ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Δράση τώρα!

του Κώστα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, να αντιταχθούν στη γενικευμένη επίθεση που γίνεται σε βάρος της πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού. Πρέπει να δοθεί άμεσα ένα σαφές μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δε συναινούν. Να δώσουν απάντηση στις επανειλημμένες διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι έχει την ψήφο και τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού.

Η απεργιακή κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να πετύχει γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - πολυεθνικών, εντείνει την επίθεσή του. Μια επίθεση που αποκτά ακόμα πιο αντεργατικό, αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα. Που σφραγίζεται από τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, από αποτελέσματα του επαίσχυντου "κοινωνικού διαλόγου", από το νέο προϋπολογισμό για το 1998 και από τη συμφωνία της χώρας στα δεσμά της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

*****

Οι αρνητικές συνέπειες απ' αυτές τις επιλογές δε θα είναι συνηθισμένες. Με γρήγορους ρυθμούς θα υπάρξει δραματική επιδείνωση της θέσης της ίδιας της ζωής των εργατοϋπαλλήλων, των νέων, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων. Οι εργασιακές σχέσεις που ανατρέπονται καθημερινά, τα ελαστικά ωράρια που γίνονται καθεστώς, οι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που δουλεύουν χωρίς κανένα βασικό δικαίωμα, η μονιμότητα που μεθοδευμένα καταργείται, τα ασφαλιστικά δικαιώματα που γίνονται παρελθόν, οι μισθοί και οι συντάξεις που καθηλώνονται, η ακρίβεια και η φοροληστεία που κατατρώγουν το λαϊκό εισόδημα, στέλνουν μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση, να υπάρξει εφησυχασμός. Η ανεργία που φουντώνει, η αγροτική οικονομία που καταστρέφεται, τα σχολειά και τα πανεπιστήμια που υποβαθμίζονται, η υγεία που γίνεται ακριβό εμπόρευμα για το λαό, τα δημοκρατικά δικαιώματα που καταπατούνται στους τόπους δουλιάς και συνολικότερα, η συμμετοχή της χώρας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, δείχνουν ότι τα προβλήματα δεν είναι περιορισμένα, είναι συνολικά, αγκαλιάζουν όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής ζωής και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού.

Η επίθεση του κεφαλαίου είναι καθολική, γενικευμένη και όχι αποσπασματική, όπως θέλουν να την εμφανίζουν. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία τι κάνουν, πώς αντιστέκονται, πώς απαντούν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση. Μπορούν και πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Να πετύχουν προσωρινή ανακοπή αυτής της επίθεσης σε εκείνα ή τα άλλα σημεία, σε όσο γίνεται περισσότερα. Και αυτό είναι σημαντικό. Είναι όμως φανερό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι όσο και ισχυροί, όσο και δυναμικοί να είναι οι μεμονωμένοι αγώνες, δεν μπορούν να πετύχουν το κύριο, την αναχαίτιση αυτής της πολιτικής και της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου. Απαιτείται συνολική αντίσταση, στρατηγική αντεπίθεσης των λαϊκών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αντιταχτούν στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

*****

Οι εργαζόμενοι, πρώτ' απ' όλα, αυτή την προοπτική είναι ανάγκη να οικοδομούν μέσα απ' τους μικρούς και τους μεγάλους αγώνες τους. Στις σημερινές συνθήκες, αυτός θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης στην επίθεση που δέχονται.

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 18 του Δεκέμβρη, μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης αγωνιστικών δυνάμεων, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, δυνατότητες κλιμάκωσης της πάλης μαζί με τους νέους, τους αγρότες και όσους άλλους αντιτάσσονται και αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική.

Η αγωνιστική συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων και η δημιουργία των προϋποθέσεων της κοινής δράσης με τις άλλες αγωνιστικές δυνάμεις θα είναι η καλύτερη απάντηση στις σημερινές συνθήκες, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που επιδιώκουν, η απεργία να αφυδατωθεί από τα πολιτικά της χαρακτηριστικά, να υποβαθμιστεί η αντίθεση, πρώτ' απ' όλα στην κυβέρνηση, να εκτονωθεί χωρίς προοπτική.

Το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση, πέρα από την πίεση που δέχονται λόγω της συνεχώς αυξανόμενης αγανάκτησης των εργατοϋπαλλήλων στο συνδικαλιστικό κίνημα, δείχνει και τις δυνατότητες παρέμβασης των ίδιων των εργαζομένων. Το βήμα αυτό έγινε γιατί προϋπήρξε η μακρόχρονη προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων. Εγινε, γιατί είχε επιτυχία η απεργία του Οκτώβρη.

Προσοχή όμως, δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση. Είναι ανάγκη, τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, η επιτυχία της απεργίας να γίνει υπόθεση πρώτ' απ' όλα των κομμουνιστών και όλων των αγωνιστών που δρουν στις γραμμές της ΕΣΑΚ και της ΔΕ. Να γίνει υπόθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων στους χώρους δουλιάς και τους κλάδους.

*****

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, σημαντικά τμήματα των εργατοϋπαλλήλων ξεπερνούν τις αυταπάτες, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου είναι μια σημαντική παρακαταθήκη. Η δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση τμημάτων του λαού και την ανάπτυξη των αγώνων, έχουν γενικότερη επίδραση. Κάτω από προϋποθέσεις, η γενικευμένη αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε μαζικούς αγώνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι του κεφαλαίου, κάνουν πιο έντονο το ενδιαφέρον και την παρέμβασή τους για το πώς δε θα τους ξεφύγει ο έλεγχος των λαϊκών αντιδράσεων, πώς δε θα μετατραπεί η δυσαρέσκεια σε οργανωμένο κίνημα, αντιμονοπωλιακά προσανατολισμένο, ικανό να αμφισβητεί την κυριαρχία και την εξουσία τους. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, υποχρεώνονται σε ελιγμούς, κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα. Την ίδια ώρα που ξεπουλάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων υπογράφοντας το κατάπτυστο κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου", μόνο και μόνο για να μην ξεκοπούν από τη λαϊκή βάση, εξαγγέλλουν απεργιακή κινητοποίηση. Συνδυάζουν έτσι τη βασική τους γραμμή για πλήρη υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος στις επιλογές του κεφαλαίου, με τη διατήρηση αγωνιστικού προφίλ. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να ενσωματώσουν όποιες αγωνιστικές διαθέσεις εμφανίζονται στη βάση των γραμμών τους.

Ακόμα και ο εσωκομματικός και εσωπαραταξιακός πόλεμος που εξελίσσεται στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκεται από την ηγεσία του να αξιοποιηθεί σαν στοιχείο εγκλωβισμού δυνάμεων σ' έναν ανταγωνισμό και αδιέξοδο καιδημιουργίας νέων αυταπατών, περί καλού ΠΑΣΟΚ...

Οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν με αμηχανία και αναδίπλωση τους όποιους ελιγμούς και τακτικισμούς των πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, των ηγεσιών των άλλων πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Χωρίς καθυστέρηση να αξιοποιούν τις όποιες δυνατότητες αγωνιστικής κινητοποίησης, σαν την απεργία της 18ης Δεκέμβρη, για να ανεβεί η οργάνωση και η συνειδητοποίηση των εργαζομένων. Να οξύνουν την κριτική στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Να αποκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής τους σαν προϋπόθεση για την αλλαγή στους συσχετισμούς των δυνάμεων.

Κριτήριο για τις άλλες δυνάμεις πρέπει να αποτελεί η στάση τους απέναντι στις μεγάλες επιλογές του κεφαλαίου και ότι απ' αυτή την κατεύθυνση εξυπηρέτησης αυτών των επιλογών, παρά τους όποιους πρόσκαιρους ελιγμούς και διαφοροποιήσεις, δε μετακινούνται ούτε πρόκειται να μετακινηθούν οι ηγεσίες τους.

Να γιατί το σύνθημα "δεν πάει άλλο με αυτές τις πλειοψηφίες στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, να αλλάξουν τώρα οι συσχετισμοί δυνάμεων", χρειάζεται να γίνει συστατικό στοιχείο της καθημερινής δράσης.

****

Αντίθετα με τις ηγεσίες, μεγαλώνει το έδαφος για απεγκλωβισμό δυνάμεων από την επιρροή τους και συσπείρωσή τους σε αγωνιστική κατεύθυνση και αυτή η δυνατότητα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η συσπείρωση αυτή για να έχει προοπτική μπορεί να προωθηθεί με βάση τα πραγματικά αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων, όπως, αυτά που προωθούν η ΕΣΑΚ και η ΔΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναι αιτήματα που ανταποκρίνονται τόσο στα άμεσα, όσο και στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζομένων, στρέφονται ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αποτελούν τις κύριες αιτίες των προβλημάτων.

Δίνουν τις δυνατότητες συσπείρωσης και κοινής δράσης με την αγωνιζόμενη αγροτιά, με τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μπορούν να δώσουν προοπτική, αγωνιστική διέξοδο και μήνυμα στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, ότι δε θα παραδοθούν αμαχητί στις επιλογές τους.

Να γιατί η απεργία αυτή μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ακόμα θετικότερες προϋποθέσεις συσπείρωσης αγωνιστικών δυνάμεων στην προοπτική της συνολικότερης αντεπίθεσης ενάντια στη λαίλαπα της ολιγαρχίας.

Γι' αυτό, δράση τώρα, στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο γραφείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χωριό, για να εκφραστεί η αγανάκτηση και η οργή του λαού με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι του κεφαλαίου, κάνουν πιο έντονο το ενδιαφέρον και την παρέμβασή τους για το πώς δε θα τους ξεφύγει ο έλεγχος των λαϊκών αντιδράσεων, πώς δε θα μετατραπεί η δυσαρέσκεια σε οργανωμένο κίνημα αντιμονοπωλιακά προσανατολισμένο, ικανό να αμφισβητεί την κυριαρχία και την εξουσία τους


Η ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ του ΚΚΕ είναι ουσιαστική προϋπόθεση για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου και την αποφασιστική πάλη για πολιτική διέξοδο υπέρ των εργαζομένων, για να σπάσει το σημερινό μπλοκ εξουσίας. Η ανανέωση των γραμμών του Κόμματος είναι καθήκον πνοής για το ίδιο, για το λαϊκό κίνημα, για την προοπτική του Μετώπου. Η 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί τον πλούτο των εμπειριών για τη λύση αυτού του σύνθετου ζητήματος. Ο "Ρ" συζητάει για όλα αυτά με τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (σελίδες 6 - 7).

ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ περίοδο για τους λαούς όλου του κόσμου και με την επίθεση του ιμπεριαλισμού να εντείνεται όλο και περισσότερο και το ΝΑΤΟ να γίνεται το κύριο μέσο επιβολής των εγκληματικών του σχεδίων, το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και οργανώνει την αντεπίθεσή του. Ολο και περισσότερο συνειδητοποιείται από τα φιλειρηνικά κινήματα, ανά τον κόσμο, ότι ενιαία πρέπει να είναι η απάντησή τους στα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Στα πλαίσια αυτά, ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα ορισμένα στιγμιότυπα από την πλούσια δραστηριότητα των φιλειρηνικών κινημάτων και την παρέμβαση του ελληνικού κινήματος ειρήνης, της ΕΕΔΥΕ, τον περασμένο μήνα στην Κούβα και τη Μάλτα (σελίδες 10 - 11).

ΣΕ ΛΙΓΕΣ μέρες, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται να πάρουν μέρος, με όλες τις δυνάμεις τους, σε μια ακόμα 24ωρη πανελλαδική απεργία, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκέμβρη. Η ΕΣΑΚ προβάλλει και καλεί εργαζόμενους, συνδικάτα και άλλα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν ένα ευρύτερο διεκδικητικό πλαίσιο, με άξονες την καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, την καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου" και την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις. Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,μίλησε στο "Ρ" για την κινητοποίηση, τα αιτήματα, τους στόχους που πρέπει να έχει (σελίδες 14 - 15).

ΑΡΧΙΖΕΙ, την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 1998, που όχι μόνο διατηρεί, αλλά εντείνει όλα τα βασικά αντιλαϊκά χαρακτηριστικά των προηγούμενων ετών. Και ο νέος προϋπολογισμός διευρύνει την κοινωνική ανισότητα σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ενώ, παράλληλα, διατηρεί τα προνόμια και την ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο και όλους εκείνους που νέμονται τα "αγαθά" της εξουσίας (σελίδες 34 - 35).

ΑΓΩΝΑΣ ΣΟΥΜΟ ή μάχη Δαβίδ κατά Γολιάθ; Ισως κάτι ανάμεσα στα δυο, καθώς τα μεγάλα μαχαίρια και τα σκληρά παζάρια διόλου δεν έλειψαν από την 11ήμερη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, που έγινε προ ημερών στο Κιότο της Ιαπωνίας. Η μάλλον ομιχλώδης απόφαση, που ανακοινώθηκε, δεν προσομοιάζει ούτε στο ελάχιστο με τους μεγάλους πόθους και στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ δεν έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την "ευκαμψία" στην εφαρμογή μέτρων του Προέδρου Κλίντον και των αμερικανικών οικονομικών λόμπι, που έσπευσαν από κοντά να ματαιώσουν οιαδήποτε, "φιλική" προς το περιβάλλον, έκβαση (σελίδες 46 - 47).

ΤΙΣ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΕΣ μέρες της, από πλευράς δημοσιότητας και υψηλών φιλοξενουμένων, έζησε τη βδομάδα που πέρασε η Τεχεράνη, αφού, για πρώτη φορά μετά την επικράτηση των Αγιατολάχ, άνοιξε τις πύλες της και φιλοξένησε την 8η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Το τελικό κείμενο της Συνόδου αποδεικνύει τις διαφορές, που διχάζουν ακόμα τον αραβικό κόσμο, καθώς και τη διαφορετικότητα των στόχων, των αναγκών και των κυρίαρχων αντιλήψεων, που χαρακτηρίζουν σήμερα τις ισλαμικές χώρες. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να παραβλέψει το γεγονός της συνύπαρξης των πενήντα και πλέον ισλαμιστών ηγετών στον ίδιο χώρο και την προσπάθεια επανάκτησης της μεταξύ τους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες τους σελίδες 46 - 47)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ