ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Μέτρα στήριξης της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες οδηγούνται σε αφανισμό από την εφαρμοζόμενη εισοδηματική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, ζητά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) σε χτεσινή του ανακοίνωση. Το ΒΕΠ διατύπωσε το παραπάνω αίτημα, με αφορμή το θετικό - όπως χαρακτηρίζεται - προβληματισμό της κυβέρνησης για το κλείσιμο μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων (Κλωστήρια Αττικής, Κάρνα κλπ. ) και τη σύσταση επιτροπής προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο νόμος για την επαγγελματική στέγη, τα υψηλά επιτόκια χρηματοδότησης και ο αντικειμενικός τρόπος φορολόγησης, οδηγούν στο κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις καθημερινά.

ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΧΡΥΣΟ: Δάνεια σε χρυσό και άργυρο θα αρχίσει να χορηγεί από τις επόμενες βδομάδες η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Bank of Nova Scotia. Πρόκειται για νέο προϊόν στην ελληνική τραπεζική αγορά, με πλεονεκτήματα για τους αργυροχρυσοχόους, το χαμηλό επιτόκιο των δανείων (σημερινό επιτόκιο σε χρυσό 5%) και την ασφάλιση από τη διακύμανση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων. Η ασφάλιση παρέχεται στην αξία των αποθεμάτων των εταιριών που ασχολούνται με την εμπορία ή την επεξεργασία χρυσού και αργύρου. Τα δάνεια θα δίνονται από την τράπεζα Bank of Nova Scotia με την εγγύηση (με βάση τα ανάλογα τραπεζικά κριτήρια) της Τράπεζας Πειραιώς για διάστημα μέχρι 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Το μικρότερο ποσό δανείου θα αντιστοιχεί στα 5 κιλά χρυσού.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ: Οδηγίες για τη συμπλήρωση του έντυπου Ε3 (αφορά τον προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος), δόθηκαν με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς των αγροτών. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, καθαρό γεωργικό εισόδημα για ζωική ή φυτική παραγωγή, θα υπολογίζεται πλέον για όλους τους αγρότες, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε εταιρίες. Επίσης στο νέο σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος εντάσσονται και εκείνοι που αποκτούν εισόδημα από γεωργική εκμετάλλευση, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι, στην περίπτωση που λαμβάνονται εξισωτικές αποζημιώσεις, μεγαλύτερες από ένα ορισμένο ύψος, 500.000 δρχ. για φυτική παραγωγή και 700.000 δρχ. για ζωική παραγωγή, αυτές θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση. Το φορολογητέο καθαρό γεωργικό εισόδημα μειώνεται από έξοδα εκμετάλλευσης, ενώ εκπίπτει και το 25% των δαπανών που καταβλήθηκαν για την αγορά πάγιου εξοπλισμού.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Διεργασίες πώλησης, αλλά με χαμηλό τίμημα

Ολα τα σενάρια θέλουν τους Κιοσέογλου και Τακόπουλο, που ευθύνονται για την υπερχρέωση της εταιρίας, να κρατούν ένα πακέτο μετοχών

Την κατοχή από τους Τακόπουλο - Κιοσέογλου μέρους του μετοχικού κεφαλαίου των Τσιμέντων Χαλκίδας και μετά την πώληση (όποτε και όπως γίνει) της τσιμεντοβιομηχανίας προβλέπουν τα διάφορα σενάρια που καταστρώνουν οι... πιστωτές της εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις προτάσεις αυτές οι Κιοσέογλου - Τακόπουλος θα κατέχουν το 6% του νέου μετοχικού κεφαλαίου, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και η συμμετοχή τους στη διοίκηση.

Η προοπτική αυτή συναντά τις αντιδράσεις στελεχών των πιστωτών (ΔΕΗ, Εθνική τράπεζα, Εμπορική, ΕΤΒΑ), που υπογραμμίζουν ότι "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή του "παλιού μάνατζμεντ", που οδήγησε την εταιρία στη σημερινή θέση".

Αν και υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία των πιστωτών για την πώληση των Τσιμέντων Χαλκίδας, συνεχίζεται με μεγάλη "συχνότητα" η μεταξύ τους... αλληλογραφία. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με πιθανούς αγοραστές. Πέρα από την όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη "διένεξη" με την "Καλτζεστρούτζι", η Εθνική Τράπεζα - σύμφωνα με πληροφορίες - επιδιώκει μια συμφωνία με την ιταλική εταιρία, ώστε να "καταγραφεί" τόσο η συμμετοχή της στον υπό προκήρυξη διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό όσο - και κυρίως - ένα "τίμημα" το οποίο θα αποτελέσει τη "βάση εκκίνησης" του διαγωνισμού. Από την άλλη πλευρά ως ισχυρός διεκδικητής προβάλλει, όπως έχει γραφτεί, η άλλη μεγάλη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, ο ΤΙΤΑΝ, σε συνεργασία με άλλες εταιρίες. Ορισμένοι μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες βλέπουν θετικά την προοπτική τα Τσιμέντα Χαλκίδας να εξαγοραστούν από κοινού από τον ΤΙΤΑΝΑ και την... ΑΓΕΤ!

Ωστόσο, όλοι οι "αρμόδιοι" υποστηρίζουν ότι σε καμιά περίπτωση δε θα πουληθούν τα Τσιμέντα Χαλκίδας στην τιμή των 41 δισ. "Θεωρούν" ως... ρεαλιστικό το ποσό των 30 - 35 δισ. δρχ., αλλά σε πραγματικές τιμές το τίμημα θα είναι γύρω στα 25 δισ. δρχ., καθώς θα εισπραχθεί σε μακροχρόνιες δόσεις...

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
Συγκρατημένη διολίσθηση το Γενάρη του 1995

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η δραχμή το Γενάρη του 1995 υποτιμήθηκε απέναντι σε όλα τα ευρωπαϊκά νομίσματα, εκτός από το δολάριο ΗΠΑ και το γιέν Ιαπωνίας που ανατιμήθηκε

"Σκληρή" διατηρήθηκε και το Γενάρη του 1995 η δραχμή, απέναντι στα κυριότερα ξένα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσεται η Ελλάδα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά στις συναλλαγματικές εξελίξεις του Γενάρη είναι ότι η δραχμή κέρδισε έδαφος (δηλαδή ανατιμήθηκε) απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ και το γιέν Ιαπωνίας, ενώ υποτιμήθηκε απέναντι σε όλα τα νομίσματα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της δραχμής. Τη μεγαλύτερη πτώση έναντι της δραχμής σημείωσαν το δολάριο Καναδά και το δολάριο Αυστραλίας, με ποσοστά 3,7% και 3,1% αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας τους μέσους όρους τιμών φίξινγκ Γενάρη 1995 των ευρωπαϊκών νομισμάτων, με τους αντίστοιχους του Δεκέμβρη 1994, παρατηρείται ότι τα περισσότερα νομίσματα παρουσίασαν ελαφρά άνοδο κατά το Γενάρη, εκτός από τα λίρα Αγγλίας, λίρα Ιρλανδίας, λιρέτα Ιταλίας, πεσέτα Ισπανίας και την κορόνα Σουηδίας που υποχώρησαν έναντι της δραχμής.

Αναλυτικότερα προκύπτει ότι το μάρκο Γερμανίας σημείωσε άνοδο 0,69%. Μικρή άνοδο παρουσίασε και το φράγκο Γαλλίας κατά 0,29%. Ενώ μειώθηκε κατά 0,94% η λίρα Αγγλίας. Μειώθηκε και η λιρέτα Ιταλίας με ποσοστό 0,54%. Στάσιμη διατηρήθηκε η ισοτιμία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας (ECU) έναντι της δραχμής το Γενάρη, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο 0,08% σε σχέση με το Δεκέμβρη 1994. Το δολάριο ΗΠΑ, μετά την ανάκαμψη τους δύο τελευταίους μήνες του 1994, παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 1,91% το Γενάρη. Τη δεύτερη σημαντική μείωση στο Γενάρη με ποσοστό 1,45% σημείωσε το ιαπωνικό γιέν σε σχέση με το μήνα Δεκέμβρη 1994. Στα στοιχεία που παραθέτει η Ιονική Τράπεζα για το 12μηνο Γενάρης 1994 - Γενάρης 1995, το δολάριο ΗΠΑ υποτιμήθηκε έναντι της δραχμής κατά 4,8%, όπως υποτιμήθηκε και το δολάριο Καναδά σε ποσοστό 11,4%. Αντίθετα, σε σχέση με τη δραχμή ανατιμήθηκαν με ποσοστό 9,3% το βελγικό φράγκο, με 8,8% το ελβετικό φράγκο και με 8,2% το αυστριακό σελίνι.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Επιταχύνεται ο ρυθμός αύξησης

Κατά 10,2% σε ετήσια βάση και 8,7% σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε ο δείκτης τιμών χονδρικής το 1994

Συνεχίστηκε και το Δεκέμβρη του 1994, να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο τιμάριθμος χονδρικής, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα οι ανατιμήσεις αυτές θα περάσουν και στο λιανεμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και φυσικά τις τσέπες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), ο τιμάριθμος χονδρικής αυξήθηκε:

  • 1,1% μέσα στο μήνα Δεκέμβρη του 1994, συγκριτικά με το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Με δεδομένο ότι το Δεκέμβρη του 1993 η αύξηση ήταν 0,1%,έχουμε περίπου 11 φορές μεγαλύτερη αύξηση! Αυξητικά όμως είχε κινηθεί ο τιμάριθμος χονδρικής και τους δύο προηγούμενους μήνες του 1994. Τον Οκτώβρη είχε παρουσιάσει αύξηση 1,6% και τον Νοέμβρη 1%.
  • 10,2% στο δωδεκάμηνο Δεκέμβρης 1993 - 1994 (σύγκριση Δεκέμβρη 1994 με Δεκέμβρη 1993), έναντι αύξησης 9,1% το προηγούμενο δωδεκάμηνο (1993/1992).
  • 8,7% σε μέσα επίπεδα (δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 94 συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο) έναντι αύξησης 11,9% την περίοδο 93/92.
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1995
Πρόστιμα μετά τις 10 Φλεβάρη

Δε θα δοθεί παράταση, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Λήγει οριστικά στις 10 Φλεβάρη η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και την προμήθεια του "τελόσημου" για το 1995. Μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο (η κανονική προθεσμία έληγε στις 31 Γενάρη) διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση και προειδοποιεί τους κατόχους οχημάτων πως όσοι δεν έχουν εφοδιαστεί με το τελόσημο, θα πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Τα πρόστιμα, που κινδυνεύουν να πληρώσουν όσοι βρεθούν να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φλεβάρη, είναι τα εξής: για τα οχήματα μέχρι 785 κυβικά εκατοστά 10.000 δρχ, από 786 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε. 30.000 δρχ, από 1.358 μέχρι 1.928 κ.ε. το ποσό των 50.000 δρχ. και από 1.929 και άνω το ποσό των 100.000 δρχ.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται και στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον νόμο για όσους κυκλοφορούν χωρίς το σήμα, θα αφαιρούνται από τα αστυνομικά όργανα οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ