ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-
Σε άλλη μια βεβήλωση της μνήμης του νεκρού ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης προχώρησαν οι αρχές του "ανεξάρτητου" Καζαχστάν. Στις 19 Αυγούστου, τα χαράματα, στην πόλη Παβλοντάρ γκρέμισαν το μνημείο του Β. Ι. Λένιν που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η βανδαλιστική πράξη έγινε με εντολή του δημάρχου της πόλης Β. Ι Πάχτιν, ο οποίος είχε "δοξαστεί" το καλοκαίρι αυτό, όταν διέλυσε βίαια, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στη Δημοκρατία του Καζαχστάν γκλομπς και δακρυγόνα, τη συγκέντρωση των εργαζομένων, που διαμαρτύρονταν κατά της απότομης αύξησης των ενοικίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Συμβουλίου του Εργατικού Κινήματος, οι αρχές απειλούν με δικαστική δίωξη τη γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Παβλοντάρ του ΚΚ Καζαχστάν, Ζόγια Νικολάγεβνα Κοζάνοβα, για την οργάνωση εκδηλώσεων των εργαζομένων ενάντια σ' αυτή την τερατώδη πράξη βανδαλισμού. Ολες αυτές τις μέρες περνούν μπροστά από το βάθρο του κατεστραμμένου μνημείου οι κάτοικοι της πόλης, λες και αποχαιρετούν τον νεκρό ηγέτη. Και πάλι, όπως την ημέρα του θανάτου του Λένιν, στο μακρινό 1924, ο πόνος και η θλίψη συσπειρώνουν τους ανθρώπους.
Ο Λένιν υπήρξε και παραμένει η λαμπρή μορφή και η σημαία της πάλης του εργαζόμενου λαού για τα δικαιώματά του, για πραγματική ελευθερία, αξιοπρεπή ζωή και σοσιαλισμό. Γι' αυτό και οι κυβερνώντες εξαπέλυσαν πόλεμο κατά του νεκρού ηγέτη. Και δεν έχει σημασία που έχουν ενθρονιστεί αυτοί - στο Κρεμλίνο της Ρωσίας ή σε περιφερειακό κέντρο του Καζαχστάν. Κάποτε, όμως, θα δώσουν λόγο για όλες τις αντιλαϊκές πράξεις τους.
ΠΑΛΕ . -
Ως φερέφωνο και υποχείριο όργανο της πολιτικής της Ουάσιγκτον στη Βοσνία "φωτογράφισε" το σερβοβοσνιακό Γενικό Επιτελείο Στρατού την Πρόεδρο, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, παίρνοντας, έτσι, χτες - για πρώτη φορά - θέση στην κρίση που διχάζει τη σερβοβοσνιακή ηγεσία. Σε "πύρινη" ανακοίνωση, που εκδόθηκε χτες το μεσημέρι, ο στρατός προειδοποιεί πως "θα υπερασπιστεί τη Σερβική Δημοκρατία με όλα τα μέσα που διαθέτει" σε περίπτωση που "η Πρόεδρος Πλάβσιτς συνεχίσει να αποσταθεροποιεί και να υποσκάπτει το κράτος προς όφελος ατόμων, οργάνων και διεθνών οργανώσεων"!
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SRNA, το Γενικό Επιτελείο κατηγορεί την Μπιλιάνα Πλάβσιτς ότι το έχει "απομονώσει πλήρως" προς όφελος ορισμένων "ατόμων, οργάνων και διεθνών οργανώσεων", που επιχειρούν "να συντρίψουν τη Σερβική Δημοκρατία για να δημιουργήσουν μία ενωτική Βοσνία - Ερζεγοβίνη". "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή", υποστηρίζει το ΓΕΣ, καταλογίζοντας ευθύνες για τη σημερινή κρίση στις "αντισυνταγματικές αποφάσεις" της Προέδρου Πλάβσιτς, την οποία και κατηγορεί ότι έχει την τάση να εφαρμόζει τη φιλοαυταρχική αρχή του "l' etat c'est moi" (Το κράτος είμαι εγώ!).
Ο στρατός δε δίστασε να καταγγείλει και την πολιτική της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αναμειγνύεται στην κρίση παίρνοντας το μέρος "μίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση", πράγμα που όπως - μάλλον σαρκαστικά - αναφέρει... αντιβαίνει στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον!
"Το Γενικό Επιτελείο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη Σερβική Δημοκρατία και το λαό της με όλα τα μέσα που διαθέτει και θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια διαίρεσης του στρατεύματος, πράγμα που θα προκαλούσε τη διαίρεση της Σερβικής Δημοκρατίας και την εξαφάνισή της", τονίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας: "Αν ορισμένοι παράγοντες συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν και να υποσκάπτουν το κράτος, ο στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας δε θα το ανεχθεί πλέον (...). Θα λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα, την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της χώρας".
Η οξύτατη αντίδραση του στρατού εμφανίζεται για πρώτη φορά από τη μέρα που ξέσπασε η έντονη διαμάχη μεταξύ της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της πτέρυγας της σερβοβοσνιακής ηγεσίας που έχει συσπειρωθεί στο Πάλε γύρω από τον θεωρούμενο ως "ισχυρό πολιτικό" Μομτσίλο Κράισνικ και τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Οσο για τη χτεσινή ανακοίνωση, αυτή εκδόθηκε, αφού προηγήθηκε ολονύχτια σύσκεψη στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στη βορειοανατολική σερβοβοσνιακή πόλη Μπιτζελτζίνα, όπου εκτός από τους στρατηγούς συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Γκότζκο Κλίσκοβιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξα Μπούχα, ο υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Κίτζατς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ντράγκαν Καλίνιτς.
"Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την απόσχιση της Μπάνια Λούκα, της μεγαλύτερης πόλης του ελέγχουν οι Σερβοβόσνιοι, από την υπόλοιπη Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας και την προσάρτησή της στο έδαφος της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας", υποστηρίζει στο τελευταίο της τεύχος η εβδομαδιαία επιθεώρηση της Κροατίας "Γκλόμπους".
Σε άρθρο με τον - εκτενή - τίτλο "Ο στρατηγός Ζακ Κλάιν (ένας από τους βοηθούς του διεθνούς μεσολαβητή Κάρλος Βέστεντορπ) δέχτηκε εντολή από τις ΗΠΑ να αποσχίσει την Μπάνια Λούκα από τη Σερβική Δημοκρατία", η "Γκλόμπους" γράφει ότι το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην εξασθένιση της επιρροής των ηγετών του Πάλε και στην υποστήριξη της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία εδρεύει στην Μπάνια Λούκα.
Το εβδομαδιαίο περιοδικό, επικαλούμενο αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ακόμη ότι το συγκεκριμένο αμερικανικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία καντονιού στην Μπάνια Λούκα, την ένωσή του με τηνκροατομουσουλμανική ομοσπονδία και το Σαράγεβο και τη σύναψη οικονομικών σχέσεων της Μπάνια Λούκα με το Ζάγκρεμπ.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Για άλλη μια μέρα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θύμιζε χθες πυριτιδαποθήκη στην οποία έκαιγαν μικρές σπίθες - χωρίς τίποτε να αποκλείει μια ανάφλεξη. Ενώ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης κυριαρχούσαν οι Ισραηλινές κατηγορίες προς τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, περί "διπλοπροσωπίας" και το φονικό - αλλά μικρής κλίμακας - "κρυφτούλι" της Χεζμπολάχ με τις δυνάμεις των Ισραηλινών και τον φιλοϊσραηλινό στρατό του Λιβάνου, ορισμένοι αναλυτές άρχιζαν να προειδοποιούν για την "επικίνδυνη δυναμική των εύθραυστων ισορροπιών" στην περιοχή.
Η ανάλυση στην "International Herald Tribune" χθες, την οποία υπέγραφε ο Ντάγκλας Τζελ των "New York Times", ήταν σαφώς προειδοποιητική, κι απευθυνόταν ξεκάθαρα στην αμερικανική διπλωματία. "Επιμένοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αρχίσει μια μαζική πάταξη των ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων" - γράφει ο Τζελ - "ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε "ψηλό πήχη" για τον Αραφάτ, ο οποίος θεωρεί πως δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες υποδείξεις. Αντί όμως ο Αραφάτ να παρακάμψει το αίτημα, το αντέστρεψε υποστηρίζοντας τους ενόπλους που το Ισραήλ θέλει να δει στη φυλακή, κάνοντας ακόμα πιο απίθανο για τον Νετανιάχου να μεταβάλει τις απαιτήσεις του".
Ο Αραφάτ, συνεχίζει η ανάλυση, βλέπει το Ισραήλ με αμερικανική στήριξη να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση δημοσίως, και να βασίζει τις απαιτήσεις του στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε - κι έτσι, "αν και ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν αν παταχτεί η τρομοκρατία, ο Αραφάτ συμπεραίνει ότι αν υποκύψει σε αυτό το αίτημα, θα χάσει ο ίδιος".Τις τελευταίες μέρες η "ειρηνευτική διαδικασία" δείχνει σε χειρότερα χάλια ακόμη και από τις ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση της Ιερουσαλήμ - - και παρ' όλο που ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε τότε πει ότι η "συνεργασία σε θέματα ασφαλείας" που πέτυχε θα μετέστρεφε το κλίμα, ουσιαστικά έφυγε με άδεια χέρια. Το χάσμα έχει διευρυνθεί...
Στο Λίβανο, το θανάσιμο "κρυφτούλι", το οποίο απειλεί να ξαναγίνει ανοιχτή σύρραξη, συνεχίστηκε χθες, καθώς ένας άνδρας του φιλοϊσραηλινού "Στρατού του Νότιου Λιβάνου" σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου από άνδρες της Χεζμπολάχ, η οποία - σύμφωνα με το "Ρόιτερ" - ανέλαβε την ευθύνη.
Ο νέος επικεφαλής του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Εχούντ Μπάρακ, εξέφρασε μια "αιρετική" άποψη, προφανώς υιοθετώντας τη ρητορική του ("περιστεριού") προκατόχου του, Πέρες: μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Liberation" είπε ότι "μετά από μια μικρή περίοδο ηρεμίας και πολύ σύντομες διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαμε να αποσυρθούμε (σε στρατιωτικό επίπεδο) από ένα μέρος του λιβανικού εδάφους, και ούτω καθεξής, σε τέσσερα ή πέντε στάδια". Το κλειδί για την επίλυση του Λιβανικού, συνέχισε, είναι "η Δαμασκός". Κι όπως είπε, απέστειλε γράμμα στο Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασαντ, ζητώντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.Τα στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου, πάντως, δείχνουν να σκέπτονται άλλα. Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", ο υπουργός Υποδομής του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν (καθόλου "περιστέρι"), έχει πάρει την απόφαση να χτίσει ένα φράγμα στον ποταμό Γιαρμούκ, σε μια περιοχή που διεκδικεί η Συρία, αντί να το δημιουργήσει σε μια άλλη, "αδιάφορη" από πλευράς διεκδικήσεων περιοχή, που επέλεξε η κυβέρνηση Πέρες. Ο Σαρόν φέρεται, κατά τη "Χααρέτζ", να έχει την έγκριση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ πρότεινε χτες το φθινόπωρο του 1998 ως τη "βέλτιστη" ημερομηνία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στο πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές, από την ανάληψη της εξουσίας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ερμπακάν - Τσιλέρ.
Ο Γιλμάζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές την επόμενη άνοιξη, αν τα υπόλοιπα κόμματα πιέσουν για γρηγορότερη προσφυγή στις κάλπες.
ΚΙΓΚΑΛΙ.-
Σφαγή χτες σε προσφυγικό στρατόπεδο μελών της φυλής Τούτσι στη Ρουάντα με 107 νεκρούς και 30 τραυματίες κατήγγειλε χτες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας, Πολ Στρόμπεργκ, οι ένοπλοι δράστες, (φημολογείται πως ήταν Χούτου), επιτέθηκαν χτες το πρωί σε στρατόπεδο που φιλοξενεί 8.000 Ρουαντέζους πρόσφυγες, πυρπολώντας δεκάδες σκηνές και πυροβολώντας στα τυφλά. Το στρατόπεδο βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή Μασίνι της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό.
Η χτεσινή σφαγή θεωρείται η πιο βίαιη των τελευταίων δέκα μηνών.