ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Οδηγήστε οικονομικά

Το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου αυξάνει διαρκώς, με τρόπους μάλιστα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός. Τα τέλη, τα ασφάλιστρα, τα τεκμήρια είναι επιβαρύνσεις τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει. Η μείωση του κόστους χρήσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με οικονομική οδήγηση, πράγμα που ευτυχώς εξαρτάται από τον οδηγό.

Εφαρμόζοντας απλές οδηγίες μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε το κόστος ανά χλμ. Ενα φορτωμένο αυτοκίνητο για να κινηθεί καταπίνει περισσότερο γρήγορα τα λίτρα της βενζίνης. Αδειάστε από το πορτ - παγκάζ ό,τι δεν είναι αναγκαίο να βρίσκετε εκεί. Ακόμα και η σχάρα του ουρανού δυσκολεύει την κίνηση του αυτοκινήτου αφού αυξάνει την επιφάνεια και την αεροδυναμική αντίσταση. Βγαίνει ούτως ή άλως εύκολα. Και είναι χρήσιμη μόνο στα ταξίδια.

Μην ξεκινάτε το πρωί μαρσάροντας το αυτοκίνητο υπερβολικά. Οταν ο κινητήρας δε βρίσκεται σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας καταναλώνει περισσότερο. Μην τον προκαλείται λοιπόν να πιει πιο πολύ καύσιμο.

Η οικονομική οδήγηση είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις. Το γκάζι στην περιοχή ροπής του κινητήρα, έλεγχος με βάση το στροφόμετρο, και σωστές αλλαγές ταχυτήτων, θα σας κάνουν να χαμογελάσετε στον βενζινά στον επόμενο ανεφοδιασμό. Μεγάλη κατανάλωση κάνει ο κινητήρας όταν δουλεύει στο ρελαντί. Αν βρεθείτε λοιπόν σε ένα από τα γνωστά μποτιλιαρίσματα σκεφθείτε πως είναι καλύτερα να σβήσετε τον κινητήρα.

Η σωστή ρύθμιση του αυτοκινήτου είναι φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για μειωμένη κατανάλωση. Εκτός του καρμπιρατέρ, της ανάφλεξης και γενικότερα του συστήματος τροφοδοσίας, προσοχή χρειάζεται στη σωστή ρύθμιση των φρένων και τη σωστή λειτουργία της ανάρτησης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην πίεση των ελαστικών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα φαρδιά λάστιχα που ορισμένοι τοποθετούν εκ των υστέρων αυξάνουν κατά πολύ την κατανάλωση.

Βενζινοβόρο είναι και το σύστημα κλιματισμού. Η μετρημένη χρήση του λοιπόν, μπορεί να αφήσει χιλιάρικα περισσότερα στο πορτοφόλι σας αντί να τα οδηγήσει στο πορτοφόλι του βενζινοπώλη. Αν βάζετε βενζίνη σε ώρα υψηλών θερμοκρασιών τότε να ξέρετε ότι αρκετά από τα λεφτά σας πηγαίνουν απευθείας στον αέρα, αντί του ντεπόζιτου, αφού η βενζίνη εξαερώνεται πολύ εύκολα με τη ζέστη.

Αν οδηγείτε σε διαδρομές ρουτίνας, μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά αν μάθετε το συγχρονισμό των φαναριών. Λιγότερα ξεκινήματα ισοδυναμούν με λιγότερη κατανάλωση. Οταν οδηγείτε στην κίνηση, μην προσπαθείτε να πάτε γρήγορα. Το όφελος είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που καίτε. Ομως ακόμα και στο ταξίδι η πίεση του κινητήρα δεν αποδίδει όσο νομίζετε. Μια σταθερή ταχύτητα 120 χλμ., είναι προτιμότερη από αυξομειώσεις ταχυτήτων από τα 80 στα 180 χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ