Εκατοντάδες Πολωνοί μετανάστες έσπευσαν σε σύσκεψη του συλλόγου τους, προκειμένου να ενημερωθούν. Να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και στα ελληνικά συνδικάτα, τους κάλεσε η Ζωή Σώκου
Ταλαιπωρία, σύγχυση και ανησυχία έχει προκαλέσει - πέρα από τις προσδοκίες - στους χιλιάδες αλλοδαπούς παράνομα εργαζόμενους στη χώρα μας, η διαδικασία χορήγησης της πολυπόθητης πράσινης κάρτας, αφού δεν προηγήθηκε καμία ουσιαστική ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό ευνοεί τους διάφορους αετονύχηδες, που σπεύδουν να προσφέρουν στους αλλοδαπούς τις "υπηρεσίες" τους, φυσικά, με το αζημίωτο.
Αυτό έγινε φανερό και στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Σύλλογος Πολωνών Εργαζομένων στην Ελλάδα,όπου εκατοντάδες Πολωνοί άδραξαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, της πρεσβείας, αλλά και του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ που συμμετείχαν, δέχτηκαν καταιγισμό διευκρινιστικών ερωτήσεων.
Το κενό στην ενημέρωση των αλλοδαπών προσπαθούν να καλύψουν πρωτοβουλιακά διάφοροι φορείς. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας από την ερχόμενη Πέμπτη θα λειτουργήσει, αφιλοκερδώς, γραφείο πληροφόρησης αλλοδαπών εργατών, στην οδό Ηπείρου 8.
Ρόδινη παρουσίασε ούτε λίγο - ούτε πολύ την κατάσταση ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, που χαιρέτισε τη συγκέντρωση. Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα είναι έτοιμος ένας νέος νόμος για τους μετανάστες, με τον οποίο θα είναι ακόμα πιο εύκολη η νομιμοποίησή τους και ειδικά όσων διαμένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η Ζωή Σώκου κατήγγειλε τα διάφορα γραφεία εξυπηρέτησης που "ξεπήδησαν σαν μανιτάρια μετά τη βροχή" και κάλεσε τους Πολωνούς να απευθύνονται μόνο στους αρμόδιους οργανισμούς, στον ΟΑΕΔ και τα Συνδικάτα. Συνεχίζοντας, καταχειροκροτούμενη από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, σημείωσε: "Τα κοινά προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε μόνο με κοινή πάλη. Ελληνες και ξένοι να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αξιοπρέπειά μας, τα δικαιώματά μας. Γι' αυτό, σας καλούμε να δυναμώσετε την κοινότητά σας, να γραφτείτε στα ελληνικά συνδικάτα. Απαιτήστε τα αιτήματά σας να γίνουν αιτήματα πάλης των συνδικάτων της χώρας μας".
Ανέτοιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας της χώρας να αντιμετωπίσουν τους εκατοντάδες μετανάστες που θα ζητήσουν πιστοποιητικά υγείας για τη διαδικασία καταγραφής τους.
Η παραπάνω διαπίστωση έγινε χτες σε ημερίδα, με θέμα την "Ψυχική Υγεία - Εξαρτησιογόνες Ουσίες - HIV/AIDS σε Μετακινούμενους και Ειδικούς Πληθυσμούς".
Στην ημερίδα, για την ανετοιμότητα των υπηρεσιών μίλησε ο καθηγητής της Ψυχιατρικής Κ. Μπάλλας και μ' αυτή συμφώνησε η πρόεδρος του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλλιώρη.Ειδικότερα, η καθηγήτρια Α. Κοκκέβη σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά τα προβλήματα υγείας των αλλοδαπών τοξικομανών και πρόσθεσε ότι η συλλογή πληροφοριών δεν ήταν δυνατόν να γίνει ούτε από τα Νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί δεν έχουν χρόνο να συμπληρώσουν κάρτα για κάθε ασθενή.
Χτες το πρωί στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έγινε σύσκεψη με τους προέδρους των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης καρτών υγείας στους μετανάστες.
Ηδη, οι πρόεδροι των νοσοκομείων έχουν γίνει αποδέκτες δυο εγκυκλίων του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, με τις οποίες καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα, "οργανώνοντας, αν απαιτηθεί, και ειδικό εξωτερικό ιατρείο καθημερινής λειτουργίας στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας που υπάγονται σε αυτό, στο οποίο θα εξετάζονται οι προσερχόμενοι αλλοδαποί από ειδικευμένους παθολόγους". Οι εξετάσεις των μεταναστών θα γίνονται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Οι πρόεδροι των ΔΣ των νοσοκομείων θα ορίζουν ειδικούς παθολόγους που θα κάνουν - δουλεύοντας και υπερωριακά αν χρειαστεί - τις εξετάσεις.
Με βάση το ιστορικό και την αντικειμενική εξέταση, ο μετανάστης μπορεί να παραπεμφθεί για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο και ακτινογραφία θώρακα. Οι ακτινογραφίες θα διενεργούνται στα ακτινολογικά εργαστήρια των κρατικών νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ή σε εργαστήρια του ΙΚΑ και θα φέρουν, όταν προσκομίζονται, τη φωτογραφία του εξεταζόμενου.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο μετανάστης θα παραλαμβάνει πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι "δεν πάσχει από μολυσματική νόσο που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία" είτε θα παραπέμπεται για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση "επί υπονοίας τυχόν υπαρχούσης μολυσματικής νόσου". Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται νόσος, παράλληλα ενημερώνεται και η Διεύθυνση Υγιεινής του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.
Αντάξιος της "γραμμής" του συμβιβασμού της πλειοψηφίας, ο απολογισμός δράσης που αποφάσισε να παρουσιάσει στο επικείμενο συνέδριο η χτεσινή ολομέλεια. Την καταψήφισή του ζήτησε η ΕΣΑΚ, που πρότεινε επίσης την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Φλεβάρη για την ΕΓΣΣΕ
Τη θέση ότι πρέπει να καταψηφιστεί ο απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα γίνει σε δυο μήνες, υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Το κείμενο θα συμπληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα, με τις παρατηρήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, ώστε να εκδοθεί σε φυλλάδιο, για να παρουσιαστεί στο συνέδριο.
Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης, της ταξικής πάλης, που απέφερε πολλά κέρδη για τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,παρουσιάζοντας τον απολογισμό συνοπτικά, υποστήριξε ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμα, αλλά θεώρησε την προηγούμενη τριετία σαν ένα "εποικοδομητικό διάστημα". Ο απολογισμός στηρίχτηκε και από τη ΔΑΚΕ, με γενικόλογες παρατηρήσεις για τη συμπλήρωσή του. Η Αυτόνομη Παρέμβαση δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπερψηφιστεί ο απολογισμός, χωρίς, όμως, να έρθει σε αντίθεση με βασικές επιλογές της πλειοψηφίας το προηγούμενο διάστημα, όπως η διεξαγωγή του "κοινωνικού διαλόγου".
Ο γγ της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια "συγκρούστηκαν στο συνδικαλιστικό κίνημα δυο βασικές αντιλήψεις: Αυτή της υποταγής, της συναίνεσης, της βοήθειας προς την κυβέρνηση για την προώθηση της πολιτικής της και η άλλη, της ταξικής πάλης". Ο συνδικαλιστής επισήμανε ακόμα ότι η γραμμή της συναίνεσης απέκτησε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά την τριετία που πέρασε, ενώ τόνισε πως και μόνο η διεξαγωγή του "κοινωνικού διαλόγου" είναι αρκετή, για να καταψηφιστεί ο απολογισμός δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης.
Η Ολομέλεια ασχολήθηκε και με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Οπως είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος,θα επιδιωχτεί να γίνει η πρώτη συνάντηση μέχρι τις 20 του Γενάρη. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και πρότεινε να πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Φλεβάρη,σαν απάντηση στην αναμενόμενη άρνηση των εργοδοτών να δεχτούν τα αιτήματα των εργαζομένων, ύστερα μάλιστα και από την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εκτός των άλλων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι είναι ανάγκη να κληθούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να εγγραφούν στα συνδικάτα για αγώνα ισότητας στα δικαιώματα.
Στις επόμενες μέρες η ΓΣΕΕ, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης - του οποίου ο πρόεδρος Σ. Στολίδης κατάγγειλε την εταιρία DIANA, επειδή δεν τήρησε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας - θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του ιδιοκτήτη της, βιομήχανου Ζερίτη.Η μήνυση θα αναφέρεται και στην κρατική ολιγωρία, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των Επιθεωρήσεων Εργασίας.
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ο συντάξιμος μισθός των σιδηροδρομικών αντιστοιχεί στο 80% του ποσού του βασικού μισθού των εν ενεργεία + χρονοεπίδομα + δευτερεύουσες απολαβές. Οι τελευταίες - συνεχίζει - είναι τμήμα του συντάξιμου μισθού και γι' αυτές έγιναν οι ανάλογες κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Συντάξεων Σιδηροδρομικών. Οι δευτερεύουσες απολαβές υπολογίζονται σε ποσοστό (από 12% μέχρι 40% ανάλογα με την κατηγορία) επί του βασικού μισθού + χρονοεπιδόματος και κατά κάποιο τρόπο αντικαθιστούν την έλλειψη επικουρικής σύνταξης.
Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία με το νομοσχέδιο καταργούνται οι δευτερεύουσες απολαβές και στη θέση τους δίνεται ένα αυθαίρετο δραχμικό ποσό που αντιστοιχεί στο 1/2 ή και το 1/3 του προηγούμενου ποσού!
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει τα φορολογικά βάρη των συνταξιούχων και συρρικνώνει το εισόδημά τους. Ζητά να αυξηθεί η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 20% και το αφορολόγητο όριο στα 2 εκατομ. δρχ. Να μη φορολογηθούν οι επικουρικές συντάξεις μέχρι του ποσού των 600.000 δραχμών και από κει και πάνω να παραμείνει η παρακράτηση στο 5%. Να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ν. 2084/'92.
Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καβάλας απαιτεί την κατάργηση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις, την επανασύνδεση των συντάξεων με το 20πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη και αυξήσεις πραγματικές στο ύψος της εκάστοτε Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και ζητά: Την αντιστροφή της σχέσης έμμεσων - άμεσων φόρων με στόχο την αποφασιστική μείωση των έμμεσων φόρων. Τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου, στα 2 εκατομ. δρχ. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.ά.