Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της χώρας μετά και την πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το πέρασμά τους υπό τον έλεγχο του ομίλου Ταβουλάρη, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι και των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Η κατάσταση αναμένεται να ξεδιαλύνει ακόμη περισσότερο μέσα στο 1998, οπότε αναμένεται να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πώληση των Ναυπηγείων Αυλίδας με διαγωνισμό. Σε πλεονεκτική θέση στη νέα αυτή κατάσταση βρίσκεται ο όμιλος Ταβουλάρη, καθώς ελέγχει ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία της χώρας, αυτό της Ελευσίνας, καθώς και τα Ναυπηγεία της Σύρου, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση. Με βάση την πλεονεκτική θέση, που απέκτησε - επί την ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ - στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία ο όμιλος Ταβουλάρη, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και αφεντικό στα Ναυπηγεία Αυλίδας.
Ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί το ενδιαφέρον του για την εξαγορά τους (τι θα του κοστίσει άλλωστε, εάν κρίνει κανείς το τι έδωσε για την Ελευσίνα;). Η θέση του ευνοείται και από την υπονομευτική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο μοναδικό ναυπηγείο της χώρας, που κατά το ήμισυ τελεί υπό δημόσιο έλεγχο (51% ΕΤΒΑ - 49% εργαζόμενοι) και το οποίο στηρίζουν και οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά με τον ιδρώτα τους. Διαμορφώνεται τελικά μία αγορά όπως ακριβώς απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ξεκαθάρισμα της αγοράς και επιβίωση μόνο μεγάλων μονάδων, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα εξελιχθούν σε μονοπώλια και στη συνέχεια ενίσχυσή τους. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε εξάλλου και η παράταση της κοινοτικής οδηγίας περί ενισχύσεων σε ποσοστό 9%, της ενίσχυσης των μεγαλοσυμφερόντων στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας κάθε χώρας και όχι της πραγματικής ανάπτυξής της.
Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση εξετάζει ήδη σχέδια για την ενίσχυση του ναυτιλιακού και ναυπηγικού κεφαλαίου της χώρας. Εχει καταστρώσει σχέδιο ανανέωσης του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου συνολικής επένδυσης, κατ' εκτίμηση, 1 τρισ. δρχ. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση τόσο των εφοπλιστών όσο και των επιχειρηματιών στα ναυπηγεία, ως κίνητρο για να ναυπηγηθούν τα πλοία στα ελληνικά ναυπηγεία. Προτίθεται μάλιστα να καταβάλει υψηλές ενισχύσεις της τάξης του 40%. Το βάρος αυτό θα σηκώσει η ΕΤΒΑ, την οποία θα αναλάβει να στηρίξει κεφαλαιακά το δημόσιο, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια.
Πέρα όμως από την καθαρή αυτή χρηματοδότηση του 40%, η οποία στο σύνολο του 1 τρισ., δρχ. αντιστοιχεί στα 144 δισ. δρχ. θα παρέχει περαιτέρω ενισχύσεις. Προβλέπεται το τραπεζικό σύστημα να καταλήξει σε ενιαίους ευνοϊκούς τρόπους δανειοδότησης με βάση δανειακές συμβάσεις τριμερούς βάσης, μεταξύ τράπεζας - ναυτιλιακής εταιρίας και ναυπηγείου. Θα προσφέρουν επιδότηση επιτοκίου 20%, η οποία μάλιστα θα καλύπτεται από το δημόσιο.
Ηδη σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Εφοπλιστών, της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστικών Βιομηχανιών, εκπρόσωποι του Τμήματος Ναυπηγών του Πολυτεχνείου, του ΤΕΕ, του Συλλόγου Ναυπηγών - Μηχανολόγων, της Ενωσης Ελλήνων Ακτοπλόων, της Εταιρίας Ανάπτυξης Ναυτιλιακών Τεχνολογιών, καθώς και της Εμπορικής Τράπεζας και της ΕΤΒΑ, αποφασίστηκε η σύσταση ενός φορέα που θα αντιπροσωπεύει τις παραπάνω Ενώσεις. Σκοπός του θα είναι η δημιουργία ενός κονσόρτσιουμ που θα διευκολύνει περαιτέρω την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου. Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ζητήσει από την Κομισιόν την εξαίρεση των κατασκευών στα ελληνικά ναυπηγεία από το 9%, που προβλέπει η 7η Οδηγία, και να θέσει αίτημα αύξησης του ποσοστού στο 15%.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σε συνέδριο για τη ναυτιλία ο πρόεδρος του πολυεθνικού μάνατζμεντ, που η κυβέρνηση με αποικιοκρατικούς όρους διόρισε στο Σκαραμαγκά, εξετάζει και ειδικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα ναυπηγεία, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερα τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων. Από τη μια θα τους χρηματοδοτήσει πλουσιοπάροχα, ενώ από την άλλη θα τους απαλλάξει από οποιασδήποτε μορφής εργασιακή υποχρέωση. Αυτό θα είναι και το επιστέγασμα της νέας ναυπηγικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, αφού προηγουμένως κλείσει με την αναμενόμενη πώληση και των Ναυπηγείων Αυλίδας τον κύκλο της εγκληματικής πολιτικής ξεπουλήματος και συρρίκνωσης μονάδων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ
Διεθνής Σύμβαση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές - η κατάρτισή της διήρκεσε δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΟΣΑ - υπογράφτηκε πρόσφατα στο Παρίσι. Εκ μέρους της Ελλάδας, τη σύμβαση υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς.
Τα βασικά επιτεύγματα της Σύμβασης είναι τα ακόλουθα:
α) Η διασάφηση της έννοιας του δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού.
β) Η διαπίστωση ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται η διεθνής συνεργασία και η δικαστική αρωγή.
γ) Η δυνατότητα ποινικής δίωξης των εμπλεκομένων σε πράξεις δωροδοκίας στο εξωτερικό.
Με βάση τη Σύμβαση που υπογράφτηκε στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, κάθε συμβαλλόμενη χώρα (οι 29 χώρες του ΟΟΣΑ και επιπλέον η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Βραζιλία) αναλαμβάνει την υποχρέωση να διώκει ποινικά τους υπηκόους της, κυρίως εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων σε περίπτωση που δωροδοκούν αλλοδαπούς δημοσίους υπαλλήλους στο εξωτερικό, προκειμένου να τους ανατεθούν προμήθειες ή δημόσια έργα. Παράλληλα, οι άλλες χώρες, θα μπορούν να διώκουν τους δικούς τους υπαλλήλους για περιπτώσεις δωροδοκίας Ελλήνων υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός και επιβάλλονται τα χρηστά ήθη στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές.
Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Μπαλτάς δήλωσε ότι η χώρα μας πρόκειται μέχρι την 1η Απρίλη 1998 να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει η ελληνική Βουλή.
Αυξημένα κατά 100% ήταν στις 31 Δεκέμβρη τα προσωρινά κέρδη των επενδύσεων Εργασίας σε σχέση με την περσινή χρήση, ξεπερνώντας τα 4 δισ. δρχ. Η εσωτερική αξία της μετοχής ανήλθε σε 761 δισ. δρχ. και διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο με 14% discount.
Η τιμή της μετοχής την 31η Δεκέμβρη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή αυξήθηκε κατά 54,6%. Η διοίκηση της εταιρίας - που δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για τα παχυλά κέρδη - προανάγγειλε ότι σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα για τη χρήση 1997 πάνω από 2 δισ. δραχμές. Το χαρτοφυλάκιό της ήταν τοποθετημένο κατά 93,5% στο εσωτερικό και 6,5% στο εξωτερικό.
Διεκδικούν μέτρα προστασίας του θεσμού των λαϊκών αγορών
Απεργιακές κινητοποιήσεις επ' αόριστον και αρχής γενομένης από τις 12 του Γενάρη αποφάσισαν από κοινού οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν προκειμένου να υπερασπίσουν το θεσμό των λαϊκών αγορών, τον οποίο η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί σε διάλυση.
Συγκεκριμένα, ζητάνε άμεσα την επίλυση στα εξής θέματα: