ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική αντεπίθεση

Συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό, σήμερα στις 6μμ στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων, στα πλαίσια κλιμάκωσης ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 18 του Δεκέμβρη

Με αποφασιστικότητα δίνεται ο αγώνας για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης πανεργατικής - πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 18 του Δεκέμβρη,ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την αντεργατική πολιτική, ενώ διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν ήδη σε κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 18 του Δεκέμβρη.

Συλλαλητήριο καταδίκης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού διοργανώνει σήμερα, στις 6μμ, στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.Η Επιτροπή καλεί να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων της περιοχής, τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, την Ομοσπονδία των ΕΒΕ, για να εκφραστεί η συνολική αντίθεση όλων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της προς το λαό της περιοχής, τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην ανεργία, την παραγωγική συρρίκνωση, για 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, με πλήρη δικαιώματα και αύξηση αποδοχών, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και αύξηση των συντάξεων.

Καταγγέλλεται επίσης η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου ότι ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας, ηττοπάθειας και υποταγής και υπογραμμίζεται η ανάγκη δημιουργίας κοινού λαϊκού μετώπου πάλης για ν' ανατραπεί η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας έχει ήδη αποφασίσει τη συνέχιση των αγώνων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, με κλιμακωτές κινητοποιήσεις μέσα στον ερχόμενο Γενάρη.

Σε σύσκεψη σωματείων στο ΕΚ Βόλου, για την προετοιμασία της απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 18 Δεκέμβρη,εκπρόσωποι 35 και πλέον σωματείων, εξέφρασαν την αντίθεση της εργατικής τάξης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα άσκησαν - ακόμα και μέλη της ΠΑΣΚΕ - κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, επειδή δε συντονίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και την ουσιαστική σύμπλευσή της με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Στη Θεσσαλονίκη

Η προετοιμασία και η καλύτερη οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 18 Δεκέμβρη 1997, ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των σωματείων του. Στο ίδιο πλαίσιο συγκαλείται σήμερα, στις 6.30μμ, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΘ, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του για να εγκρίνει τις αποφάσεις της διοίκησης για την απεργία της 18ης Δεκέμβρη και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ΕΚΘ για το 1998.

Στόχος της διοίκησης του ΕΚΘ είναι η ενεργοποίηση όλων των συνδικαλιστικών στελεχών για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο ΕΚΘ, στις 11πμ, στις 18 Δεκέμβρη.

  • Η τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Λογιστών Πρωτευούσης αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχουν οι λογιστές στην απεργία και να τη στηρίξουν με αυταπάρνηση, ενώ καλεί τη ΓΣΕΕ να υπογράψει μονοετή ΕΓΣΣΕ.
Σε οριακό σημείο η ΛΑΡΚΟ

Τον κίνδυνο ακόμα και για "λουκέτο" επισήμαναν τα σωματεία σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα της μοναδικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου

Σε οριακό σημείο έχει βρεθεί η ΛΑΡΚΟ,εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της επιχείρησης και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, το "λουκέτο" είναι πολύ κοντά. Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το πρωί εκπρόσωποι απ' τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ, των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας, Λιβαδειάς, Θήβας και Χαλκίδας, της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ. Επίσης ανακοινώθηκε ότι στις 19 Δεκέμβρη το σωματείο της Λάρυμνας θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση για καθορισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα με την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων μέσα στο '98, δρομολογήθηκε η ιδιωτικοποίηση και της ΛΑΡΚΟ, η οποία ανήκει στον Οργανισμό. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και η "απροθυμία" της να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση των χρεών, προϊδεάζουν πως στις κυβερνητικές προθέσεις είναι το ξεπούλημα της μοναδικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου της χώρας, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, ενώ δεν αποκλείεται και το κλείσιμο.

Τα προβλήματα της επιχείρησης επιδεινώθηκαν πρόσφατα μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 30 Νοέμβρη στην ηλεκτροκάμινο Νο 5, που είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας για τρεις μήνες, να πέσει η παραγωγή κατά 40% και επόμενα να μειωθούν ανάλογα και τα έσοδα. Ενα απ' τα κύρια προβλήματα είναι τα πλασματικά χρέη 56 δισ. δραχμών που "πνίγουν" την επιχείρηση και που οφείλονται στην κυβερνητική πολιτική απέναντί της. Συγκεκριμένα και μετά από πολλές περιπέτειες, ένα μέρος της ΛΑΡΚΟ μπήκε σε πλειστηριασμό το '88 και αγοράστηκε απ' τον ΟΑΕ, με τέτοιο τρόπο που να προκύψουν δυο ΛΑΡΚΟ. Η "νέα" ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε χωρίς κεφάλαιο κίνησης, δανειοδοτήθηκε απ' τον ΟΑΕ με 2,5 δισ. δραχμές και επιτόκιο 27% και αναγκάστηκε να αγοράσει απ' την "παλιά" ΛΑΡΚΟ όλα τα ανταλλακτικά αξίας 8 δισ. δραχμών για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Αυτές οι ενέργειες, όπως και το ότι η ΔΕΗ - σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στην ΠΕΣΙΝΕ - προχώρησε σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έδινε στη ΛΑΡΚΟ, υποθήκευσαν το μέλλον της. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται η "νέα" ΛΑΡΚΟ να χρωστά στην "παλιά" 27 δισ. δρχ., στη ΔΕΗ 18 δισ. δρχ. και στον ΟΑΕ 10 δισ. δρχ.!

Ταυτόχρονα το προσωπικό από 2.700 άτομα το '90, μειώθηκε σήμερα στα 1.400 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση και να δημιουργούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια εργοστασίων και εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστές επεσήμαναν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ΛΑΡΚΟ για την οικονομία της χώρας, αφού: Είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει δικά της νικελιούχα κοιτάσματα. Το σιδηρονικέλιο που παράγει είναι προϊόν στρατηγικό και άριστης ποιότητας. Φέρνει ετησίως συνάλλαγμα εκατοντάδων εκατ. δολαρίων. Δραστηριοποιείται σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική δραστηριότητα των περιοχών που εκτός των άλλων έχουν υψηλούς δείκτες ανεργίας και αποβιομηχάνισης.

Οι προτάσεις των εργαζομένων για την επίλυση των προβλημάτων είναι: Οριστική ρύθμιση των χρεών. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. Δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Δρομολόγηση της δημιουργίας μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Προσλήψεις προσωπικού.

Ερώτηση στη Βουλή για τη Ζώνη

Το συστηματικό εμπαιγμό της κυβέρνησης δέχονται οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,σημειώνουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας και Μπ. Αγγουράκης και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της, αλλά ακολουθεί μια πολιτική σκανδαλώδους ενίσχυσης των νέων ιδιοκτητών των Ναυπηγείων ΕλευσίναςΤαβουλάρη και Κοκκάλα,πράγμα που δημιουργεί νέους κινδύνους για το σύνολο του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.

Οι δυο βουλευτές αναφέρουν στην Ερώτησή τους ότι με τις πρόσφατες απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Ζώνης απαιτούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, παίρνοντας τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουν. Δηλαδή: Να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί κλαδική πολιτική για τη Ζώνη, με σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότησή της. Να γίνει εκκαθάριση μητρώου των εργοδοτών. Να λυθεί το θέμα του δεξαμενισμού. Να μειωθούν τα ένσημα για την τακτική επιδότηση των ανέργων στη Ζώνη στα 100 ένσημα την τελευταία διετία. Να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, κλιμακωτά μέχρι τα 55 χρόνια ανάλογα με τα ένσημα του κάθε εργαζόμενου, χωρίς καμία μείωση της σύνταξης που δικαιούται. Να υπάρξει πολιτική στήριξης μέσω του πιστωτικού - τραπεζικού συστήματος για τις κατασκευές - μετασκευές - επισκευές πλοίων και να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για επιδότηση των ΕΒΕ της περιοχής. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση για την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοϊας της χώρας στο Πέραμα. Να χαρακτηριστεί η περιοχή φθίνουσα βιομηχανική. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού. Να υλοποιηθούν και τα 26 σημεία που έχει υποσχεθεί το διυπουργικό όργανο.

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Ζώνης.

Παράταση του ωραρίου στη Λάρισα

Την αντίδραση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας πυροδότησε η απόφαση του τοπικού εμπορικού συλλόγου για επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, εξασφαλίζοντας και την παράνομη έγκριση του νομάρχη. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων τονίζεται ότι οι εξελίξεις γύρω από το ωράριο εξυπηρετούν τους μεγαλέμπορους, τις πολυεθνικές και τους στόχους τους για τη μονοπώληση της αγοράς. Σημειώνεται ότι στη Λάρισα ήδη το ωράριο παραβιάζεται, χωρίς κανείς αρμόδιος να παίρνει μέτρα για την εφαρμογή του ωραρίου που προβλέπει η συμφωνία.

Ο Σύλλογος ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων, ώστε να εφαρμοστεί κατ' αρχάς η τριυπουργική απόφαση και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους εμπόρους, τους καταναλωτές, να συντονιστούν και να κινητοποιηθούν, διεκδικώντας: Ωράριο σε εθνικό επίπεδο, που να καθορίζει συγκεκριμένο κλείσιμο και άνοιγμα των καταστημάτων χειμώνα - καλοκαίρι. Νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Τρία απογεύματα τη βδομάδα να κλείνουν τα καταστήματα το αργότερο στις 3.30μμ. Κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης.

Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν προχτές δυο λιμενεργάτες, όταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο πλοίο "Σέρτζεϊ Βασιλίεφ" αισθάνθηκαν αδιαθεσία και τάση προς εμετό. Να σημειωθεί ότι σε ένα από τα αμπάρια του πλοίου είχε προηγηθεί απολύμανση με φυτοφάρμακα! Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ