Η ειδυλλιακή εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας, που θέλει να εμφανίζει ότι κατέχει εντός του ΠΑΣΟΚ η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα του κόμματος, πλήττεται σοβαρά αυτές τις μέρες. Η επιστολή Παναγιωτακόπουλου κατά του Θ. Τσουκάτου προς το ΕΓ, όπου γίνεται λόγος για "αποβράσματα", για "χαλκεία" και "οχετό" της Χαρ. Τρικούπη, η νέα αναταραχή στην ΚΟ του κόμματος, σημαντικό μέρος της οποίας δεν ψήφισε προχτές το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης (πέρασε με την ψήφο του Γ. Καρακώστα, πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ), οι "πολεμικές" αντιδηλώσεις μεταξύ Β. Παπανδρέου - Ν. Σηφουνάκη, αλλά και πληροφορίες που κάνουν λόγο για σύγκρουση στη Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εγγραφές νέων μελών, προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Στο πεδίο των επίσημων αντιδράσεων, χτες η κυβέρνηση καταδίκασε ως "απαράδεκτη" τη στάση Σηφουνάκη, που υποστήριξε ότι η υπουργός Ανάπτυξης είναι χειρότερη από τον προκάτοχό της Δ. Λιβανό και επιτέθηκε κατά της Β. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι επαναφέρει τον πολιτικό βίο στην εποχή τού "εσείς δε δικαιούστε διά να ομιλείτε". Οσο για τον Ε. Γιαννόπουλου, κάλεσε "τους Σηφουνάκηδες να πειθαρχήσουν στο ΠΑΣΟΚ"...
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Π. Φουντάς, έκανε λόγο για βουλευτές, που "εκ συστήματος πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται" και έκανε λόγο για "κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν". Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Π. Φουντάς, όσο και οι Μανίκας - Σουλαδάκης προτίθενται να έχουν επαφές με τους "διαφωνούντες" βουλευτές, για να "σφίξουν τα λουριά". Δεν αποκλείεται δε έκτακτη σύγκληση της ΚΟ, με θέμα την αντιμετώπιση της "χαλαρότητας" στο εσωτερικό της, αν και στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, που υποστήριζαν ότι "η εποχή των Πειθαρχικών έχει λήξει", εκτιμούσαν χτες ότι "το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί".
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Παναγιωτακόπουλου, οι πληροφορίες φέρουν τον Θ. Τσουκάτο να ζητά την πολιτική του καταδίκη στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΓ, ενώ η πλευρά του πρώτου φέρεται να υποστηρίζει ότι η επιστολή του κέρδισε τα "συγχαρητήρια" άλλων μελών της ΚΕ και οργανώσεων ανά τη χώρα. Πάντως το μέλος του ΕΓ Μ. Δασκαλάκης, αναφερόμενος στις αιτιάσεις Παναγιωτακόπουλου, είπε ότι "είχε ερεθίσματα"...
Τέλος, πληροφορίες φέρουν τον Κ. Μαμέλη, γραμματέα της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης να καταγγέλλει με επιστολή στο ΕΓ το όργιο εγγραφών νέων μελών στην οργάνωση και να ζητά να ξεκαθαριστεί ποια μέλη θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου στην πόλη.
Παρά την εμφανή προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΝ να χαμηλώσει τους τόνους και να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην κεντροαριστερή υποψηφιότητα Δαμανάκη, συνεχίστηκαν και χτες οι αντεγκλήσεις των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ με αφορμή το διορισμό του Ν. Γρατσία, ενώ ο Δ. Τσοβόλας ανακοίνωσε την άρνησή του να συναντηθεί με την Δαμανάκη και ο Αντ. Σαμαράς, απλώς, "άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις της Δαμανάκη"...
Συγκεκριμένα, χτες, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Νικολάου, απαντώντας στις κατηγορίες Κωνσταντόπουλου για επιχείρηση εξαγοράς στελεχών του από το ΠΑΣΟΚ - με αφορμή το διορισμό του Ν. Γρατσία, που κρίνεται σήμερα στη Βουλή - κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΝ ότι διαμορφώνει "ένα κλίμα τρομοκρατίας σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κάποιων στελεχών του, που έχουν το δικαίωμα της απόφασης και της πολιτικής γνώμης τους να συνομιλούν με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του"!
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ ανέφερε: "Η μάταιη προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να εξαγνίσει τη διάτρητη κυβερνητική μεθόδευση, τον οδηγεί στον ολισθηρό δρόμο της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των προκλήσεων σε βάρος του ΣΥΝ και των λειτουργιών του".
Οσον αφορά την υποψηφιότητα Δαμανάκη, ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, δηλώνοντας πως "θεωρώ υπερβολικό το θόρυβο που γίνεται για το θέμα". Πρόσθεσε πως "για το ΣΥΝ η διατύπωση διαφορετικών απόψεων, σ' αυτό το στάδιο της συζήτησης, δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα" και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όλοι θα τις στηρίξουν"...
Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντ. Σαμαράς, σε συνάντηση που είχαν, "άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις Δαμανάκη" και διευκρίνισε πως δεν έχει πάρει αποφάσεις το κόμμα του, ενώ εξέφρασε την άποψη πως "η πρόωρη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, με επιστολή του, γνωστοποίησε ότι δε θα συναντηθεί με την Μ. Δαμανάκη, καθώς "αυτό είναι ασυμβίβαστο με την πρωτοβουλία που έχουμε ήδη αναλάβει και με τον αγώνα εναντίον της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής".
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ειδικά όσον αφορά το άρθρο 36 που αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιδεικνύει ο Κ. Στεφανόπουλος.
Για το σκοπό αυτό κάλεσε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, χτες, τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο με την ιδιότητά του ως γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος. Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσει τη διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει την αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Απέφυγε όμως να αποσαφηνίσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου να "κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς".
Στην ερώτηση αν ο Κ. Στεφανόπουλος συμφωνεί με την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να μη διαλύεται η Βουλή, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε γενικόλογα ότι "η επόμενη Βουλή, ως αναθεωρητική, μπορεί να επεξεργαστεί το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να επιτευχθεί η αποσύνδεση αυτή". Υπάρχουν πολλές λύσεις που διασφαλίζουν ευρεία συναίνεση, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Κ. Στεφανόπουλος φέρεται να συμφωνεί με αυτή τη θέση.
Παράλληλα, όμως, χτες φάνηκε και το πρόβλημα "επικοινωνίας" που υπάρχει μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και Μαξίμου. Ενώ η ανακοίνωση της Προεδρίας ανέφερε ότι ο Κ. Στεφανόπουλος συζήτησε με τον Ε. Βενιζέλο θέματα σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, διέψευδε κατηγορηματικά ότι συζητήθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος και ότι ήταν μια ενημέρωση για θέματα αρμοδιότητας του Ε. Βενιζέλου ως υπουργού Πολιτισμού!
***
***
***
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ