Επιφυλακτικός, αν όχι απορριπτικός, ως προς το αίτημα φορέων των Καλαβρύτων για ανέγερση στην πόλη τους μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Σηφουνάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Σπ. Στριφτάρη.Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός καλυπτόμενος πίσω από το γεγονός ότι υπάρχει στα Καλάβρυτα μνημείο που θυμίζει το ολοκαύτωμα, προσπέρασε την ξεχωριστή σημασία που έχει η ανέγερση ενός μνημείου για την Εθνική Αντίσταση και υποστήριξε: "Θέλω να πιστεύω ότι το να υπάρχουν δύο μνημεία σε ένα συγκεκριμένο χώρο δεν είναι σωστό".Επίσης αναφέρθηκε στο μουσείο μνήμης της θυσίας των Καλαβρύτων που η κατασκευή του ολοκληρώνεται, όπως υποστήριξε, αυτές τις μέρες. Τέλος, απαντώντας στο αίτημα φορέων των Καλαβρύτων, που υπογράμμισε ο Μ. Κωστόπουλος, για άδεια διεξαγωγής εράνου ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του μνημείου, ο Ν. Σηφουνάκης παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.
Μνημείο ιστορικής αλήθειας
Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στα Καλάβρυτα, τόνισε στην ομιλία του ο Μ. Κωστόπουλος,ήταν μια δέσμευση της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργού Πολιτισμού, όταν είχε πάει εκεί."Προτείνουμε να στηριχτεί η προσπάθεια των φορέων της περιοχής - των αντιστασιακών φορέων πρώτιστα - να στηθεί ειδικό μνημείο της Αντίστασης. Το μνημείο θα είναι κατά την άποψή μας η αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Και είναι γνωστό ότι οι Εγγλέζοι γνώριζαν το έγκλημα, αλλά τόσο πριν όσο και μετά προσπάθησαν να μπερδέψουν το λαό, προσπάθησαν να φορτώσουν τις ευθύνες στον ΕΛΑΣ, γενικότερα στην Αντίσταση. Αυτό ήταν και παραμένει κατά τη δική μας άποψη μια μεγάλη ατιμία. Γιατί το έγκλημα είναι φανερά των Ναζί, αλλά η ατιμία μη αποκαλυπτέα ακόμα. Επομένως η πρόταση να στηθεί ένα μνημείο αντίστασης στα Καλάβρυτα θα είναι και μια απάντηση σ' αυτή την ατιμία.Η ιστορία πρέπει να καταγράφεται με το γνήσιο μελάνι το ιστορικό και δεν μπορούμε να φορτώνουμε τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν". Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ απαντώντας και στο επιχείρημα ότι υπάρχει το μνημείο της θυσίας, οπότε δε χρειάζεται άλλο, τόνισε τη σημασία που είχε η θυσία των Καλαβρυτινών ως αντιστασιακή πράξη αλλά και ως στοιχείο που θέριεψε το μίσος του λαού ενάντια στην αδικία και το φασισμό, πράγμα που σημαίνει ότι με την ανέγερση του μνημείου Εθνικής Αντίστασης ολοκληρώνεται η ιστορική αλήθεια.
Χωρίς αποτέλεσμα οι αναζήτηση κάποιου ίχνους από τα 2 F-5 και τους τρεις πιλότους τους, ενώ το υπουργείο παραδέχεται ότι τα αεροσκάφη αυτά είχαν υποστεί ρωγμές
Στα τυφλά συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες σε ξηρά και θάλασσα για τον εντοπισμό κάποιου ίχνους από τα δύο πολεμικά αεροσκάφη F - 5, που εξαφανίστηκαν προχτές το μεσημέρι στην περιοχή του βορείου Αιγαίου και της Χαλκιδικής, παρασύροντας μαζί τους και τους τρεις πιλότους που επέβαιναν σε αυτά, τους Αρ. Μαρτάκη, Περ. Κουβεντάρα και Γ. Χουσελά. Οσο περνούν οι ώρες, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί σε κάποιες εκτιμήσεις για τα αίτια της πτώσης, όλο και περισσότερο μειώνονται.
Οι έρευνες στις οποίες παίρνουν μέρος στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία και Ειδικές Δυνάμεις, επεκτάθηκαν χτες εκτός από τη θαλάσσια περιοχή και στους ορεινούς όγκους της Χαλκιδικής, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να προσέκρουσαν και στην ξηρά, λόγω της χαμηλής πτήσης που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις "εχθρικής απεικόνισης" και της κακής ορατότητας. Πάντως, είναι απίθανο οι τρεις πιλότοι να χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης των καθισμάτων τους για να σωθούν, αφού όπως εκτιμάται ό,τι κι αν συνέβη, πρόσκρουση ή σύγκρουση μεταξύ τους, έγινε ακαριαία. Μάλιστα, η τελευταία συνομιλία μεταξύ των δύο πιλότων που έχει καταγραφεί, είναι αυτή στην οποία ο ένας καλεί τον άλλο να τον ακολουθήσει.
Οι έρευνες χτες εμποδίζονταν από τις κακές καιρικές συνθήκες, ενώ αναμένεται να ενταθούν σήμερα με το πρώτο φως της μέρας. Η όλη επιχείρηση θυμίζει την πτώση στο όρος Οθρυς του μεταγωγικού C - 130 και την αναζήτησή του επί ημέρες το Φλεβάρη του 1991, όπου έχασαν τη ζωή τους 64 αεροπόροι.
Ωστόσο, προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί στο υπουργείο Αμυνας σχετικά με την αντοχή και τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών που έπεσαν, τα οποία, ας σημειωθεί, είναι από τα παλαιότερα και αποσύρονται σταδιακά. Οπως προκύπτει από όσα είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Κουρής,τα αεροσκάφη αυτά ουσιαστικά μέχρι να αποσυρθούν οριστικά εξαντλούν όλα τα όρια αντοχής τους, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αστοχίες στα δομικά τους τμήματα. Συγκεκριμένα, το 1988 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ρωγμές στα F - 5 και καθιερώθηκε, όπως είπε ο υφυπουργός, μια διαδικασία επιθεώρησης και στη συνέχεια επισκευής τους. Επίσης, είπε ότι οι καταπονήσεις των αεροσκαφών δείχνουν πως "η εκπαίδευση είναι σκληρή και ρεαλιστική".
Ανάλογο ήταν και το πνεύμα των δηλώσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Χρ. Λυμπέρη,που είπε ότι πάντα θα υπάρχουν ατυχήματα είτε από τεχνική ανωμαλία, είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε από συνδυασμό και των δύο, για να προσθέσει ότι "η σκληρή επιχειρησιακή εκπαίδευση έχει το κόστος της".
Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική ερώτηση του ΚΚΕ
Το θέμα της προστασίας των αρχαίων λατομείων στην Πάρο και της παράνομης εκμετάλλευσης λατομείων στο νησί από την εταιρία "Αφοι Ρήγα" έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών του Δ. Κουμπούρη και Στρ. Κόρακα που συζητήθηκε χτες. Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας την ερώτηση ο Δ. Κουμπούρης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η προαναφερόμενη εταιρία ενώ έχει άδεια εξόρυξης μαρμάρων την εκμεταλλεύεται για εξόρυξη μεγάλης ποσότητας αδρανών υλικών δημιουργώντας επικίνδυνη κατάσταση για τις αρχαιότητες αλλά και για το περιβάλλον, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων φυσικές ομορφιές. Υπάρχουν αμφισβητήσεις όσον αφορά τις μετρήσεις από τις εκρήξεις φουρνέλων γιατί, σύμφωνα με καταγγελίες, αυτές έγιναν επιφανειακά και όχι στις στοές. Επίσης στο νησί λειτουργεί παράνομα σπαστήρας αδρανών υλικών κάτι που απαγορεύεται από τον ΕΟΤ. Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός πολιτισμού Ν. Σηφουνάκης υποσχέθηκε ότι τα ζητήματα που αναφέρθηκαν και είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου του θα επανεξεταστούν, γιατί από έγγραφο της ΚΑ αρχαιολογικής Εφορίας που εξέτασε το θέμα δε διαπιστώθηκε να υπάρχει πρόβλημα.
Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ύστερα από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη με την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 7 μμ.