"Κράτος εν κράτει" η Επιτροπή Φορτοεκφορτώσεων στο λιμάνι της Κρήτης γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Συνεχίζεται η δίωξη των λιμενεργατών που αποκάλυψαν ατασθαλίες. Το ΚΚΕ έφερε ξανά το θέμα στη Βουλή
Το θέμα της αυθαίρετης τιμωρίας τεσσάρων λιμενεργατών,στο λιμάνι του Ηρακλείου από την Επιτροπή Ρύθμισης Φορτοεκφορτώσεων (ΕΡΦΛΗ) και τον Σύνδεσμο Μονίμων Εργατών του λιμανιού,καθώς και το θέμα που έχει προκύψει για οικονομικές ατασθαλίες στο λιμάνι, φέρνουν ξανά στη Βουλή με ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Γεράσιμος Αραβανής.Υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση της ΕΡΦΛΗ έχει ακυρωθεί από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως να γίνει σεβαστή η απόφασή του, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρουν για την υπόθεση αυτή.Ιδιαίτερα για το θέμα των καταγγελιών των 4 λιμενεργατών σχετικά με την οικονομική διαχείριση, που ήταν και η αιτία της τιμωρίας τους, με απαγόρευσή του να εργαστούν στο λιμάνι για 5 μήνες.
H ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής: "Στις 17/12 καταθέσαμε ερώτηση που αναφερόταν στις καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες στο Λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης, και την τιμωρία με προσωρινή απόλυση για 5 μήνες των λιμενεργατών Δ. Ανδρεαδάκη, Α. Δεληγιάννη, Νίκο Γιαλαμά και Πολύδωρο Μαράκη, που ανακάλυψαν αυτές τις μεθοδεύσεις και ζήτησαν εξηγήσεις από τη διοίκηση του συνδέσμου τους.
Το υπουργείο Εργασίας στην απάντησή του αναφέρει ότι με την αριθμ. 15370/14/12 απόφασή του ακυρώθηκαν οι αποφάσεις επιβολής πειθαρχικής ποινής στέρησης του βιβλιαρίου επαγγελματικής ταυτότητας των τεσσάρων φορτοεκφορτωτών. Ομως η ΕΡΦΛΗ και το ΔΣ του συνδέσμου μονίμων εργατών όχι μόνο αρνήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση του υπουργείου, με προκλητικό τρόπο δηλώνοντας "... να έρθει ο υπουργός να εφαρμόσει την απόφαση", αλλά προχώρησαν στην έκδοση νέας απόφασης με την οποία τιμωρούν ξανά τους συγκεκριμένους λιμενεργάτες με 5μηνη αποχή από την εργασία τους!
Οι ενέργειες αυτές της ΕΡΦΛΗ και του ΔΣ του συνδέσμου λιμενεργατών, έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων στο λιμάνι του Ηρακλείου, ώστε να σταματήσουν οι καταγγελίες και να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις αυθαιρεσίες της ΕΡΦΛΗ.
Οσον αφορά το θέμα της μείωσης των φορτίων των εμπορευμάτων και των τιμολογίων αμοιβών των λιμενεργατών, δε μας δόθηκε απάντηση, εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη και σχετικές αποφάσεις που υπογράφονται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, ώστε να προχωρήσει η Επιτροπή Ρυθμίσεων Φορτοεκφορτώσεων Λιμένος Ηρακλείου, στις ενέργειες που καταγγέλλουν οι λιμενεργάτες όπως ο νόμος 5167/32 ορίζει.
Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος,στο μοναδικό χώρο, όπου αυτή τη στιγμή δίνεται με αποφασιστικότητα η μάχη της υπογραφής ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χιλιάδες μεταλλεργάτες χτες πήραν καθολικά μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και παράλληλα σε γενική τους συνέλευση στο ΕΚ Πειραιά ψήφισαν "ΝΑΙ" στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την άλλη βδομάδα.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, από σήμερα μέχρι την Τρίτη 7 του μήνα, ενώ σταματάνε και οι υπερωρίες. Αν μέχρι αυτή την ημερομηνία οι εργοδότες δε συμφωνήσουν στο διεκδικητικό πλαίσιο του Συνδικάτου, οι μεταλλεργάτες θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία (την τρίτη μέσα σε διάστημα 15 ημερών) την αμέσως επόμενη μέρα, Τετάρτη 8 του μήνα και θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση.
Οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της συνέλευσης ενέκριναν επίσης να κατατεθεί αντιπρόταση στην Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Μετάλλου για αναπροσαρμογή των αποδοχών τους κατά 11% από την 1η Γενάρη 1995, από 13% που διεκδικούσαν αρχικά, με την προειδοποίηση ότι από αυτό το αίτημα δε θα γίνει ούτε βήμα πίσω.Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ιορδάνης Πουντίδης,η διαπραγματευτική ομάδα έχει ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση με τους εργοδότες για αυξήσεις κατά 11%, την οποία επίσης απέρριψαν, παρουσιάζοντας δική τους πρόταση για 7,7% σε δύο δόσεις! "Τα αιτήματά μας - συνέχισε ο πρόεδρος - διακρίνονται από μετροπάθεια και ρεαλιστικότητα. Αν οι εργοδότες δεν τα αποδεχτούν, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν πάει άλλο. Οι εργοδότες μπορεί να μη θέλουν συνολική ρύθμιση για τη Ζώνη και να υπογραφούν διμερείς συμβάσεις όπως πέρσι. Φέτος, όμως, θα υπογράψουν τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις προτάσεις μας". Οι μεταλλεργάτες διεκδικούν να επικυρωθεί και η συλλογική σύμβαση του 1994 και οι προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί. "Ο σκοπός μας είναι να κατοχυρώσουμε τα κατακτημένα δικαιώματά μας. Εχουμε κατακτήσει ένα 35ωρο συνάδελφοι, που πρέπει να το υπερασπίσουμε. Οι 35 ώρες εργασία τη βδομάδα ισχύουν μόνο στη Ζώνη και εδώ έχει ευθύνες η Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου που πρέπει να τις αναλάβει, επιτέλους. Γιατί δεν παλεύει για την εφαρμογή του 35ωρου και στους άλλους χώρους του μετάλλου;".
Αναβιώνουν επικίνδυνες μέθοδοι, ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ
Ανεξέλεγκτα επιδοτήθηκε... συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας αμφισβητείται ακόμα και η φυσική υπόσταση, από τα σχετικά κονδύλια της Εργατικής Εστίας,παρότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, από την εργατική πλευρά ζητήθηκε να ελεγχθούν τα στοιχεία της εν λόγω "οργάνωσης"!Πρόκειται συγκεκριμένα για οργάνωση - φάντασμα, με το όνομα "Πανεργατικό Κέντρο Περιφέρειας Αθηνών και Περιχώρων",που φέρεται - σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Εργατική Εστία - να έχει...3.769 μέλη και έλαβε(ως 4η δόση), 1.169.556 δραχμές! Η συνέχιση της επιδότησης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Εργατικής Εστίας, που έγινε στις 20 Γενάρη.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένσταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ Σ, η πλειοψηφία του οργάνου υποστήριξε πως εφόσον υπάρχει το "πρακτικό" του σωματείου με την υπογραφή δικαστικού λειτουργού, δεν υπάρχει λόγος να γίνει παραπέρα έλεγχος. Ομως εκ μέρους συμβούλου της εργατικής πλευράς ζητήθηκε να προσκομιστεί, το μητρώο μελών του σωματείου, κάτι που προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς το αίτημα να γίνει αποδεκτό.
Είναι φανερό, πως τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, αλλά και διαιωνίζουν ένα νοσηρό καθεστώς που εξέθρεψε τον εργατοπατερισμό. Το γεγονός ότι τέτοιου είδους πρακτικές αναβιώνουν παραμονές του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ενισχύουν τις ανησυχίες για μαγειρέματα γενικότερου χαρακτήρα...
Τα σοβαρά πλήγματα που δέχεται ο κλάδος του μετάλλου,με τη συνεχή αποβιομηχάνιση της χώρας, η διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι τρόποι συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κυρίως η άμεση δράση για τη σωτηρία του Ταμείου Μετάλλου, ήταν τα κύρια θέματα προχτεσινής σύσκεψης πρωτοβάθμιων σωματείων μετάλλου Αθήνας.
Στη σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΑ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΕΜ. ΚΑΖΗΣ, συμμετείχαν επίσης τα σωματεία, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και η Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων στα Μηχανήματα και Τεχνικά Εργα.
Ο Δ. Τσιουμπρής,πρόεδρος του σωματείου ΕΜ. ΚΑΖΗΣ, επισήμανε στην εισήγησή του την ανησυχία των μεταλλεργατών για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και κατάγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΠΟΕΜ, που δεν είναι διατεθειμένη να οργανώσει την πάλη των μεταλλεργατών. Το λόγο έχουν τώρα τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τόνισε.
Η απόφαση της κυβέρνησης, να εντάξει το Ταμείο Μετάλλου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και οι συνέπειες που θα έχει αυτή η επιλογή στις συντάξεις των μεταλλεργατών, συγκέντρωσε την ανησυχία όλων των συνδικαλιστών, ενώ επισημάνθηκε απ' τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ, η ανάγκη της άμεσης δράσης. Περίπου 39.000 επιχειρήσεις μετάλλου, τονίστηκε, μένουν ανεξέλεγκτες και εισφοροδιαφεύγουν (γύρω στα 10 δισ. δρχ. ετησίως), ενώ πάνω από 30 δισ. είναι οι βεβαιωμένες εισφορές που δεν αποδίδουν οι εργοδότες.
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μεταλλεργατών της Ζώνης