ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
Σελ. /50
ΚΕΝΗ
Οι "νέες" ιδέες του ΣΥΝ

Ομιλία, μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της πλουτοκρατίας και της "νέας τάξης πραγμάτων", ήταν η ομιλία του Λ. Κύρκου στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικές μέρες. Αυτό αποδεικνύεται από την "Αυγή" (16/11/97), όπου ο Λ. Κύρκος:

1. Συγκαλύπτει και αθωώνει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για το ρόλο που παίζουν στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, στο Κυπριακό. Και όχι μόνο τις συγκαλύπτει και τις αθωώνει, αλλά και αναγορεύει αυτούς τους επιθετικούς οργανισμούς σε θεματοφύλακες της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ευημερίας των λαών!

Συγκεκριμένα, ο Λ. Κύρκος λέει: "Πόσο θα συνεχιστεί η επικίνδυνη διένεξη Ελλάδας - Τουρκίας; Μια λύση θα ήταν να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα. Να μπάσουμε και άλλους. Να προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα διεθνές κονσόρτσιουμ με τη συμμετοχή ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Ελλάδας, Τουρκίας.Υπό την πίεση (sic) όλων θα άνοιγε ο δρόμος για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο"! (υπογράμμιση Μ. Κ.).

Με τη διαφορά ότι ο ιμπεριαλισμός δεν περίμενε τον Λ. Κύρκο, για να μπει στα πράγματα... Εχει μπει και προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, την εδραίωση της πλήρους επικυριαρχίας του. Για όλα αυτά, ο Λ. Κύρκος λέξη δε λέει... Σιωπά, τη στιγμή που στο Κυπριακό προωθείται "λύση" τύπου Ντέιτον και το Διεθνές Δίκαιο έχει γίνει κουρέλι, πρώτα και κύρια από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που κάνουν πλάτες στις κυβερνήσεις της Τουρκίας. Και, βέβαια, από το στόχαστρο του Λ. Κ. λείπει η οποιαδήποτε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, που έχει συμφωνήσει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και που αποφάσισε να συμμετέχει στις "δυνάμεις ταχείας επέμβασης".

2. Υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά, όπως λέει, "με τις προϋποθέσεις, φυσικά, της ΕΕ"... Με άλλα λόγια, ζητάει να γίνει και η Τουρκία μια δημοκρατική χώρα, όσο ...δημοκρατικές είναι και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Επόμενο, αφού την πρόοδο και την ευημερία του τουρκικού λαού ο Λ. Κύρκος τη βλέπει μέσα στην ΕΕ, όπως άλλωστε και του ελληνικού λαού. Κάτι που είναι φυσικό, αφού οι οραματισμοί του για την πρόοδο της κοινωνίας φθάνουν το πολύ μέχρι τα όρια ενός εκσυγχρονισμού τύπου ΕΕ.

3. Αυτό, όμως, φροντίζει να το συσκοτίζει. Και λέει: "Ελάτε να σηκώσουμε τα φλάμπουρα της Αριστεράς που βλέπει στο αύριο μιας Ενωμένης Ευρώπης, της ειρήνης, της συνεργασίας, του νέου σοσιαλιστικού οράματος"...

Ομορφα λόγια, κενά περιεχομένου, ή μάλλον σοσιαλδημοκρατικού, αστικού περιεχομένου.

Γιατί τα φλάμπουρα της Αριστεράς δεν τα κρατά ο ΣΥΝ και ο Λ. Κύρκος. Γιατί Αριστερά σημαίνει πρώτα απ' όλα πολιτική ανατρεπτική και όχι πολιτική"δημοκρατικού σοσιαλισμού", δηλαδή πολιτική διαχείρισης της σοσιαλδημοκρατίας, μιας πολιτικής, που για δεκαετίες τώρα αποτελεί το "αριστερό" δεκανίκι του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή η πολιτική που επαγγέλλεται ο Λ. Κύρκος είναι η πολιτική της ιταλικής "Ελιάς", μιας "αριστεράς", που, όπως ομολογεί ο Ανιέλι, αποτελεί στυλοβάτη της ιταλικής ολιγαρχίας.

Η Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού θα προκύψει ως αποτέλεσμα της επαναστατικής πάλης σε κάθε χώρα και όχι μέσω της πολιτικής που προτείνει ο Λ. Κύρκος, πολιτικής που έχει ως στόχο να αδρανοποιήσει, να εγκλωβίσει στο καπιταλιστικό σύστημα πραγματικά αριστερές συνειδήσεις.

4. Στο ΠΑΣΟΚ, ο Λ. Κύρκος κάνει κριτική για τον "ηγεμονισμό" του! Κουβέντα δε λέει, όμως, για τη συνολική πολιτική του ΠΑΣΟΚ! Αλλά τι υπονοεί, άραγε, με τον όρο "ηγεμονισμός"; Υπονοεί την προσπάθεια και τη στάση του ΠΑΣΟΚ να μη δέχεται το ΣΥΝ ως ισότιμο συνομιλητή του και να προσπαθεί να τον ενσωματώσει. Πρόκειται για μια συμπεριφορά του κυβερνητικού κόμματος εξηγήσιμη και λογική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Μια συμπεριφορά, που δεν είναι "αλαζονική", αλλά φυσική συνέπεια, που πηγάζει από τον κοινό χαρακτήρα και φυσιογνωμία των δύο κομμάτων. Είναι συμπεριφορά που ταιριάζει σ' ένα μεγάλο κόμμα, το οποίο απέναντί του έχει ένα μικρό όμοιό του, μια συμπληρωματική του δύναμη, ένα "δορυφόρο" του, τόσο σε ιδεολογικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο ΣΥΝ, ωστόσο, θέλει να το "παίζει" από θέση ...διαπραγμάτευσης για μια "μεγάλη συμμαχία", ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους και έτσι μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της εξουσίας. Σ' αυτά αποκλειστικά αποβλέπει η "προγραμματική αντιπολίτευση" του ΣΥΝ. Δηλαδή στο δυνάμωμα του ΣΥΝ, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσει την ...κουτάλα της εξουσίας. Αυτό το διαρκές παζάρι για τους όρους, για την κουτάλα της εξουσίας, ο Λ. Κύρκος το αποκαλεί ογκόλιθο - πρόκληση προς την Αριστερά!

Αν ο Λ. Κύρκος έχει αντίρρηση στα παραπάνω, τον παραπέμπουμε στις γνωστές προτάσεις του για "συνομοσπονδία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ", γιατη "Μεγάλη Αριστερά" και στις κινήσεις για την "κεντροαριστερά", που αποφασιστικά βήματά της προωθούνται στο Δήμο της Αθήνας και στους άλλους όλης της χώρας. Αλλά και στην ίδια του την ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όπου λέει: "Ο στόχος μας πρέπει να είναι καθαρός. Ζητούμε να δυναμώσει ο ΣΥΝ για να διευκολυνθεί η συγκρότηση του νέου μεγάλου συνασπισμού, που θα οδηγήσει την Ελλάδα από την αυγή της καινούριας χιλιετίας" (υπογράμμιση Μ. Κ).

Ο Λ. Κύρκος, ωστόσο, κάλεσε και το ΚΚΕ να συμπαραταχτεί με το ΣΥΝ, μαζί με το ΔΗΚΚΙ και άλλους του ΠΑΣΟΚ!

Γιατί, όμως, δεν κάλεσε και τη ΝΔ να πάρει μέρος, τη στιγμή που καλεί το ΠΑΣΟΚ;

Προφανώς, επειδή θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ! Τι προτείνει λοιπόν; Μια αντιδεξιά συμμαχία! Τόσο καινούρια είναι η πρόταση του Λ. Κύρκου! "Δημοκρατικές δυνάμεις", λοιπόν, εναντίον της Δεξιάς! Τα οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου επανέρχονται ως οράματα της "ανανεωτικής Αριστεράς"! Οι αραχνιασμένες ιδέες σερβίρονται ως ...σύγχρονες. Ξεχνάει, όμως, ο Λ. Κύρκος ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία θέση στο σχήμα που ονειρεύεται. Η ένταξή του σ' αυτό είναι τόσο δυνατή, όσο και το να γίνει ο Λ. Κύρκος κομμουνιστής.

Ομως, ο Λ. Κύρκος έκανε λόγο και για "τις μεγάλες ιδέες που σπείραμε και αδιάκοπα τις πλουτίζουμε". Ποιες, όμως, είναι αυτές οι ιδέες; Είναι οι ιδέες της πλουτοκρατίας, της ταξικής συνεργασίας, του "ευρωπαϊκού ιδεώδους", που, για να είναι "εύπεπτες", πλασάρονται στο λαό με "αριστερό" περιτύλιγμα. Είναι οι ιδέες, που, στο όνομα του "νέου", του "σύγχρονου", προωθούν τη ναρκοϋποταγή, μέσα από τη θέση για "αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών", που σύσσωμος ο ΣΥΝ προωθεί. Ιδέες, δηλαδή, ευνουχισμού του ριζοσπαστισμού της νεολαίας και αφοπλισμού της. Ιδέες άμβλυνσης της ταξικής συνείδησης, εκφυλισμού των αντιστάσεων του λαού στην καπιταλιστική επιδρομή. Δεν πρόκειται για "πρότυπα ήθους και ύφους", όπως τόνιζε ο Λ. Κύρκος. Πρόκειται για ιδέες που οικοδομούν πλαστικές συνειδήσεις.

Αυτές είναι οι ιδέες του Λ. Κύρκου και του ΣΥΝ. Και, πράγματι, "αδιάκοπα τις πλουτίζουν"...

Μάκης ΚΟΨΙΔΗΣ

Η Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού θα προκύψει ως αποτέλεσμα της επαναστατικής πάλης σε κάθε χώρα και όχι μέσω της πολιτικής που προτείνει ο Λ. Κύρκος, πολιτικής, που έχει ως στόχο να αδρανοποιήσει, να εγκλωβίσει στο καπιταλιστικό σύστημα πραγματικά αριστερές συνειδήσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ