ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη μάχη της απεργίας

Αγωνιστικό προσκλητήριο ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας της 18ης Δεκέμβρη

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία προχωρούν από κοινού εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη,εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική εξοντωτικής λιτότητας. Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν, με κοινή τους ανακοίνωση, η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ),τονίζοντας πως "η απεργία πρέπει να γίνει ένα ακόμα αγωνιστικό βήμα συνολικής καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".

Οι ΕΣΑΚ και ΔΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια.Κύρια χαρακτηριστικά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού - τονίζουν - είναι η αύξηση της φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι... αυξήσεις πείνας της τάξης του 2,5%, η άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών για υγεία - παιδεία - κοινωνική ασφάλιση - Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ την ίδια στιγμή δίνονται νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι παρατάξεις τονίζουν, επίσης, ότι πρέπει να καταδικαστεί ο "κοινωνικός διάλογος" της απάτης και το κατάπτυστο κείμενο που υπέγραψαν από κοινού κυβέρνηση, βιομήχανοι και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, δίνοντας έτσι "το πράσινο φως για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων". Επισημαίνοντας τις ευθύνες και των άλλων παρατάξεων, που συμμετείχαν στον "κοινωνικό διάλογο", τονίζουν πως πλέον μπαίνει επιτακτικά το καθήκον της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

Επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου πάλης, καλούν σε αγώνα: Ενάντια στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Ενάντια στον προϋπολογισμό και την πολιτική λιτότητας. Για πραγματικές αυξήσεις, για 200.000 κατώτερο μισθό και 8.000 κατώτερο μεροκάματο. Για αυξήσεις 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο δημόσιο και γνήσια ΑΤΑ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, σύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Φορολογικές ελαφρύνσεις, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Δημοκρατικό υπαλληλικό κώδικα, πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπάλληλους. Οχι στο ψευδεπίγραφο 35ωρο, ναι στη μείωση του εργάσιμου χρόνου με 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ουσιαστική αύξηση των αποδοχών. Μέτρα για τη στήριξη των ανέργων κλπ.

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Παπαντωνίου

Την εμμονή της κυβέρνησης στις "αυξήσεις" του 2,5%, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δηλώνοντας πως "ισχύει ο προϋπολογισμός και δεν μπορεί να αλλάξει, για να ισχύει και η αξιοπιστία της κυβέρνησης"! Παρέπεμψε δε την ΑΔΕΔΥ στον υφυπουργό Ν. Χριστοδουλάκη,με τον οποίο "θα συζητήσετε, στα πλαίσια πάντα του προϋπολογισμού".

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε πως πρέπει να δυναμώσει η συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Δ. Αγκαβανάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τόνισε: "Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης. Ενας εμπαιγμός, που στηρίζεται σε προσχήματα του στιλ χρηματιστηριακή κρίση του Χονγκ Κονγκ, παγκοσμιοποίηση, ανταγωνιστικότητα, σύγκλιση, όλα αυτά που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι κυβερνώντες για να μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν το ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για να περισώσουν τις κατακτήσεις τους και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Την απεργία πρέπει να ακολουθήσουν έντονοι παρατεταμένοι αγώνες, ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Εκπαιδευτικοί

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 18 Δεκέμβρη. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κοντά στα αιτήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, προβάλλουν και τα αιτήματα για κατάργηση των διατάξεων του Νόμου 2525 για την επετηρίδα και την αξιολόγηση, οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, γενίκευση του ολοήμερου σχολείου με δαπάνες της πολιτείας, διορισμό 5.000 δασκάλων και 2.000 νηπιαγωγών και όλου του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, διασφάλιση και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Να συμμετέχει στην 24ωρη απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, αποφάσισε και η ΟΛΜΕ.

Βολές κατά του ύψους των συντάξεων

Να μην πάρουν μέρος στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, καλεί τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ο γγ της ΓΣΕΕ

Τη νέα της επίθεση, αυτή τη φορά σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, προετοιμάζει η κυβέρνηση. Ετσι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχεδιάζει να θέσει στον "κοινωνικό διάλογο" την πρόταση, οι συντάξεις αθροιστικά (κύρια σύνταξη, επικουρική, απολαβές ή μερίσματα από λογαριασμούς αλληλοβοήθειας ή αυτασφάλισης) να μην υπερβαίνουν το 80% του μισθού των εν ενεργεία μισθωτών!

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δεν της έχει υποβληθεί τέτοια πρόταση και καλεί τον υπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Συνεχίζει, σημειώνοντας ότι θέση της ΓΣΕΕ είναι: "Κύρια σύνταξη ισόποση με το 80% των συντάξιμων αποδοχών και να αυξάνεται με το ποσοστό που αυξάνονται και οι μισθοί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΓΣΣΕ και η επικουρική να είναι πλήρως ανταποδοτική, τα δε επικουρικά ταμεία να αυτοδιοικούνται".

Ο γγ γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, δήλωσε σχετικά με το θέμα: "Πριν είκοσι μέρες, ο κ. υπουργός Εργασίας για να διευκολύνει την κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη στο σερβίρισμα του αντεργατικού "Συμφώνου Εμπιστοσύνης των κοινωνικών εταίρων προς το 2000", υποσχέθηκε κάποιες προσωρινές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, όπως το ύψος των επικουρικών συντάξεων και άλλα τριτεύοντα θέματα.

Τώρα που όλοι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ψήφισαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ κατά τα κελεύσματα της κυβέρνησης, έρχεται ο κ. υπουργός και όχι μόνο εξαιρεί από τις προσωρινές έστω ρυθμίσεις τους εργαζομένους των ΔΕΚΟ (6μηνα), όχι απλά παίρνει πίσω ό,τι είχε σε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ υποσχεθεί, αλλά και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιούχων.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της μεθοδεύσεις, καλούμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να μην πάρουν μέρος στο στημένο παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, και τους εργατοϋπαλλήλους να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με την καθολική και αγωνιστική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 18 του μήνα".

Σε αγώνες καλεί η ΣΕΑ συνταξιούχων

Μέτρα για τη δημιουργία εντυπώσεων, χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,την τροπολογία του υπουργού Εργασίας, σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ και την ειδική εισφορά στις συντάξεις.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, με την τροπολογία, αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του νόμου 2.084 για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1ης Γενάρη '98, ωστόσο, δίνεται το δικαίωμα στον υπουργό να καθορίζει αυτός το ύψος των συντάξεων.Σημειώνεται ότι η μείωση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 60 χρόνια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, είναι αποτέλεσμα των αγώνων των συνταξιούχων και αποκαθίσταται η αδικία απέναντι στους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη στα 60 τους χρόνια, αλλά περίμεναν να πάνε στα 65 για να πάρουν το ΕΚΑΣ. Με την παράταση της ισχύος του άρθρου 60 του νόμου 2.084 μέχρι το 2001, ουσιαστικά διαιωνίζεται το χαράτσωμα της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις.

Η ΣΕΑ τονίζει ότι "την απάντηση στη βάναυση πρόκληση της κυβέρνησης πρέπει να τη δώσει σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα συνταξιούχων - εργαζομένων - αγροτών - μικρομεσαίων και τα άνεργα νιάτα της χώρας με μαζικούς αγώνες" και καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 18 Δεκέμβρη.

Στάσεις σε ΑΤΙΚ και ΓΚΡΕΪΤ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των καπνεμπορικών επιχειρήσεων ΑΤΙΚ και ΓΚΡΕΪΤ.Διαμαρτύρονται γιατί από το φθινόπωρο του '96 δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, άδειες. Αυτό είναι το πρώτο αγωνιστικό βήμα μιας σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισαν στην τελευταία τους έκτακτη γενική συνέλευση στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Στη διάρκεια της 4ωρης στάσης έγινε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο ΓΚΡΕΪΤ, όπου συμμετείχαν πέρα από τους εργαζόμενους στην παραπάνω εταιρία και συνάδελφοί τους από άλλα καπνομάγαζα. Στους συγκεντρωμένους ανακοινώθηκε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας και η Ομοσπονδία θα προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά των Βιδάλη - Χαρδαλιά.

Στα άχρηστα το αντεργατικό "σύμφωνο"

Το αντεργατικό "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" καταδικάζει με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα όλης της χώρας, να πετάξει στα άχρηστα και το σύμφωνο της ντροπής και αυτούς που το προσυπέγραψαν.

Σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι της Λέσβου δεν αποδέχονται την αφαίρεση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 18 Δεκέμβρη, για "να δείξουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και να δώσουμε το μήνυμα της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης".

- Το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" καταδικάζει επίσης, με επιστολή της προς τη ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας και την καλεί "να υπογραφεί σύμφωνο εμπιστοσύνης της ΓΣΕΕ με εκατοντάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, χιλιάδες σωματεία και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους για αγωνιστική διεκδίκηση αυτών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι ανάλογα με την προσφορά τους". Επίσης αναρωτιέται για τους λόγους της σπουδής να υπογραφεί το "σύμφωνο", χωρίς καν πραγματική πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και ελάχιστο χρόνο πριν το συνέδριο της Συνομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ