Μια πρόταση, που αφήνει πολλά ερωτηματικά, διατύπωσε χτες ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, κατά την έναρξη της δίκης του Γιώργου Μπαλάφα για την υπόθεση της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης". Ο εισαγγελέας Εφετών Ιω. Γαβρίλης ζήτησε τον τεμαχισμό των δικογραφιών και τη χωριστή εκδίκασή τους, με το "επιχείρημα" ότι "κάκιστα δε συνεκδικάστηκαν από την αρχή και επειδή σχηματίστηκαν χωριστές δικογραφίες και οδηγηθήκαμε σε χωριστές δίκες, είναι αναρμόδιο το παρόν δικαστήριο να εκδικάσει την έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων - αρμόδιο είναι το Πενταμελές Εφετείο".
Ερώτημα πρώτο: Θα γινόταν η πρόταση αυτή αν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε απαλλάξει τον Γ. Μπαλάφα και δεν τον καταδίκαζε σε 10ετή κάθειρξη για τη "γιάφκα Καλαμά";
Ερώτημα δεύτερο: Θα πρότεινε ο εισαγγελέας να συνεχιστεί το αρχικό λάθος της μη συνεκδίκασης στον πρώτο βαθμό όλων των υποθέσεων της "Αντικρατικής Πάλης" (παρότι είχαν μεταξύ τους συνάφεια), αν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είχε αθωώσει ομόφωνα και όχι κατά πλειοψηφία τον Γ. Μπαλάφα για τη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου και τη ληστεία με τους δύο νεκρούς έξω από του "Σκλαβενίτη" στο Γαλάτσι;
Ερώτημα τρίτο: Ποιος θα ωφεληθεί από το χωρισμό και πάλι των δικογραφιών; Η ελληνική Δικαιοσύνη, που θα κατατρύχεται εσαεί με τις "υποθέσεις Μπαλάφα" ή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που πιέζουν να παραμείνει πάση θυσία ο Μπαλάφας στη φυλακή;
Υπέρ της συνεκδίκασης τάχθηκε ο συνήγορος του Γ. Μπαλάφα, Σπ. Φυτράκης, αφού αποτελούσε πάγιο αίτημα του κατηγορουμένου, που τελικά έγινε δεκτό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. "Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο είναι ανώτερο δικαστήριο από το Πενταμελές Εφετείο - είπε στο δικαστήριο - και συνεπώς πρέπει να συνεκδικάσει τις υποθέσεις αυτές και να τις κρίνει ενιαία. Δε συνιστά υπέρβαση εξουσίας η συνεκδίκαση από το ΜΟΕ". Και αναφερόμενος στις αμερικανικές παρεμβάσεις, τόνισε πως "όταν αθωώθηκε ο Γ. Μπαλάφας για τις ανθρωποκτονίες, μεσολάβησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ισχυριζόμενο ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε θέματα τρομοκρατίας και γι' αυτό ο εισαγγελέας άσκησε έφεση, η οποία είναι και απαράδεκτη λόγω μη επαρκούς αιτιολογίας".
Ο ίδιος ο Γ. Μπαλάφας, όσον αφορά την εισαγγελική πρόταση, τόνισε: "Από τη μακρόχρονη δικαστική εμπλοκή μου έχω λόγους να πιστεύω ότι η διάσπαση των υποθέσεών μου δεν είναι τυχαία. Αποτελεί μεθόδευση. Το Σεπτέμβρη του 1994, που βγήκε αθωωτική απόφαση μετά από εξάμηνη διαδικασία και 65 μέρες απεργία πείνας, υπήρξε εμμονή να γίνει η άλλη δίκη, στην οποία καταδικάστηκα. Εχω καταγγείλει την απόφαση αυτή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τα νομικά ζητήματα δεν πρέπει να μας εμποδίσουν από μια δίκαιη κρίση". Πρόσθεσε δε ότι σε 4 μήνες συμπληρώνει τα 3/5 της ποινής του. Σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει τότε να αφεθεί ελεύθερος.
Στο μεταξύ, ανοιχτή έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές για "να εξασφαλίσουν τα δικονομικά δικαιώματα του πολιτικού κρατούμενου Γ. Μπαλάφα και να σταματήσουν να υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις, οι οποίες αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμά του για τίμια, δίκη" απηύθυναν χτες, μετά την πρόταση του εισαγγελέα οι Στρ. Κόρακας (βουλευτής του ΚΚΕ), Μ. Φραγκιαδάκη (μέλος ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και ΔΣ της ΓΣΕΕ), Χ. Παπαμάργαρης (τέως υπουργός, σύμβουλος Τράπεζας της Ελλάδας), Σ. Αλφιέρη (βουλευτής ΣΥΝ), Αλ. Αλαβάνος (ευρωβουλευτής ΣΥΝ), Μ. Γλέζος, Δ. Σαραφιανός (μέλος ΔΣ του ΔΣΑ), Β. Τράπαλης (δήμαρχος Νίκαιας), Μ. Δασκαλάκης (μέλος ΕΓ του ΠΑΣΟΚ), Α. Στάμου (πρόεδρος Ταμείου Υγείας ΑΤΕ).
- Ακόμη, έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τον αντιφασιστικό αγώνα 1940 - '44, στο παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου θα λειτουργήσει από 25 έως 29 - 10 - 97 από τις 9.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5 - 8 μ.μ.,που διοργανώνεται από το Δήμο Χαλανδρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.
Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδρομή στο Πήλιο, που θα γίνει Σάββατο- Κυριακή 1 και 2 Νοέμβρη 1997.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.,δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 28 - 10 - 97. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526 και 52.30.534. Επίσης διοργανώνει ταξίδι στη Μόσχα από τις 5 έως 11 Νοέμβρη 1997.Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 - 10 - 97,πληροφορίες στα ίδια τηλέφωνα.
Την αστυνομική επέμβαση, αντί των ουσιαστικών πολιτικών παρεμβάσεων, επέλεξαν προχτές οι Αρχές των Χανίων, για να δώσουν τέλος στον πολυήμερο αποκλεισμό της χωματερής του Κουρουπητού.
Αδυνατώντας να "πείσουν" με διαφορετικό τρόπο τους Ακρωτηριανούς, που εδώ και αρκετές μέρες, με τον αποκλεισμό του σκουπιδότοπου, εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση της περιοχής τους από τα σκουπίδια, οι τοπικές αρχές χρησιμοποίησαν την Αστυνομία χτες στις 7:30 το πρωί.
Κατά την επέμβαση της Αστυνομίας, ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Γιάννης Πανηγυράκης, παρουσία και της αντεισαγγελέα Αγγελικής Μυσιρλάκη,διάβασε στους συγκεντρωμένους καταληψίες την απόφαση για την επέμβαση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής. Μάλιστα, οκτώ άτομα που προσπάθησαν να πείσουν τον αστυνομικό διευθυντή για την αντιδημοκρατικότητα μιας τέτοιας επιχείρησης, συνελήφθησαν αμέσως και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθεροι, αλλά αφού ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη, προκειμένου να δικαστούν!
Από τη στιγμή που άνοιξε ο δρόμος προς τον Κουρουπητό, τα συνεργεία του δήμου άρχισαν την αποκομιδή των απορριμμάτων μέσα από την πόλη των Χανίων, που κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμος.
Φρικτό θάνατο στις ράγες του ΟΣΕ βρήκε 54χρονος υπάλληλος του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Κώστα Πολυχρονιάδη,ο οποίος στην προσπάθειά του να περάσει τις γραμμές για να πάει στην αποθήκη όπου εργαζόταν, παρασύρθηκε από ντιζελομηχανή που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά βαγονιών μέσα στο χώρο. Ο 37χρονος οδηγός της μηχανής, Ευστράτιος Τσολακίδης, δε συνελήφθη μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
Δικάζεται από χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο 55χρονος Απ. Κοσμάς, που σκότωσε στις 6-7-96 τον ψυχοπαθή γιο του Βαγγέλη, 27 χρόνων, μέσα στο σπίτι τους, στην Κηφισιά και στη συνέχεια τεμάχισε και έκαψε το πτώμα του. Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο ότι η αρρώστια του γιου του τον έκανε τύραννο της οικογένειας. "Ζούσα μια οικογενειακή τραγωδία, συμπλήρωσε. Βρέθηκα εκτός εαυτού και έφθασα εκεί. Ζητώ συγχώρεση από το Θεό. Αυτός μόνο θα με δικάσει".
Στο πλευρό του στέκονται οι δυο γιοι του Κώστας και Σταύρος, η σύζυγός του Ελευθερία και άλλοι συγγενείς του, που κατέθεσαν ως μάρτυρες και αναφέρθηκαν σ' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Αντίθετα, για το θύμα υποστήριξαν ότι ήταν επιθετικό και ότι η οικογένειά του ζούσε με το φόβο.