ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συλλαλητήριο - απαρχή νέων αγώνων

Παλλαϊκή κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, μέρα που ξαναδικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και άλλοι αγρότες

"Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά και καλύτερα οργανωμένα τον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων μας και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει. Δε μας τρομοκρατούν οι δικαστικές διώξεις και με την πάλη μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων".Αυτό το διπλό και σαφές μήνυμα πρόκειται να δώσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας με το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στη Λάρισα, στις 5 Δεκέμβρη, μέρα που ξαναδικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και άλλοι αγρότες.

Την Παρασκευή το βράδυ, έγινε στη μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη Θεσσαλία, που συγκάλεσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Εκεί αποφασίστηκε το συλλαλητήριο της 5ης Δεκέμβρη, που αποτελεί συνέχεια των περυσινών μεγαλειωδών κινητοποιήσεων και απαρχή νέων, να είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από άποψη όγκου και να πάρει χαρακτήρα παλλαϊκής συμμετοχής. Εκτός από τους αγρότες που θα συμμετέχουν με ναυλωμένα πούλμαν από κάθε χωριό της θεσσαλικής γης, καλούν σε έμπρακτη συμπαράσταση τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία. Αποφάσισαν να ζητήσουν, από τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής να κηρύξουν απεργία, από τους ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους και από τους μαθητές - σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στις παρεμβάσεις δεκάδων στελεχών του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας, ήταν φανερή η αγωνιστική διάθεση του αγροτικού κόσμου και η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τη νίκη.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει κυκλοφορήσει κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο ζητώντας να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην πολιτική συρρίκνωσης και χρεοκοπίας των αγροτικών νοικοκυριών, για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση πως οι αγρότες μαζί με όλο το λαό έχουν τη δύναμη, με τον αγώνα τους, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να επιβάλουν μια άλλη, φιλολαϊκή - αναπτυξιακή, για να μπει φρένο στο όργιο των δικαστικών διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς.

Μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, θα προηγηθούν αγροτικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά της περιοχής, που άρχισαν από χτες στον Τύρναβο,συνεχίζονται σήμερα Κυριακή με τρακτέρ στο Ζάππειο,την Τρίτη πάλι με τρακτέρ στα Φάρσαλα και θα ακολουθήσουν σε πολλά άλλα χωριά.

Εκδηλώσεις ΚΟ για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Τα 80 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917 γιορτάζει η Κομματική Οργάνωση Κρήτης,με εκδήλωση που οργανώνει σήμερα Κυριακή 23 Νοέμβρη στο Ηράκλειο, ώρα 11 π.μ., στον κιν/φο "Αστόρια".

Για τα μηνύματα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, θα προβληθούν σλάιτς αφιερωμένα στον Κόκκινο Οκτώβρη, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Β. Σκουλά και νέων κομμουνιστών του Ηρακλείου, ενώ θα γίνει έκθεση φωτογραφικού υλικού και αφίσας από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της πρώην ΕΣΣΔ και των κατορθωμάτων του σοβιετικού λαού στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο ενάντια στο φασισμό.

Στις Σέρρες

Στα πλαίσια της συμπλήρωσης 80 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης, η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στη ΔΕΠΚΑ, σήμερα, Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: "80 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση - Επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα". Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Ελένη Μπέλλου,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Ιδεολογικού Τμήματος.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΟΒ του 5ου Διαμερίσματος και της Χαριλάου της ΚΝΕ, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ανατολικών της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα "80 χρόνια Οχτωβριανή Επανάσταση - 80 χρόνια ΚΚΕ", σήμερα, Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Αντωνίου Δανιόλου 31, στη Χαριλάου).

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στα 80χρονα της ίδρυσης και ηρωικής δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοέμβρη στις 7 μμ, στην αίθουσα της Πινακοθήκης Λιβαδειάς.Θα μιλήσει μέλος της καθοδήγησης του Κόμματος και, μετά την ομιλία, η χορωδία της ΠΕΑΕΑ θα αποδώσει "τραγούδια της ζωής και του αγώνα". Θα απαγγείλει ο Τίτος Βανδής.Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση αντιστασιακής φωτογραφίας.
  • Η Κομματική Οργάνωση Α. Κυψέλης του ΚΚΕ και το Τμήμα Οικοδόμων οργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ, στις 29.11.97 στην κοσμική ταβέρνα "Η ΖΩΗ" (Φαιδριάδων 81 Ανω Κυψέλη τηλ. 86.15.562).
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΜΝΗΜΟΣΥΝA

λ9

Την επόμενη Κυριακή, 30 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. στο Νεκροταφείο Περάματος θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟΒ Περάματος 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Καλλιόπη Ξυλαρδιστού

***

λ9

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το θάνατο της

ΝΙΤΣΑΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

τελούμε μνημόσυνο στο Νεκροταφείο της Καισαριανής στις 10 π.μ.

Ο άνδρας της και τα παιδιά της.

***

λ9

Σήμερα Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997, γίνεται στην Αυλίδα Αττικής το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας πατέρα

ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΝΑΚΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, 50.000 δρχ. Τα παιδιά του Σπορέλα Ματίνα, Μπανάκος Κομνηνός.

***

λ9

Την Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997 γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΤΟΥΛΑ

στη γενέτειρά του, Φανάρι Καρδίτσας.

Η οικογένειά του.

***

Τελούμε την προσεχή Κυριακή 30 Νοεμβρίου 1997 και ώρα 12.45 ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΚΑΤΙΝΑΣ σύζυγο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΜΠΛΗ

Τα παιδιά Νικήτας-Αθανάσιος και Χαριτωμένη Σούμπλη.

Τα εγγόνια Γιώργος, Αντώνης-Γιάννης.

Τα αδέλφια Διονύσιος Πατρινός, Φωφώ και Γιάννης Χρυσοβιτσιώτης, Ευγενία και Γιώργος Βασιλείου.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

***

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που μας συμπαρασταθήκατε στις δύσκολες στιγμές μας και με την παρουσία σας, τις ομιλίες, τα στεφάνια, τα τηλεγραφήματα, τα τηλεφωνήματα και τις χρηματικές δωρεές στη μνήμη του, τιμήσατε τον αγαπημένο μας ΑΝΔΡΕΑ, που τόσο ξαφνικά μας έφυγε.

Για την οικογένεια

ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ

Ημερίδα κατά της Σένγκεν

Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και για τη Συμφωνία Σένγκεν, αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων για τους από δω και πέρα τρόπους αντίδρασης, η Επιτροπή για τη μη Εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Η Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η εργατική τάξη" την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 1997, στις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, Πατησίων 89, στην Αθήνα.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί τα κόμματα, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις, πανεπιστημιακοί, γνωστές προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και της πολιτικής και άτομα, τα οποία κατά καιρούς έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Ειρηνοδρομία στη Νίκαια

Την 8η Ειρηνοδρομία (αγώνα ανωμάλου δρόμου), που φέτος είναι αφιερωμένη "Στη φιλία και συνεργασία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας", διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, μαζί με τους φορείς της Νίκαιας, τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Ομιλο,την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων,το Σύλλογο Γυναικών και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας.Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την πλατεία "17ης Αυγούστου 1994" (πρώην οδός Ξένης), στις 10 π.μ.

Δημοτικές Κινήσεις

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου" πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 23 Νοέμβρη,στις 6.30 το απόγευμα, εκδήλωση με θέμα "Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση" στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη,στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 70 στην Αμφιάλη.

  • Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία"Καισαριανής τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Καισαριανής και καλεί τους δημότες να παραβρεθούν, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής.
  • Η Διοικούσα Επιτροπή της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" της Καλλιθέας καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα δρώμενα του δήμου, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη,στις 6 μ.μ.,στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου). Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι: Εκτίμηση των δραστηριοτήτων της ΔΔΕ και το νέο πρόγραμμα δράσης της, συζήτηση για την προγραμματική διακήρυξη της ΔΔΕ, συμπλήρωση και διεύρυνση της Διοικούσας Επιτροπής της ΔΔΕ.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΝΕ Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί τα Παραρτήματα που ανήκουν σ' αυτήν, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης και θα γίνει στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην πλατεία Ηρώων σήμερα στις 10 π.μ.Προσυγκέντρωση των Παρ/των με τα λάβαρά τους στα γραφεία του

Παρ/τος Ελευσίνας (Αισχύλου 10) στις 9.30 π.μ.
  • Η Νομαρχία ΛΑΚΩΝΙΑΣ,το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και άλλοι παράγοντες της περιοχής πραγματοποιούν σήμερα πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο για τους 118 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, πατριώτες στις 26 - 11 - 1943 στο Μονοδένδρι.Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της εκτέλεσης. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, παίρνοντας μέρος, δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.15 π.μ.

}
ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η κοινοβουλευτική δουλιά του ΚΚΕ

Τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής δουλιάς του Κόμματος και τη δράση του κομμουνιστή βουλευτή στο Νομό Μαγνησίας θα παρουσιάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο Δευτέρα 24 Νοέμβρη ώρα 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Η ΝΕ Μαγνησίας προσκαλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και να πουν τη γνώμη τους, συμβάλλοντας, έτσι, στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του Κόμματος, στη συνέχιση και βελτίωση της προσπάθειας για το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του Νομού Μαγνησίας.

Εκπαιδευτικοί ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων (ΤΕΠ) του ΚΜΕ ανακοινώνει ότι η συνάντηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα τα βιβλία της θρησκευτικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής (ΘΟΧΑ),που είχε αναβληθεί για τεχνικούς λόγους, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997 και ώρα 7.00 μμ στην αίθουσα των διαλέξεων του ΚΜΕ (Τροίας 36, 1ος όροφος). Για τη συμμετοχή ισχύουν και οι παλιές προσκλήσεις.

Αρχαιρεσίες

Κλείνουν σήμερα το βράδυ, στις 10, οι κάλπες του Συλλόγου Νεολαίας της Ικαρίας.Οι αρχαιρεσίες άρχισαν χτες και συνεχίζονται σήμερα, από τις 10 το πρωί. Πραγματοποιούνται στην Κάνιγγος 23,1ος όροφος, και όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 38.25.869



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ