ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΣΑΣΕ
Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη νοθεία

Η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε εκλογές με πλαστούς αντιπροσώπους που ζητά να αποκλειστούν από το Συνέδριο

Αμετακίνητοι στην απόφασή τους να οδηγήσουν σε νόθες εκλογές τη ΓΕΣΑΣΕ παρουσιάζονταν μέχρι χτες οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" στο ΔΣ της Συνομοσπονδίας επιμένοντας να γίνει σήμερα το Συνέδριο με νόθους - διορισμένους στη συντριπτική πλειοψηφία -αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν στα χαρτιά. Η νοθεία επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες αγροτών και, χτες, επιβεβαιώθηκε και δικαστικά.

Το Πρωτοδικείο Καρδίτσας δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας κατά της νομιμότητας των εκλογών που πραγματοποίησε την Κυριακή η ΟΑΣ του Νομού με νόθους αντιπροσώπους. Με την απόφαση αυτή γίνεται δεκτό ότι οι εκλογές έγιναν παράνομα και απαγορεύεται στην ΟΑΣ Νομού Καρδίτσας να πάρει μέρος στο Συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ.Ετσι, αποκλείεται από το συνέδριο και ο σημερινός πρόεδρος Β. Ζαρκινός που είχε εκλεγεί αντιπρόσωπος μέσα από τις παράνομες διαδικασίες στην ΟΑΣ Καρδίτσας. Ο τελευταίος άσκησε τριτανακοπή αλλά η εκδίκασή της θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο.

Στη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ, η πλειοψηφία των Συμβούλων ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" προχώρησαν στη "νομιμοποίηση" των παράνομα εκλεγμένων στα χαρτιά αντιπροσώπων στις περισσότερες Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, αποκλείοντας, απλώς, κάποιους αντιπροσώπους από τους νόθους. Κι αυτό παρ' όλο που η νοθεία είναι εξόφθαλμη σε πολλές περιπτώσεις όπως πχ:

Στο Ηράκλειο Κρήτης φέρεται να έχουν εκλεγεί 13 αντιπρόσωποι - πράγμα που σημαίνει πως ψήφισαν περίπου 13.000 αγρότες. Στα πρακτικά των εκλογών στην ΟΑΣ, όμως, φαίνεται να συμμετέχουν 226 αντιπρόσωποι που αναλογούν σε 5.000 - 6.000 ψηφίσαντες αγρότες και σε 6 αντιπροσώπους. Κι αυτό όταν στα 1992 που το κίνημα βρισκότανε σε άνοδο εκλέχτηκαν μόνον 6 αντιπρόσωποι, ενώ τώρα παρουσιάζονται εκλεγμένοι 13! Είναι χαρακτηριστικό, όσον αφορά τη μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές, το γεγονός ότι στον Αγροτικό Σύλλογο του Δήμου Ηρακλείου όπου έγιναν κανονικά οι εκλογές από τους 600 αγρότες - μέλη ψήφισαν τώρα μόνον 78, ενώ βεβαιώνεται ότι πραγματικές εκλογές έγιναν εκτός από τον αγροτικό σύλλογο του δήμου και στις Αρχάνες Ηρακλείου που στην πλειοψηφία των διοικήσεών τους ήταν συνδικαλιστές της ΛΑΕ.

Επίσης, με συγκεκριμένες δηλώσεις που έκαναν στο "Ριζοσπάστη" οι Στέλιος Σαμαρειτάκης αγρότης από τον Αγ. Σύλλα και Σταματάκης Νικόλαος από τις Αγιες Παρασκιές, εκλογές δεν έγιναν στους αγροτικούς συλλόγους των δύο χωριών όπως παρουσιάζονται στα πρακτικά της Ομοσπονδίας Ηρακλείου! Συγκεκριμένα, βεβαιώνεται ότι στο σύλλογο του Αγ. Σύλλα εκλογές έγιναν για τελευταία φορά τον Ιούλη του 1991 και μάλιστα ακυρώθηκαν. Εκτοτε νόμιμες εκλογές δεν έγιναν και η σφραγίδα του συλλόγου έχει κατατεθεί στο Πλημμελειοδικείο! Στην περίπτωση των Αγ. Παρασκιών,βεβαιώνεται πως ο σύλλογος είναι διαλυμένος αφού εκλογές δεν ξανάγιναν από το... 1985!

Χαρακτηριστική είναι και η νοθεία που έγινε στην ΟΑΣ Ημαθίας όπου παρουσιάζεται να έχουν εκλεγεί 10 αντιπρόσωποι που αναλογούν σε... 10.000 ψηφίσαντες αγρότες! Ομως, στις εκλογές της ΟΑΣ πήραν μέρος μόλις 64 αντιπρόσωποι που αναλογούν σε 1.800 ψηφίσαντες και θα έπρεπε κανονικά να εκλεγούν μόνο 2 αντιπρόσωποι... Παρόμοιες περιπτώσεις νοθείας, αποκαλύπτονται ανάμεσα σε άλλες ομοσπονδίες και στην Καρδίτσα (γι' αυτό το δικαστήριο απαγόρευσε τη συμμετοχή της στο Συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ), τη Θεσσαλονίκη (λόγω της νοθείας αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ), την Αχαφια,το Κιλκίς,τη Λακωνία,τη Χίο,τη Μεσσηνία κλπ.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Ενότητας, μπροστά στην απαράδεκτη αυτή εκφυλιστική κατάσταση, υπογράμμισαν μια ακόμα φορά πως η παράταξη δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε πλαστές εκλογές με αντιπροσώπους εκλεγμένους στα χαρτιά. Τόνισαν πως τέτοιες εκλογές, εφ' όσον επιμείνουν ως το τέλος, η παράταξη ΠΑΣΟΚ και ο σύμβουλος του "ΣΥΝ", δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την ίδια τη φυσιογνωμία της ΓΕΣΑΣΕ. Καταρρακώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της.

Η μοναδική, σωστή λύση εδώ που έχει φθάσει η κατάσταση τόνισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Ενότητας είναι να αποκλειστούν όλοι οι νόθοι αντιπρόσωποι και να γίνουν εκλογές με τη δέσμευση ότι το ΔΣ που θα εκλεγεί να αναλάβει πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και σε μια πορεία να γίνουν νόμιμες εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και τη ΓΕΣΑΣΕ, σε ένα διάστημα 6 μηνών.

Η Αρτα πληρώνει τα δεινά των χωματερών

Το απαράδεκτο καθεστώς των χωματερών πληρώνει αυτές τις μέρες ο νομός Αρτας. Ο νομός από χτες έχει κοπεί στα δύο, αφού εκατοντάδες παραγωγοί πορτοκαλιών έκλεισαν την εθνική οδό στη γέφυρα της Αρτας, με πλατφόρμες γεμάτες πορτοκάλια που πηγαίνουν για απόσυρση. Οι παραπάνω διαμαρτύρονται για τη μη λειτουργία της μοναδικής χωματερής του νομού, στην περιοχή της Μεγάρχης, την οποία απέκλεισαν από προχτές οι κάτοικοι της Κοινότητας Σελλάδες, οι οποίοι ζητούν με τη σειρά τους να τηρηθούν οι προδιαγραφές υγιεινής ταφής και οι όροι προστασίας της περιοχής, που πράγματι δεν υφίστανται.

Η χωματερή της Μεγάρχης θα άνοιγε την 1 Φλεβάρη, αλλά οι κάτοικοι των Σελλάδων, που αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν, εξαιτίας της, φαίνονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη λειτουργία της, αν δε ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα. Από την άλλη, περίπου 600 πλατφμόρμες γεμάτες πορτοκάλια περιμένουν να ξεφορτώσουν, ενώ πρόβλημα είχε δημιουργηθεί το διάστημα 9 με 11 Γενάρη, όταν είχε οριστεί με απόφαση της ΕΓΣ Αρτας να αποσυρθούν ποσότητες πορτοκαλιών που καταστράφηκαν από παγετό και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν κατέγραψαν τη ζημιά και τα οποία τελικά σάπισαν στα χωράφια. Οι παραγωγοί του νομού που βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται είτε φορτωμένη, είτε στα χωράφια, έχουν αγανακτήσει από την κατάσταση αυτή, η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, θεωρεί δικαιολογημένη την αγανάκτηση των αγροτών και καταγγέλλει την ύπαρξη των χωματερών, που δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερα, όπως και στην προκειμένη περίπτωση. Επίσης ζητά να δοθούν γραπτές εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι όροι υγειονομικής ταφής και προστασίας της περιοχής, για τη λειτουργία της χωματερής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ
Ο,τι πει η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Στις κοινοτικές οδηγίες κατέφυγε χτες στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, για τα σοβαρά προβλήματα των καπνοπαραγωγών

Είναι αδιανόητο στον υπουργό Γεωργίας Γ. Μωραφιτη να παρεκκλίνει, έστω και κατά κεραία, από τις αποφάσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αδιαφορώντας αν αυτές θίγουν ή όχι τους Ελληνες αγρότες. Τούτο φάνηκε άλλη μια φορά χθες στη Βουλή από την απάντηση που έδωσε στον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να απορροφηθούν τα καπνά σε ικανοποιητικές τιμές και δεύτερον η ζύγιση να γίνεται στις αποθήκες των καπνοπαραγωγών.

Επισημάνσεις της ΕΕ για παραβίαση κοινοτικών κανονισμών, επικαλέστηκε ο Γ. Μωραφιτης, προκειμένου να υπερασπιστεί το "δικαίωμα" των καπνεμπόρων να εκβιάζουν εμμέσως τους παραγωγούς, υποχρεώνοντάς τους να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις αποθήκες των εμπόρων για να αξιολογηθούν. Πέρα από την υποχρέωση συμμόρφωσης προς τους κοινοτικούς κανονισμούς,η εφαρμογή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και για τους παραγωγούς (!!) ισχυρίστηκε ο υπουργός Γεωργίας.

Αντίστοιχης... λογικής ήταν και η απάντηση του Γ. Μωραφιτη για τις τιμές των καπνών και τις επιδοτήσεις των παραγωγών. Για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων, καλύφθηκε πίσω από την έλλειψη κοινοτικού κανονισμού, λέγοντας ότι "χρειάζεται η γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για να γίνει ο κανονισμός" και ξεκαθάρισε: "Ο κανονισμός έχει σχέση με την καταβολή της πριμοδότησης στον παραγωγό".

Ο Σπ. Στριφτάρης

"Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες καπνοπαραγωγοί πληρώνουν τόκους στην Αγροτική Τράπεζα χωρίς ουσιαστικά να φταίνε. Ενώ έχουν ετοιμάσει ουσιαστικά το προϊόν τους, το έχουν ακόμη στις αποθήκες τους αζύγιστο και αβαθμολόγητο", τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης. Επισήμανε ότι δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ελέγχου ποιότητας ή οτιδήποτε άλλου των καπνών η μεταφορά τους στις αποθήκες των καπνεμπόρων. Και πρόσθεσε: "Το κύριο είναι ότι ο έμπορος διαπραγματεύεται από καλύτερη θέση, γιατί κανένας καπνοπαραγωγός δεν μπορεί να πάρει τον καπνό του πίσω, όταν ο καπνέμπορος τού λέει ότι δεν είναι αυτής, αλλά της άλλης ποιότητας. Και φυσικά τότε ο παραγωγός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά την τιμή του προϊόντος του".

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, ο ερωτών βουλευτής τα επιχειρήματα του υπουργού περί κοινοτικών κανονισμών κλπ., τόνισε: "Εν πάση περιπτώσει να μην το εφαρμόσουμε εμείς όπως ακριβώς το λέει. Αρκεί να πάρουμε μέτρα για να μην γίνονται αυτά που γίνονται με τα ροδάκινα και στα καπνά".

Οι επιδοτήσεις αιγοπροβατοτρόφων

Καμία καθυστέρηση δε διαπιστώνει ο Γ. Μωραφιτης στις εξισωτικές αποζημιώσεις και στις επιδοτήσεις επιλέξιμων αιγοπροβάτων των αιγοπροβατοτρόφων. Ο υπουργός Γεωργίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σπ. Στριφτάρη, υποστήριξε ότι κάθε χρόνο αυτή περίπου την περίοδο υποβάλλονται οι αιτήσεις ενίσχυσης των ενδιαφερομένων. Οταν όμως ο ερωτών βουλευτής του επισήμανε ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί περσινές εξισωτικές αποζημιώσεις, ενώ οι επιδοτήσεις των επιλέξιμων αιγοπροβάτων δίδονται το Δεκέμβρη, ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι "η διαδικασία είναι πολύπλοκη"...

Πληρώνουν την ΓΚΑΤΤ οι τοματοπαραγωγοί

Οι επικείμενες εισαγωγές τομάτας στη χώρας μας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς της Κρήτης, που βλέπουν να επέρχεται η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή τους.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει, εκ νέου, σε εισαγωγές τομάτας, καταγγέλλει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την απαράδεκτη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το πλαίσιο των προτιμησιακών συμφωνιών των Βρυξελλών, στο όνομα της "προστασίας" του καταναλωτή, καταφέρνει ένα ακόμα πλήγμα στους παραγωγούς. Μετά τις εισαγωγές τομάτας από το Μαρόκο, την περίοδο των Χριστουγέννων, που έφεραν δραματική μείωση της τιμής των παραγωγών. Η καταγγελία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, ότι οι εισαγόμενες τομάτες από τρίτες χώρες "βαπτίζονται" ευρωπαϊκές και προωθούνται στην αγορά, πρέπει να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ο αγώνας δεν σταματά με δικαστικές αποφάσεις

Στις 9 του μήνα ξεκινούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, τις οποίες διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους 15 καταδικασθέντες καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, και καταγγέλλει την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών. "Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ενάντια στους δίκαιους αγώνες των αγροτών, οι οποίοι αναγκάζονται να κατεβαίνουν στους δρόμους, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Ομως, ο αγώνας των αγροτών και όλων των εργαζομένων δε σταματά με τέτοιες αποφάσεις και η καλύτερη απάντηση, είναι ο συντονισμός και η ανάπτυξη των αγώνων, ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα".

Αφιερωμένη στην τέχνη του χορού

Η Βορειοαμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν ήταν η πρώτη που συνέλαβε την ιδέα ενός χορού ελεύθερου, εμπνευσμένου από την ίδια τη φύση. Γεννημένη το 1878 στον Αγιο Φραγκίσκο, εκδήλωσε από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον της για την τέχνη και το χορό, που την "εξέθεσε" σε αμέτρητους θριάμβους.

Οι χορευτικές κινήσεις της Ντάνκαν ήταν φυσικές, παρορμητικές, παραμερίζοντας τους κανόνες του ακαδημαϊκού χορού, τον οποίο θεωρούσε αφύσικη και τεχνητή πειθαρχία. Η Ντάνκαν χόρευε πάντα με γυμνά πόδια, χωρίς σκηνογραφία, αλλά με αραχνοφυφαντους, λιτούς και συχνά κοντούς χιτώνες, εφόσον θέλησε να εμπνευστεί από μορφές της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Το 1899 αρχίζει η πορεία της ανά την Ευρώπη και το 1903 έρχεται στην Ελλάδα. Αγόρασε από τους αδερφούς Γκιώνη το λόφο Κοπανά στο σημερινό οικισμό του Βύρωνα και εκεί άρχισε να χτίζει το σπίτι της. Με ομάδες από Ελληνόπουλα που συγκρότησε, εφάρμοζε χορευτικά τα συμπεράσματα των μελετών της για την αρχαία ελληνική τέχνη και όρχηση, κατά τους αρχαίους Ελληνες. Εκτοτε, η Ισιδώρα ερχόταν και ξαναρχόταν στην Ελλάδα. Το χορό της μιμήθηκαν πολλοί σπουδαίοι χορευτές, ενώ η ίδια έλεγε: "Δεν προκάλεσα το χορό μου, υπήρχε μέσα μου και τον ξύπνησα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ