ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών

  • Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥπρόσφερε 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Προφήτη Ηλία Πειραιά, στη μνήμη των γονιών της Αντώνη και Μαρίας και των αδελφών της Γιάννη, Ανέστη και Μανώλη, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο σ. ΓΚΟΥΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Προφήτη Ηλία, στη μνήμη των συντρόφων του μελών της ίδιας Οργάνωσης που πρόσφατα απεβίωσαν, Λουκά Ιωάννη και Ταμπακάκη Ευτύχη.
  • Ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ πρόσφερε 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περισσού, στη μνήμη των γονιών του Βασίλη και Κατίνας Παυλίδη, των αδελφών Βασίλη και Γρηγόρη Κυρκάδη, του πρόσφατα αδικοχαμένου Χρήστου Παναγιωτίδη και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για τις πανανθρώπινες ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού.
  • Ο Δήμος Ελασσόνας 100.000 δρχ.
  • Σύντροφοι και οπαδοί του ΚΚΕ από την ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ 90.000 δρχ., δεύτερη δόση.
  • ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ πρόσφεραν 100.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα τους, αγωνιστή της ΕΑ και μαχητή του ΔΣΕ.
  • ΠΕΝΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ πρόσφεραν 50.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα τους, που εκτέλεσαν οι Ιταλοί κατακτητές.
  • Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ πρόσφερε 15.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Ελένης και του αδελφού του Κυριάκου, που σκοτώθηκε στον Εμφύλιο.
  • Το Παρ/μα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ 20.000 δρχ., στη μνήμη του αξέχαστου προέδρου της ΠΕΕΠΠ Νώντα Κωστούδη και όλων των πολιτικών προσφύγων που πέθαναν στη Λάρισα.
  • Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΑΜΑΝΗΣ,πρόεδρος του Παρ/τος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, 10.000 δρχ., αντί για στεφάνι, στη μνήμη του αγωνιστή της ΕΑ Χρήστου Κασιούρη, που πέθανε την Κυριακή 5 Φλεβάρη.
  • Ο σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ πρόσφερε 5.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Γιώργου Σερέτη και των συντρόφων Δημήτρη Σιαφάκα, Δήμου Πρένζα, Γιάννη Τσιάμη και Ηλία Ντρούζου.
  • Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καλύμνου 50.000 δρχ., μέσω της τοπικής ΚΟ, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο ΛΙΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,λογοτέχνης, από την Κοκκινιά, πρόσφερε 15.000 δρχ., για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΤΣΗΣ πρόσφερε 5.000 δρχ., στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν πολεμώντας, Νίκου Λάτση καπετάνιου και Θανάση Γκουβούση (Μπαλή) από τον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας.
  • Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΟΣ πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων.
  • Η ΘΑΛΕΙΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ και τα παιδιά της 10.000 δρχ., στη μνήμη του συντρόφου της, αγωνιστή της ΕΑ, Ντίνου Συριόπουλου.
  • Ο Β. Μ. 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, στη μνήμη του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και στη μνήμη των αδελφών Κωστάκη, Ανδρέα, Γιώργου και Νίκου Πολίτη, αγωνιστών από το Αίγιο, για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων πρόσφεραν στη μνήμη του αγωνιστή Δημήτρη Πανόπουλου: Η γυναίκα του ΟΛΓΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 30.000 δρχ., η κόρη του ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 50.000 δρχ., η αδελφή του ΝΑΝΑ ΠΙΤΣΟΛΟΥ 5.000 δρχ., οι φίλες του ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 10.000 δρχ. και ΣΟΦΙΑ ΛΟΥΒΡΟΥ 5.000 δρχ., για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, στη μνήμη της μάνας του Ελβίρας, για τη διάσωση και τη δημοσιοποίηση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΦΦΕ πρόσφερε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου για ενίσχυση του ΚΚΕ.
  • Τα αδέλφια ΜΠΑΜΠΗΣ και ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΟΥΚΑΣ πρόσφεραν 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ οικοδόμων 5ου και 6ου διαμερίσματος, στη μνήμη των γονιών τους αγωνιστών της ΕΑ Ζαχαρία και Ελένης Ζούκα.
  • Μέσω ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης πρόσφεραν: Ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΥΜΙΟΓΙΑΝΝΗΣ 5.000 δρχ., δεύτερη δόση, στη μνήμη του αδελφού του Χαρίλαου. Η Μ. Σ. 1.000 δρχ., ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ.
  • Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΤΟΥΚΛΗΣ,συνταξιούχος, πρόσφερε 5.000 δρχ.
  • Ο Γ. Χ.,86 χρόνων, νεολαίος της ΕΑ, ο Αετός του Βοτανικού, των Πετραλώνων και του Μεταξουργείου στα χρόνια της κατοχής, πρόσφερε 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κολωνού, στη μνήμη των συντρόφων που έπεσαν για το δίκιο και για τη λευτεριά.
  • Η Κοινότητα ΑΔΑΜ πρόσφερε 50.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΣΟΣ (και όχι Βάσσος Γεωργίου που από λάθος χτες δημοσιεύτηκε), πρόσφερε 30.000 δρχ., για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,αντιστασιακός από τα Νέα Λιόσια, πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κουκακίου για τους εκτελεσμένους Νεολιοσιώτες και Πετροπουλιώτες.
  • Οι σύντροφοι ΜΙΧΑΛΗΣ και ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ πρόσφεραν 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παλιάς Κοκκινιάς - Καραβά, στη μνήμη των εκτελεσμένων κομμουνιστών Κοκκινιάς, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ πρόσφερε 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, στη μνήμη της αδελφής του Ελπίδας Παπαδημητρίου.
ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟΣ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

Μόλις μια βδομάδα μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την ηθική της πολιτικής, τόσο οι εκπρόσωποι της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν απτά δείγματα του πώς εννοούν την αξιοπιστία, πώς διαφυλάσσουν το επίπεδο της αντιπαράθεσης, πώς - τελικά - υπηρετούν τον τόπο. Τα όσα διαδραματίστηκαν προχτές στο χώρο του Κοινοβουλίου με τις ανταλλαγές φιλοφρονήσεων του τύπου "είσαι κατίνα", "είσαι καραγκιόζης" κλπ. αποτελούν μια ασφαλή εκδήλωση του πραγματικού τους προσώπου. Συνιστούν μια σαφή έκφραση εκείνης της πολιτικής δεοντολογίας που τηρούν οι εκπρόσωποι της φτήνιας. Ταυτόχρονα, παρέχουν ασφαλείς εγγυήσεις για το πώς λειτουργούν τα αντανακλαστικά των τελευταίων, όταν το "απαιτούν" οι πολιτικές εξελίξεις. Εν μέσω πυρετωδών αναλύσεων, που θεωρούν την προσφυγή στις κάλπες ως πιθανό ενδεχόμενο, η ανύψωση των τόνων δεν είναι άγνωστη μέθοδος, για να μην έρθουν τα πραγματικά προβλήματα στο επίκεντρο... Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επέλεξαν τους χειρότερους εκφραστές της δικομματικής κόντρας, για να υπενθυμίσουν, σε συνθήκες εκλογολογίας, τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του κόσμου του "φωτός" και του κόσμου του "σκότους".

***

Το προχτεσινό φαινόμενο, όμως, είναι μια αφορμή για κάποιες ειδικότερες αναφορές στα όσα διαμείβονται, τελευταία, στο όνομα της ηθικής της πολιτικής. Ανάμεσά τους η συζήτηση περί ηθικής, που υποκρινόΜΜΕνοι κάποιοι επιθυμούν να τη διευθύνουν και να την προσανατολίσουν, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ως προς το πού στοχεύουν οι συντονιστές της απαξίωσης δεν είναι άσχετο το παρακάτω στοιχείο: πριν λίγες μέρες γιορτάστηκαν (!) οι 2.500 τηλεοπτικές εμφανίσεις του κυρίου, που πρωτοστατούσε προχτές από το βήμα της Βουλής στην παράσταση του διατεταγμένου ευτελισμού. Είναι ενδιαφέρον να τονιστεί και ένα ακόμα στοιχείο που συνδέει αυτή την κοινή πορεία ΜΜΕ και εκφραστών της κυρίαρχης πολιτικής.

Την περασμένη Παρασκευή, διά μέσου των τηλεοπτικών δεκτών οι τηλεθεατές έγιναν κοινωνοί της οργής του υπουργού Υγείας, στα πλαίσια της προσπάθειας του τελευταίου να προασπίσει την τιμή του και την πολιτική του, όπως είπε. Τον άκουσαν, λοιπόν, να λέει, ουσιαστικά, ότι ξέρει ποιοι παίρνουν φακελάκια και πως θα τους πατάξει. Ας αφήσουμε το απαράδεκτο γεγονός ότι το όνειδος που λέγεται φακελάκι όψιμα "ανακαλύπτεται" από την κυβέρνηση, και όχι μόνο αυτό, αλλά μετατρέπεται σε εργαλείο για την ανατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας. Πώς, όμως, να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο υπουργός, μόνο όταν κάποιοι έβαλαν εναντίον του, "θυμήθηκε" ότι οι "εχθροί" του παίρνουν φακελάκι; Δηλαδή, αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του εναντίον τους, τόσον καιρό δεν το ήξερε; Δηλαδή, τόσον καιρό τους κάλυπτε και τώρα, που τον "έθιξαν", ανένηψε; Αυτές οι θαυμάσιες μέθοδοι διαφύλαξης της ηθικής... δεν εντοπίστηκαν από τα ΜΜΕ.

Αλλά και η ίδια η κουβέντα στη Βουλή, όταν δεν ήταν ένα συνονθύλευμα άναρθρων υβριστικών κραυγών, έδωσε υλικό για συμπεράσματα. Είδαμε τον πρόεδρο της ΝΔ να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός που ζει μαζί με τη σύζυγό του στη χλιδή να κατανοήσει τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας, τα προβλήματα των εργαζόμενων... Θα αρκούσε να αντιτάξει κανείς απλώς το "για δες ποιος μιλάει".Ομως το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Γιατί εδώ προκύπτει εμφανώς ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να υποκρίνονται ανοιχτά πάνω σε υπαρκτά ζητήματα, όπως αυτό που προκλήθηκε με την πρωθυπουργική "γκέλα" γύρω από τη δήλωση του "πόθεν έσχες".

***

Πάνω σε αυτό το υπαρκτό θέμα, που τελικά έχει να κάνει με τη σύνδεση μεταξύ λόγων και έργων, που σχετίζεται με το τι έχει μεγαλύτερη αξία, το"είναι" ή το "φαίνεσθαι", έδωσαν εξετάσεις και η ΝΔ και η κυβέρνηση. Η τελευταία δε, διά του εκπροσώπου της υπερασπίστηκε την εξής, ουσιαστικά, άποψη: Η εκτράχυνση της κουβέντας οφείλεται στο θέμα που επιλέχτηκε να συζητηθεί στη Βουλή. Μάλιστα. Δεν είναι, δηλαδή, το ήθος ή η έλλειψή του που καθορίζει το πλαίσιο μιας συζήτησης, αλλά το θέμα που καθορίζει το επίπεδο. Πρωτότυπη αντίληψη για να δικαιολογηθεί η έκπτωση.Για αυτή την έκπτωση είναι υπόλογοι όχι μόνο οι πρωταγωνιστές της, οι φυσικοί αυτουργοί. Συνένοχοί τους είναι όλοι εκείνοι που κάνουν τα αδύναταδυνατά, για να δημιουργήσουν αυταπάτες περί αντιμετώπισης του προβλήματος, εφόσον υπάρχει "καλή θέληση". "Καλή θέληση", η οποία πρέπει να επιδειχτεί από τους υπεύθυνους της έκπτωσης... Ομως, παρά τις προσπάθειες, όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η πηγή του πραγματικού προβλήματος δε βρίσκεται παρά στην ανήθικη αντιλαϊκή πολιτική, που μετέρχεται "ηθικούς" ή "ανήθικους" τρόπους για την εφαρμογή της. Οσο για την ανατροπή της είναι και εφικτή και επιβεβλημένη. Οσο για την "καλή θέληση"..., όπως επιβεβαίωσε και η συζήτηση στη Βουλή, έπεται της βασικής προϋπόθεσης. Της αλλαγής του συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ως προς το πού στοχεύουν οι συντονιστές της απαξίωσης δεν είναι άσχετο το παρακάτω στοιχείο: πριν λίγες μέρες γιορτάστηκαν (!) οι 2.500 τηλεοπτικές εμφανίσεις του κυρίου που πρωτοστατούσε προχτές από το βήμα της Βουλής στην παράσταση του ευτελισμού

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη για την προστασία της υφαντουργίας (σελίδα 8).

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ Δικαστήριο της Αλβανίας ενδέχεται να επιδείξει επιείκεια αύριο στην υπόθεση των τεσσάρων μελών της ελληνικής μειονότητας που έχουν καταδικαστεί (σελίδα 5).

ΠΑΡΑ τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τους πλημμυροπαθείς, ούτε καν τα ελλιπή μέτρα δε φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν πλήρως (σελίδα 8).

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ του ότι δε θα έρθουν στην Ελλάδα, τα κονδύλια του Β Πακέτου Ντελόρ για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αθωώνει του καταχραστές του Α Πακέτου Ντελόρ, παρά το ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. (σελίδα 11).

ΤΑ ΠΡΩΤΑ αποτελέσματα έφερε ο αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Συνεχίζουμε για την αλλαγή της εργασιακής σχέσης, δηλώνει η πρόεδρος του σωματείου τους (σελίδα 11).

ΝΑ ΓΙΝΕΙ γκαράζ κάτω από το Μέγαρο Μουσικής προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, μετά την εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για γκαράζ κάτω από το κτίριο ΦΙΞ (σελίδες 16 - 17).

ΜΕΓΑΛΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ καθορίζουν τα νέα πρόσωπα στη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας (σελίδα 18).

ΜΕ ΤΟΝ αέρα της... εξουσίας, αστυνομικός ξυλοφόρτωσε υπαλλήλους εταιρίας, με την οποία είχε διαφορά η αδερφή του (σελίδα 18).

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων στην Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή της ΣΕΛΕΤΕ (σελίδα 19).

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΙ λεονταρισμοί της ηγεσίας της ΟΛΜΕ (σελίδα 19).

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ οικονομικής ασφυξίας έχει περιέλθει ο Δήμος Ζεφυρίου, καθώς το εξαιρετικά μεγάλο ύψος των χρεών του Δήμου κάνουν ορατό τον κίνδυνο να σταματήσει κάθε δημοτική λειτουργία (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ