ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μέρα αγώνα αύριο για την Αιτωλοακαρνανία

Η ΟΑΣ Αιτ/νίας διοργανώνει συλλαλητήριο στο Αγρίνιο, στο οποίο συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο της πόλης

Στο δρόμο του αγώνα, πορεύονται οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, που γεύονται φέτος, με το χειρότερο τρόπο, την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Η αρχή γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία και αύριο το πρωί, στις 10, πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ενώ συμμετέχει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.Από την άλλη, οι αγροτικές ομοσπονδίες των καπνικών νομών προσανατολίζονται σε συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις και οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη.

Μαζί αγρότες - εργάτες

Στο αυριανό συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών της Αιτ/νίας στο Αγρίνιο, μαζί με τους αγρότες, θα διαδηλώσουν και άλλοι φορείς. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με ομόφωνη απόφασή της, κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας για αύριο, από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με τους αγρότες, για το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλιά. Στο συλλαλητήριο, επίσης, συμμετέχουν ο Εμπορικός Σύλλογος, με κλείσιμο των καταστημάτων, οι επαγγελματοβιοτέχνες, καθώς και ο Δήμος Αγρινίου. Η κρίση, που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, έχει αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Αιτ/νίας, που είναι ένας από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας. Για παράδειγμα, τα τρία από τα τέσσερα εργοστάσια μεταποίησης καπνού έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, ενώ στη στρατιά των ανέργων της περιοχής προστίθενται τώρα και οι αγρότες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Σύσκεψη φορέων στην Ελασσόνα

Στα καπνοχώρια της Ελασσόνας, επικρατεί έντονη κινητικότητα αυτές τις μέρες. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εκεί καπνοπαραγωγών και η

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 15 του μήνα στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας και χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο της πόλης. Για την επιτυχία της κινητοποίησης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και της διοίκησης της Ομοσπονδίας ενημερώνουν τους καπνοπαραγωγούς, με συγκεντρώσεις που γίνονται στα χωριά της περιοχής.

Τα αιτήματα που θέτουν οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας είναι: Να ανοίξει άμεσα η αγορά καπνού εσοδείας '94, με αύξηση 30% των τιμών σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Κατάργηση των ατομικών ποσοστώσεων και ταυτόχρονα της αύξησης της ποσόστωσης για την επαρχία στους 5.500 τόνους. Επίσης, να επανέλθει ο θεσμός της τιμής παρέμβασης και να αναγνωριστεί η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών ως μεταποιητική μονάδα, με δυνατότητα σύναψης συμβολαίων.

Πιο βόρεια, στο Νομό Πέλλας, σε γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης και Περιχώρων, αποφασίστηκε, μπρος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και για το θέμα αυτό εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της καταδίκης των δεκατεσσάρων καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, έφερε εκ νέου το ΚΚΕ στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος και Στρ. Κόρακας.Οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, εάν θα παρέμβει, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των δεκατεσσάρων αγροτών και αν θα σταματήσουν τα φαινόμενα, όπου τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται σαν μηχανισμός τρομοκράτησης των αγροτών για να κάμψουν τους αγώνες τους.

Σε άλλη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Σπ. Στριφτάρης θίγουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης, οι οποίοι έχουν ακόμα απούλητους 750 περίπου τόνους καπνού εσοδείας 1993 και ρωτούν το υπουργό Γεωργίας, αν σκοπεύει να πάρει μέτρα ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες αυτές.

ΚΡΗΤΗ
Αγωνιστική ετοιμότητα για τους 28

Τη συμπαράστασή τους στους 28 Χανιώτες που δικάζονται στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου, αλλά και σ' όλο το λαό των Χανίων, που δοκιμάζεται στο πρόσωπό τους, εξέφρασαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΟΜΕ - ΟΤΕ, της ΔΟΕ και άλλων μαζικών φορέων, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Παγκρήτια Ενωση.

Οπως είναι γνωστό, οι 28 Χανιώτες κατηγορούνται για στάση, αντίσταση, περιύβριση αρχής και άλλα εγκλήματα. Οι κατηγορίες προήλθαν από συλλαλητήριο που οργανώθηκε από μαζικούς φορείς των Χανίων, τον Ιούλη του 1990, για την απομάκρυνση των αμερικάνικων πυρηνικών βάσεων της Σούδας. Τότε, με εντολή του νομάρχη, τα ΜΑΤ, που είχαν έρθει από την προηγούμενη μέρα, από την Αθήνα και το Ηράκλειο, χτύπησαν στο "ψαχνό" το συγκεντρωμένο πλήθος και ακολούθησαν επεισόδια.

Χαρακτηριστικό για τη σκοπιμότητα της δίωξης που ασκήθηκε είναι ότι οι συλλήψεις δεν έγιναν τη μέρα και ώρα των επεισοδίων, αλλά τις επόμενες μέρες...

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τριών με ποινές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Από την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε πανηγυρικά το αβάσιμο των κατηγοριών και ο αληθινός στόχος τους, που είναι η κάμψη του αγωνιστικού, αντιιμπεριαλιστικού φρονήματος του λαού της περιοχής, που παλεύει για εθνική ανεξαρτησία, αποπυρηνικοποίηση, προστασία της ζωής του και του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίου της Γερμανίας, επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, της οργάνωσης "Γκρίνπις" και άλλων οργανισμών, υπάρχει επικίνδυνη ρύπανση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και του υπεδάφους της περιοχής από τα απόβλητα της πυρηνικής βάσης και την εκτόξευση πυραύλων απ' το πεδίο βολής Κρήτης. Επίσης σε πρόσφατη έκθεση Ογκολογικής Παθολογίας της Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στο νησί, από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Ανδρέας Αναγνωστάκης εξέφρασε την αγωνιστική ετοιμότητα των μαζικών φορέων του λαού της περιοχής, για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων και τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαιά του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικάζουν 32 ροδακινοπαραγωγούς

Χωρίς στοιχεία και με στημένες κατηγορίες, εκδικάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη η έφεση κατά 32 ροδακινοπαραγωγών του Νομού Πέλλας, που το 1990 είχαν συμμετάσχει στις μαζικές κινητοποιήσεις των παραγωγών που ζητούσαν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους.

Οπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, η δίωξη ήταν επιλεκτική, δεν υπήρξαν επ' αυτοφώρω συλλήψεις και οι μηνύσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών έγιναν, με βάση τους αριθμούς των τρακτέρ και των άλλων αγροτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις κινητοποιήσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της μη δίωξης, τότε και τώρα, οπαδών ή μελών της τότε κυβερνητικής παράταξης που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά, η εκδίκαση της υπόθεσης σήμερα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας οργιάζουν οι φήμες μεταξύ των παραγωγών για κομπίνες που αφορούν τη μείωση της θεσμικής τιμής του βιομηχανικού ροδάκινου, γεγονός άλλωστε που έχουν καταγγείλει αγροτικοί σύλλογοι και οι οποίοι μάλιστα ζητούσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα και της Εφορίας.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής Αλμωπίας, μέσω της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, καταγγέλλουν την ποινικοποίηση των δίκαιων αγώνων των αγροτών και σε επιστολή τους, προς τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα και τον Τύπο τονίζουν: "Οι ροδακινοπαραγωγοί είχαν κινητοποιηθεί, προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές των προϊόντων τους. Παράλληλα, να διαμαρτυρηθούν για την άδικη σε βάρος τους πολιτική, μη έχοντας άλλο τρόπο διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση έγινε στα νόμιμα πλαίσια. Μάλιστα, την είχαν δεχτεί με πλήρη κατανόηση οι υπόλοιπες κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις της περιοχής. Οπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς, το εισόδημά μας τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί. Η ποινικοποίηση του αγώνα εκείνου με την επιλεκτική κατασκευή ενόχων, οι ταλαιπωρίες στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων μας έχουν βάλει σε άδικες περιπέτειες, ηθικές και οικονομικές".

Διακοπή νερού στην Αν. Αττική

Χωρίς νερό θα μείνουν για ολόκληρη σχεδόν τη μέρα, μεθαύριο Πέμπτη, οι κάτοικοι των περιοχών Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου, ΝΒΝΕ, Νέας Μάκρης, Βουτσά, Ραφήνας, Λούτσας, Βραυρώνας, Χαμολιάς, Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλου.Ως αιτία για τη διακοπή της παροχής νερού, από τη 1 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. της Πέμπτης, στις παραπάνω περιοχές, η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι είναι οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του Μαραθώνα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Καθημερινά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και θα συνεχίσουν να το κάνουν, όσο η τουρκική κυβέρνηση τους παρέχει κάλυψη, αρνούμενη τα όσα συμβαίνουν.

Αυτό τονίζει σε έκθεσή της για τη γειτονική χώρα η Διεθνής Αμνηστία, αναφέροντας ότι η τουρκική κυβέρνηση διώκει Τούρκους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κλείσει γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει περιορίσει δραστικά την ελευθερία του αντιπολιτευτικού Τύπου και των πολιτικών οργανώσεων, ενώ απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε διεθνείς παρατηρητές. Τα βασανιστήρια, οι "εξαφανίσεις" και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, που διαπράττουν ατιμώρητα οι δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη χώρα, έχουν αυξηθεί. Μόνο το 1994 οι "εξαφανίσεις" ξεπέρασαν τις 50.

Θύματα των παραβιάσεων είναι κυρίως οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας, αλλά η ατιμωρησία, με την οποία δρουν εκεί οι στρατιώτες, έχει "διαφθείρει" τα σώματα ασφαλείας σε όλη τη χώρα. Βασανιστήρια υφίστανται, όχι μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά και κοινοί κρατούμενοι. Ο 13χρονος Αμπντουλάχ Σαλμάν, που κατηγορήθηκε άδικα ότι έκλεψε ένα πορτοφόλι, επανειλημμένα βασανίστηκε και υπέστη ηλεκτροσόκ, κατά την τριήμερη κράτησή του. Επίσης η οργάνωση έχει πληροφορίες ότι τεθωρακισμένα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται στις περιοχές των Κούρδων. Τέτοιο στρατιωτικό υλικό διοχετεύουν στην Τουρκία, κυρίως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

Η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της, προτείνει στην Τουρκία μια σειρά μέτρων, ώστε να μειωθούν οι παραβιάσεις, ζητώντας παράλληλα από τις κυβερνήσεις να μην παρέχουν στρατιωτικό υλικό, αν δε διασφαλίσουν ότι ο εξοπλισμός δε χρησιμοποιείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δε στείλουν παρατηρητές.

Στο Αγρίνιο διαδηλώνουν αύριο οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στις 15 του μήνα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην Ελασσόνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ