ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ
Στο "γύψο" τα εργασιακά δικαιώματα
  • Τη δυνατότητά της να αλλάζει τους Γενικούς Κανονισμούς Εργασίας, ερήμην των εργαζομένων, θεσμοθετεί η κυβέρνηση
  • Στάση εργασίας εξήγγειλαν αντιδρώντας οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Στο "γύψο" του "εκσυγχρονισμού" βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, που ισχύουν στις δημόσιες επιχειρήσεις. Με σχετική τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 31 παράγραφος 8), η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα μονομερώς ν' αλλάζει κατά το δοκούν τους Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού (ΓΚΠ) που ισχύουν σε δεκάδες ΔΕΚΟ.

Σε αντίθεση με το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο, για οποιαδήποτε αλλαγή των ΓΚΠ και των εργασιακών σχέσεων απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (επιχείρηση - εργαζόμενοι) και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας από την πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση του χώρου, με την τροπολογία ορίζεται ότι "κατ' εξαίρεση η τροποποίηση του ΓΚΠ των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εμφανίζουν ελλείμματα ή επιχορηγούνται από το δημόσιο με στόχο την εξυγίανσή τους ή έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, γίνεται με νόμο". Με τον τρόπο αυτό, όλες οι εργατικές κατακτήσεις στους χώρους δουλιάς, που έχουν θεσμοθετηθεί και αποτυπώνονται στους Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού, μπορεί να καταργούνται "εν μια νυκτί" ελέω κυβέρνησης. Ετσι, με τη διάταξη αυτή, πέφτει και το τελευταίο "φύλλο συκής" για το ποιον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ επιδίωκε η κυβέρνηση ψηφίζοντας το νόμο 2414/96. Μετά το δικαίωμα αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς με Προεδρικά Διατάγματα, τώρα ήρθε και η σειρά των εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλωστε, μια από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ιδιωτικό κεφάλαιο για να γίνει μέτοχος των δημόσιων επιχειρήσεων είναι και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων.

Στάση εργασίας

Το κυβερνητικό εγχείρημα ήδη προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις. Σε στάση εργασίας με αίτημα την απόσυρση της σχετικής διάταξης κατέρχονται την ερχόμενη βδομάδα όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.Την απόφαση αυτή πήραν ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή τους οι διοικήσεις των Σωματείων ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να προσδιοριστούν και οι ώρες της στάσης εργασίας. Σε κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν την "απαράδεκτη και προκλητική παρέμβαση" της κυβέρνησης να περάσει την τροπολογία "εν κρυπτώ και σε άσχετο νομοσχέδιο". Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - η 20ή Γενάρη 1998 θα είναι η αφετηρία για περαιτέρω αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) τόνισαν ότι απόσυρση χρειάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο στο σύνολό του και πρότειναν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στις 20 Γενάρη και στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζητάει με ανακοίνωσή της και η ΟΜΕ - ΟΤΕ.Η ΚΟ ΔΕΚΟ - Τραπεζών του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση ΔΕΚΟ - Τραπεζών του ΚΚΕ καταγγέλλει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί για άλλη μια φορά να αφαιρέσει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, συμπληρώνοντας έτσι το αντεργατικό δίπτυχο της ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ για ιδιωτικοποίηση και κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων". Επισημαίνει ότι η τροπολογία αποδίδει το δικαίωμα αλλαγών μονομερώς στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις, αγνοώντας τη βούληση των συνδικάτων και των εργαζομένων και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι "να παραμερίσει την όποια αντίσταση προβάλλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ στην αντεργατική πολιτική της". Καταλήγει τέλος τονίζοντας ότι, "μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά και να αποτρέψουν την κυβερνητική μεθόδευση".

Εισαγγελική παρέμβαση στη ΔΕΥΑ Λάρισας

Προκαταρκτικές εξετάσεις διέταξε η Εισαγγελία Λάρισας για να διερευνηθεί το σκάνδαλο χρηματοδότησης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) προς το δήμο της πόλης. Οπως είχε γράψει πριν λίγο διάστημα ο "Ρ", ο Δήμος της Λάρισας - με απόφαση του δημάρχου Χριστόδουλου Καφφέ,που είναι και πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ και της Δημοτικής Αρχής - πήρε από τη ΔΕΥΑΛ δάνειο 350 εκατομμυρίων δραχμών για να καλύψει τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις και πιθανώς την αποπληρωμή άλλου δανείου σε γιεν Ιαπωνίας. Τα χρήματα δόθηκαν από το αποθεματικό των 4 δισ. δραχμών της ΔΕΥΑΛ και - όπως είχε επισημάνει η δημοτική κίνηση "Συνεργασία για τη Λάρισα", η οποία ζητάει την επιστροφή του δανείου - η δανειοδότηση αυτή δεν ήταν νόμιμη, αφού η ΔΕΥΑΛ μπορεί να χρηματοδοτήσει το δήμο από τα κέρδη της, αλλά όχι από το αποθεματικό της και μάλιστα τα χρήματα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς κι όχι για τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, τη ΔΕΥΑΛ απασχολεί ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της υπεξαίρεσης 20 εκατομμυρίων δραχμών, για την οποία κατηγορείται ο υπάλληλος Δ. Ζαφειράκης.Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατηγορείται ότι αντί ν' αποδίδει στην επιχείρηση τα χρήματα των συνδέσεων από τους εργολάβους, τα έβαζε στην τσέπη του κι απέδιδε μόνο τις προκαταβολές, για τις οποίες εξέδιδε πλαστές αποδείξεις. Η "δουλιά" αυτή κράτησε 3 ολόκληρα χρόνια, ενώ ο Δ. Ζαφειράκης βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία, κάνοντας χρήση της υποχρεωτικής άδειας που πήρε.

"Διαγραφή" με έξι λέξεις...

"Είμαι γέρος, μόνος, φτωχός και άνεργος". Εξι λέξεις γραμμένες σε ένα σημείωμα που βρέθηκε πεταμένο στο προαύλιο ενός εργοστασίου στο Μενίδι. Πάνω από αυτό ήταν κρεμασμένο το πτώμα ενός μεσήλικα άνδρα. Ο απελπισμένος άνθρωπος για να σιγουρέψει το θάνατό του είχε κόψει και τις φλέβες του.

Γέρος, μόνος, φτωχός, άνεργος και απελπισμένος. Η ταυτότητά του άγνωστη. Αν στρέψουμε το βλέμμα γύρω μας, σήμερα, θα δούμε πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Γέρους, που ζουν με μια πενιχρή σύνταξη, με κακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ορφανοί από φροντίδα. Μόνοι, μέσα σε μια απρόσωπη πόλη, που οι κάτοικοί της τρέχουν να προλάβουν, άλλοι ένα μεροκάματο, άλλοι τα καταναλωτικά αγαθά, άλλοι τα πλούτη, άνθρωποι που κυνηγούν και προσπερνούν χωρίς να κοιτούν δίπλα τους. Ανθρωποι που φοβούνται. Αλλωστε, στο περιθώριο μπορείς να βρεθείς από τη μια στιγμή στην άλλη με την οικονομική κρίση που υπάρχει σήμερα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χάσεις τη δουλιά σου.

***

Ανεργοι. Η εργασία σήμερα έχει γίνει απαγορευτική για πολλούς. Ολο και πιο εύκολα άνθρωποι 40 και 50 χρόνων μένουν στο δρόμο γιατί το σύστημα τούς θεωρεί άχρηστους. Τους ξεβράζει στην άκρη του δρόμου γιατί σήμερα πρέπει να τρέχεις... να τρέχεις... Οι νέοι μπορούν και αμείβονται λιγότερο γι' αυτό. Φτωχοί, αφού χωρίς δουλιά κανείς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του. Αλλωστε, ένας μισθός σήμερα δε φτάνει.

Απελπισμένοι. Ολα τα παραπάνω είναι αρκετά για να κάνουν έναν άνθρωπο να εκμηδενιστεί. Ανυπεράσπιστος, περιθωριοποιημένος, χάνει τη διάθεση να παλέψει. Χάνει την ελπίδα του. Μια ελπίδα που χάνεται γιατί ο άνθρωπος δεν έχει τα κότσια να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, αφού κάποιοι προηγουμένως του έχουν αφαιρέσει τα όπλα. Οι άνθρωποι της εξουσίας και του πλούτου έχουν φροντίσει γι' αυτό. Με τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Με τα σχέδια για κοινωνία των 2/3, όπου χιλιάδες άνθρωποι δε θα χωρούν σ' αυτήν και θα αποβληθούν, όχι γιατί η κοινωνία δεν τους θέλει, αλλά γιατί δε χωράνε στα οικονομικά πλάνα των καπιταλιστών. Και διαγράφονται...

***

Μια τέτοια διαγραφή είναι και ο άγνωστος άνδρας που βρέθηκε κρεμασμένος στο προαύλιο εργοστασίου χρωμάτων, στη διασταύρωση των οδών Τατοϊου και Δεκελείας. Βρέθηκε από τους εργάτες της πρωινής βάρδιας που ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Γ. Α.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Πλήγμα η κατάργηση του "χάντλικ"

Πλήγμα για την "Ολυμπιακή Αεροπορία" αποτελεί η απόφαση του υπουργού Μεταφορών για παραχώρηση του δικαιώματος παροχής προς τρίτους υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, το λεγόμενο "χάντλικ". Από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εγκρίθηκε το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Μεταφορών που παραχωρούσε το "χάντλικ" και σε τρίτους στον ανατολικό αερολιμένα της Αθήνας. Το δικαίωμα αυτό μέχρι τώρα είχε αποκλειστικά η "Ολυμπιακή".

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η "Ολυμπιακή" από τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης είχε 35 δισ. δραχμές έσοδα το χρόνο, τα οποία θα χάσει πλέον και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο εξυγίανσής της και ενόψει της μεταφοράς της στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Πάντως, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Μεταφορών δε μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ από την 1-12-1997, όπως το είχε προσδώσει ο υπουργός Μεταφορών και επομένως αυτή η διάταξη θα πρέπει να διαγραφεί ως αντισυνταγματική. Το προεδρικό διάταγμα θα ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ