ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑΑ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε την υποταγή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ
  • Προκλητικός ο πρωθυπουργός αθώωσε το ΝΑΤΟ, όχι μόνο για όσα κάνει σήμερα, αλλά και για όσα έκανε στο παρελθόν
  • Αμυντικός οργανισμός για την προστασία των χωρών από τη Σοβιετική Ενωση, ήταν για τον Κ. Σημίτη το ΝΑΤΟ

Την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της "νέας δομής του ΝΑΤΟ" κατήγγειλε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Ο Κ. Σημίτης ήταν προκλητικός στην τοποθέτησή του, καθώς φρόντισε όχι μόνο να διαφημίσει τη "νέα δομή του ΝΑΤΟ", αλλά αναδρομικά να αθωώσει το ΝΑΤΟ για όλα τα χρόνια της δράσης του, κάνοντας λόγο για έναν "αμυντικό οργανισμό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες άμυνας των χωρών - μελών στην αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ενωση"!Επίσης ο πρωθυπουργός, δέσμιος των υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση στα αφεντικά του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι δε θα φέρει στη Βουλή για κύρωση την πρόσφατη συμφωνία, γιατί δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά για "εσωτερική διοικητική διαρρύθμιση του ΝΑΤΟ, όπως κάνουν διάφορα υπουργεία όταν καταργούν υπηρεσίες"!

Αθωώσατε το ΝΑΤΟ

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για κύρωση τη συμφωνία γιατί, όπως είπε, έχει ηθική και ουσιαστική υποχρέωση να το κάνει και μέσω μίας δημόσιας συζήτησης να πει μπροστά στον ελληνικό λαό αυτά που είπε για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΝΑΤΟ. Και σημείωσε:

"Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, καθώς όχι μόνο αθώωσε το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι έγινε γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ενωση. Το ΝΑΤΟ δεν έγινε μόνο για τη Σοβιετική Ενωση και για το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Εγινε για να αντιμετωπίσει τα λαϊκά κινήματα και τους λαούς. Και αθωώσατε αυτό το ΝΑΤΟ, που ξέρετε πολύ καλά ότι ευθύνεται όχι μόνο για επεμβάσεις".

Αφού υπενθύμισε το ρόλο του ΝΑΤΟ τόσο στη χούντα όσο και στο Κυπριακό, εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του "σοβιετικού κινδύνου", κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αθωώνει το ΝΑΤΟ και για τα σημερινά, παρόλο που είναι γνωστός ο ρόλος του και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.

Εχετε βεβαρημένο παρελθόν, είπε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: "Πριν τις εκλογές του 1981 το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του είχε πει ότι θα φέρει τη συμφωνία Ρότζερς στη Βουλή, γιατί άνοιγε παράθυρο για την ακεραιότητα της χώρας και τις τουρκικές παραβιάσεις. Σήμερα είπατε ότι ουδέποτε υπήρχε πρόβλημα με το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, πολύ περισσότερο που σήμερα άλλαξε το ρόλο του και έγινε "ανθρωπιστικός"". Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Η ευθύνη που παίρνετε σήμερα να μη γίνει συζήτηση στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη. Είναι επικίνδυνη η πολιτική σας και η κυβέρνησή σας".

"Χρήσιμη" η νέα δομή

Στη δευτερολογία του ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να ψελλίσει κάτι για το ρόλο του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για τη στήριξη στη χούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας, όλο "μετριοφροσύνη", δήλωσε ότι ήταν στην παρανομία, αλλά υπήρξε το ίδιο μαχητικός όσον αφορά τη σημερινή δομή του ΝΑΤΟ, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη για τα εθνικά συμφέροντα.

Κατά τα άλλα ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα περί παρουσίας της Ελλάδας στις εξελίξεις που συντελούνται στο ΝΑΤΟ, για να δικαιολογήσει τη συμφωνία της κυβέρνησης στη νέα δομή. Εκανε λόγο για κέρδος της χώρας μας με τη λειτουργία του Στρατηγείου στη Λάρισα και είπε ότι με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα. Μάλιστα, τόνισε ότι με την παλιά δομή η Ελλάδα ήταν "απούσα" και "κυριαρχούσε η Τουρκία" στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και ισχυρίστηκε ότι τώρα η Ελλάδα θα έχει λόγο στις όποιες ασκήσεις θα γίνονται εκεί. Οσον αφορά την ενημέρωση που προηγήθηκε, είπε ότι η νέα δομή συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παρέπεμψε όσους έχουν αντίθετη άποψη στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα! Απαντώντας στην κριτική που γίνεται έσπευσε για μία ακόμα φορά να συκοφαντήσει όσους αντιδρούν κάνοντας λόγο για πολιτική "εθνικιστικού απομονωτισμού".

  • Στη χτεσινή συνεδρίαση μαζί με την Ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα συζητήθηκαν και ανάλογες των Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα, με τον πρώτο να επιμένει κυρίως στο θέμα της ενημέρωσης για τη συμφωνία.
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το FIR Αθηνών εκτός ελληνικής αεράμυνας;

Τουρκικά μαχητικά έφθασαν μέχρι τον Θερμαϊκό, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας προωθεί την εφαρμογή της νέας δομής

Κινήσεις σε δύο μέτωπα σε... εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Από τη μια τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεισδύουν στο Αιγαίο μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος καλεί στη Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη όλους τους διοικητές των μονάδων της Α Στρατιάς, η οποία και θα αποτελέσει το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας με αντικείμενο την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας ήταν αποκαλυπτικός: "Εχει προχωρήσει, είπε, η σχετική μελέτη σε ένα πολύ ικανοποιητικό στάδιο. Ετσι, θα διαπιστώσουμε πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις νέες απαιτήσεις, είτε για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειάς της, είτε για τη δυνατότητά της να λάβει μέρος στη νέα συγκρότηση περιφερειακού θεσμού ασφάλειας, προς τον οποίο προσβλέπουν όλες οι χώρες της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής".

Τα τουρκικά μαχητικά, συνολικά 6 ζεύγη F - 16, χτες στις 9.30 π.μ. μπήκαν στο FIR Αθηνών περνώντας ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο. Σε μια πτήση διάρκειας 20 λεπτών διέσχισαν όλο το κεντρικό Αιγαίο, προσέγγισαν σε απόσταση 20 ν. μιλίων τις ακτές της Κασσάνδρας και έφθασαν μέχρι τα ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου, πετώντας πάντα εκτός ελληνικού εναέριου χώρου. Εννέα ελληνικά μαχητικά τύπου F - 16 και Μιράζ 2000 έσπευσαν προς αναγνώριση των τουρκικών χωρίς να κάνουν αναχαίτιση αλλά απλή παρακολούθηση.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλούν τα όσα είπε προχτές ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, στη διάρκεια ενημέρωσης των απόστρατων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. "Ολα αυτά, είπε αναφερόμενος στην εφαρμογή της νέας δομής, δεν αφορούν το FIR Αθηνών, που δεν έχει καμία σχέση με τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε αναλάβει την υπεράσπιση του εθνικού μας χώρου, κάτι που δεν έχει σχέση με τις ΝΑΤΟικές δραστηριότητες".

Ομως, όπως είναι γνωστό, το FIR Αθηνών, τυπικά δεν αποτελεί εθνικό χώρο, πρόκειται για τον διεθνή εναέριο χώρο, πέραν του εθνικού χώρου 10 ν. μιλίων, όπου η Ελλάδα ασκεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, το δικαίωμα ελέγχου των πτήσεων με τη χρήση και στρατιωτικών μέσων. Πάγια τακτική της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι να διεισδύει στο FIR Αθηνών αμφισβητώντας την ελληνική αρμοδιότητα χωρίς να καταθέτει σχέδια πτήσεων, με αποτέλεσμα να απογειώνονται ελληνικά για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Ερμηνεύοντας λοιπόν, τα όσα είπε ο Δ. Αποστολάκης, το FIR Αθηνών τίθεται εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων (βλ. αποστρατιωτικοποίηση) και η Ελλάδα περιορίζεται στην άσκηση μόνο του δικαιώματος "υπεράσπισης του εθνικού μας χώρου". Ομως, το "μήλον της Εριδος" ήταν πάντα ο διεθνής εναέριος χώρος, δηλαδή ο μη εθνικός χώρος του Αιγαίου, που, ωστόσο, υπάγεται στο FIR Αθηνών, καθώς περιβάλλεται από τον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών του αρχιπελάγους και μέσω αυτού διέρχονται οι γραμμές επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θρίαμβος η ... εκχώρηση

Τη λογική της "εθνικής νίκης" επιχείρησε να μεταφέρει ο ΥΠΕΘΑ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Τη λογική της θριαμβολογίας, για τη νέα συμφωνία που διαμορφώνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ακολούθησε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για το θέμα της νέας δομής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, της Βουλής.

Αναφερόμενος στα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξήγησε ότι δημιουργούνται 4 "ισότιμα" στρατηγεία (Σμύρνη, Νάπολη, Λάρισα, Μαδρίτη), καθώς και 2 μονοκλαδικά στρατηγεία - ναυτικού και αεροπορίας - με έδρα τη Νάπολη και δευτερευόντως τη Βερόνα της Ιταλίας. Θριαμβολόγησε αναφέροντας πως για πρώτη φορά η Ελλάδα διασφαλίζει συγκεκριμένο χώρο ευθύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, στόχο που έχει ήδη από την περίοδο της επανένταξης της χώρας στον οργανισμό. Εστιάζοντας συγκεκριμένα στο θέμα των ασκήσεων που θα διεξάγονται και στο Αιγαίο, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι με τη συμφωνία που καταλήχθηκε "διασφαλίσαμε έναν μηχανισμό που αποκαθιστά το δικαίωμα της αρνησικυρίας", εξηγώντας ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται τη διενέργεια μιας άσκησης προσφεύγει στα όργανα του ΝΑΤΟ, όπου μπορεί να ασκήσει "βέτο". Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει Τούρκος διοικητής σε περίοδο ασκήσεων καθώς και το ότι υπάρχει ενιαίος χώρος άμυνας.

Ειδικά για το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο ζητήθηκε να προσκομιστεί στην επιτροπή από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι για λόγους ασφάλειας δεν προτίθεται να το δώσει στη δημοσιότητα, όμως - είπε - σε μερικές μέρες θα βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για όποιον θέλει να ενημερωθεί. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και όποιες άλλες λεπτομέρειες, θα καθοριστούν ως το 1999.

Επίσης, υπεραμύνθηκε του "νέου ρόλου" του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς το "σύμπραξη ειρήνης", που θα εκτελεί μόνο αποστολές "τύπου Βοσνίας" και θα "στηρίζει την ΕΕ και τη ΔΕΕ". Απαντώντας δε σε ερώτηση της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του άρθρου 5 στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (αναφέρεται στο ενδεχόμενο επίθεσης τρίτης χώρας), προκαλώντας την παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή, που είπε ότι επί της υπουργίας του είχε τεθεί η πρόταση για να προβλεφτεί και επίθεση μέλους του ΝΑΤΟ προς άλλο μέλος, με αρνητικές ψήφους αυτές της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που δεν εφαρμόστηκε.

Συνάντηση ΚΚΕ - ΑΚΕΛ

Πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ Κύπρου και του ΚΚΕ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ ήταν ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Χριστόφιας και συμμετείχαν οι Ανδρέας Χρήστου και Νίκος Κατσουρίδης και του ΚΚΕ η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συμμετείχαν οι Ορ. Κολοζώφ,Δ. Γόντικας,Ηλίας Λέγγερης και Κράτης Κυριαζής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο συντροφικό κλίμα και στράφηκε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος, ενόψει και των επερχομένων προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ενημέρωσε για τις θέσεις του κόμματος και για την τακτική του στα βασικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Κυπρίων κομμουνιστών και τη συμπαράστασή της γενικότερα στο λαό της Κύπρου. Ευχήθηκε στο ΑΚΕΛ επιτυχίες, για το καλό του κυπριακού λαού και ευόδωση της προσπάθειάς του να υπάρξει στο πρόβλημα της Κύπρου λύση δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ