ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η ΚΝΕ ιστορική συνέχεια της ΕΠΟΝ"

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβούλιου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας

"Η ΕΠΟΝ δεν αποτελεί για τους νέους κομμουνιστές επετειακή μνήμη, αλλά πηγή έμπνευσης και κάλεσμα αγώνα και αντίστασης, γιατί η ΚΝΕ αποτελεί την ιστορική συνέχεια της θρυλικής ΕΠΟΝ".

Με τα παραπάνω λόγια, το ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει τα 52 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων,της πρωτοπόρας μαζικής οργάνωσης, που φώτισε με τα λαϊκοδημοκρατικά ιδανικά της όλη την ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και που σημάδεψε, με την ιστορία και τις παραδόσεις της, την ίδρυση και τη δράση της ΚΝΕ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΣ, "σήμερα, που το επίπεδο της νέας γενιάς υποβαθμίζεται, που οι νέοι σπρώχνονται ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, που επιχειρείται η διαμόρφωση παθητικών συνειδήσεων στη νεολαία, η εμπειρία και η δράση της ΕΠΟΝ μάς είναι πολύτιμη. Γιατί η ΕΠΟΝ διαμόρφωσε όχι μόνο μια νέα σχέση των νέων με την πολιτική και κοινωνική ζωή, μα κι ένα νέο πρότυπο, αυτό του νέου αγωνιστή. Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που καλλιεργείται ο εθνικισμός, που ως διέξοδος προβάλλονται οι ατομικές λύσεις, που ο αυταρχισμός είναι η απάντηση σε όποιον αντιστέκεται, που ο πολιτισμός θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους, η καλλιέργεια πρώτα και κύρια μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ των αξιών της συλλογικότητας, του διεθνισμού και του πατριωτισμού, η ανάπτυξη ενός πλατιού πολιτιστικού μορφωτικού ρεύματος στη νέα γενιά, είναι ένα από τα ζητούμενα και η επαφή των νέων κομμουνιστών με τις αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ είναι η καλύτερη εγγύηση".

Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τους νέους κομμουνιστές να τιμήσουν αγωνιστικά τα 52 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, να διδαχτούν από το ξεχωριστό ανεκτίμητο έργο της και να μεταφέρουν στη νέα γενιά τα ιδανικά της.

  • Τιμώντας την επέτειο 52 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, η Οργάνωση Κορίνθου της ΚΝΕ διοργανώνει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση στην ταβέρνα "Αποκέντρωση".

Σταθμός του αντιδικτατορικού κινήματος

Πώς εκτίμησε το ΚΚΕ τα γεγονότα της Νομικής

Για τα γεγονότα της Νομικής, αλλά και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της κατάληψης, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην "Εκθεση και Συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973". Ας δούμε τι λέει ειδικά για το φοιτητικό κίνημα στις αρχές του '73: "Το 1973 βρίσκει το φοιτητικό κίνημα σε μια κρίσιμη καμπή του. Η χούντα προσπαθεί να οργανώσει επίθεση εναντίον του. Τον Γενάρη δημοσιεύει τον λεγόμενο "καταστατικό χάρτη" της ανώτατης παιδείας, με τον οποίο θέλει να κάμψει το φοιτητικό κίνημα. Απόφασή της για ίδρυση ξενόγλωσσων κολεγίων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων, ανεβάζει τον αντιαμερικανισμό. Στις 14 Φλεβάρη, με τη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, αρχίζει η ανώτερη φάση των αγώνων Φλεβάρη - Μάρτη - Απρίλη. Παραβίαση ασύλου, βάρβαρη επίθεση ακόμα και στα γραφεία καθηγητών. Παραίτηση της Συγκλήτου. Σε απάντηση, στις 21 - 22 του Φλεβάρη, 4.000 φοιτητές κάνουν κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, μένουν 48 ώρες. Χιλιάδες λαού τους συμπαραστέκονται. Το απόγευμα, στις 22 Φλεβάρη, ύστερα από τις υποσχέσεις που δόθηκαν, εγκαταλείπουν το κτίριο και μαζί με χιλιάδες λαού, διαδηλώνουν στους δρόμους ως το βράδυ. (Συνθήματα: "Ελλάς Ελλήνων φυλακισμένων", "Ελευθερία, Δημοκρατία, Κάτω η δικτατορία", "Ενας είναι ο αρχηγός - ο κυρίαρχος λαός", κλπ.). Η χούντα απαντάει πάλι με τρομοκρατία και επιβάλλει χειρότερο φίμωτρο στον Τύπο".

Το βιβλίο του Σπύρου Χαλβατζή "Η πορεία της νεολαίας" δείχνει την ποιότητα, αλλά και το βάρος των γεγονότων της Νομικής Σχολής για την ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος: "Η κατάληψη της Νομικής ήταν από πολλές απόψεις, σταθμός στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος. Πρώτη φορά ακούστηκαν σε μαζικές κινητοποιήσεις συνθήματα, όπως "Εξω οι Αμερικάνοι", "Συμπαράσταση Λαέ", "Απόψε πεθαίνει ο Φασισμός". Τα συνθήματα αυτά πιστοποιούσαν την αρχή της ωρίμανσης αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεων και την επίδραση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη νεολαία και ειδικά στους φοιτητές. Ηταν μια κινητοποίηση οργανωμένη συνειδητά μέσα από μαζικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις), με πρωταγωνιστικό ρόλο των αντιδικτατορικών πολιτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της ΚΝΕ. Η ίδια η "συντεταγμένη υποχώρηση" μετά τις επιθέσεις της Αστυνομίας, ήταν δείγμα κάποιας αυξανόμενης οργανωτικότητας, ωριμότητας και σταθερότητας του κινήματος.

Το πολιτικό και ηθικό κέρδος απ' την κατάληψη της Νομικής ήταν πολύ σοβαρό και επέδρασε σημαντικά στα μετέπειτα γεγονότα. Ολη η πείρα απ' τους προηγούμενους αγώνες της Νομικής πλούτιζε τις αγωνιστικές εμπειρίες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ