ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Θέλει δανεικό τον Λάουντρουπ

Οι δυνατότητες καλής ευρωπαϊκής πορείας που αποφέρουν σαφώς περισσότερα κέρδη από τις εγχώριες υποχρεώσεις, αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση της ΑΕΚ. Στη βάση αυτή οι ιθύνοντες στοχεύουν ψηλά, αν κρίνουμε από τα ονόματα που διαρρέουν. Ανάμεσα τους ο διεθνής Δανός Μπρίαν Λάουντρουπ, που αγωνίζεται στη Ρέιντζερς.

Η απόκτησή του είναι φυσικά πολύ δύσκολη, όμως έστω και δειλά κάποιες κρούσεις έγιναν. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρόσφατη παραμονή του στο Λονδίνο ο πρόεδρος της "ENIC - Ελλάς", Γρηγόρης Δέδες, προχώρησε σε μια πρώτη διερευνητική συζήτηση με αρμοδίους. Οι αξία αλλά και οι φιλοδοξίες του παίχτη καταστούν σχεδόν αδύνατη τη μετεγγραφή.

Ομως στο μυαλό των "κιτρινόμαυρων" διοικούντων γυρνάει η σκέψη του δανεισμού. Δηλαδή ο παίχτης ως το καλοκαίρι που λήγει το συμβόλαιο του ν' αφήσει το "Αϊμπροξ" για τη Ν. Φιλαδέλφεια. Ο δικέφαλος θ' αναλάβει την καταβολή του μισθού του αλλά και των άλλων συμβατικών υποχρεώσεων που 'χει τώρα η Ρέιντζερς.

Μοχλός πίεσης η καλή πορεία της Ενωσης στο Κύπελλο κυπελλούχων και η δυνατότητά της να φτάσει στα ημιτελικά. Μάλιστα μετά τον επαναληπτικό με τη Στουρμ Γκρατς, όπου λογικά η ΑΕΚ θα προκριθεί, η πίεση και τα επιχειρήματα αναμένεται να ισχυροποιηθούν περισσότερο. Αντίθετα στα υψηλά κλιμάκια της εταιρίας δε φαίνεται καλή ιδέα, για διαφόρους λόγους, η επαναφορά του Τσάρτα ή η απόκτηση του Δώνη.

Στο μεταξύ ο Ντουμιτρίου μιλώντας χτες στους παίχτες ζήτησε να ξεχάσουν τον Παναθηναϊκό αλλά και τη Στουρμ. "Το παιχνίδι με τον Πανηλειακό είναι κρίσιμο. Η δυσκολία του μεγαλώνει γιατί ο προπονητής του γνωρίζει την ομάδα".

  • "Τ' αποτέλεσμα μάς γλίτωσε από τα προβλήματα" παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας (ΕΔ) Σ. Λανδράκης, όταν εκπρόσωπος της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για τη διαιτησία στο ντέρμπι. Επισήμανε μάλιστα πως κάλεσε διαιτητή και επόπτη για εξηγήσεις αλλά και παρατηρήσεις.
"Οχι" στον ΟΦΗ

Οπως αναμενόταν, το Εφετείο απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει δύο μέτοχοι της ΠΑΕ ΟΦΗ, κρίνοντας εαυτό αναρμόδιο ν' ασχοληθεί επί της ουσίας με την υπόθεση. Στο μεταξύ, η κρητική εταιρία απολογήθηκε χτες στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, για την ενέργεια των μετόχων της. Στη θέση του Ερωτόκριτου Ερωτοκρίτου, που δήλωσε ασθένεια, ήταν ο νομικός σύμβουλος της διοργανώτριας, Τ. Μπαλτάκος. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Κορυφαίος ο Ράτζα

Νωρίς νωρίς ήρθε η δεύτερη διάκριση για τον Ντίνο Ράτζα φέτος, αφού για άλλη μια φορά αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης μιας αγωνιστικής.

Η εκπληκτική απόδοση του Κροάτη παίκτη μέχρι τώρα και η άριστη στατιστική του τον έφεραν για δεύτερη φορά στην πρώτη θέση της σχετικής ψηφοφορίας, συγκεντρώνοντας 55 βαθμούς, 19 περισσότερους από τον δεύτερο Νάσο Γαλακτερό. Ο Ελληνας παίκτης με την εκπληκτική του απόδοση οδήγησε σε νίκη τον Αρη επί του Περιστερίου.

Από κει και πέρα ακολούθησαν ο Τόνι Ντόουσον του Απόλλωνα Πάτρας με 12 βαθμούς, ο Αρτούρας Καρνισόβας του Ολυμπιακού με 6 βαθμούς, ενώ μια θέση πιο κάτω ήταν ο συμπαίκτης του Ντράγκαν Τάρλατς με τους ίδιους βαθμούς.

ΠΟΛΟ
Στα ευρωπαϊκά νερά η Χαλκίδα

Ποντάροντας στην... τύχη του πρωτάρη αλλά παράλληλα και με πίστη στις δυνατότητές της, η Χαλκίδα ρίχνεται σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία στη μάχη ενός ευρωπαϊκού Κυπέλλου αφού συμμετέχει στον προκριματικό όμιλο του Λεν Τρόφι που διεξάγεται στη Γερμανία.

Ο στόχος της ελληνικής ομάδας είναι μια από τις 2 πρώτες προνομιούχες θέσεις του ομίλου που οδηγούν στην επόμενη φάση.

Πρώτος αντίπαλος της Χαλκίδας σήμερα, είναι η γαλλική Σεν Ζαν ντε Ανζελί και δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα απέναντι στους αδύναμους Γάλλους. Αλλωστε όπως έχει δηλώσει ο προπονητής των Χαλκιδέων όλα θα κριθούν στο παιχνίδι με την "οικοδέσποινα" του ομίλου Ρότε Ερντέ όπου εκεί λογικά θα παιχτεί και η πρώτη θέση.

Η Χίος

Εύκολο έργο όμως αναμένεται να έχει σήμερα η έτερη εκπρόσωπος στο Λεν Τρόφι Χίος αφού στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του ομίλου που διεξάγεται στο ακριτικό νησί αντιμετωπίζει τη Μαρσακάλα της Μάλτας.

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής είναι: Μεντιτεράνι - Σετέ 19.00, Χίος - Μαρσακάλα 20.15. Στους χτεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Μεντιτεράνι - Μαρσακάλα 15 - 4, ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σετέ 10 - 6.

  • Δουλιά ενόψει παγκοσμίου πρωταθλήματος πιάνουν σήμερα οι γυναίκες της εθνικής ομάδας πόλο που αρχίζουν την προετοιμασία τους για τη σπουδαία διοργάνωση που θα γίνει στην Αυστραλία τον Ιανουάριο.

Ο πρώην τεχνικός της εθνικής νέων Τάσος Δούμπας αποτελεί από προχτές τον καινούριο καπετάνιο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μετά την παραίτηση του Νίκου Αναγνωστόπουλου.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ '98
Καταιγίδα οι "πλάβι"

Κέρδισαν την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη με 7-1 και εξασφάλισαν ουσιαστικά την πρόκριση. Βήματα πρόκρισης από Κροατία, Ιταλία και Βέλγιο

Μέσω Βουδαπέστης άνοιξε τελικά το δρόμο για τη Γαλλία η Εθνική Γιουγκοσλαβίας, που σε αγώνα μπαράζ για μια θέση στον ήλιο συνέτριψε την Ουγγαρία με το εκπληκτικό... 7-1.

Ετσι η ρεβάνς στο Βελιγράδι αποτελεί τυπική διαδικασία και οι Ούγγροι μάλλον για τουριστικούς λόγους θα ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα.

Το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Πρέντραγκ Μιιγιάτοβιτς, ο οποίος σημείωσε τα τρία από τα εφτά γκολ της μεγάλης νίκης στο 26, 41, 51. Τα υπόλοιπα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Μπρνόβιτς 2, Ντζούκιτς 6, Σαβίσεβιτς και Μιλόσεβιτς στο 63.

Για τους γηπεδούχους το γκολ της τιμής πέτυχε ο Ιλες στο 88.

Το μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ έκανε και η Κροατία, που νίκησε στην έδρα της την Ουκρανία με 2-0, χάρη στα τέρματα που πέτυχαν οι Μπίλιτς 11 και Βλάοβιτς 50.

Αγκαλιά με την πρόκριση βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία αγωνιζόμενη στην παγωμένη Μόσχα κατάφερε να πάρει πολύτιμη ισοπαλία 1-1 από την αντίστοιχη της Ρωσίας. Ο ηγέτης της Ατλέτικο Μαδρίτης Κριστιάν Βιέρι ήταν αυτός που έδωσε το προβάδισμα στη Σκουάντρο Ατζούρα στο 47, ενώ οι Ρώσοι ισοφάρισαν στο 51 με τον Σεργκέι Γιουράν.

Στο Δουβλίνο η Εθνική Βελγίου κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε από το ΕΪΡΕ, αφού η ισοπαλία με 1-1 κάνει πιο εύκολο το έργο των Βέλγων στη ρεβάνς. Οι Ιρλανδοί προηγήθηκαν με τον Ιργουιν στο 7, αλλά τη λύτρωση για τους φιλοξενούμενους έδωσε ο Νίλις στο 30.

ΒΟΛΕΪ
"Παράταση ζωής" για Ποπόφ - Πλεσάκοφ

Προσωρινή παράταση για την προσκόμιση του "λέτερ οφ κλίαρς" του Ποπόφ και του Πλεσάκοφ έδωσε η ΕΟΠΕ στον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή. Το "λέτερ οφ κλίαρς" είναι το πιστοποιητικό που δίνει ο προηγούμενος σύλλογος το οποίο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν οικονομικές διαφορές με τον παίκτη που μεταγράφεται. Χτες η ΕΟΠΕ έστειλε στην ιταλική ομοσπονδία επιστολή και ζητά εξηγήσεις για την άρνηση της Νάπολι να στείλει το "λέτερ οφ κλίαρς" του Ουκρανού Ποπόφ. Η απάντηση των Ιταλών αναμένεται σήμερα ή αύριο.

  • Σε συναινετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του ΔΣ του Ολυμπιακού με τον Μοντάλι. Ο Ιταλός προπονητής φάνηκε να πείθεται από τις υποσχέσεις των διοικούντων για τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση με τον Α. Θεοδωρίδη οι "ερυθρόλευκοι" διοικούντες ξεκαθάρισαν στον παίκτη ότι δεν πρόκειται να του δώσουν παραπάνω χρήματα γι' αυτή την περίοδο και του πρότειναν να συζητήσουν εκ νέου ένα δίχρονο συμβόλαιο.

ΣΤΙΒΟΣ
Υποχρεωτική συμμετοχή στους πανελλήνιους

Την αναβάθμιση των πανελλήνιων πρωταθλημάτων στίβου υποσχέθηκε χτες η ηγεσία του ΣΕΓΑΣ (Σεβαστής, Παπαποστόλου, Παπαναστασίου) σε συνέντευξη Τύπου. Από το 1998 η συμμετοχή όλων των πρωταθλητών στα πανελλήνια πρωταθλήματα θα είναι υποχρεωτική. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΕΓΑΣ πιστεύει ότι θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το θεσμό. Σε περίπτωση που κάποιος πρωταθλητής αρνηθεί να πάρει μέρος, τότε θα τιμωρείται με απομάκρυνση από το σχεδιασμό.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΕΓΑΣ προτίθεται να ανεβάσει τα κασέ των Ελλήνων πρωταθλητών, που θα παίρνουν μέρος στα διεθνή μίτινγκ τα οποία θα διοργανωθούν στην Ελλάδα (τα δύο μίτινγκ στην Αθήνα και τα μίτινγκ σε Χανιά, Ρέθυμνο και Καλαμάτα). Σε συνεννόηση με τους διοργανωτές ο ΣΕΓΑΣ θα καθορίσει πριμ τα οποία θα συμβαδίζουν με αυτά των ξένων αθλητών που θα παίρνουν μέρος στα παραπάνω μίτινγκ.

  • "Παγωμένοι" θα μείνουν οι μισθοί των ομοσπονδιακών προπονητών και το 1998. Οι συνεργάτες προπονητές θα πάρουν αύξηση 20.000 δρχ. το 1998.
  • Στη β κατηγορία του σχεδιασμού εντάχθηκε η πρωταθλήτρια του ακοντισμού Αγγ. Τσιολακούδη, που αρχικά δεν είχε μπει στο σχεδιασμό.
ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δυο ντέρμπι ανέδειξε η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ γυναικών.

Στα Πατήσια ο Σπόρτιγκ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ ο Παναθηναϊκός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ηλιούπολη, όπου θα αντιμετωπίσει την Ακαδημία '75.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια: Θρίαμβος - ΓΕ Ηρακλείου, Ηρακλής - Μεντ, Εσπερίδες - Π. Φάληρο, Απόλλωνας Θεσ. - Απόλλωνας Πτολεμαϊδας, ΑΕΚ Τρίπολης - Μ. Αλέξανδρος, Κομοτηνή - ΔΑΣΑΛ.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 23 Νοέμβρη με το σύστημα νοκ άουτ.

  • Δυο νέες ομοσπονδίες, που θα αναλάβουν τον αθλητισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, συγκροτήθηκαν με χτεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιάννη Σγουρού.

Συγκεκριμένα, με σχετική απόφαση συγκροτήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΠΑΟΜ - ΑΜΕΑ), καθώς και η Πανελλήνια Αθλητική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΠΑΟΚΑ).

Ηρθε ο Αντερσον

Συν γυναιξί και τέκνοις έφτασε χτες στην Αθήνα ο Ουίλι Αντερσον, ο οποίος, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι πολύτεκνος με τέσσερις κορούλες. Ο Αμερικανός παρουσιάστηκε στους Ελληνες δημοσιογράφους ενημερωμένος για την κατάσταση και τα προβλήματα της ΑΕΚ. Δε δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι είναι αυτό που λείπει από την ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας και να εκθειάσει τον Γ. Ιωαννίδη. "Είμαι σίγουρος ότι θα κάνω τη διαφορά. Διαθέτω αυτό που λείπει από την ΑΕΚ. Είμαι χαρούμενος που θα εργαστώ με τον κορυφαίο Ελληνα τεχνικό", υπογράμμισε. Οσο για την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα, έμμεσα παραδέχτηκε ότι δεν έφυγε πέρσι με τις καλύτερες εντυπώσεις. "Στην αρχή δεν ήθελα να έρθω στην Ελλάδα. Μετά το ξανασκέφτηκα και πήρα την απόφαση. Μπορώ να παίξω ακόμα δύο χρόνια καλό μπάσκετ", συμπλήρωσε.

Οσο για την απόφασή του να πει το "ναι" στην πρόταση του Γ. Ιωαννίδη, αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συμβόλαιο σε κάποια από τις 27 ομάδες του ΝΒΑ. Ο Αντερσον θα κάνει πρεμιέρα αύριο στο Ιβανώφειο εναντίον του Ηρακλή, όπως και πέρσι είχε κάνει πρεμιέρα με τα χρώματα του Ολυμπιακού, στο ίδιο γήπεδο, με τον ίδιο αντίπαλο.

@
  • Το ΔΣ της ΕΠΟ απέρριψε χτες αίτημα του Πανηλειακού να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η πραγματοποίηση μετεγγραφών λόγω του γνωστού ατυχήματος που συνέβη σε τέσσερις ποδοσφαιριστές του. Η άποψη που επικράτησε είναι πως αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο και θα επέφερε προβλήματα.

Στο μεταξύ, μετά από κλήρωση που έγινε στην ΟΥΕΦΑ, ο πρώτος αγώνας μπαράζ της Εθνικής μας ελπίδων με την αντίστοιχη της Αγγλίας θα γίνει στην Ελλάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα καθοριστούν έπειτα από συνεννόηση των δύο ομοσπονδιών, πρέπει όμως έως τις 31 Νοέμβρη να 'χουν τελεστεί.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ελληνικές επιτυχίες

Στην κορυφή της Ευρώπης φιγουράρουν πλέον έξι Ελληνες ιστιοπλόοι, σύμφωνα με την επίσημη βαθμολογία που ανακοίνωσε η Ενωση Ευρωπαϊκών Ιστιοπλοϊκών Ομοσπονδιών και φανερώνει ότι πλέον η ελληνική ιστιοπλοϊα δικαίως συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου.

Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στην κατηγορία των ΦΙΝ βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 58 αθλητές, με 105 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του τον δεύτερο Ολυμπιονίκη της Ατλάντα, Βέλγο Γκοντεφρόιντ, με 19 βαθμούς διαφορά.

Στην κατηγορία 490 οι Ανδρέας Κοσματόπουλος - Κώστας Τριγκώνης κατέχουν τη δεύτερη θέση με 82 βαθμούς, μόλις έναν λιγότερο από τους πρώτους, Ουκρανούς Μπράσλαβετς - Ματβιένκο, οι οποίοι ήταν και χρυσοί Ολυμπιονίκες στην Ατλάντα.

Ο Αντώνης Μπουγιούρης στην κατηγορία Λέιζερ είναι έκτος στη συνολική βαθμολογία με 56 βαθμούς σε σύνολο 94 σκαφών.

Τέλος, στην κατηγορία Σόλιγκ οι αδελφοί Αλευρά και ο Δημήτρης Μπούκης κατέλαβαν τη 12η θέση σε σύνολο 40 σκαφών.

Στη συνολική βαθμολογία η χώρα μας κατέχει την 5η θέση για το 1997, ενώ στη σχετική βαθμολογία προηγείται η Ουκρανία.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Στο κλειστό γυμναστήριο του Βύρωνα ανοίγει σήμερα η αυλαία της 4ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα χάντμπολ της Α1 ανδρών όπου ο γηπεδούχος Αθηναϊκός υποδέχεται τις Σχολές Ξυνή. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 17.30 και θα μεταδοθεί απ' ευθείας από το ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ