ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
OHE
Προγραμματισμός δραστηριοτήτων για τα δικαιώματα της γυναίκας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Στα τέλη του 1997, το Ταμείο Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UNIFEM) αποφάσισε να εντείνει τις δραστηριότητές του το 1998 για τα ανθρώπινα δικαιώματα της γυναίκας, αρχίζοντας με μια Οικουμενική Εκστρατεία στις 2 - 13 του Μάρτη, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει μια σε βάθος επισκόπηση των τεσσάρων βασικών σημείων του προγράμματος, που είχε εγκρίνει η Τέταρτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες στο Πεκίνο. Τα σημεία αυτά είναι: 1) Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών. 2) Η Βιαιότητα Κατά των Γυναικών. 3) Γυναίκες και Ενοπλη Σύγκρουση, και 4) Το Κορίτσι - Παιδί.

Θα ακολουθήσει, τον Ιούνη, ο γιορτασμός της Πέμπτης Επετείου της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Για την Οικουμενική Εκστρατεία θα συνεργαστούν οργανώσεις γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, με στόχο να επισύρουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης πάνω στα δικαιώματα των γυναικών. Οπως δήλωσε η Νοέλεεν Χέιζερ, διευθύντρια του UNIFEM, "ο κόσμος πρέπει να σπάσει τη σιωπή πάνω στις παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι καιρός να τοποθετηθούν τα δικαιώματα της γυναίκας στο επίκεντρο της διεθνούς ημερήσιας διάταξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Σε ανακοίνωσή του, το UNIFEM υπογραμμίζει ότι συνεργάζεται στενά με οργανώσεις γυναικών, με κυβερνήσεις και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, για να υποστηριχτούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη όλων των μορφών βιαιότητας κατά των γυναικών, οι οποίες εξακολουθούν να στέκονται σοβαρό εμπόδιο στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών για την ανάπτυξη των κοινωνιών τους και στην άσκηση των δικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια από αυτές είναι και η μη κερδοσκοπική "Οργάνωση Γυναικών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη" (WEDO), στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας μετέχουν προσωπικότητες από πολλές χώρες, όπως: η Μπέλα Αμζουγκ, πρώην βουλευτίνα των ΗΠΑ, η Θάις Κόραλ, διευθύντρια του "Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας" της Βραζιλίας, η Ελίν Ενγκε, διευθύντρια του "Ταμείου Ανάπτυξης της Νορβηγίας" και 11 άλλες.

Η WEDO, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενη στα μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη στο Πεκίνο, γράφει σε τελευταίο λεπτομερές φυλλάδιο της: "Οι γυναίκες κέρδισαν μια μεγάλη νίκη στο Πεκίνο, όταν στο Πρόγραμμα Δράσης πέτυχαν να συμπεριληφθεί η παράγραφος 297, που καλούσε όλες τις κυβερνήσεις να επεξεργαστούν ένα εθνικό πρόγραμμα δράσης".

Στο ίδιο φυλλάδιό της, η WEDO έκανε γνωστό ότι, έπειτα από διεθνή έρευνά της, εξακρίβωσε πως 110 κυβερνήσεις έχουν ήδη καταστρώσει συγκεκριμένα σχέδια εθνικής δράσης για την εφαρμογή του Προγράμματος, που εγκρίθηκε στο Πεκίνο, ενώ άλλες 21 έχουν έτοιμα σχέδιά τους. Δηλαδή, συνολικά, το 70% των 187 αντιπροσωπειών, που πήραν μέρος στη Συνδιάσκεψη του Πεκίνου, έχουν ήδη πρόγραμμα ή σχέδιο δράσης για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση των γυναικών και κοριτσιών, αλλά 30 άλλες δεν έχουν σχέδιο. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν γίνει από τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για την περίπτωση της Ελλάδας, με βάση την αντίστοιχη εκτίμηση, υπάρχει μεν σχέδιο δράσης, αλλά δεν παρουσιάζει κινητικότητα. Τέλος, αναφέρεται ότι μόνο 29 χώρες παραμένουν σιωπηλές, "αν και, προστίθεται, η μη απάντηση δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να ερμηνευτεί ως αδράνεια".

Αναφέρει, επίσης, ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο "αναγνωρίζουν ότι η ύπαρξη ενός σχεδίου πάνω στο χαρτί δεν καταλήγει απαραίτητα σε ανάπτυξη με επίκεντρο τις γυναίκες. Ορισμένες έχουν παρατηρήσει ότι οι κυβερνήσεις τους έχουν ανακοινώσει σχέδια, που δεν είναι τίποτα περισσότερο, από διακηρύξεις πρόθεσης, χωρίς μηχανισμούς ή πόρους για την υλοποίησή τους".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προϋπολογισμός - πονοκέφαλος για τον Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μια μέση λύση ψάχνει να βρει σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε νέα παράταση για την ψήφισή του μέχρι τις 5 του Γενάρη, καθώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ίδιας του της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ηγέτης της συγκυβερνούσας παράταξης Γκεσέρ που έχει 5 βουλευτές, απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση και αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία, σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Η οργή του Λεβί, που είναι εκπρόσωπος των Εβραίων με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή (Σεφαρντίμ), που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά τις εξαγγελίες του περί της αναγκαιότητας ενός σκληρού προϋπολογισμού, δε δίστασε να υποσχεθεί, την τελευταία στιγμή, την παροχή 2 δισεκατομμυρίων σέκελ (570 εκατομμύρια δολάρια) επιπλέον στους Εβραίους εποίκους και σε οργανώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων.

Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Μοσέ Λίον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει ορισμένα κονδύλια στην κοινωνική πρόνοια και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του υπουργού Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Λεβί τόνιζε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ημίμετρα και λύσεις συμβιβασμού, αλλά ριζικές αλλαγές στον προϋπολογισμό. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι να αποσαφηνιστεί κάπως η κατάσταση στους κόλπους της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προτίθεται να ζητήσει από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος να αναβάλει την προγραμματισμένη για την 5η του μήνα περιοδεία του στην περιοχή.

Ενταση λόγω Ραμαζανιού

Εκατοντάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσά, όπου την Παρασκευή συνέρρευσαν 150.000 μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν στην πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Ο ιμάμης Σεϊκ Χαμέντ Μπιτάουι, απευθυνόμενος στους πιστούς, τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ, η Παλαιστίνη και το Αλ Ακσά βρίσκονται σε κίνδυνο από τους Εβραίους εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύλληψη, την περασμένη βδομάδα, δύο εξτρεμιστών Εβραίων που σκόπευαν να δημιουργήσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Την ίδια, περίπου, στιγμή, επεισόδια ξεσπούσαν στη Χεβρώνα ανάμεσα σε Παλαιστινίους και σε Εβραίους εποίκους, ενώ ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης και ιδιαίτερα στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλλα, όπου δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές από τους πιστούς που περίμεναν να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο για να μεταβούν στο αλ Ακσά.

ΚΕΝΥΑ
Μετεκλογική πολιτική κρίση

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Η νίκη του επί 31 χρόνια Προέδρου της Κένυας, Ντανιέλ Αραπ Μόι, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ήταν "αναμενόμενη", αλλά αυτή τη φορά δεν έγινε αποδεκτή από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κατάσταση αυτή, που διαμορφώνει μία έντονη πολιτική κρίση, είναι αμφίβολο εάν θα ξεπεραστεί με ειρηνικά μέσα. Ο Πρόεδρος Μόι επιμένει στη νίκη του, αλλά δύο κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης απέρριψαν - εν μέσω κατηγοριών για νοθεία - τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέσα στις επόμενες 21 μέρες.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα προσωρινά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και απαιτούμε την επανάληψη των εκλογών εντός 21 ημερών", δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα και Μουάι Κιμπάκι. Ο τελευταίος, μάλιστα, όταν αναφέρθηκε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών, τόνισε χαρακτηριστικά: "Θέλουμε δικαιοσύνη... χωρίς να σκεφτόμαστε το όποιο κόστος".

Σύμφωνα με εκλογικά αποτελέσματα, που προέκυψαν από την καταμέτρηση ψήφων σε 170 από τις 210 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μόι προηγείται με 350.000 ψήφους έναντι του κύριου αντιπάλου του, Μουάι Κιμπάκι. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "KTN" μετέδωσε συγκεκριμένα ότι ο Μόι συγκεντρώνει 2.001.319 ψήφους έναντι 1.646.308 του Μουάι Κιμπάκι. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ο Πρόεδρος Μόι εξασφαλίζει την πλειοψηφία και μάλιστα διασφαλίζει το απαιτούμενο 25% των ψήφων σε τουλάχιστον πέντε από τις οκτώ επαρχίες της χώρας. Για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος, θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο και το 25% των ψήφων σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα KANU, του Προέδρου Μόι, φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής. Με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 170 από τις 210 περιφέρειες, το κόμμα KANU εξασφαλίζει 90 έδρες και η αντιπολίτευση στο σύνολό της 92 έδρες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Ανθρωπος του πρωθυπουργού" ο νέος Πρόεδρος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο υποψήφιος του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος δέχεται κατηγορίες ότι λειτουργεί ως "μαριονέτα" του, εκλέχτηκε την Τετάρτη (31/12) στην Προεδρία της χώρας, η οποία ήταν κενή μετά την παραίτηση του Αχμέντ Φαρούκ Λεγκάρι.

Ο 68χρονος Ραφίκ Ταράρ εκλέχτηκε εμμέσως, από την Κεντρική Βουλή της χώρας, τη Γερουσία και τα τέσσερα Επαρχιακά Κοινοβούλια, αλλά μπορεί να κηρυχτεί έκπτωτος από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχώρης, εξαιτίας δηλώσεων που πραγματοποίησε εναντίον του δικαστικού σώματος.

Ο Ταράρ, ο οποίος ορκίστηκε προχτές, αντικαθιστά στη θεωρούμενη ως "διακοσμητική" θέση του Προέδρου τον Λεγκάρι, που παραιτήθηκε την 2α Δεκεμβρίου, λόγω της κόντρας του πρωθυπουργού Σαρίφ και του Ανώτατου Δικαστηρίου και της αποπομπής του ανώτατου δικαστή Σατζάντ Αλί Σαχ.

Ο Ταράρ, ο οποίος υπήρξε ο ίδιος πρόεδρος του Ανώτερου Δικαστηρίου της Λαχώρης, υπερίσχυσε μεταξύ 7 αντιπάλων.

Την περασμένη Τρίτη, πάντως, το δικαστήριο της Λαχώρης όρισε προθεσμία ως την 12η του Γενάρη, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αποπέμψει τον Ταράρ ή όχι.

Υπουργοί της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τον Ταράρ ως έναν "μετριοπαθή μουσουλμάνο", ο οποίος μπορεί να δώσει στο ισλαμικό Πακιστάν "ενότητα".

Πάλι βλάβη στο ΜΙΡ

Ο ρωσικός διαστημικός σταθμός ΜΙΡ έχασε στις 2 Γενάρη 1998 τον προσανατολισμό του προς τον ήλιο, εξαιτίας βλάβης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο το κέντρο διαστημικού ελέγχου Κορολιόφ, κοντά στη Μόσχα. "Υπάρχει βλάβη στον υπολογιστή, γεγονός που σημαίνει ότι τα γυροσκόπια χάνουν δύναμη και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των θαλαμίσκων του σταθμού πλην ενός βασικού", δήλωσε αξιωματούχος του κέντρου, προσθέτοντας ότι το τριμελές πλήρωμα εργάζεται κανονικά στο θαλαμίσκο αυτό. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο τμήμα του υπολογιστή έπαθε βλάβη. Πρόκειται για την πρώτη βλάβη του ΜΙΡ μόλις μπήκαμε στο 1998, ενώ το 1997 είχαν σημειωθεί μια σειρά άτυχων επεισοδίων στο σταθμό αυτό.

Ο τρόμος της Ινδιάνας μητέρας, μετά τις γνωστές σφαγές στο Μεξικό, πνίγεται, για να μετατραπεί σε αγκαλιά παρηγοριάς και "προστασίας" για την τρομοκρατημένη κόρη της.

Το '97 ήταν άλλος ένας χρόνος που γέμισε τις ώρες του με τον αγώνα των λαών όλου του κόσμου για μια καλύτερη ζωή ενάντια στην καθυστέρηση, την αδικία και τις δυνάμεις της εκμετάλλευσης. Η ροή των διεθνών εξελίξεων καθορίζεται από αυτή τη διαρκή πάλη που συνεχίζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και όταν δε γίνεται εύκολα διακριτή στο περιθώριο του ενός μόνο χρόνου...

Σελίδες 39 - 48



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ