Για την επανένταξη χρειάζεται να υπάρξει και υποχρέωση των ΔΕΚΟ και των άλλων δημόσιων χώρων
Αναφερόμενη στον ΟΚΑΝΑ και τα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας των χρηστών ναρκωτικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:
"Η πρόληψη - πέρα από τη διαφώτιση - σημαίνει, να το πω καθαρά, και εδώ θα μιλήσω πολιτικά, σημαίνει αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο το οποίο συντελείται από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ". Και αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει περιορισμένα το ζήτημα, υπογράμμισε πως "δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο η μεθαδόνη και να μη χρηματοδοτούνται και οι θεραπευτικές κοινότητες. Και αν θέλετε, εμείς σαν Κόμμα λέμε ότι μπορούν να υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας και μιλάμε στο καθαρά επιστημονικό επίπεδο και εφόσον αυτές έχουν μία αξία και εξακριβωθούν, πρέπει να στηρίζονται όλες, γιατί, αν θέλετε, ο χρήστης είναι και ένα πρόσωπο που μπορεί με τη μια μορφή να μη βολεύεται, να μη γίνεται τίποτα και να γίνεται με την άλλη".
...Εμείς θεωρούμε ότι το έργο που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες είναι πάρα πολύ καταξιωμένο και συμφωνούμε με αυτό, εξήγησε η Αλ. Παπαρήγα και ζήτησε: Να στηριχτούν αποφασιστικά, οικονομικά, τα προγράμματα των θεραπευτικών κοινοτήτων. Γιατί, π.χ., απαιτείται διαφορετικό πρόγραμμα για το παιδί που είναι στα ελαφρά ναρκωτικά, ανάλογα και με την ηλικία. Ενώ σοβαρό είναι το ζήτημα τι γίνεται και με τα παιδιά τα οποία θεραπεύονται... Για την κοινωνική επανένταξη, για τη βοήθειά τους να μην ξανακυλήσουν. Αρα χρειάζεται πια μία διαρκής ενίσχυση τέτοιων προγραμμάτων.
Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την επανένταξή τους στην κοινωνία, σημειώνοντας πως "οι θεραπευμένοι είναι τα καλύτερα παραδείγματα για την υπόλοιπη νεολαία". Και πρόσθεσε: "Η επανένταξη πρέπει να γίνεται μεθοδευμένα, με σχέδιο και όχι να αφήνεται ο κάθε γονιός ή το ίδιο το παιδί να ψάξει να βρει δουλιά. Κι εμείς ακριβώς έχουμε αρχίσει και συζητάμε αυτό και με τις κοινότητες, έχουμε κάνει και μια πρόσφατη συζήτηση με την κ. Μάτσα του "18 ΑΝΩ" για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν θεραπευτεί. Μας απασχολεί αυτό το ζήτημα κι εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει γραφείο ευρέσεως εργασίας... Αλλά πρέπει να υπάρχει και υποχρέωση των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων χώρων. Το ΚΚΕ θα μελετήσει πιο συγκεκριμένα το ζήτημα", τόνισε
Ωστόσο, τι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση σ' αυτή την υπόθεση, όταν από τη μια μεριά καταπολεμά τα ναρκωτικά και από την άλλη υπουργοί της προπαγανδίζουν ότι δεν είναι και τόσο σοβαρό πράγμα να παίρνει κανείς χασίσι ή να το καλλιεργεί; αναρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αναφερόμενη στις σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου τόνισε: "Θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνες τις δηλώσεις αυτές και θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι υπουργός, κάποιος ο οποίος αυτή την προσωπική του άποψη τη μετατρέπει σε θέση της κυβέρνησης, έστω και σε θέση ενός υπουργού και μάλιστα ενός ανθρώπου που είναι και νέος στην ηλικία, που σημαίνει ότι έχει και μία πρόσβαση στα νέα παιδιά. Αλλά, ο νέος θα παρασυρθεί;"...
Το ΚΚΕ στηρίζει τις θέσεις του ΚΕΘΕΑ
Για τις αιτίες του φαινομένου της μάστιγας των ναρκωτικών, η Αλ. Παπαρήγα είπε συγκεκριμένα:
"Υπάρχουν οι αντικειμενικές αιτίες, οι ρίζες που προκαλούν το πρόβλημα και, βέβαια, υπάρχουν αυτοί που κερδίζουν απ' αυτό το πρόβλημα. Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά κοινωνικό - οικονομικό. Δηλαδή, οι συνθήκες ζωής της νεολαίας και γενικότερα του εργαζόμενου λαού αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να υπάρξει διάδοση των ναρκωτικών, η οποία οπωσδήποτε ανοίγει την όρεξη των διάφορων κερδοσκόπων και εμπόρων, που βρίσκουν ότι μ' αυτό το προϊόν μπορεί κανείς να πετύχει δύο πράγματα: Την αποχαύνωση της νεολαίας και το κέρδος. Είναι, ξέρετε, ο καλύτερος συνδυασμός: Και αποχαυνώνω και βγάζω λεφτά".
Σχολιάζοντας τα στοιχεία που αποκάλυψε η έρευνα του ΚΕΘΕΑ για την επέκταση της μάστιγας σε νεότερες ηλικίες κάτω των 16 χρόνων, αλλά και το γεγονός ότι το 86% των ατόμων που ξεκινάνε από τα λεγόμενα ελαφρά ναρκωτικά, καταλήγουν στην ηρωίνη, αφού σημείωσε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, αναφέρθηκε στο ρόλο του σχολείου, τονίζοντας:
"Εάν, π.χ., η μονάδα - σχολείο ήταν μια μονάδα, η οποία παρακινούσε το παιδί σε μια συλλογική δραστηριότητα, δε λέω να του πει θα κάνεις τούτο ή το άλλο ή αυτό είναι το καλό ή το κακό, αλλά παρακινούσε, εν πάση περιπτώσει, ένα παιδί να ενδιαφερθεί για τις αξίες της ζωής, τη συλλογική δραστηριότητα, εάν λειτουργούσαν οι μαθητικές κοινότητες πολύπλευρα, δεν εννοώ μόνο σαν διεκδικητές, αλλά και πολιτιστικά και ηθικά και κοινωνικά, εγώ πιστεύω ότι πολύ λιγότερα παιδιά θα αισθάνονταν τόσο μόνα απέναντι σ' αυτόν τον κίνδυνο".
Οσον αφορά την ίδια την έρευνα του ΚΕΘΕΑ, ανέφερε: "Η έρευνα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ακριβώς διότι αποδεικνύει ότι αυτός που ξεκινάει με τα λεγόμενα μαλακά ναρκωτικά, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα καταλήξει να πάρει και τα λεγόμενα σκληρά... Απορρίπτουμε το διαχωρισμό, εμείς συμφωνούμε με τις θέσεις του ΚΕΘΕΑ. Τις στηρίζουμε αυτές τις θέσεις και, μάλιστα, μας απασχολεί αυτή την περίοδο, χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια και διακηρύξεις - γιατί από διακηρύξεις όλοι έχουμε πει πάρα πολλά - τι μπορούμε να κάνουμε παραπέρα... Και μας απασχολεί ακριβώς, ως κόμμα, τι μπορούμε να κάνουμε, όχι με την έννοια να υποκαταστήσουμε εμείς τον ίδιο το λαό και τους γονείς, αλλά να στηρίξουμε και να συμβάλουμε".
Είμαστε αντίθετοι να γίνεται ο Κορυδαλλός χώρος υποδοχής των χρηστών, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σχετικά με το πρόβλημα της καταστολής και της αντιμετώπισης των εμπόρων ναρκωτικών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως "τα μεγάλα κεφάλια δεν πιάνονται ποτέ. Οχι μόνο αυτό, δεν εκτίουν και την ποινή που τους επιβάλλεται". Οσο για το βαποράκι, "είναι θύμα περισσότερο και υποχρεώνεται να παίξει το ρόλο αυτό, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση του. Καταλαβαίνετε, η στάση μας απέναντι σε όλη αυτή την γκάμα των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι ενιαία, ισοπεδωτική. Ενιαία και ισοπεδωτική, αν θέλετε, εμείς στάση έχουμε κατά των ναρκωτικών...
Ειδικότερα, απαντώντας για την αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και για την προτεινόμενη θέσπιση της ποινής του θανάτου, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε πως "δε μας λύνει κανένα πρόβλημα η ποινή του θανάτου. Πάλι μικρομεσαίοι θα δολοφονηθούν. Αλλά και γενικά η επαναφορά της θανατικής ποινής στην ελληνική κοινωνία θα χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, που δεν πρόκειται να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα. Οπωσδήποτε όμως, πρόσθεσε, οι έμποροι ναρκωτικών πρέπει να υπόκεινται σε πολύ βαριές ποινές και ορισμένοι να μην βγαίνουν και ποτέ από τη φυλακή και να τις εκτίουν τις ποινές. Ενώ, αυτοί που κάνουν περιουσία από τα ναρκωτικά, δεν μπορούν να έχουν περιουσία. Πάει και τελείωσε", είπε χαρακτηριστικά.
Αλλη, βεβαίως, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του χρήστη, που γίνεται και μικρέμπορος. Θα πει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: "Είναι θύμα, είναι ασθενής. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να καταλάβουμε την ευθύνη του, διότι ο ίδιος ο χρήστης, υποταγμένος πια σ' αυτό το πάθος, μετατρέπει και άλλους σε θύματα. Ομως, η αντιμετώπισή του σαν χρήστη, καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να είναι αστυνομική, δεν μπορεί να είναι με τα κατασταλτικά μέτρα. Είμαστε αντίθετοι να γίνεται ο Κορυδαλλός χώρος υποδοχής των χρηστών. Πρέπει να πηγαίνουν σε θεραπευτικές κοινότητες και να δέχονται την ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη κι όχι στις φυλακές που τους κάνουν και χειρότερα".
Συνεχίζοντας - και απαντώντας σε ορισμένους, οι οποίοι είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ναρκωτικών και της αποποινικοποίησης και λένε ότι, τάχα, το ΚΚΕ υποστηρίζει οι πάντες να μπαίνουν στη φυλακή - η Αλ. Παπαρήγα τονίζει:
"Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε ότι πρέπει κατ' αρχήν να υπάρχει ένα Ειδικό Δικαστήριο με ανθρώπους εκπαιδευμένους και όταν ένα παιδί 18, 20 χρονών - και μιλώ γι' αυτά, δε μιλάω για τα μικρότερα - πιαστεί, είναι βαποράκι και ο ίδιος βέβαια χρήστης, να πάει στο δικαστήριο. Δεν είναι η ποινή. Σημασία έχει να εξακριβωθεί τι ήταν αυτό που τον έκανε να πάρει (ναρκωτικά), να εξακριβωθούν οι συνθήκες και, το κυριότερο, "η ποινή" είναι η θεραπεία. Δεν είναι να τον στείλουμε στις φυλακές".
Χώρος της θεραπευτικής κοινότητας "Περίπτερο 18 ΑΝΩ"
Παλιότερη έκθεση της θεραπευτικής κοινότητας "Διάβαση"
Μια ουσιαστική παρέμβαση στο μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε μια συνέντευξη - συζήτηση που είχε στο στούντιο του "ΣΚΑΪ 100,4" με το δημοσιογράφο Κ. Τσαρούχα και συνομιλία με ακροατές του σταθμού.
Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό, οικονομικό και, σε τελική ανάλυση, πολιτικό πρόβλημα. Οτι οι ρίζες που το προκαλούν ανάγονται στις συνθήκες ζωής της νεολαίας και γενικότερα του εργαζόμενου λαού, ενώ έχουν να κάνουν και με το κέρδος των ναρκεμπόρων. Τόνισε πόσο επικίνδυνος είναι ο "θόρυβος" για το διαχωρισμό των ναρκωτικών και την αποποινικοποίηση των λεγόμενων "μαλακών". Κατάγγειλε τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για νομιμοποίηση του χασίς και επανέλαβε την κατηγορηματική θέση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και την αποποινικοποίηση.
Αναφέρθηκε στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, τόσο σχετικά με την πρόληψη, όσο και με τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων και τόνισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για τη στήριξη των θεραπευτικών κοινοτήτων. Ακόμα, σημείωσε την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των ατόμων που αποθεραπεύονται και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για την επανένταξή τους.