ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-
Ενας Ισραηλινός πολιτοφύλακας σκοτώθηκε και άλλοι 2 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέας επίθεσης, που έγινε χθες το πρωί στη μεθοριακό σταθμό Ναχάλ Οζ, στην ανατολική πλευρά της Λωρίδας της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί πολιτοφύλακες, οι οποίοι συνόδευαν λεωφορείο με Εβραίους εποίκους, δέχτηκαν χθες το πρωί και εντελώς αναπάντεχα επίθεση από αγνώστους ενόπλους, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, βρίσκονταν μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την επίθεση, κατηγορώντας τους αγνώστους οπλοφόρους, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό από τον ισραηλινό στρατό, ως "εχθρούς της ειρηνευτικής συμφωνίας".
Το επεισόδιο αυτό, δυστυχώς, δεν ήταν το μοναδικό μέσα στο Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Ετσι, αργά το βράδυ της Κυριακής, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά αγνώστων Ισραηλινών, ενώ περιπολούσε σε τομέα κοντά στον εβραϊκό οικισμό Ραφάχ Γιάμ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν, με ανακοίνωσή τους, να ξεκαθαρίσουν ότι στην επίθεση αυτή "δεν εμπλέκεται, σε καμία περίπτωση, κανένας Ισραηλινός στρατιώτης".
Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή αστυνομία δε σχολίασε ιδιαίτερα το γεγονός και αρκέστηκε να ανακοινώσει τη σύλληψη του 45χρονου Ναφέζ Αζάν, ηγετικού στελέχους της φανατικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ". Ο Αζάν, όπως και άλλα 2 στελέχη της "Τζιχάντ", οι Αμπντάλα Σάμι και Ομάρ Σάλαα, έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή αστυνομία εναντίον των φανατικών Παλαιστινίων μουσουλμάνων αμέσως μετά την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Ιανουαρίου στη Νετάνια.
Οι φιλότιμες προσπάθειες, όμως, της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής να αποδείξει τις καλές της προθέσεις στην ισραηλινή ηγεσία δε συγκίνησαν, όπως φαίνεται, σε αρκετά μεγάλο βαθμό την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, στο τακτικό κυριακάτικο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να δώσει και νέα παράταση στον αποκλεισμό της Κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, χωρίς ούτε καν να εξετάσει το ενδεχόμενο, όχι άρσης, αλλά έστω χαλάρωσης του αποκλεισμού αυτού.
Στο μεταξύ, καλλιεργείται και ένα κλίμα τρομοκρατίας στον ισραηλινό λαό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζερούσαλεμ Ποστ", σύμφωνα με το οποίο οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας εξουδετέρωσαν, την τελευταία στιγμή, βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, κοντά στα ισραηλινο - ιορδανικά σύνορα, και, στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή για προληπτικούς λόγους. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αυτονομίας στην Ιεριχώ Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Επιπλέον, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ κάλεσε το προσωπικό της να μη χρησιμοποιεί τα μαζικά μέσα μεταφοράς, λόγω των συχνών τελευταίων επιθέσεων των φανατικών μουσουλμάνων εναντίον ισραηλινών στόχων.
Παράλληλα, με τις εξελίξεις αυτές στα σύνορα των παλαιστινιακών αυτόνομων εδαφών και του Ισραήλ, επαναλαμβάνονται, σήμερα, στο Κάιρο οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Ιδιαίτερα οξυμένες είναι οι εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας με αφορμή τις κατηγορίες της πρώτης πλευράς για την ανεπαρκή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στις εισαγωγές αμερικανικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταινιών και μουσικής. Το περασμένο Σάββατο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι, στις 26 Φλεβάρη, θα διπλασιαστεί ο δασμός σε εισαγωγές 35 κατηγοριών κινεζικών προϊόντων. Το ίδιο 24ωρο, το Πεκίνο απάντησε με το ίδιο νόμισμα, προχωρώντας στην αύξηση κατά 100% των δασμών σε ορισμένες κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων.
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, τη στιγμή που τα συμφέροντα των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων και πιο ανταγωνιστικών αμερικανικών βιομηχανιών θυσιάζονται στην Κίνα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Μίκι Κάντορ, σε αναφορά του στο διπλασιασμό των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 1,08 δισ. δολαρίων.
"Η Κίνα πρέπει να πάρει αντίμετρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ για να εξασφαλίσει την αυτοκυριαρχία της και την εθνική της αξιοπρέπεια", φέρεται να δήλωσε ανώνυμος Κινέζος αξιωματούχος σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κίνα, μεταξύ άλλων, θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Πάντως, το περασμένο 24ωρο, φάνηκε να καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις εμπορικές τους σχέσεις. Νωρίς χτες το πρωί η Κίνα αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ για επανάληψη των διμερών συνομιλιών. Ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή μαζί της για να την ενημερώσουν ότι αποδέχονται την πρόταση της Ουάσιγκτον για επανάληψη των συνομιλιών, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτή την ημερομηνία επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -
Ο πολιτικός σάλος, που έχει δημιουργηθεί στην Πολωνία τον τελευταίο καιρό, συνεχίστηκε και χτες όταν ο Πρόεδρος της χώρας Λεχ Βαλέσα ζήτησε από το Κοινοβούλιο να αυτοδιαλυθεί, απειλώντας πως, "αν δεν το κάνετε εσείς, τότε θα πάρω εγώ την απόφαση".
Ομως, το περασμένο Σάββατο η Βουλή της χώρας είχε πάρει μια σημαντική απόφαση, όπου υποστηρίζεται πως δεν υπάρχουν λόγοι για τη διάλυσή της, ενώ αναφέρεται πως, αν ο Βαλέσα προβεί σε κάτι τέτοιο, τότε αυτός θα είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 376 βουλευτές (συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης) και κατά 16, ενώ υπήρχαν και 16 αποχές.
Ο Πρόεδρος Βαλέσα κατηγορεί την κυβέρνηση του Βαλντεμάρ Πάβλακ για την καθυστέρηση που υπάρχει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι παραμένει παθητικός στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χαρακτηριστικά έχει πει πως η κυβέρνηση λειτουργεί σαν "χαλασμένο σηματοδότης - όπου το κίτρινο αναβοσβήνει συνέχεια" και τίποτα δε γίνεται.
Ο Πάβλακ, ο οποίος δέχεται κριτική από τα μέλη του συνασπισμού που ηγείται, επειδή δεν τους συμβουλεύεται, δήλωσε το Σάββατο πως είναι έτοιμος να μοιραστεί την εξουσία και τις ευθύνες με τον Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ηγέτη της "Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς". Ο τελευταίος αναμένεται να είναι ο κύριος αντίπαλος του Βαλέσα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως ο Πρόεδρος της χώρας δεν έφερε αντίρρηση να ηγηθεί ο Κβασνιέφσκι της κυβέρνησης, επειδή με αυτόν τον τρόπο ο τελευταίος θα χάσει (όπως πιστεύει) μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του.
Σ' αυτόν τον πόλεμο των κορυφών παίρνει μέρος και η καθολική Εκκλησία, που πρότεινε να γίνει διαμεσολαβητής.
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -
Μερικές χιλιάδες Μοσχοβίτες πήραν μέρος την Κυριακή, 5 Φλεβάρη, σε μια ακόμα αντιπολεμική συγκέντρωση, που οργάνωσε το κίνημα "Λαϊκή Αντίσταση", που πρόσφατα δημιούργησαν η πρώην βουλευτής της ΕΣΣΔ Σαζί Ουμαλάτοβα και άλλοι ανεξάρτητοι παράγοντες της ρωσικής Αριστεράς. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ρωσικής Κομμουνιστικής Ενωσης, που εκφράζει όλα τα κομμουνιστικά κόμματα (πλην του ΚΚΡΟ) και του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία". Οι αντιπολεμικές διαθέσεις αυξάνουν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που παρουσίασε το τέταρτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, υπέρ την απομάκρυνσης του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ τάσσεται το 53% των Ρώσων, κατά της απομάκρυνσης το 18%, ενώ το 29% δυσκολεύτηκε να απαντήσει. Επίσης, το 52% των Ρώσων θεωρεί πως πραγματικοί πατριώτες είναι αυτοί που απαιτούν σήμερα να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία. Αντίθετα, το 19% θεωρεί πως πατριώτες είναι εκείνοι που ζητούν να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ενώ το 29% δυσκολεύτηκε να απαντήσει.
Οσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Τσετσενία, αυξάνεται το μίσος ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Τις τελευταίες μέρες, τα ρωσικά ΜΜΕ παρουσιάζουν καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά Ρώσων στρατιωτικών απέναντι στον άμαχο πληθυσμό στις "απελευθερωμένες περιοχές". Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις κάνουν αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, περνούν από "φιλτράρισμα" σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μοζντόκ (Βόρεια Οσετία). Οπως κατήγγειλε από το τέταρτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης πρώην κρατούμενος σ' αυτό το στρατόπεδο, ο οποίος, μάλιστα, στο επάγγελμα είναι ανακριτής, οι συνθήκες στο στρατόπεδο είναι απάνθρωπες και βάναυσες, ενώ γίνονται και κακοποιήσεις των συλληφθέντων. Από την άλλη μεριά, τελευταία, αξιωματούχοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας σημειώνουν τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ινγκουσετίας στρατηγός Μπ. Αγκάποφ, παρατηρούνται κρούσματα χρήσης στρατιωτικής βίας από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις σε βάρος του αμάχου πληθυσμού αυτής της Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία της επιχείρησης στην Τσετσενία, φαίνεται πως σταδιακά οι ένοπλοι υποστηρικτές του Τζοχάρ Ντουντάγεφ εγκαταλείπουν το Γκρόζνι προς δυο κατευθύνσεις - προς την πόλη Γκουντερμέζ, 40 χιλιόμετρα απότο Γκρόζνι, και προς τα βουνά της Τσετσενίας. Η αντίσταση και η υποχώρησή τους είναι οργανωμένη. Αυτό φαίνεται και από τις απώλειες που προκαλούν στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τις πιο γενικές εκτιμήσεις, οι απώλειες του ρωσικού στρατού είναι σε ρυθμούς 3 - 4 φορές μεγαλύτερες απ' ό,τι αυτές του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Γκρόζνι, φέροντας "πλήρως σε πέρας το καθήκον τους στην αποσχισθείσα Δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου", τόνισε ο υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ. Ωστόσο, αυτόνομες ομάδες Τσετσένων δρουν στην πόλη που έχει μεταβληθεί σε ερείπια. Οι Τσετσένοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ΣΟΥΧΟΙ - 25.
Τέλος, το υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο Προσωρινό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στην Τσετσενία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, πραγματοποιούν τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς, λεηλατούν και ληστεύουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν πολλούς Τσετσένους, που μέχρι τώρα ήταν πιστοί στη Ρωσία, να προσχωρήσουν στις δυνάμεις του Ντουντάγεφ.
ΛΙΜΑ.-
Ενώ οι διαπραγματεύσεις Περού - Εκουαδόρ στο Ρίο ντε Ζανέιρο δε σημειώνουν ιδιαίτερη πρόοδο, ο Περουβιανός Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι κατέστησε προχτές σαφές πως εάν "η διπλωματία αποτύχει, τότε οι δυνάμεις της χώρας του θα απομακρύνουν όλους τους εισβολείς".
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Σίξτο Ντουράν Μπάλεν συναντήθηκε χτες με τον Βραζιλιανό ομόλογό του Ενρίκε Καρντόσο σε μία νέα προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης με το Περού, ζητώντας την εφαρμογή "μίας δίκαιης και για τις δύο χώρες εκεχειρίας". Σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Εκουαδόρ - Περού στη Βραζιλία, οι τέσσερις εγγυήτριες χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΠΑ και Χιλή) προτείνουν την απομάκρυνση όλων των στρατευμάτων από την αμφισβητούμενη περιοχή της μεθορίου των δύο χωρών, την αποστρατιωτικοποίησή της και τη συγκρότηση μίας ομάδας παρατηρητών, που θα επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας.
Ο άλλος "πόλεμος της Τσετσενίας" - ο πόλεμος για το ψωμί