ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία σήμερα στη Ζώνη

Συγκέντρωση στο ΕΚΠ και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στην κυβερνητική αδιαφορία και αναξιοπιστία, η οποία έχει αποτέλεσμα να μένουν στα χαρτιά εδώ και δυο χρόνια οι δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης. Στα πλαίσια της απεργίας, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σε κοινή ανακοίνωση των επτά σωματείων της Ζώνης υπογραμμίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μέρος στον αγώνα που ξεκινάει για: Κλαδική πολιτική για τη Ζώνη. Σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση με τρόπο που να διευκολύνει την προσέλκυση πλοίων και αύξηση της απασχόλησης. Να προχωρήσει η εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών. Να λυθεί το θέμα του δεξαμενισμού. Να μειωθούν τα ένσημα για την τακτική επιδότηση των ανέργων στη Ζώνη (100 ένσημα την τελευταία 2ετία) με βάση τις προτάσεις των σωματείων μας. Να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κλιμακωτά μέχρι τα 55, ανάλογα με τα ένσημα του κάθε εργαζόμενου χωρίς καμία μείωση της σύνταξης που δικαιούται. Να υπάρξει πολιτική στήριξης μέσω του πιστωτικού - τραπεζικού συστήματος, για τις κατασκευές - μετασκευές - επισκευές πλοίων και οι υποσχόμενες αναγκαίες επιδοτήσεις στους ΕΒΕ της περιοχής. Ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση για την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοϊας της χώρα μας στο Πέραμα. Να χαρακτηριστεί η περιοχή φθίνουσα βιομηχανική. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΒΙΟΠΑ Σχιστού. Να υλοποιηθούν και τα 26 σημεία που έχει υποσχεθεί το διυπουργικό όργανο.

Συλλαλητήρια κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού

Σήμερα σε Πειραιά και Λάρισα. Την Πέμπτη στο Βόλο

Σήμερα σε Πειραιά και Λάρισα,την Πέμπτη στο Βόλο,οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και της σκλήρυνσης της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματά τους για μια άλλη οικονομική πολιτική.

Στον Πειραιά,το συλλαλητήριο γίνεται στις 6 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο και οργανώνεται από 23 πρωτοβάθμια σωματεία. Στο συλλαλητήριο καλεί και το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά.

Τα 23 σωματεία σε ανακοίνωσή τους επικρίνουν την άρνηση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ να τεθεί επικεφαλής των κινητοποιήσεων με ένα ουσιαστικό πλαίσιο αιτημάτων και τονίζουν: "Ενας και μοναδικός είναι ο στόχος κυβέρνησης, ΣΕΒ, υποταγμένων συνδικαλιστών. Να υλοποιήσουν τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών. Ενας και μοναδικός πρέπει να είναι ο στόχος ο δικός μας. Να τους σταματήσουμε, να τους υποχρεώσουμε σε υποχώρηση και να επιβάλουμε τα δίκια μας. Ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που θα διαμορφώνεται κύρια μέσα από τη συντονισμένη δράση και τους αγώνες των εργαζομένων, θα δυναμώνουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου, ικανού ν' αποκρούσει αυτή την επίθεση και να επιβάλλει νέες κατακτήσεις, που θα συνδέει το σήμερα με την προοπτική ενός αύριο, όπου ο λαός ο ίδιος θα διαφεντεύει τη μοίρα του".

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα το συλλαλητήριο γίνεται στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, την Ομοσπονδία των ΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο.Στο κάλεσμα των φορέων προς το λαό της πόλης τονίζεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού και επισημαίνονται οι επιπτώσεις του στο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού, των συνταξιούχων και των αγροτών. "Από την άλλη μεριά - σημειώνεται - το μεγάλο κεφάλαιο κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού κερδίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Είναι ανάγκη το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει μια οικονομική πολιτική, που θα έχει ως βασικό στόχο την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και έναν προοδευτικό εκσυγχρονισμό, καθώς και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας".

Στο Βόλο

Συγκέντρωση την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα από τα σωματεία: Οικοδόμων, Μιχανοσιδηρουργών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών (ΒΙΟΠΑΛ), Καθαριστριών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, "304 ΠΕΒ", Χαλυβουργών Θεσσαλίας, Εργαζομένων στην "Κόκα Κόλα", Εργαζομένων στην εταιρία "Παράλληλος", καθώς και το παράρτημα της ΕΤΕ - ΔΕΗ.

"Καταδικάζουμε - τονίζεται σε ανακοίνωση των σωματείων - την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 1998. Καταδικάζουμε το κατάπτυστο κείμενο που υπέγραψαν κυβέρνηση, βιομήχανοι και η φιλοκυβερνητική παράταξη της ΓΣΕΕ, με στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου. Να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ από τον κοινωνικό διάλογο.

Με τις αυξήσεις πείνας, την άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών, με την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, καταδεικνύεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι αποσπασματική. Εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνεχίζουμε τους αγώνες για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων. Να στηριχτούν οι άνεργοι. Να σταματήσει η παραγωγική συρρίκνωση του νομού μας. Μείωση του χρόνου εργασίας με 35ωρο - πενθήμερο - 7ωρο, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ουσιαστική αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων...".

"Είναι ανάγκη - συνεχίζουν τα σωματεία - να δημιουργήσουμε το δικό μας κοινό μέτωπο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους και στα πλατύτερα λαϊκά στρώματα".

Και σήμερα στη μάχη για το ωράριο

Εξω από τα καταστήματα της Ερμού που παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας και παραμένουν ανοιχτά μετά τις 8 το βράδυ, θα βρεθούν κι απόψε οι εμποροϋπάλληλοι που τις προηγούμενες μέρες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη για την υπεράσπιση του ωραρίου, επιβάλλοντας στα καταστήματα να κατεβάσουν ρολά. Το Σάββατο το δισκάδικο "Virgin" στη Σταδίου έκλεισε μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών στις 6μμ.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις, αφού ορισμένοι "αγανακτισμένοι" μεγαλέμποροι απάντησαν στα επιχειρήματα των διαδηλωτών με βρισιές και ειρωνείες! Η στάση της αστυνομίας απέναντί τους ήταν ιδιαίτερα ανεκτική.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και καλεί τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, καθώς και τους μικρομεσαίους εμπόρους να συμμετάσχουν σ' αυτές.

Συνέλευση στον Αερολιμένα Σπάτων

Στην πρώτη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη το Παράρτημα Εργαζομένων στον νέο αερολιμένα Αθηνών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Η Συνέλευση θα γίνει στις 3μμ στο χώρο του εργοταξίου και θα έχει ως θέματα: Απολογισμός δράσης της προσωρινής διοίκησης. Προβλήματα εργαζομένων και διεκδικητικό πρόγραμμα δράσης. Οικονομικός απολογισμός και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξαγάγει τις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης του Παραρτήματος.

Επίκαιρη Ερώτηση για το Σκαραμαγκά

Το δυσοίωνο μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως αυτό διαφάνηκε και από το πρόσφατο συνέδριο του "Economist", αλλά και "το τι μέλλει γενέσθαι" με τους εργαζόμενους, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μήτσου Κωστόπουλου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: "Οπως προέκυψε και από τις εργασίες του Συνεδρίου του "Economist" που έγινε πρόσφατα, το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των εργαζομένων σ' αυτό, προβλέπεται δυσοίωνο. Το καθεστώς "μαύρης εργασίας" με απολύσεις και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και οι ποικιλότροπες ενισχύσεις στο ναυτιλιακό και ναυπηγικό κεφάλαιο, είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Αποκαλύφθηκαν, επίσης, τα σχέδια για παραπέρα συρρίκνωση του κλάδου, στα πλαίσια του συμπληρωματικού ρόλου των ναυπηγείων που θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολυεθνικές του κλάδου.

Επίσης φάνηκε ότι αν θα δοθούν κάποια έργα, πρόθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι να υλοποιηθούν με καθεστώς "μαύρης εργασίας", με εργολαβίες, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου κλπ. Για να προχωρήσει αυτό το καθεστώς, προέκυψε ότι προετοιμάζονται μαζικές απολύσεις και ανατροπή της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας. Ηδη αυτό γίνεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με εκβιασμούς, ποινές κλπ., σε βάρος των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί εάν θα αποτραπεί αυτή η εξέλιξη και θα παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στα πλαίσια ενός ενιαίου δημοσίου φορέα, καθώς και για την προστασία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά".

Πρώτη η ΕΣΑΚ στους οικοδόμους Κέρκυρας

Με αυξημένη τη συμμετοχή και την ανάδειξη της ΕΣΑΚ σε πρώτη δύναμη ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας.

Ψήφισαν 286 οικοδόμοι, από 253 που είχαν ψηφίσει πέρσι και η ΕΣΑΚ έλαβε το 78% των ψήφων, δηλαδή 223 ψήφους. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 50 ψήφους και 10 ψήφους ο συνδυασμός που υποστηρίζει ο ΣΥΝ.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας της ΕΣΑΚ τονίζει: "Οι οικοδόμοι δείχνουν το μόνο δρόμο που έχει η εργατική τάξη, το δρόμο της ενίσχυσης του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δρόμο της λαϊκής ενότητας, του λαϊκού αγώνα, το δρόμο της αντεπίθεσης στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ - συμβιβασμένων κρατικοδιαίτων συνδικαλιστικών ηγεσιών".

Συνέλευση ιδιωτικών

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιεί τη Γενική του Συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη, στις 5.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν και να συζητήσουν για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '98 και για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ψηφίζουν οι εργάτες ένδυσης

Τελειώνουν σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, καθώς και αντιπροσώπων για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία του κλάδου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία του Συνδικάτου και στα γραφεία των Παραρτημάτων Νέας Ιωνίας, Καλλιθέας και Περιστερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ