ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Χαμηλοί τόνοι και ικανοποίηση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με μία πεντασέλιδη διακήρυξη, που διακρίνεται για την ευρύτητα των περιεχομένων απόψεων και για τους σχετικά χαμηλούς της τόνους, προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους συμμετέχοντες, έληξαν οι εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ). Οι ισλαμιστές ηγέτες δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, παραδέχτηκαν, όμως, ότι οι διαφορές στους κόλπους του αραβικού κόσμου παραμένουν ακόμη μεγάλες.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΙΔ το τελικό κείμενο, στο οποίο καταδικάζονται απερίφραστα οι τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ και τονίζεται ότι ουδέποτε η ισλαμική θρησκεία υποστήριξε τη δολοφονία αθώων πολιτών, ενώ καλούνται όλες οι ισλαμικές ηγεσίες να μη δίνουν άσυλο στους τρομοκράτες. Ομόφωνα, επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καταδίκασε την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών και καλεί το Ισραήλ να δώσει τέλος σε κάθε δραστηριότητα τέτοιου είδους. Εντούτοις, οι διαφωνίες ανάμεσα στις αραβικές χώρες, και συγκεκριμένα ανάμεσα στις χώρες που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες, δεν επέτρεψαν τη διατύπωση μιας σαφούς άποψης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", με αποτέλεσμα στο κείμενο να συμπεριληφθεί μόνο μια καταδίκη του Ισραήλ ως "κράτους τρομοκρατίας" και η υπεράσπιση της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Στηριζόμενο στις βασικές αρχές του εναρκτήριου λόγου του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, το τελικό κείμενο της Συνόδου υπογραμμίζει την ανάγκη "αλληλεπίδρασης, διαλόγου και κατανόησης ανάμεσα στους πολιτισμούς και στις θρησκείες". Ταυτόχρονα ασκείται σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υιοθέτηση του νόμου ντ'Αμάτο,σύμφωνα με τον οποίο απειλούνται με κυρώσεις όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με τη Λιβύη και το Ιράν.

Χαμηλών τόνων κριτική ασκείται και στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν,που απείχε από τη Σύνοδο, θέμα για το οποίο διαφώνησαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν, που αναγνώρισαν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με το Ιράν, που θεωρεί το αφγανικό καθεστώς μεσαιωνικό, εξαιτίας του αποκλεισμού των κοριτσιών από την εκπαίδευση και των γυναικών από την εργασία. Στο τελικό κείμενο υπογραμμίζεται η ανάγκη για "πλήρη σεβασμό των γυναικών και του ρόλου τους σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής σε συμφωνία με ισλαμικές αρχές".

Εξίσου μετριοπαθή στάση τήρησαν, τελικά, οι ισλαμιστές ηγέτες και απέναντι στην Τουρκία,της οποίας ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναχώρησε την Τετάρτη το βράδυ από την Τεχεράνη, διαψεύδοντας ότι φεύγει για να αποφύγει την κριτική εναντίον της χώρας του για τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί την τουρκική ηγεσία να "επανεξετάσει τις συμφωνίες και τις σχέσεις της με το Ισραήλ" χωρίς, όμως, να της ασκεί σκληρή κριτική.

Η διακήρυξη της Συνόδου κλείνει με την επαναδιατύπωση του αιτήματος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να αποκτήσει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αίτημα, όμως, που ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει απορρίψει. Παρ' όλα αυτά, ο Ανάν δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του νέου Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, τον οποίο χαρακτήρισε "σύγχρονο πολιτικό που νοιάζεται πραγματικά για την πρόοδο του λαού του". Ανάλογους εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς απέδωσαν στον Χαταμί και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλάχ, που συναντήθηκε δεύτερη φορά με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, στην πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων των δύο χωρών, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, που δήλωσε ότι "έγιναν πολλά βήματα στη σωστή κατεύθυνση".

ΧΙΛΗ
Οι εκλογές σημαντικές και για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Εκλογές για την ανάδειξη 120 βουλευτών και 20 γερουσιαστών διεξήχθησαν χτες στη χώρα σε γενικά ήρεμο κλίμα, ενώ η ψηφοφορία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η κυβέρνηση περιμένει από την ανάδειξη των καινούριων μελών και των δύο σωμάτων να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία που θα επιτρέψει την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, που θα "απαγορεύσουν" στην ουσία την ανάμειξη του στρατού στα κοινά και στην άσκηση της πολιτικής.

Η κυβέρνηση Φρέι, ένας συνασπισμός κεντρώων κομμάτων με προοδευτικές αποχρώσεις, έχει την πλειοψηφία (70-50) στο Κοινοβούλιο και οι σφυγμομετρήσεις έχουν καταδείξει ότι θα μπορέσει να τη διατηρήσει. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει η σύνθεση της Γερουσίας, καθώς η Δεξιά έχει μέχρι στιγμής την πλειοψηφία (25-21) και έχει μπλοκάρει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα που πέρασε κατά την περίοδο της δικτατορίας (1973-80) Από το σύνολο των μελών της Γερουσίας οι 38 είναι αιρετά μέλη, ενώ τα υπόλοιπα κατέχουν αυτό το δικαίωμα ως προνόμιο. Οπως ο 82χρονος Αουγκούστο Πινοσέτ,σήμερα αρχηγός του στρατού, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί το Μάρτη, προκειμένου να γίνει ισόβιος γερουσιαστής, προνόμιο που προβλέπεται για τους πρώην προέδρους σύμφωνα με το Σύνταγμα που ψηφίστηκε κατά την περίοδο της υπ' αυτόν διακυβέρνησης της χώρας.

Επίσης, πολλοί πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι κλειδί και για τις προεδρικές εκλογές του 1999, αφού οι ισχυρότεροι άνδρες που θα αναδείξει η κάλπη θα σχηματίσουν και τη λίστα των υποψηφίων, αλλά και τη δυναμική για την Προεδρία.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από την "απάθεια" της κοινής γνώμης προς τα κελεύσματα των υποψηφίων, οπότε αποσοβήθηκαν και οι φόβοι για τυχόν επεισόδια τόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και κατά τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών. "Κανένα επεισόδιο" δεν αναφέρθηκε, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Φιγκερόα, λίγη ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας (7 το πρωί τοπική ώρα) στα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, όπου είναι εγγεγραμμένοι περίπου οι μισοί από τους 8,6 εκατομμύρια Χιλιανούς ψηφοφόρους. Η κίνηση στους δρόμους ήταν περιορισμένη το πρωί. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς ώρας ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ΡΩΣΙΑ
Βολιδοσκοπήσεις ... για την ασθένεια του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Τα νέα προβλήματα υγείας του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν δε σχετίζονται με την εγχείρηση καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε πέρσι, βεβαιώνει ο καρδιοχειρουργός Ρενάτ Αχτσούριν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. "Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για τη γενική κατάσταση της υγείας του αρχηγού του κράτους", τόνισε ο Αχτσούριν, για να προσθέσει ότι το κρυολόγημα και η λοίμωξη του αναπνευστικού που παρουσιάζει ο Γιέλτσιν είναι "απολύτως άσχετα" με την εγχείρηση μπάι - πας. Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", επικαλούμενη πηγές στη Μόσχα, αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της ότι ο Γιέλτσιν βρίσκεται και πάλι στο νοσοκομείο, διότι αντιμετωπίζει νέα πολύ σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του. Την αξιοπιστία των πηγών αυτών αμφισβήτησε, ωστόσο, ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ Ντιμπέικι, ο οποίος είχε συμβουλευτικό ρόλο κατά την επέμβαση πενταπλού μπάι - πας, στην οποία υποβλήθηκε ο Γιέλτσιν στις 5 Νοέμβρη 1996.

Από την άλλη μεριά, οι γιατροί συνέστησαν στον Γιέλτσιν να μη μαγνητοφωνήσει την προγραμματισμένη εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του (κάθε Παρασκευή), λόγω της ασθένειας που τον ταλαιπωρεί. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ έδειξε χτες για λίγα δευτερόλεπτα τον Γιέλτσιν να υποδέχεται τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Βαλεντίν Γιουμάσεφ στο θεραπευτήριο Μπάρβιχα, όπου εισήχθη την Τετάρτη και θα παραμείνει για 10-12 μέρες. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από 30 λεπτά.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες κινήσεις στη "σκακιέρα" της Μέσης Ανατολής

ΑΓΚΥΡΑ. - Ενώ οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επαναλάμβαναν τις αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές τους στο Βόρειο Ιράκ, η ηγεσία τους εξέταζε τη σύναψη ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ - παρά τη συμμετοχή της χώρας στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποίησαν χτες νέες επιδρομές εναντίον Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, αεροσκάφη F-4 και F-16 από δύο βάσεις στην Ανατολική Τουρκία βομβάρδισαν αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), που προσπαθούσαν να διαφύγουν προς τα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του Μετεχάν Ντεμίρ στην "Turkish Daily News" ανέφερε ότι η "κίνηση" μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αυξάνεται, καθώς οι δύο χώρες εξετάζουν ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία και τη σύναψη νέων συμφωνιών. Στην Αγκυρα την 22α Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί "στρατηγική διάσκεψη", κατά την ίδια πηγή, για την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την αποτροπή τους.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, χτες η Βουλή ενέκρινε την άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος του Ορθού Δρόμου Μεχμέτ Αγάρ και Σεντάτ Μπουτζάκ. Σχετικό αίτημα υπέβαλε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας, με βάση την κατηγορία που απευθύνει στους δύο βουλευτές για "συμμετοχή σε συμμορία" (με αφορμή την υπόθεση Σουσουρλούκ).

Πρόκειται για το "σκάνδαλο" των σχέσεων κράτους - παρακρατικών οργανώσεων - εγκλήματος, στην οποία είχαν ακουστεί τα ονόματα των δύο βουλευτών. Ο Αγάρ, την εποχή που ξέσπασε το Νοέμβρη του '96 το σκάνδαλο, ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου. Οι δύο βουλευτές, μετά την άρση της ασυλίας τους, θα δικαστούν στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας.

Ετοιμα τα εκλογικά τμήματα...
Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Κ. Ρ. Ροντρίγκεζ

Συλλυπητήρια επιστολή για το θάνατο του Κάρλος Ραφαέλ Ροντρίγκεζ, έστειλε η Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, εκ μέρους της ΚΕ προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κούβας. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκε το θάνατο του σ. Κάρλος Ραφαέλ Ροντρίγκεζ, αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας και ιστορικού στελέχους του ΚΚ Κούβας.

Δεχθείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια και σας παρακαλούμε να τα διαβιβάσετε στα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Κούβας, καθώς και στα μέλη της οικογένειάς του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ