ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αναβιώνουν τα "μπλόκα"
  • Τα τρακτέρ "πλημμύρισαν" τις πλατείες των χωριών
  • Σήμερα συμβολική κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στα Φάρσαλα

Στο ρυθμό μιας αγωνιστικής ζωής ξαναζούν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στα χωριά του κάμπου αναβιώνουν οι σκηνές των "μπλόκων", με τα τρακτέρ να βρίσκονται - έτοιμα για δράση - στις πλατείες και τους ξωμάχους να διαδηλώνουν καθημερινά την πίστη στον αγώνα.

Παντού, στα χωριά της Καρδίτσας - όπου το "πνεύμα της Βιοκαρπέτ" φλογίζει πάλι τις καρδιές - των Φαρσάλων, της Λάρισας, των Τρικάλων και των άλλων περιοχών, όλοι βρίσκονται "επί ποδός πολέμου". Περιμένουν, με ανυπομονησία, τις 2 Φλεβάρη, όταν θα δοθεί το σύνθημα, για να ξεκινήσουν για τις Εθνικές οδούς. Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, αποφασισμένοι σαν έτοιμοι από καιρό, πειθαρχημένοι ως στρατευμένοι στο δίκιο, δηλώνουν πανέτοιμοι να δώσουν, για μια ακόμα φορά, τη μάχη για την επιβίωσή τους, για να μην ξεριζωθούν από τη γη τους.

Στις συζητήσεις τους δίπλα στα τρακτέρ και στα καφενεία, ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στις δηλώσεις τους αποτυπώνεται το παράπονο για τον εμπαιγμό τους από τους κυβερνώντες, αλλά και η αποφασιστικότητά τους να παλέψουν, με "νύχια και με δόντια", για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.

Αποκλεισμός στα Φάρσαλα

Σήμερα το πρωί οι αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων κάνουν το πρώτο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα. Με τα τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματαθ' αποκλείσουν συμβολικά το δρόμο και τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο χωριό Σταυρός,σε ένδειξη συμπαράστασης προς αγρότες του χωριού που δικάζονται στο "αγροτοδικείο" της Λάρισας. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κάνουν το καθήκον τους παρά το κλίμα απειλών και τρομοκρατίας που ήδη άρχισε να διαμορφώνεται στην περιοχή, με κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων, και τις εκκλήσεις στις εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν.

Μέτωπο συμπαράταξης

Στο πλευρό τους θέλουν να έχουν και τους άλλους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό, γι' αυτό και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα διοργανώνουν συσκέψεις μαζικών φορέων των Θεσσαλικών νομών,για να εκφραστεί η συμπαράταξη των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς.

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου - τα οποία θα θέσει στον πρωθυπουργό η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ), αν ο Κ. Σημίτης δεχτεί τη συνάντηση μαζί του που ζήτησε η ΠΑΣΕ - αφορούν βεβαίως, στη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων των αγροτών, αλλά ενδιαφέρουν και τους άλλους εργαζόμενους, αφού, σε μια αγροτική περιοχή, όπως η Θεσσαλία, χωρίς αγροτικό εισόδημα και χωρίς αγρότες δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δεχτεί να συζητήσει επί της ουσίας και να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Διότι, ο δρόμος σύγκρουσης με το αγροτικό κίνημα που επέλεξε είναι αδιέξοδος και θα πλήξει, όχι μόνο την ίδια - αυτό λίγο ενδιαφέρει - αλλά την αγροτιά και την Ελλάδα.

ΗΜΑΘΙΑ
Ετοιμάζονται για τις 2 Φλεβάρη

Ενότητα και αγώνας, ο μόνος δρόμος για να μην ξεκληριστούν οι φτωχομεσαίοι αγρότες και να περάσει έτσι ο κάμπος της Ημαθίας στα χέρια των λίγων.Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι αγρότες της περιοχής και προειδοποιούν με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Φλεβάρη. Ηδη, τέσσερις Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Ειρηνούπολης (Αγγελοχωρίου,Αρχάγγελου,Ανω και Κάτω Ζερβοχωρίου), με αποφάσεις τους ανακοίνωσαν ότι εναρμονίζονται με τις θέσεις και τα αιτήματα της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα και στις 2 του Φλεβάρη θα βγουν στους δρόμους με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αγρότες στο Κλειδί,την Κυψέλη,το Μακροχώρι,το Σταυρό και τα Καβάσιλα,που πέρσι ήταν οι πρώτοι οι οποίοι έστησαν τα μπλόκα του αγώνα και απέκλεισαν το οδικό δίκτυο του νομού.

Στις παραπάνω κοινότητες περιόδευσε προχτές το απόγευμα ο Γιάννης Παττάκης και εκπροσωπώντας την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών, καλούσε τους συναδέλφους σε συντονισμένο και μαζικό αγώνα κόντρα στις νέες επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τα ήδη μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς. Στις συζητήσεις τέθηκαν πολλά ερωτήματα από τους αγρότες σχετικά με τους νέους κανονισμούς για τα σιτηρά, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα τεύτλα, τα ροδάκινα και τα καπνά. Ερωτήματα γύρω από τις αγροτικές συντάξεις και το ασφαλιστικό και κυρίως σχετικά με τα νέα μέτρα που προβλέπει η Ατζέντα 2000. Η αγωνία των αγροτών εκφράστηκε έντονα, όμως ακόμη πιο έντονα εκφράστηκε η διάθεσή τους να μην επιτρέψουν άλλο ένα, πιο ισχυρό αυτή τη φορά, πλήγμα στο εισόδημα, αλλά και το ίδιο το μέλλον τους.

Ιδιαίτερα έντονα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις της κατεστραμμένης παραγωγής ροδάκινου από τον παγετό του '97. Εκατοντάδες είναι οι αγρότες που δεν έχουν πάρει δραχμή, ενώ και όσοι πήραν χρήματα πληρώθηκαν με τιμές χαμηλότερες και από αυτές του 1995. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιών, δαμάσκηνων, μήλων και αχλαδιών, που επίσης δεν έχουν πάρει ακόμη "δεκάρα τσακιστή" για τη ζημιά που υπέστησαν.

ΒΟΙΩΤΙΑ
"Ζεσταίνουν" τα τρακτέρ

Το αγωνιστικό "παρών" προετοιμάζονται να δώσουν και οι αγρότες της Βοιωτίας, συντονίζοντας από τις 2 Φλεβάρη τον αγώνα τους με τους αγρότες της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών της χώρας.

Για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του αγώνα τους έχουν γίνει και γίνονται καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις αγροτικών στελεχών στα χωριά της Επαρχίας Λιβαδειάς, όπου, παρά το κύμα διώξεων και τρομοκράτησης που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, με την παραπομπή εκατοντάδων αγροτών στα "αγροτοδικεία", επικρατεί αγωνιστικός παλμός.

Οι αγρότες του νομού είναι πεισμένοι, πλέον, ότι η συσσώρευση των παλιών και των νέων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και της κυβέρνησης, όπως η "Ατζέντα 2000", οδηγούν απ' ευθείας στο ξεκλήρισμα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Επαρχία Θήβας, η οποία, εκτός από τη συρρίκνωση των καλλιεργειών, αντιμετωπίζει και οξύ πρόβλημα ανεργίας και υποαπασχόλησης. Ετσι, δεν απομένει τίποτ' άλλο παρά τα μπλόκα του αγώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, τη Δευτέρα, 26/1, συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαρχίας Λιβαδειάς για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την έξοδο των τρακτέρ, ενώ μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει και η ΣΕΑ Επαρχίας Θηβών.

Κι ενώ οι προετοιμασίες των αγροτών της Βοιωτίας φτάνουν στο αποκορύφωμά τους, τα κυβερνητικά "αγροτοδικεία" συνεχίζουν να δουλεύουν πυρετωδώς... Προχτές τέσσερις αγρότες από το Ρωμέικο,το Προσήλιο και τον Αγ. Σπυρίδωνα,που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με τη γνωστή κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών", στις κινητοποιήσεις το Νοέμβρη του 1995, πήραν αναβολή για τις 14 Οκτώβρη. Επτά, ακόμα αγρότες δικάζονται στη Λιβαδειά στις 4 Φλεβάρη, ενώ ετοιμάζονται να σταλούν οι κλήσεις σε 111 που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του '96.

Πρώτη δίκη σε εφετείο και πρώτη αθώωση

Αθώους κήρυξε χτες το Τριμελές Εφετείο Λάρισας 16 αγρότες από την επαρχία Ελασσόνας, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών της περιοχής το 1994 και πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 4μηνη ποινή φυλάκισης.

Η αθώωση αποτελεί νίκη των αγροτών και του αγροτικού κινήματος και έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά στην πρώτη δίκη που διεξάγεται σε εφετείο και μπορεί να αποτελέσει "δεδικασμένο" για εκατοντάδες άλλες που θ' ακολουθήσουν.

Τη σημασία αυτή υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τονίζοντας, όμως ταυτόχρονα, ότι δεν καλύπτονται από το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο στηρίχτηκε μόνο στο γεγονός ότι τα τρακτέρ των κατηγορουμένων δεν απέκλεισαν το δρόμο παρατασσόμενα στις δύο πλευρές του. Μάλιστα το σκεπτικό της αθώωσης χαρακτηρίστηκε και, εν πολλοίς, εκβιαστικό, με την έννοια ότι επιχειρεί να αποθαρρύνει τους αγρότες ν' αποκλείσουν - αν χρειαστεί - δρόμους στις νέες κινητοποιήσεις τους.

Στα δικαστήρια της Λάρισας είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αγρότες από την Ελασσόνα κι άλλες περιοχές του νομού, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συναδέλφους τους και να καταγγείλουν την κυβερνητική πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων, που οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου πάνω από 8.000 αγωνιστές της αγροτιάς, δημιουργώντας έτσι μέγα ηθικό και πολιτικό πρόβλημα και αγγίζοντας τα όρια "πολιτικής εκτροπής".

Η κυβέρνηση επιμένει στη "βιομηχανία δικών" και σήμερα στο "αγροτοδικείο" της Λάρισας δικάζονται αγρότες του Σταυρού Φαρσάλων, στις 27 Γενάρη συνάδελφοί τους από τα Τρίκαλα και έπεται συνέχεια.

Δείγμα αυτής της κυβερνητικής επιμονής στην ποινικοποίηση των αγώνων αποτελεί και η νέα πρόκληση της διοίκησης του ΟΣΕ, η οποία - προφανώς με "άνωθεν εντολή" - έστειλε τηλεγράφημα σε μέλη της ΠΑΣΕ, προειδοποιώντας ότι θα υποστούν κυρώσεις για τις νέες κινητοποιήσεις που εξελίσσονται στη Θεσσαλία...

ΛΕΣΒΟΣ
Συνεχίζουν αγωνιστικά οι ελαιοπαραγωγοί

Νέο συλλαλητήριο αποφασίστηκε για τις 6 του Φλεβάρη, μετά από σύσκεψη των προέδρων των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών του νησιού

Σε νέο δυναμικό συλλαλητήριο προχωρούν στις 6 του Φλεβάρη οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, για να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους και τη λήψη μέτρων προστασίας της τιμής του λαδιού και γενικότερα του εισοδήματός τους. Αυτό αποφάσισαν προχτές οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Λέσβου, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ελαιοπαραγωγών.

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε η αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση στο να πάρει μέτρα για την προστασία της τιμής του λαδιού, καθώς και η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στη συρρίκνωση της ελαιοκαλλιέργειας και τον αφανισμό του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών του τόπου.

Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι καταστροφικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, που προβλέπει την κατάργηση της παρέμβασης και τη μείωση της επιδότησης με την αλλαγή του τρόπου καταβολής της ανά δέντρο και όχι ανά κιλό λαδιού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι πρόεδροι των συλλόγων, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να είναι έρμαιο των εμπόρων, που θα καθορίζουν τις τιμές πολύ πιο κάτω από τις σημερινές. Αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου καταβολής της επιδότησης, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του λαδιού, με επόμενο βήμα το "ρουμάνιασμα" και την εγκατάλειψη των ελαιώνων.

Οι πρόεδροι δήλωσαν πως οι ελαιοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, γιατί απ' αυτά εξαρτάται η οικονομική επιβίωση η δική τους, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας του νησιού.

Στο ψήφισμα της σύσκεψης υιοθετούνται τα βασικά αιτήματα των ελαιοπαραγωγών. Ζητούν όχι μόνο να μην καταργηθεί η παρέμβαση, αλλά να λειτουργεί από Νοέμβρη μέχρι Μάη και να είναι πάνω από 1.000 δραχμές, να δίνεται στην πραγματική παραγωγή, να καταργηθούν οι ζώνες και το πλαφόν που έχει επιβληθεί.

Επίσης ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος τους: Να καθοριστεί τιμή ασφαλείας στο λάδι για να προστατευτεί ο παραγωγός από τη ληστεία των εμπόρων και των μεσαζόντων, να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση 300 δραχμές ανά κιλό λαδιού, που είχε παράγει ο κάθε παραγωγός, ώστε μαζί με την τιμή ασφαλείας και την επιδότηση που πήρε να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει κι ένα μικρό κέρδος, για να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες επιβίωσής του και να συνεχίσει τις καλλιεργητικές του προσπάθειες. Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων και μεγαλοκαταστηματαρχών, που μ' αυτήν κατακλέβουν το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και το εισόδημα του καταναλωτή. Να καταπολεμηθεί η νοθεία του λαδιού, που έχει σαν συνέπεια να παραμένει η παραγωγή απούλητη, αλλά και να δυσφημίζεται το λάδι στην ντόπια αγορά και στο εξωτερικό. Ακόμα να μπουν φραγμοί στις αθρόες εισαγωγές λαδιού.

Ψευτο-καυγάδες

Σκηνικό εξαπάτησης των αγροτών και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών με πρόφαση τις απάτες στο λάδι έστησαν υπουργός Γεωργίας και ΝΔ.

Η αρχή έγινε με δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, που φέρονται να δήλωσαν ότι ο Τζουμάκας "καρφώνει" τους ελαιοπαραγωγούς στην ΕΕ. Ο Στ. Τζουμάκας το πήρε βαρέως και προχτές βράδυ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τους δύο ευρωβουλευτές για ανευθυνότητα και στολίζοντάς τους με υπονοούμενα. Παράλληλα, για να δείξει ότι καταπολεμά της απάτες, ανακοίνωσε την επιβολή ποινών σε 29 ελαιοτριβεία. Η απάντηση της ΝΔ ήρθε λίγη ώρα αργότερα, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον "αποτυχημένο" και "ψευδόμενο" Τζουμάκα. "Καπάκι" χτες οι δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ έβγαλαν ανακοίνωση και κατηγορούν τον Τζουμάκα για τα καμώματά του.

Η ουσία, όμως, είναι ότι για τρεις ολόκληρες μέρες υπουργός Γεωργίας και ΝΔ έστησαν έναν "καυγά" αποπροσανατολισμού, αφού αντάλλασσαν μόνο κοσμητικά επίθετα, χωρίς να αναφέρουν λέξη για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και τις αιτίες που τα προκαλούν. Τι να πουν γι' αυτό, άλλωστε, αφού συμφωνούν;

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αποφασίζουν σήμερα

Σε κατάσταση αγωνιστικού συναγερμού, βρίσκονται οι αγρότες της Ζακύνθου και ετοιμάζονται να συντονίσουν τα βήματά τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας. Στα πλαίσια αυτά, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου "Η Δήμητρα", γίνεται, σήμερα στις 7.30 το βράδυ στα γραφεία της Ενωσης πλατιά σύσκεψη,στην οποία θα συζητηθεί η καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα γίνουν, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νησιού.

Φέτος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ζακύνθου είναι ιδιαίτερα οξυμένα, αφού τα βασικά προϊόντα του νησιού, λάδι και σταφίδα, πλήττονται άμεσα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η τιμή του λαδιού μειώθηκε κατά 500 δραχμές, σε σχέση με πέρσι, ενώ η επιδότηση μειώθηκε κατά 150 δραχμές. Παράλληλα, η κατάργηση της τιμής παραγωγού στη σταφίδα, σε συνδυασμό με το πάγωμα της στρεμματικής ενίσχυσης έχουν οδηγήσει το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών σε δραματική μείωση. Το τελευταίο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους του νησιού, αφού οι τιμές στο γάλα είναι στα επίπεδα του 1992 και οι επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα, χρόνο με το χρόνο, μειώνονται.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών της Ζακύνθου είναι: Να δοθεί εμπορική τιμή 1.200 δραχμές στο λάδι, συγκέντρωση από τώρα με παρέμβαση του ελληνικού κράτους και εθνική επιδότηση. Να δίνεται η επιδότηση με τα πραγματικά κιλά, χωρίς καμία κράτηση. Για τη σταφίδα, εμπορική τιμή 400 δραχμές το κιλό και στρεμματική ενίσχυση 150.000 δραχμές το στρέμμα.

AGROTICA '98

Από τις 28 Γενάρη μέχρι 1η Φλεβάρη θα λειτουργήσει φέτος στη Θεσσαλονίκη η AGROTICA '98, η 14η κατά σειρά διοργάνωση που αναμένεται και φέτος να προσελκύσει περισσότερους από 100.000 εμπορικούς επισκέπτες. Συμμετέχουν 1.517 Ελληνες και ξένοι εκθέτες. Τα περίπτερα θα λειτουργούν καθημερινά 9 π.μ. - 7 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο μέχρι 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ