ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΜΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΡΙΝ 56 ΧΡΟΝΙΑ
Δεν τιμήθηκε ακόμα ο πρώτος νεκρός της Εθνικής Αντίστασης

Μια άγνωστη σε πολλούς ηρωική πράξη, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας, είναι αυτή του πρώτου ίσως νεκρού της Εθνικής Αντίστασης, η θυσία του στρατιώτη Κώστα Κουκίδη.

Οταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μπήκαν στην Αθήνα και ανέβηκαν στην Ακρόπολη, φρουρός ακόμη έστεκε εκεί για την ελληνική σημαία ο απλός φαντάρος Κώστας Κουκίδης. Μια ομάδα ναζί τον πλησίασε, κρατώντας τη σβάστικα στα χέρια τους. "Κατέβασε τη σημαία" του είπαν "και ανέβασε τη δική μας". Ο Κώστας δε γνώριζε τη γλώσσα τους, μα κατάλαβε. Εσφιξε τα δόντια, έλυσε το σχοινί και αργά άρχισε να κατεβάζει τη γαλανόλευκη. Υστερα κοντοστάθηκε για μια στιγμή, κάρφωσε τα μάτια του στο Γερμανό επικεφαλής και απότομα μ' ένα σάλτο βρέθηκε στο διπλανό βράχο, τυλίχτηκε με τη σημαία και ρίχτηκε στο κενό. Διακόσια μέτρα βάθος.

Εμβρόντητοι οι "νικητές" του Γ Ράιχ μένουν για λίγο σαν πετρωμένοι στις θέσεις τους. Υστερα πιάνουν οι ίδιοι και σηκώνουν στο ψηλό κοντάρι τη δική τους σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

Η ηρωική πράξη του στρατιώτη Κουκίδη έγινε γρήγορα γνωστή στο εξωτερικό από τον απεσταλμένο ανταποκριτή στο Κάιρο, της εφημερίδας "Daily Mail" του Λονδίνου στις 9 Ιούνη 1941. Εκεί περιγράφει το χρονικό του συμβάντος και κλείνει: "Πιστεύουμε όλοι ότι οι Ελληνες που έχουν την περηφάνια και τη συναίσθηση της μεγάλης, της ατίμητης προσφοράς εκείνων των ηρώων, στέκονται προσοχή μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας, παίρνουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα για το δίκιο και το καλό της αγαπημένης πατρίδας".

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το επίσημο κράτος δεν τίμησε τον ήρωα στρατιώτη Κώστα Κουκίδη, ούτε και με μια πλάκα αναμνηστική στην Ακρόπολη. Την αντιστασιακή αυτή πράξη θα ακολουθήσει μια άλλη, εκείνη των Μ. Γλέζου και Λ. Σάντα που τη νύχτα της 31ης Μάη του 1941 κατέβασαν τη σημαία του φασισμού από την Ακρόπολη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ
Φωτεινό παράδειγμα θυσίας και πατριωτισμού

Οταν στις 23 Ιούλη 1944 τα μηχανοκίνητα του Μπουραντά με διοίκηση χιτλερικών αξιωματικών και ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κύκλωσαν την Καλλιθέα, με σκοπό να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, που δρούσαν σ' αυτή την περιοχή και να τρομοκρατήσουν το λαό, τα τμήματα του 1ου ΕΛΑΣίτικου Συντάγματος ύστερα από πολύωρη μάχη τούς ανάγκασαν να φύγουν από την Καλλιθέα, με σοβαρές απώλειες.

Την άλλη μέρα, 1.500 περίπου γερμανοτσολιάδες ζώνουν πάλι την Καλλιθέα. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ επαγρυπνούν και καλούν το λαό σε συναγερμό. Σε λίγο φτάνουν ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές. Στο μεταξύ, δέκα παλικάρια ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣίτες οχυρώνονται στο σπιτάκι της οδού Μπιζανίου 10, που ήταν η έδρα του φρουραρχείου. Ομαδάρχης ο 19χρονος Δ. Βασιλειάδης,που μπαίνει κάτω από τις διαταγές των δυο καπετάνιων οι οποίοι διηύθυναν την όλη επιχείρηση της Καλλιθέας, του Χάρη Ταυρόπουλου,φρούραρχου, και του Μίλτου Κατσωτάκη,γραμματέα της ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ. Η μάχη ανάβει και όλος ο λαός στο πόδι, βοηθά τα μαχόμενα τμήματα. Το σπιτάκι της Μπιζανίου κυκλώνεται, αλλά οι πολιορκημένοι κρατούν και συνεχίζουν όσοι απομένουν να σωριάζουν έξω από το σπιτάκι πτώματα γερμανοτσολιάδων. Τους καλούν να παραδοθούν μα εκείνοι συνεχίζουν τον πόλεμο. Εχουν μείνει δυο - τρεις, ανάμεσά τους υπάρχει και η σπιτονοικοκυρά με τα δυο παιδιά της. Ενας μαχητής βγάζει άσπρο πανί για να σταματήσει η μάχη και να βγει η γυναίκα με τα παιδιά. Και έτσι γίνεται, όμως, ένας Γερμανός σημαδεύει τον ΕΛΑΣίτη και τον σκοτώνει.

Πέντε ώρες κράτησε η πολιορκία στο σπιτάκι, ώσπου αραίωσαν τα πυρά και τελικά σίγησαν. Αμέσως μετά ακούστηκαν πέντε πυροβολισμοί. Μ' αυτούς οι ηρωικοί μαχητές έδωσαν τέλος στη ζωή τους για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Ετσι οι πολιορκημένοι ΕΛΑΣίτες Αλεξίου Θανάσης, Βασιλειάδης Δημήτρης, Βιτσέντσος Στέλιος, Γαλιάτσος Δημήτρης, Γυμνόπουλος Γιώργος, Ιωακειμίδης Γιάννης, Γυμνόπουλος Παύλος, Μυριδινός Γαβριήλ, Παπαδόπουλος Ιορδάνης, Χατζηπουλημένος Σπύρος πέρασαν στην Αθανασία.

Το ίδιο βράδυ στο σπίτι της Μπιζανίου γίνεται λαϊκό προσκύνημα και την άλλη μέρα τρεις χιλιάδες λαού με τιμητική φρουρά του ΕΛΑΣ ακολουθούν την πορεία της κηδείας των 10 παλικαριών έως το νεκροταφείο.

Την επέτειο αυτή, όπως κάθε χρόνο, τίμησαν και φέτος την Κυριακή 26 - 10 - 97, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ με συμμετοχή του δήμου, αντιστασιακοί, φίλοι και οπαδοί της Εθνικής Αντίστασης, Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνδικαλιστικοί φορείς, Επιτροπές Ειρήνης, Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ συνοικιών της Αθήνας, καθώς και από το Κεντρικό Συμβούλιο της Ενωσης.

Το χρονικό της μάχης εξιστόρησε σε ομιλία του ο λογοτέχνης Β. Λιόγκαρης,ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Καλλιθέας, Γ. Κυριόπουλος.Ο πρόεδρος του Παρ/τος Καλλιθέας, Σ. Γκέκας,στην κεντρική ομιλία του, ανάμεσα στ' αλλά, αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση της χώρας με τις συνθήκες εξάρτησης - Μάαστριχτ, Σένγκεν, "Λευκή Βίβλος" - που έχουν επιβάλει οι ΕΕ, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί. Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία σ' έναν αγώνα ενάντια στην καταπάτηση των κατακτήσεων του λαού, ενάντια στα "αγροτοδικεία", στα σχέδια "Καποδίστρια" και στη μονόπλευρη λιτότητα, μέχρι την τελική νίκη, για λαϊκή κυριαρχία και πραγματική εθνική ανεξαρτησία.

Παραποίηση της αλήθειας

Ο Γ. Κατσίμπας,τ. βουλευτής, συνταγματάρχης εα, σε επιστολή που μας έστειλε αναφέρει: "Στην εφημερίδα των Απόστρατων "Εθνική Ηχώ" ο αντιστράτηγος κ. Γ Καϋμάρας, κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί ακόμα δεν έχει στήσει τον ανδριάντα του Διοικητή του 5/42 Συντάγματος Δ. Ψαρρού, σε πλατεία των Αθηνών, ενώ στην Αμφισσα υπάρχει από χρόνια.

Επίσης, διάβασα στην "Πνευματική Ρουμελιώτικη Εστία", την εντονότατη διαμαρτυρία του, για την απόφαση της κυβέρνησης να στήσει ανδριάντα στη Θεσσαλονίκη του Αρη Βελουχιώτη, επισείει τον κίνδυνο ενός δεύτερου διχασμού!

Θυμίζω ότι το βιβλίο του "Ιστορία του 5/42 Συντάγματος" απαγορεύτηκε για το λόγο της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας. Γράφει για 4 - 5 Αρχηγεία Ανταρτών στην Γκιώνα και τον Παρνασσό που έδιναν μάχες αντάρτες του 5/42 Συντάγματος.

Για τη διάλυση του 5/42, Απρίλης του 1944, γράφει πως πήραν μέρος, εκτός των 1.500 ΕΛΑΣιτών και μια ταξιαρχία από κομμουνιστές Βουλγάρους, Σέρβους, Ρώσους κλπ. Το τάγμα θανάτου (300 άνδρες) με διοικητή το λοχαγό Ντίνο Γιαννακόπουλο επιτέθηκε και διέλυσε το 5/42.

Ο κ. Καϋμάρας, επί χούντας έγραφε στην εφημερίδα "Πολιτεία" πως τη Μάχη της Καρούτας (8/1944) την έδωσε το 5/42 που είχε διαλυθεί τον Απρίλη του ίδιου χρόνου..

Οταν οι ΕΛΑΣίτες έπιαναν αιχμάλωτο τον Διοικητή, άτυχο συνταγματάρχη Δ. Ψαρρό, πού ήταν ο κ. Καϋμάρας να τον προστατέψει; Ομως πριν πολύ καιρό τον είχε αποκηρύξει με έγγραφό του - που συνυπογραφόταν από 70 Ψαριανούς αξιωματικούς και αντάρτες - προς την κυβέρνηση του Καϊρου.

Γράφει ακόμη στο βιβλίο του για το 5/42, πως όλα τα εγκλήματα που έγιναν στη Φωκίδα, κατά την Κατοχή, τα διέταξε ο δικηγόρος Φώτης Τσίγκας, ο "ξανθός Ναζωραίος", μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, πρωτοδίκη στο Αγρίνιο. Τον Φώτη τον κατατεμάχισαν οι Χίτες και η κυβέρνηση με τη Χωροφυλακή. Τον πρωτοδίκη τον ντουφέκισαν στη Λαμία.

Τη διάλυση του 5/42 την επιδίωξαν οι Αγγλοι. Δεν ήθελαν συμφωνία με το ΕΑΜ. Εβαλαν το Δεδούση και σκότωσε τον ΕΑΜίτη Βάρσο στο Κροκύλειο και συνέλαβε αρκετούς αιχμαλώτους ΕΑΜίτες. Ο Φώτης Τσίγκας είναι θύμα του Δεδούση, όπως και ο αδελφός του. Τους καταδίκασαν στην αιώνια λησμονιά, με την απόφαση του δημάρχου και ΔΣ Αμφισσας, να μη στήσουν ανδριάντα στον Φώτη. Στο ΕΑΜ, κατά τη γερμανική Βέρμαχτ, είχε ενταχθεί το 80% του ελληνικού πληθυσμού, ο δε ΕΛΑΣ αποτελούσε το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα γερμανικά στρατεύματα.

Εκδηλώσεις
  • Οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στα 56 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 53 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης απ' τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης".
  • Το Παράρτημα ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - Β. ΑΤΤΙΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος ΑΥΛΩΝΑ συνδιοργανώνουν την Κυριακή 2-11-97, στις 11.30 π.μ., εκδήλωση για την 53η επέτειο της μάχης που έδωσαν τμήματα της ΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ εναντίον ισχυρών γερμανικών δυνάμεων στις 13-10-1944 στη θέση Πύλα.Η εκδήλωση θα γίνει στο σημείο που ανεγέρθηκε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Αυλώνα (Κακοσάλεσι). Καλούνται να παραβρεθούν όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης. Θα απονεμηθούν τίτλοι τιμής στους επιζήσαντες μαχητές. Πούλμαν δρομολογεί το Παρ/μα, που ξεκινά από την πλατεία Κηφισιάς στις 10 π.μ.,στάση στο ανθοπωλείο Πονηράκη (Ν. Ερυθραία) στις 10.15 π.μ.,στο περίπτερο της πλ. Δροσιάς στις 10.30 π.μ.,στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγ. Στεφάνου (μέσα πλατεία) στις 10.40 π.μ.,στην κεντρική πλ. Κρυονερίου στις 10.55 π.μ..Περισσότερες πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6211.300 και 8078.822.

Επίσης πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση στον Αυλώνα τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

ΜΕΝΙΔΙΟΥ,αναχώρηση στις 10 π.μ. από τη Γέφυρα Ν. Φιλαδέλφειας, δωρεάν μετάβαση. Πληροφορίες στο τηλ. 2467.010

ΧΟΛΑΡΓΟΥ,ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 9 π.μ.,από την πλατεία Κύπρου 9.10 π.μ. και από την πλ. Δημοκρατίας 9.20 π.μ.,η μετάβαση δωρεάν.

ΛΟΥΤΣΑΣ (Αρτέμιδας), από τη Νέα Μάκρη (διασταύρωση Ραφήνας) στις 7.30 π.μ..

  • Το Παράρτημα ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής) διοργανώνει την Κυριακή 2-11-97 στις 10.30 π.μ.,εκδήλωση για τα 56 χρόνια του ΕΑΜ, στη βίλα "ΣΤΕΛΛΑ" Γαλήνης 1, Ν. Ηράκλειο.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ" διοργανώνει την Τετάρτη 5-11-97 στις 5 μ.μ. εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων Κατοχής για τα 55 χρόνια της ίδρυσης της Ενωσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ.
Εκδρομή της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδρομή στο Πήλιο, από αύριο Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 και 5230.534. Επίσης διοργανώνει ταξίδι στη Μόσχα από τις 5 έως 11 Νοέμβρη 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ