ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ιταλική "ανασκευή" για να τηρηθούν τα προσχήματα

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δηλώνει πιστή στις αποφάσεις του ΟΗΕ και, στη θέση της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών περί ύπαρξης "δύο κυβερνήσεων" στην Κύπρο, βάζει το "δύο οντότητες"

Με μια "ανασκευή", όπου απλά τηρούνται τα προσχήματα, των προχθεσινών προκλητικών δηλώσεων για την Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, δίνεται διέξοδος, σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο, στην κρίση που εκδηλώθηκε στις ελληνοϊταλικές σχέσεις, με αφορμή το περιεχόμενο των εν λόγω δηλώσεων. Ωστόσο, η ουσία της ιταλικής πολιτικής, που είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων στην περιοχή, παραμένει, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η αδιέξοδη πορεία του κυπριακού προβλήματος, με την εναπόθεση των όποιων ελπίδων για λύση του στα γρανάζια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της παγίδας ενταξιακής πορείας της Κύπρου σ' αυτήν.

Της ιταλικής "ανασκευής" προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με διαβήματα Αθηνών και Λευκωσίας προς τη Ρώμη, αλλά και τηλεφωνική συνομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι, με τον Ελληνα ομόλογό τουΚ. Σημίτη.Αρχικά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να μην ικανοποιείται από τις πρώτες διευκρινίσεις του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χτες το πρωί "έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα οι αναγκαίες παρεμβάσεις και επαφές, προκειμένου να υπάρξει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο αποκατάσταση και αποσαφήνιση της πολιτικής την οποία ακολουθεί η Ιταλία για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο περαιτέρω παρερμηνειών ή δηλώσεων και πολιτικών θέσεων τέτοιων που οδηγούν σε κρίση τις σχέσεις των δύο χωρών, επειδή δημιουργείται, εκ των πραγμάτων, μέγα θέμα".

Επικοινωνία Σημίτη - Πρόντι

Των δηλώσεων Ρέππα είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη - Πρόντι και αναμενόταν να υπάρξει δήλωση και από τον Ιταλό πρωθυπουργό. Ο Ελληνας υπουργός Τύπου, για να μετριάσει τη σημασία των δηλώσεων Ντίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επίμαχες δηλώσεις "έχουν ένα χαρακτήρα ευκαιριακό". Βέβαια αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, είναι "οι χώρες - μέλη της ΕΕ, όταν εκφράζονται εγκύρως και επισήμως, να απηχούν τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των συλλογικών οργάνων της ΕΕ, αυτό είναι το θέμα που απασχολεί εμάς και αυτό απαιτούμε".

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, στο μεταξύ, εξέδωσε την ανακοίνωση, όπως αναμενόταν, όπου αναφέρεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασιστεί στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. "Στη διάρκεια της συνομιλίας, αναφέρεται στην ιταλική ανακοίνωση, εκφράστηκε η κοινή ανησυχία για το πρόβλημα της Κύπρου και, στο ζήτημα αυτό, ο πρόεδρος Πρόντι επανέλαβε ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι βασισμένη στις αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Εθνη". Επίσης, διευκρινίζεται ότι"τα δύο μέρη θα δραστηριοποιηθούν, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει πάνω στις βάσεις αυτές, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του νησιού στην ΕΕ".

"Δύο οντότητες"...

Της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης είχε προηγηθεί απάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του από το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι η Ιταλία δεν έχει αλλάξει θέση στο Κυπριακό και αναγνωρίζει αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία υπάρχουν δύο οντότητες. Επίσης, υπήρξε στο ίδιο πνεύμα και ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται ότι η Ιταλία δεν αναγνωρίζει παρά μόνον τη Δημοκρατία της Κύπρου, παρ' ότι στο νησί υπάρχουν δύο οντότητες. "Η θέση της Ιταλίας είναι πάντα η ίδια. Δεν άλλαξε αιφνιδίως και αναγνωρίζει αποκλειστικά τη Δημοκρατία της Κύπρου", δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετέδωσαν ότι ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας Λαμπέρτο Ντίνι είπε, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, ότι "είναι παραδεδεγμένο ότι υπάρχουν δυο δημοκρατίες, δυο κυβερνήσεις και δυο οντότητες στην Κύπρο",ο Ιταλός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Ντίνι μίλησε μόνον για "δυο οντότητες".Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν δυο κοινότητες και οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι μια ευκαιρία για να ρυθμιστεί η παρούσα κατάσταση".

Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης απέδωσε σε παρεξήγηση τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών. Σε δηλώσεις που έκανε, χαρακτήρισε ξεκάθαρες τις διευκρινίσεις που εδόθησαν από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, για την αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου. "Αναμένουμε τώρα, πρόσθεσε, να μάθουμε γιατί έγιναν οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού". Το ΑΚΕΛ κάλεσε το ιταλικό κυβερνητικό κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να παρέμβει, με στόχο την ανάκληση από την ιταλική κυβέρνηση των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι και τη σταθερή τοποθέτησή της στο Κυπριακό, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Το αίτημα διατυπώνεται σε επιστολή που απέστειλε χτες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,προς τον Εθνικό Γραμματέα του ιταλικού κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο απέστειλε ο Δ. Χριστόφιας και στον Εθνικό Γραμματέα του κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινόττι.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κυβερνητικό τσιφλίκι

Καταψήφισε το νομοσχέδιο ίδρυσης το ΚΚΕ

Την αντίθεση τους, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο τη θεσμοθέτηση του "Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού", εξέφρασαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το προτεινόμενο. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Αναφερόμενος στους λόγους της καταψήφισης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε πως οι στόχοι του ιδρύματος δεν είναι ξεκαθαρισμένοι, ενώ παράλληλα είναι φανερός από τις διατάξεις του νόμου ο ασφυκτικός εναγκαλισμός από την κρατική εξουσία. Τόνισε δε ότι μαζικοί φορείς αρμόδιοι για τον πολιτισμό μένουν έξω από τη διοίκηση του ιδρύματος. Οσον αφορά τις δραστηριότητές του, ο Μπάμπης Αγγουράκης επισήμανε πως πρέπει να κινηθεί στη βάση "της ισοτιμίας, της ισότητας και της αλληλεξάρτησης - αλληλοσυμπλήρωσης των πολιτιστικών σχέσεων και των πολιτισμών σήμερα".

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να το έχει σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό γίνεται για να μην ελέγχεται η κυβέρνηση στη διάθεση των πόρων του ιδρύματος. Αν ήταν νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου οι δαπάνες θα έπρεπε να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο βάζει κάτω και τους στόχους που έχει το ίδρυμα και ανάλογα δέχεται ή δε δέχεται την α ή τη β δαπάνη. "

"Κεντροαριστερός" ιμπεριαλισμός

Η Ιταλία, εκτός της... παραγωγής της "κεντροαριστερής" "Ελιάς", επιδίδεται και στην παραγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων. Τυχαίνει μάλιστα να θέλει να πουλήσει και τα ελικόπτερα που παράγει. Αν μη τι άλλο, η Τουρκία, μια χώρα που το εξοπλιστικό της πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα ανέρχεται στα 60 δισ. δολάρια, αποτελεί έναν ιδανικό υποψήφιο αγοραστή. Μπροστά σε τέτοιους... ευγενείς στόχους, τι αξία έχει το Διεθνές Δίκαιο; Μπροστά σε τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες κανένας "μπίσνεσμαν" δεν έχει ενδοιασμό να αναγνωρίσει μέχρι και το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, όπως έκανε προχτές ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λ. Ντίνι, για να ευχαριστήσει τους πάτρωνες του Αττίλα, στην Αγκυρα.

Η Ιταλία, εκτός της συμμετοχής της στο "κλαμπ" των "κεντροαριστερώς" κυβερνώμενων χωρών, ανήκει και σε άλλα, εξίσου... ευυπόληπτα "κλαμπ": Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μέλος του "γκρουπ των 7" ηγετικών χωρών του καπιταλιστικού κόσμου. Με λίγα λόγια, το καπιταλιστικό κράτος που λέγεται Ιταλία είναι διαποτισμένο από τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τις "αρχές" του ιμπεριαλισμού στις διεθνείς σχέσεις. Το γεγονός ότι η Ιταλία διά του υπουργού των Εξωτερικών βαφτίζει τους εισβολείς της Κύπρου ως "πολιτικές οντότητες", δεν είναι παράπτωμα. Είναι αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο ο ιμπεριαλισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Η Ιταλία, εκτός από "κεντροαριστερούς", σαν τους Ντ' Αλέμα, Πρόντι και Ντίνι, έχει και στρατιώτες. Εχει στρατιώτες που το κράτος της ιταλικής πλουτοκρατίας στέλνει να "σώσουν" τους Σομαλούς (όπως παλιότερα τους Αιθίοπες), για να αποδειχτεί ότι ο "ειρηνευτικός" ρόλος των ιμπεριαλιστών είναι σύμφυτος με τις απάνθρωπες θηριωδίες, όπως αυτές καταγράφηκαν, πρόσφατα, στα βασανισμένα κορμιά "ιθαγενών" που οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του κόσμου. Επίσης έχει στρατιώτες που τους στέλνει στην Αλβανία για να επιβάλουν τον "ανθρωπισμό" των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής. Σε όσους, δε, Αλβανούς δεν επιδεικνύεται ο παραπάνω "ουμανισμός" στη στεριά, επιδεικνύεται στη θάλασσα, όπου το ιταλικό κράτος πνίγει τους λαθρομετανάστες βουλιάζοντας τα σαπιοκάραβα στα οποία επιβαίνουν.

Το ιταλικό κράτος και οι κυβερνήσεις του - παρά και ενάντια στον ιταλικό λαό και τα συμφέροντά του - είναι ένα από τα κέντρα του ιμπεριαλιστικού κόσμου. Ενός κόσμου που τα "ιδανικά" του αρχίζουν και τελειώνουν στα σχέδια και τη διαπάλη για επέκταση των σφαιρών επιρροής του. Στα Βαλκάνια δεν είναι άγνωστες οι μεθοδεύσεις της Ιταλίας να πάρει υπό την ομπρέλα της ένα κομμάτι της περιοχής ώστε να επιδοθεί και εκείνη στο πλιάτσικο της "νέας τάξης".

Γι' αυτό και οι Ιταλοί κυβερνώντες, αλλά και οι δικοί μας "κεντροαριστεροί" ομογάλακτοί τους (που από κοινού εισβάλλουν με την Ιταλία στην Αλβανία και ο ενδοβαλκανικός ανταγωνισμός τους κάθε άλλο παρά άσχετος είναι με τη στάση της Ρώμης στο Κυπριακό), ας αφήσουν τα υποκριτικά περί ανασκευής των δηλώσεων Ντίνι. Το λάθος στην περίπτωση Ντίνι δε σχετίζεται με τις δηλώσεις του για την Κύπρο, οι οποίες είναι απόλυτα σωστές με βάση το σύστημα του ιμπεριαλιστικού "mare nostum" κάθε εποχής. Το "λάθος" είναι της ιστορίας, που σήμερα γράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την αποθρασυμένη τάξη των καπιταλιστών. Αυτό το "λάθος", όμως, θα διορθωθεί. Θα το διορθώσουν οι λαοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ