Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πλαίσιο του νομοσχεδίου για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Νέος φραγμός για τη μόρφωση όσων σήμερα επέλεγαν τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια που καταργούνται
Σε ένα σύστημα το οποίο ανάγει τα ΙΕΚ σε ανώτερο βαθμό επαγγελματικής κατάρτισης, απομακρύνει από τη γενική μόρφωση περισσότερα παιδιά, εγκλωβίζοντάς τα στη στενή επαγγελματική κατάρτιση, οδηγείται η επαγγελματική εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο σχετικού νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει το θεσμικό έργο που ξεκίνησε με το Νόμο 2525 και εισάγει όρους και προϋποθέσεις που αποθαρρύνουν τους μαθητές από τη γενική και την ανώτατη εκπαίδευση. Απέναντι στους φραγμούς που υψώνονται για τους μαθητές στο Λύκειο με τις διαρκείς εξετάσεις, προβάλλεται σαν διέξοδος η στενή επαγγελματική ειδίκευση, χωρίς αυτή να προϋποθέτει για τους εμπνευστές του σχεδίου γενική παιδεία.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια καταργούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής του "ενιαίου Λυκείου" ενώ η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση θα παρέχεται στα λεγόμενα "Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια" (ΤΕΕ).Τα ΤΕΕ θα ανήκουν στη "δευτεροβάθμια, μεταγυμνασιακή εκπαίδευση" και θα φοιτούν σε αυτά οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου.
Οι σπουδές στα ΤΕΕ οργανώνονται σε δύο κύκλους αντίστοιχα:
Μετά την αποφοίτηση από τον πρώτο κύκλο σπουδών, θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές στον δεύτερο κύκλο, να εγγραφούν στη Β τάξη του "ενιαίου λυκείου" ή να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας "επιπέδου 2" μετά από πιστοποίηση των ικανοτήτων τους σε νομαρχιακό επίπεδο και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Οπως προκύπτει, οι ανακοινώσεις για "αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης" έχουν ως στόχο να καλύψουν το γεγονός ότι τελικά όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται οι ΤΕΣ αλλά μετατρέπονται σε "βατήρα" για τη φοίτηση στα ΙΕΚ, τα οποία θα παρέχουν και την επαγγελματική ειδίκευση. Αλλωστε, στις ανακοινώσεις που έγιναν για την "παιδεία ανοιχτών οριζόντων" αναφερόταν ως στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης "η ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης με τη δημιουργία Κέντρων Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, με την ενίσχυση της μεταδευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση".
Το παραπάνω σχέδιο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βασίζεται σε εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα δοθεί στους φορείς που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση (καθηγητές, γονείς, ΓΣΕΕ και φυσικά ΣΕΒ) ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου από την επόμενη χρονιά 1998 - 99 θα εφαρμοστεί ο νέος θεσμός για την Α τάξη των ΤΕΕ και θα επεκταθεί τις επόμενες χρονιές στις επόμενες τάξεις.
Την αντίθεσή τους στα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος και Υπουργικής Απόφασης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και απαιτούν την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. "Το κίνημά μας έχει δώσει μακρόχρονους και αποτελεσματικούς αγώνες για τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση και θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και το επόμενο διάστημα", τονίζουν στην ανακοίνωση.
Οι δύο Ομοσπονδίες επισημαίνουν ότι στόχοι και επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας είναι η επιβολή ενός ασφυκτικού διοικητικού ελέγχου, η θεσμοθέτηση της σύνδεσης της "αξιολόγησης του εκπαιδευτικού" με τη βαθμολογική και τη μισθολογική του εξέλιξη. Επίσης τονίζουν ότι οδηγεί στην ένταση του αυταρχισμού, στη δημιουργία σχέσεων εξάρτησης και υποταγής στο χώρο του σχολείου, αφού θεσμοθετεί την υποκειμενική και αυθαίρετη αξιολόγηση από μονοπρόσωπα όργανα.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος, τονίζουν ότι επιδιώκει να περιορίσει την παιδαγωγική ελευθερία και αυτονομία στην εκτέλεση του έργου τους και να εξασφαλίσει την τυφλή και πιστή εκτέλεση της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Για πρώτη φορά, υπογραμμίζουν, δημιουργείται ένα τεράστιο πλέγμα αστυνόμευσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη συγκρότηση Σώματος μονίμων αξιολογητών - πραιτοριανών και Επιτροπής Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας από προσωπικότητες κύρους που θα διορίζει ο ίδιος ο υπουργός.
Τέλος, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου πρέπει να σκοπεύει στην ανατροφοδότηση και ποιοτική βελτίωση της σχολικής ζωής, στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, στη μορφωτική - παιδαγωγική ενίσχυση της εκπαιδευτικής πράξης, στη διαρκή επιστημονική ανανέωση του γνωστικού περιεχομένου.
Πρόταση για αγωνιστική απάντηση του κλάδου στη στάση του υπουργείου Παιδείας, που προχωρά βήμα βήμα στην υλοποίηση του Νόμου 2525, κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ). Η ΔΕΕ πρότεινε 3ωρη στάση εργασίας με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 2 Φλεβάρη, δύο 48ωρες απεργίες 17 - 18 Φλεβάρη και 25 - 26 Φλεβάρη με γενική συνέλευση των προέδρων στις 28 Φλεβάρη.
Λόγω ελλιπούς σύνθεσης του ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση και με άλλα προσχήματα, δεν πάρθηκαν ούτε και χτες αποφάσεις και η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, "η ΔΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για το ότι μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να απαντήσει η ΟΛΜΕ στις κινήσεις του υπουργείου Παιδείας και για το φαινόμενο της κωλυσιεργίας που εκφράστηκε με τη μετάθεση της γενικής συνέλευσης των προέδρων στις 10 Φλεβάρη, απόφαση με την οποία η ΔΕΕ διαφώνησε".
Εκδήλωση για την τεχνική εκπαίδευση συνδιοργάνωσαν χτες ΟΛΜΕ και Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας
Την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση και συρρίκνωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που προωθείται μέσα από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο, εξέφρασαν κατά τη χτεσινή εκδήλωση - συζήτηση γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, την οποία συνδιοργάνωσαν η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.
Κοινή εκτίμηση όλων των φορέων ήταν η ανάγκη για κατάργηση συνολικότερα του αντιεκπαιδευτικού νόμου, που θίγει τα δικαιώματα στη μόρφωση, υποβαθμίζει την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση που παραδίνεται στους ιδιώτες, ενώ δεν παρέχει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια στους μαθητές και ότι με το σχέδιο νόμου που προωθείται, τείνει να αντικατασταθεί η τεχνική εκπαίδευση με στενή επαγγελματική κατάρτιση. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για ενίσχυση του μετώπου παιδείας και όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι, μέσα από τον ενωμένο αγώνα να παλέψουν για την τελική κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αφού η παιδεία είναι υπόθεση όλων. Κάλεσαν δε για μαζική συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν εκπαιδευτικοί φορείς και εργατικά σωματεία στις 27 Γενάρη.
Η Β. Τζιατζή,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, εξέφρασε την ανησυχία των γονιών για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι ίδιοι και τα παιδιά τους με τα νέα μέτρα, τα οποία θέλουν τα παιδιά τους χωρίς μέλλον και με μια ζωή χωρίς δικαιώματα. "Να συγκρουστούμε με την πολιτική που θέλει να ρημάξει τη ζωή των παιδιών μας και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε συνοδοιπόροι και συναγωνιστές με τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό. Να χτίσουμε όλοι μαζί την ενότητα της παιδείας", είπε.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας κάλεσε τους παριστάμενους να αγωνιστούν όλοι μαζί για την αναβάθμιση και υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και κάλεσε τους καθηγητές να μην επιτρέψουν να γίνουν υποχείρια αυτής της πολιτικής.
Ο Ζ. Βελλάς,εκπρόσωπος του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, είπε ότι τα νέα μέτρα για την παιδεία υπονομεύουν τους μαθητές και κάλεσε σε παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή τους.
Τη δυνατότητα να βγει αμέσως από τη φυλακή, έδωσε χτες στον Γ. Καλαμπόκα - τον δολοφόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα - το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, μειώνοντας την ποινή κάθειρξης που του είχε επιβάλλει το προηγούμενο Εφετείο, τον Μάη του 1994.
Η νέα δίκη του Καλαμπόκα - τέταρτη συνολικά - αφορούσε σε νέα επιμέτρηση της ποινής, μετά την αναίρεσή του που έγινε δεκτή από τον Αρειο Πάγο.
Το δικαστήριο μείωσε την ποινή κατά 11 μήνες - από 17 έτη και 8 μήνες, σε 16 έτη και 9 μήνες - δίνοντας την ευκαιρία στον Καλαμπόκα να κάνει χρήση του δικαιώματος υφ' όρων απόλυσης, αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής. Ετσι ο Γ. Καλαμπόκας, ο οποίος, στο πρωτόδικο δικαστήριο του Βόλου τον Μάρτη του 1993 είχε καταδικαστεί σε ισόβια, κατάφερε - με τα συνεχή δικαστήρια - να απελευθερωθεί εκτίοντας μόνο 7 χρόνια στη φυλακή...
Ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου