Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι 143 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας "Δεδέογλου" στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας δεδουλευμένα, υπόλοιπα δώρου και τις αποζημιώσεις τους, εφόσον η επιχείρηση έβαλε λουκέτο και μεταφέρεται στην Κομοτηνή στα πλαίσια του "αναπτυξιακού" νόμου για τη Θράκη.
Την προηγούμενη Παρασκευή ο εργοδότης, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, υποσχέθηκε ότι θα τους καταβάλει τα χρήματα τη Δευτέρα. Ομως ούτε και χτες τους πλήρωσε.
Οι εργαζόμενοι συνοδευόμενοι από το προεδρείο του ΕΚΘ και τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιάννη Κατσαρό,κατευθύνθηκαν, με πορεία, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Ο Φ. Πετσάλνικος δεσμεύτηκε να μην δοθούν στον κ. Δεδέογλου τα χρήματα της επιδότησης για την επένδυση στη Θράκη, αν δεν ξεκαθαρίσει με οφειλές του προς τους εργαζόμενους.
Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης επισήμανε ο Γ. Κατσαρός καλώντας την άμεσα να παρέμβει για να ματαιώσει τη μετεγκατάσταση της επιχείρησης στην Κομοτηνή και να υποχρεώσει τον εργοδότη να μην κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου αναφέρεται: "Από την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη, τεράστιες ευθύνες προκύπτουν για την κυβέρνηση και πολλά ερωτηματικά απαιτούν απάντηση. Ερωτώνται λοιπόν οι κ. κ. υπουργοί:
Είναι αλήθεια ότι το εργοστάσιο του Δεδέογλου στην Κομοτηνή έχει ενταχθεί στον νόμο "περί αναπτυξιακών κινήτρων";
Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης που έχει εγκριθεί και τι του έχει δοθεί μέχρι σήμερα; Ποιο είναι το ύψος των επιδοτήσεων που έχει πάρει απ' τον ΟΑΕΔ και για πόσους εργαζόμενους;
Ποιος νόμος προβλέπει επιδότηση στον ιδιώτη που γκρεμίζει ένα εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί δεκάδες χρόνια παραγωγικά και κερδοφόρα, πετώντας στον δρόμο το έμπειρο τεχνικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό 170 ανθρώπων, για να "χτίσει" έναν κερδοφόρο μηχανισμό στην Κομοτηνή με αβέβαιες και αμφίβολες τις παραγωγικές προοπτικές; Είναι "ανάπτυξη" αυτή, όταν δίνει κίνητρα για να διαλυθεί μια δοκιμασμένη επιχείρηση; Είναι ανάπτυξη και άρα καλώς παίρνει επιχορήγηση κάποιος ιδιώτης, που απλά μεταφέρει την επιχείρησή του από το ένα μέρος της χώρας στο άλλο; Προβλέπεται συγκεκριμένα από το νόμο ότι δικαιούται χρηματοδότηση ο ιδιώτης που κάνει μετεγκατάσταση της επιχείρησής του;
Βάσει ποιου νόμου θεωρείται νόμιμη και κανονική η απόλυση 169 εργαζομένων; Δεν ισχύει στην προκειμένη ο νόμος που ορίζει ότι μόνο το 2% του προσωπικού έχει δικαίωμα να απολύσει ο εργοδότης το μήνα;
Μήπως πήρε την άδεια να κάνει μαζικές απολύσεις; Αν ναι, ποια υπηρεσία ενέκρινε την άδεια και με ποιο αιτιολογικό; Μπορεί να ισχύει σαν αιτιολογικό, η μετεγκατάσταση; Η μήπως επικαλέστηκε πτώχευση, η οποία όμως δε φάνηκε πουθενά, αλλά και αν την επικαλούνταν, δεν είναι φανερό ότι θα επρόκειτο για δόλο;
Προτίθεται να αναγνωρίσει την ευθύνη της η κυβέρνηση γι' αυτή την εξέλιξη και να παρέμβει ώστε να πάρουν οι εργαζόμενοι άμεσα τα δεδουλευμένα; Να απαιτήσει την επαναλειτουργία της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη για να μην χαθούν οι 169 θέσεις εργασίας και να μην πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι;
Εχει την πρόθεση να τροποποιήσει ή να συμπληρώσει τη σχετική νομοθεσία, ώστε ο χαρακτήρας των κινήτρων να αλλάξει αλλά και αυτά τα κίνητρα να δίνονται σ' αυτούς που κάνουν πραγματικές και νέες επενδύσεις και όχι στους αεριτζήδες και στους κερδοσκόπους, όπως συνήθως γίνεται μέχρι σήμερα;".
Η Συντονιστική Επιτροπή Δυτικών Περιοχών και Πειραιά των διαβόητων ΤΣΑ προωθεί ολοταχώς οκτώ προγράμματα ωριαίας και μερικής απασχόλησης..., ενώ σωματεία αντιδρούν
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στον Πειραιά, στα πλαίσια των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,καταλήχτηκαν κατ' αρχήν χτες, σε σύσκεψη της τοπικής Συντονιστικής Γραμματείας των ΤΣΑ,από την οποία όμως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις φορέων και κυρίως πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης για τα σχέδια υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σε ρόλο συντονιστή εμφανίστηκε η Νομαρχία Πειραιά,παρότι πριν ένα μήνα ο ίδιος ο νομάρχης Πειραιά, Χρ. Φωτίου,διαβεβαίωνε τους συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων ότι η νομαρχία, όχι μόνο δε γνωρίζει τα ΤΣΑ, αλλά δε θα εμπλακεί και στην προώθησή τους, στην περίπτωση που παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προγράμματα που επιλέχθηκαν θα απασχοληθούν εργαζόμενοι μόνο με ωρομίσθιο και εποχιακή απασχόληση!Τη μεθόδευση αυτή, που ουσιαστικά χτυπά την πλήρη απασχόληση, την κατήγγειλαν χτες εκπρόσωποι σωματείων, οι οποίοι και αποχώρησαν από τη σύσκεψη πριν αυτή αρχίσει.
Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης, κατήγγειλε τον νομάρχη Πειραιά, Χρ. Φωτίου,και τόνισε ότι οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ διαφώνησαν από την αρχή στην απόφαση του ΕΚΠ για στήριξη των ΤΣΑ, αν δε θίγουν τις εργασιακές σχέσεις.
Πρόσθεσε επίσης ότι "τα εργατικά σωματεία του Πειραιά διαφωνούν και αντιδρούν με την προώθηση των ΤΣΑ. Η προώθησή τους δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να χρησιμοποιείται σαν μοχλός ενάντια στους εργαζόμενους". Ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, τόνισε ότι και η ΕΛΜΕ έχει πάρει απόφαση και διαφωνεί με τα ΤΣΑ.
Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη καθώς και ο εκπρόσωπος του ΕΚΠ (! ) συμφώνησαν με τις "δράσεις", που προτάθηκαν από την Αναπτυξιακή Διαδημοτική Επιχείρηση των Δήμων του Πειραιά.Τα σχετικά προγράμματα αφορούν:
Ανάπτυξη μαθητικού τουρισμού,με ετήσιο κόστος 180 εκατομμύρια δραχμές και απασχόληση 30 ατόμων. Δημιουργία υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας,με ετήσιο κόστος 580 εκατ. και απασχόληση 158 ατόμων. Δημιουργία υπηρεσίας προστασίας και αναβάθμισης πρασίνου,στην οποία θα απασχολούνται εποχιακά γύρω στα 80 άτομα. Δημιουργία υπηρεσίας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες,με ετήσιο κόστος 470 εκατ. και απασχόληση 183 ατόμων με ωριαία απασχόληση. Φύλαξη σχολικών κτιρίων με ετήσιο κόστος 118 εκατ. και απασχόληση 20 ατόμων. Φύλαξη εμπορικών κτιρίων και δημόσιων χώρων. Το πρόγραμμα φύλαξης των σχολικών διαβάσεων θα κοστίσει 188 εκατομμύρια δραχμές και θα απασχοληθούν 134 άτομα με ωριαία απασχόληση. Η υπηρεσία ενισχυτικής διδασκαλίας θα κοστίσει 387 εκατ. και θα απασχολήσει 125 άτομα με ωριαία απασχόληση.
Το συνολικό κόστος των παραπάνω προγραμμάτων, για ένα χρόνο, είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές.
Σε φάντασμα μετατρέπει η πολιτική της κυβέρνησης το βιομηχανικό μεγαθήριο. Την αγανάκτησή τους εκδήλωσαν οι εργαζόμενοι χτες, κατά τη διάρκεια περιοδείας του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
ΛΑΡΥΜΝΑ (του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ).-
Η ΛΑΡΚΟ,μία από τις μεγαλύτερες και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, που απέμεινε ακόμα να λειτουργεί, μοιάζει σαν φάντασμα. Τα πάντα είναι σκονισμένα, φθαρμένα, σκουριασμένα. Ο καπνός δε σε αφήνει να αναπνεύσεις. "Κανείς δεν ενδιαφέρεται πια για την πορεία της ΛΑΡΚΟ", λένε με πόνο οι εργαζόμενοι. "Στόχος τους είναι να την απαξιώσουν και έτσι να την κλείσουν χωρίς πολλές αντιδράσεις", θα μας πει ο Γ. Θεοδώρου,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.
Τα ατυχήματα και οι ζημιές είναι πλέον θέματα συνηθισμένα, που ο διευθυντής του εργοστασίου Γ. Γαϊτάνος τα θεωρεί "δεδομένα και λίγα σε σχέση με τη δυναμικότητα της επιχείρησης",όπως δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια περιοδείας του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Γκατζή!Ομως, λίγες μέρες πριν ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά και κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Στις 30 του Νοέμβρη, βλάβη σε μετασχηματιστή, προκαλεί τη διακοπή του 40% της λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αλλαγή του! Χτες τα ξημερώματα χάλασε ακόμα ένας μετασχηματιστής. Οι ζημιές είναι καθημερινές και οι περισσότερες "μπαλώνονται" όπως - όπως. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους, τεράστιος.
"Εδώ που δουλεύουμε το μόνο που μας λείπει είναι το φέρετρο", θα μας πει ο Παναγιώτης Σκόρδας,που τον βρήκαμε να ανακατεύει το πυρόχωμα δίπλα στα καμίνια.
Κοντά στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, βρέθηκε χτες ο Νίκος Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ του σωματείου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της επιχείρησης. Οπως τόνισαν, τα τελευταία χρόνια δε γίνεται καμία επένδυση στο εργοστάσιο, ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση του προσωπικού και τις άσχημες συνθήκες εργασίας και υγιεινής έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ατυχημάτων και των ασθενειών. Τελευταία σε έξαρση βρίσκονται οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. "Ο κόμπος έφτασε στο χτένι" θα πει ο Κ. Παπαντωνίου,πρόεδρος του σωματείου χειριστών.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση και οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, συλλαλητήριο στην Αθήνα και συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης. Εάν δεν πάρουν τις απαντήσεις που ζητούν, θα ακολουθήσει και 48ωρη απεργία.
Περιοδεύοντας στους χώρους εργασίας ο Ν. Γκατζής, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ.Επισήμανε επίσης την ανάγκη να ξεκινήσουν αγώνες τέτοιοι που θα μπορέσουν να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.
Ο Ν. Γκατζής μιλάει με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ