήξασα η συζήτηση, πριν ακόμα αποσαφηνιστούν τα πάντα γύρω από την υπόθεση αυτή.

N. H. - H.

Από τα πρόσφατα γεγονότα στη Λουιζιάνα όπου αντιρατσιστές διαδηλωτές

Από τα πρόσφατα γεγονότα στη Λουιζιάνα, όπου αντιρατσιστές διαδηλωτές δέχτηκαν τα πυρά... κάποιου οπλοφόρου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ