ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
56 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
Ολοι σήμερα στο Πεδίον του Αρεως

Στις 6 μ.μ. ο γιορτασμός

Για το γιορτασμό της επετείου των 56 χρόνων από την ίδρυση, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του θρυλικού ΕΑΜ,η Πανελλήνια Ενωση Αντιστασιακών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις,πραγματοποιούν σήμερα στις 6.00 το απόγευμα συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς).

Προσκαλούνται όλοι οι αγωνιστές, ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝίτες, ΕΛΑΣίτες, οι φίλοι της Αντίστασης, οι νεολαίοι, τέλος, όλος ο λαός να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν με την παρουσία τους τους υπέροχους πατριώτες, που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του υπέρτατου ιδανικού, της ελευθερίας.

Το πρόγραμμα ανοίγει με απαγγελία του Β. Λιόγγαρη και ακολουθούν αντάρτικα τραγούδια από τη Χορωδία της ΠΕΑΕΑ.Στη συνέχεια θα γίνει χαιρετισμός από την ΚΝΕ,το Σύλλογο "Φίλων της Εθνικής Αντίστασης" και κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Ενωσης, Νίκο Τερζόγλου.Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν: Το μουσικό Συγκρότημα "Ιωνία" Στ. Ψαραδάκου και ο Σύνδεσμος διάδοσης δημοτικών χορών και τραγουδιών Ε. Λύτρα.

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

  • Η ΝΕ Πειραιά καλεί όλα τα Παραρτήματα, που περιλαμβάνονται στη δύναμή της, δηλαδή Κοκκινιάς,Κερατσινίου,Κορυδαλλού,Δραπετσώνας,Περάματος,Σαλαμίνας,να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα Πετρούπολης βάζει πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο (στα φανάρια) στις 5 μμ.
Δημοψήφισμα για καταδίκη Μάαστριχτ - Αμστερνταμ

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Το αίτημα για δημοψήφισμα είναι επίκαιρο και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το υλοποιήσει, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα

Συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος στο Μάαστριχτ, είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της "εκστρατείας ενημέρωσης", που κάνει η Επιτροπή με κόμματα μαζικούς φορείς και οργανισμούς, με το αίτημα για ενημέρωση του λαού για την πορεία της ΕΕ και για την ανάγκη να ρωτηθεί ο λαός και να εκφράσει τη γνώμη του με δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ και τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτοί που υποσχέθηκαν την "Ευρώπη των λαών" και την "Ευρώπη των πολιτών", οφείλουν να σεβαστούν το αίτημα για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος που, άλλωστε, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έγινε το 1992 και έδειξε το μέτρο της δυσαρέσκειας των λαών.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το αίτημα για δημοψήφισμα είναι επίκαιρο και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το υλοποιήσει. Θεωρούμε ότι η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, που έχει ενσωματώσει και τη Σένγκεν, πρέπει να γίνει δημόσια, ανοιχτά, μπροστά στον ελληνικό λαό. Δική μας θέση είναι, ότι σ' αυτή τη Βουλή οφείλουν, όσο περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές να πάρουν υπόψη τις συνέπειες που έχει στη ζωή του λαού μας η Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταψηφίσουν τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις έχει ο καθένας για την ΕΕ, μια διεύρυνση της καταδίκης της Συνθήκης του Αμστερνταμ, μπορεί να δώσει ένα έναυσμα πιο ουσιαστικής παρέμβασης του λαού. Θα πρέπει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. Τι είναι η Συνθήκη του Αμστερνταμ όλοι ξέρουν. Και πρέπει να ψηφίσει κανείς, με κριτήριο τα αποτελέσματα πάνω στο Σώμα της ελληνικής κοινωνίας και στη ζωή των εργαζομένων".

Στις δηλώσεις του, εξ ονόματος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ και, τώρα, του Αμστερνταμ όπως είπε, ο Γιώργος Τσαπόγας τόνισε:"Είχαμε τη συνάντηση αυτή απόψε με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για να μεταφέρουμε τη μέχρι τώρα εμπειρία μας μετά από δύο χρόνια δραστηριότητας γύρω από το διπλό αίτημα: Ενημέρωση πολύπλευρη σχετικά με το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πορείας που διαγράφεται μέχρι σήμερα και το αίτημα για δημοψήφισμα. Δυνητικά αυτό αναφέρεται και στο Σύνταγμα, αλλά δεν έχει γίνει ούτε στο ένα σκέλος ούτε στο άλλο.

Απευθυνθήκαμε στη συνείδηση του ελληνικού λαού, που δοκιμάζεται σ' αυτήν την πορεία πολύπλευρα, πρακτικά και με τρέχοντα καθημερινά προβλήματα. Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων στην πορεία μέχρι τη συζήτηση, που θα γίνει και στα εθνικά κοινοβούλια μετά την υπογραφή και της συνθήκης του Αμστερνταμ. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της επίσκεψης. Βρήκαμε την ανταπόκριση που πιστεύουμε πρέπει να υπάρχει και από άλλους κομματικούς φορείς και ευρύτατους κοινωνικούς οργανισμούς και άλλα συλλογικά όργανα", κατέληξε.

Συνθήκη Αμστερνταμ

Τα λαλίστατα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία όταν πρόκειται για κάποιο βιβλίο "άρλεκιν" αφιερώνουν ημίωρα και ωριαία ρεπορτάζ, την περασμένη Πέμπτη δε βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα για ένα κείμενο που αφορά το μέλλον των κρατών της Ευρώπης και πολύ περισσότερο το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ τους και του ελληνικού λαού. Ο λόγος για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Φυσικά δεν ήταν μόνο δική τους επιλογή.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών - μελών θέλουν να περάσουν στα κρυφά τη Συνθήκη που εγγυάται για τις πολυεθνικές απρόσκοπτη κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια και για τους εργαζόμενους συνέχιση, χωρίς ημερομηνία λήξης, της λιτότητας, αύξηση της ανεργίας και κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων. Και μόνο η εν κρυπτώ υπογραφή της Συνθήκης αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί οι "δεκαπέντε" θεωρούν σαν το μεγαλύτερο εχθρό των σχεδίων τους, τους ίδιους τους λαούς.

Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, είχε χαρακτηρίσει "μεγάλο πονοκέφαλο" τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων και σύστηνε την επικύρωση της Συνθήκης από τα εθνικά Κοινοβούλια, όπου ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι ευνοϊκός. Προφανώς είχε υπόψη του ότι όπου έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το αποτέλεσμα είτε ήταν αρνητικό (Δανία, Νορβηγία, Ελβετία), είτε οριακά θετικό (Γαλλία, Σουηδία). Ετσι κι αλλιώς, όμως, όπου έγιναν δημοψηφίσματα το ποσοστό του "όχι" ήταν συντριπτικά μεγαλύτερο από τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων που είχαν ταχθεί κατά της Συνθήκης. Αυτό ως απάντηση στο επιχείρημα ότι η επικύρωση από τα Κοινοβούλια... αποτυπώνει τη λαϊκή θέληση.

Ετσι λοιπόν και τώρα, όπως και το 1992, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, μεθοδεύουν την αφαίρεση του στοιχειώδους, δημοκρατικού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του ελληνικού λαού για την έκφραση της γνώμης σχετικά με ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας. Γιατί και οι ίδιοι, όσοι αντιμάχονται την πρόταση για δημοψήφισμα, διατυμπανίζουν ότι η Συνθήκη είναι εθνική επιλογή. Μόνο που γι' αυτούς είναι "εθνική επιλογή" όταν πρόκειται να δικαιολογηθούν οι συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης για τη χώρα και το λαό.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΝ υποστηρίζουν ότι το Σεπτέμβρη του '96 έδωσαν ένα λευκό χαρτί όπου ο ελληνικός λαός έβαλε την υπογραφή του και στη συνέχεια αυτοί το συμπλήρωσαν με τους όρους και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η Συνθήκη του Αμστερνταμ. Ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα ότι έχουν την απαραίτητη λαϊκή εξουσιοδότηση για την επικύρωση της Συνθήκης.

Ομως, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, δεν έβαλαν πουθενά εν λευκώ την υπογραφή τους. Η υπογραφή τους υπάρχει κάτω από τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της κυβερνητικής πολιτικής. Υπάρχει και στο πανδημοκρατικό αίτημα για τη διενέργεια εθνικού δημοψηφίσματος με το οποίο θα πουν τη γνώμη τους για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδρίασε, προχτές Σάββατο, η ΚΕ του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκτιμήσει τη δουλιά του Κόμματος στο διάστημα που πέρασε από το 15ο Συνέδριο. Η Απόφαση της ΚΕ θα δημοσιευτεί στο "Ριζοσπάστη" της ερχόμενης Κυριακής 12 Οκτώβρη.

Επίσης η ΚΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη για τα 80χρονα του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται το Νοέμβρη 1998. Η Διακήρυξη της ΚΕ θα δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή, 16 Νοέμβρη 1997.Για την πλατιά διάδοση της Διακήρυξης, η ΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση μεγάλης Πανελλαδικής Εξόρμησης του "Ριζοσπάστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ