Εκδοση στη μνήμη του Μανόλη Ανδρόνικου
Το 1997 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το θάνατό του και είκοσι από την ανακάλυψη που τον έκανε διάσημο. Αναφερόμαστε στον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο και στο "θείο δώρο" που του έδωσε η ακάματη εργασία του από το 1952, η επίμονη μελέτη του για διασταύρωση όλων των "πηγών", τα προσεκτικά και οδηγημένα από τη γνώση, τη λογική και το ένστικτο ανασκαφικά βήματά του, αλλά και η τύχη, ώστε το 1977 να ανακαλύψει τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα. Την εικοσαετία αυτής της μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης θυμίζει η εξαίρετη, πανόδετη δίτομη - εκτός εμπορίου - έκδοση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν και στη μνήμη του Μανόλη Ανδρόνικου "Το χρονικό της Βεργίνας" (1997).
Ενα χρονικό, γραμμένο από τον ίδιο τον κορυφαίο επιστήμονα, με γλώσσα ζεστή, άμεση, ανθρώπινη, εξομολογητική στην αφήγησή του, αλλά και επιστημονικά "ζυμωμένη" παρ' όλη την απλότητά της. Ενα χρονικό, που άρχισε να το γράφει "από μνήμης" το 1983, με κατασταλαγμένη τη χαρά της ανακάλυψης, χωρίς ίχνος έπαρσης, καθώς δεν ήταν λίγα τα προβλήματα (καθόλου ή ελάχιστη επιχορήγηση, λειψό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό κλπ.) που είχε επί χρόνια να αντιμετωπίσει, για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την έρευνά του, να δει προστατευμένα, αξιοποιημένα, στεγασμένα τα σπουδαία ευρήματά του στον τόπο που τα "γέννησε". (Η δημιουργία μουσείου στη Βεργίνα είναι ακόμα άπιαστο όνειρο).
Το χρονικό, που έχει και αυτοβιογραφικές "πινελιές", εικονογραφημένο με φωτογραφίες από την ανθρώπινη, οικογενειακή, εκπαιδευτική, ανασκαφική πορεία του (1ος τόμος) προλογίζεται από τον ίδιο, με ένα κείμενό του "αντί εισαγωγής", γραμμένο στις 10/2/1979. Σ' αυτό εξομολογείται, μεταξύ άλλων: "Το μυστικό της Μεγάλης Τούμπας το ονειρευόμουν από τη στιγμή που έκανα την πρώτη δοκιμή στα 1952 (...) Η φιλοδοξία μου ήταν να δώσω κάτι εξαιρετικά καλό. Ζήλευα και θαύμαζα τον Τσούντα, τον Ρωμαίο, τον Καρούζο (...). Από τη στιγμή που το χωρίο του Πλουτάρχου με οδήγησε στην υπόθεση των βασιλικών τάφων, ζούσα μέρα και νύχτα το μεγάλο όνειρο". Ο Ανδρόνικος ήταν σίγουρος, αργά ή γρήγορα, για την επιστημονική επιτυχία του: "Φοβόμουν μονάχα πως δε θα έχω τα υλικά μέσα, και όσο ο χρόνος περνούσε χωρίς αποτέλεσμα, τα προβλήματα ήξερα πως θα αύξαιναν". Η επιχορήγηση της ανασκαφής το 1976 και το 1977 αναπτέρωσε τις ελπίδες του. "Είναι αδύνατο να γράψω τι ένιωσα όταν φάνηκε το πρώτο παράξενο τοιχάριο. Το μόνο που έλεγα και ξανάλεγα ήταν πως πολύ μου αρέσει, πως είμαι περίεργος να δω τι είναι, πως κάτι παράξενο κι ενδιαφέρον θα μας δώσει". Και έδωσε.
Σημειώνουμε ότι ο 2ος τόμος, για την ακρίβεια ένας "φάκελος", περιέχει ένα χάρτη της σημερινής Μακεδονίας, όπου εντάσσεται η Βεργίνα (οι αρχαίες Αιγές) και φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων από τη Βεργίνα.
Υπάρχει σήμερα ένας εσμός νέων που ασχολείται με την ποίηση, χωρίς να μεταγγίζεται στο δημιουργικό τους γίγνεσθαι ο διαχρονικός χυμός απ' τις ρίζες της. Γράφουν χωρίς να γνωρίζουν τι αξιώνει ή τι απαξιώνει ο χρόνος, απ' όσα ο άνθρωπος ποιεί.
Ο Γιώργος Πετρόπουλος δεν ανήκει στον παραπάνω εσμό. Ποιητής και μελετητής της ποίησης, αναπληρώνει κενά, όπως αυτά που αφήνει η παιδεία μας να χάσκουν, ενώ θα 'πρεπε να μυεί τους νέους στα μυστικά των Γραμμάτων και Τεχνών, που η ρίζα τους σ' αυτόν τον τόπο, διακλαδίζεται στα βάθη των αιώνων. Κι απ' αυτή αντλεί χυμούς ο Πετρόπουλος, όταν, εντρυφώντας στην Ιστορία, δίνει μελετήματα όπως "Οι ποιητές του μεσοπολέμου" (1989), "Οι ρομαντικοί του ΙΘ αιώνα" (1992), "Η προοπτική μας ποίηση" (1993), "Από την αρχαία ελληνική ποίηση" (1996), και τώρα, "Τα προεπαναστατικά" που έχουν θέμα την ποίηση απ' την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1821.
Πρόκειται για τη λόγια ή δημώδη ποίηση που αναπτύχθηκε στην υπόδουλη Ελλάδα και στις παροικίες της Ευρώπης, για να εκφράσει κάτω από τραγικές συνθήκες πολιτικές και κοινωνικές, την οδύνη και την αγωνία για τα πάθη και την τύχη του ελληνισμού γενικότερα. Ομως, δε θα μπορούσε να λείψει και η λυρική ποίηση, που αποτέλεσε και τον προάγγελο του ρομαντισμού.
Ο συγγραφέας, βιογραφώντας τους ποιητές, και κάνοντας την αισθητική αποτίμηση του έργου τους, παραθέτει αντίστοιχα, δείγματα γραφής απ' τους "Θρήνους", την ποιητική προσφορά της οικογένειας Σούτσων, τα "Ανθη Ευλαβείας" - ανθολογία που εκδίδεται στη Βενετία - καθώς κι από το έργο των Κεσάριου Δαπόντε, Ρήγα Φεραίου, Ιωάννη Βηλαρά, Αθ. Χριστόπουλου κ. ά.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεράσιμος Γ. Ζώρας, προλογίζοντας το βιβλίο αυτό του Γ. Π. συμπεραίνει ότι η αξία του "έγκειται στο ότι προβάλλει ξεχασμένες πτυχές της λογοτεχνικής μας παράδοσης, γνώριμες σε βάθος μόνο στους ειδήμονες" (εκδόσεις ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ)
Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ
Από το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα της ΕΤΒΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα κυκλοφόρησε ένας ογκώδης, πλούσια εικονογραφημένος τόμος με τη σημαντικότατη έρευνα - μελέτη των Πέτρου Μ. Κουφόπουλου - Σταύρου Β. Μαμαλούκου "Αγιορείτικη Μεταλλοτεχνία",η οποία αναδεικνύει τη μεταλλουργική τέχνη των Αγιορειτών μοναχών, αλλά και κοσμικών από τον 18ο αιώνα.
"Το βιβλίο χορεύει! Το βιβλίο ταξιδεύει... και πάει παντού. Σε πόλεις και χωριά. Σε παιδιά και μεγάλους, που διψούν για μάθηση και δημιουργία. Και που δεν την έχουν. Αλλά τη θέλουν και τη χρειάζονται. Ελάτε να φτιάξουμε βιβλιοθήκες γι' αυτούς τους ανθρώπους". Αυτό είναι το σύνθημα της "Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου" για τον φετινό ετήσιο χορό και την κοπή της πίτας που οργανώνει στις 30/1 (9μμ), στο "Αρχοντικό του Σαράντη" (Φυλής 234, πλ. Αμερικής). Οι μετέχοντες στο χορό (με 6.000 δρχ.) θα διασκεδάσουν με χορούς και τραγούδια, ενώ με τη λοταρία (500 δρχ. ο λαχνός) θα κερδίσουν δώρα. Ο χορός, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένος στο βιβλίο του χωριού.Με τα έσοδα της λοταρίας 10 τέτοιων χορών απέκτησαν δανειστικές βιβλιοθήκες 65 εστίες πολιτισμού στην ακριτική και απομονωμένη Ελλάδα.
Ο φετινός χορός αφιερώνεται στα δημοτικά σχολεία των χωριών Εμπεσός, Θύαμος, Ποταμιά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Κουμάνι του Νομού Ηλείας, Γρίβα του Νομού Κιλκίς, στο γυμνάσιο του χωριού Λέχοβο του Νομού Φλώρινας και στο Πνευματικό Κέντρο του του Αγ. Νικολάου Πλατάνου Κλειστού του Νομού Ευρυτανίας. Πληροφορίες και κρατήσεις: Α. Τσόχα 3, Αμπελόκηποι, 11521, τηλ. 6463.888, 6463.263.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι στα εντευκτήρια της Λέσχης λειτουργούν μόνιμα δανειστική βιβλιοθήκη για παιδιά, εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπωλείο, ενώ οργανώνει και σχετικές με το βιβλίο εκδηλώσεις, στο χώρο της και αλλού.
Στο καφέ "Πόλις" ("Στοά Βιβλίου") σήμερα (8μμ) οι εκδόσεις "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη "Γυναίκες και άνδρες - Τα λήμνια κακά".Αποσπάσματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γιώτα Φέστα, Δημήτρης Αλεξανδρής.
Μια αξιόλογη μονογραφία της γνωστής φιλολόγου και λυκειάρχη, Σοφίας Κοκολάκη - Αντωνίου. Αποτελεί συμβολή στη διεύρυνση του γλωσσικού θησαυρού της ελληνικής γλώσσας και αφορά το δημοτικό τραγούδι της Κρήτης κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Το βιβλίο αποτελείται από μια εισαγωγή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την πλευρά ότι περιέχει μια σειρά από αξιόλογες ιστορικές και κοινωνικές επισημάνσεις και, συγχρόνως, μια συστηματική παρουσίαση των γλωσσικών προσαρμογών που πραγματώνονται στο χώρο αυτό.
Το κύριο μέρος του βιβλίου αποτελεί γλωσσάριο, που αποθησαυρίζει το λεκτικό υλικό, βενετικής προέλευσης που υπάρχει στο Κρητικό Δημοτικό Τραγούδι, όπως αυτό έχει αφομοιωθεί από την κρητική διάλεκτο. Συστηματική είναι η προσπάθεια της Σ. Κοκολάκη - Αντωνίου να τεκμηριώσει το λεξιλογικό υλικό, παραθέτοντας αποσπάσματα από τραγούδια και παροιμίες με αναφορά στις πηγές της.
Η εργασία αυτή αποτελεί αξιόλογο βοήθημα για όποιον θέλει να μελετήσει την εννοιολογική, την πραγματολογική και αισθητική πλευρά μιας από τις διαλεχτές φάσεις της λαϊκής μας λογοτεχνίας, όπως αποτυπώνεται στον προφορικό ποιητικό λόγο της περιοχής της Κρήτης (εκδόσεις Αφοί Βλάσση, 1997).
Γ. Κ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ