Τι έλεγε και σε τι δεσμευόταν πριν τις εκλογές, ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, που τώρα ξεπουλά με σκανδαλώδεις όρους
"Τι άλλαξε;". Είναι ένα ερώτημα που τίθεται καθημερινά από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,οι οποίοι ακούνε την ανεργία να τους χτυπά την πόρτα, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί εσπευσμένα το ξεπούλημα και του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου και μάλιστα με εξωφρενικούς όρους. Ρωτούν, γιατί παράλληλα ηχούν στα αυτιά τους "τα λόγια τα μεγάλα" των εκπροσώπων και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου "έσχιζαν τα ιμάτιά τους" κατά της ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι, όπως αυτά αναγράφονται και στην ανακοίνωση που έχουν εκδώσει, αναλυτικά είναι: "Τι άλλαξε από τις εξαγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για την προσπάθεια ξεπουλήματος του ναυπηγείου που έκανε η ΝΔ; Το πωλητήριο τώρα έχει άλλο χρώμα; Τι άλλαξε από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, ότι το Ναυπηγείο είναι Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας; Τι άλλαξε από τότε που το ΠΑΣΟΚ περιλάμβανε στο πρόγραμμά του το Ναυπηγείο, στο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας;".
Τα ερωτήματα αυτά είναι σίγουρα εύλογα γιατί, εκτός από προφορικές, υπάρχουν και οι γραπτές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, για να θυμίζουν τη μεγάλη απάτη σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να βρεθούν στο δρόμο. Αυτό, γιατί η κυβέρνηση δε φρόντισε να εξασφαλίσει κανέναν εργαζόμενο, ενώ η μέγιστη απαίτησή της από τον αγοραστή, όπως δηλώνεται από το κείμενο του πλειοδοτικού διαγωνισμού, είναι μια... εγγυητική επιστολή 500 εκατ. δραχμών!
Το Φλεβάρη του 1993 και 8 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ εκδίδει ένα κείμενο 63 σελίδων με τίτλο: "Αμυντική Βιομηχανία, Θέσεις και Προοπτικές" το οποίο, όπως αναγράφεται, συντάχτηκε με την εποπτεία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας, είχε εντάξει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στη σελίδα 23 διατυπώνεται η εξής φράση: "Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι γεγονός ότι η ΕΟΚ έχει εκδώσει έως τώρα επτά οδηγίες με στόχο τη μείωση των αμέσων και εμμέσων κρατικών επιδοτήσεων και τη σταδιακή εξέλιξη συνθηκών διεθνούς αγοράς. Η δυνατότητα όμως διατήρησης μιας ναυπηγοεπισκευαστικής Μονάδας υπό το δημόσιο έλεγχο και συνακόλουθα η χάραξη από πλευράς της χώρας εθνικής πολιτικής στο συγκεκριμένο κλάδο, με βάση και το γεγονός της σοβαρότατης εμπλοκής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι εφικτή και επιβεβλημένη"!
Στη σελίδα 54 δίνεται ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο μέγεθος της κοροϊδίας: "Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με αυτά τα οποία δεσμεύτηκε με το ίδιο της το πρόγραμμα, υλοποιεί μια συνειδητή πολιτική παραγωγικής και οικονομικής απαξίωσης των κρατικών ΑΒ και ευνοεί την ιδιωτικοποίησή τους. Στην ουσία η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τις ΑΒ σαν στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Αυτή η πολιτική είναι απόρροια της ενδοτικής της στάσης στα εθνικά μας θέματα και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ότι εξυπηρετούνται η εθνική μας άμυνα και ασφάλεια"!
Στις 2 Απρίλη 1993, 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν επερώτηση στη Βουλή συνολικά για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Ανάμεσα στις υπογραφές που μοστράρουν στο 3σέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο είναι των σημερινών: υπουργού Εθνικής ΟικονομίαςΓιάννου Παπαντωνίου,του υφυπουργού ΑμυναςΜανώλη Μπεντενιώτη και του υφυπουργού ΕξωτερικώνΓρηγόρη Νιώτη.Οι υπόλοιποι 9 εξακολουθούν και σήμερα να είναι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην επερώτηση αναγράφεται μεταξύ άλλων: "Ενα τεράστιο σκάνδαλο με εθνικές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις εξυφαίνεται από την κυβέρνηση με στόχο την παράδοση της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας σε κυκλώματα "Ομίλων Ευκαιρίας", σε "εταιρίες φαντάσματα" ημετέρων. Στο επίκεντρο αυτών των μεθοδεύσεων βρίσκονται τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μεγαλύτερο ναυπηγείο στη Μεσόγειο, αλλά και τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και ΝΑΥΣΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ενώ βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη στάση που τηρεί στις προκλητικές παραβιάσεις των συμβατικών δεσμεύσεων του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Επερωτάται η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας
1) Γιατί με την πολιτική της οδηγεί στην ευκαιριακή εκποίηση της διάλυσης ή και με το κλείσιμο της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας;
2) Γιατί θέτει εκτός ελέγχου του Δημόσιου Τομέα ένα ζωτικό στρατηγικό κλάδο για την Αμυνα και την Οικονομία της χώρας;
3) Γιατί με την πολιτική της οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα Ναυπηγεία; ".
Στις 21 του Φλεβάρη θα εκδικαστεί η αίτηση της ΕΤΒΑ, του Δημοσίου και της εταιρίας "Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ " για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου κατά 98%. Τα χρέη του ναυπηγείου που παραγράφει η κυβέρνηση και φορτώνει στον ελληνικό λαό ανέρχονται στα 83.739.400.000 δραχμές. Παραγράφονται με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90 το οποίο από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στις 17 Μάρτη 1992 είχε χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό! Πρόκειται για μια ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αυτή την ημερομηνία από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, στην οποία αναγράφεται: "Εναν ακόμη σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας επιχειρεί να διαλύσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, ήρθε η σειρά της αποβιομηχανοποίησης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας". "Πραγματοποιεί συσκέψεις και εκδίδει ανακοινώσεις για την ιδιωτικοποίηση, μέσω του αντισυνταγματικού άρθρου 44 του Ν.1892/90 και με απαράδεκτες απειλές σε βάρος των εργαζομένων".Σημειώνεται ότι η παραγραφή των χρεών που προωθεί σήμερα πια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει και τα ασφαλιστικά Ταμεία αφού για παράδειγμα από τα 83 δισ. δραχμές τα 3 δισ. οφείλονται στο ΙΚΑ και 2,5 δισ. δραχμές οφείλονται στο Επικουρικό Ταμείο Εργατών Μετάλλου!
Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές της αντιπολίτευσης στις 8 Απρίλη του 1993 την οποία υπέγραφαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του κόμματος, Κ. Βρεττός,Π. Μπενετάτος,και ο πρώην υπουργός ΣυγκοινωνιώνΙ. Χαραλάμπους,επίσης από την πλευρά του ΚΚΕ υπέγραφε ο Θανάσης Παφίλης και από το "ΣΥΝ" οι Γ. Γιάνναρος,Ν. Γαλανός.Με την τροπολογία, οι βουλευτές ζητούσαν από την κυβέρνηση της ΝΔ να εξαιρέσει από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τον ΟΤΕ,τη ΔΕΗ,την Ολυμπιακή Αεροπορία,ταΕΛΔΑ,την ΕΚΟ και τις "επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που αναφέρονται στη συμφωνία των κομμάτων της κυβέρνησης Ζολώτα", ανάμεσα στις οποίες είναι και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στην τροπολογία χαρακτηριζόταν η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ ως "καταστροφική πολιτική για τον τόπο".
Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ
Νέα στοιχεία για το σκανδαλώδες ξεπούλημα του ναυπηγείου της Σύρου, όπως ανακύπτουν από τα ίδια τα έγγραφα των υπευθύνων
Πέντε μήνες πέρασαν από την ημέρα που οι μέτοχοι της εταιρίας AMBER MARITIME SE,με έδρα τη... Μονρόβια Λιβερίας, "πάτησαν το πόδι τους" στο Ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο σαν νέοι ιδιοκτήτες. Σήμερα φέρνουμε στο φως ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία που αναγράφονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης πώλησης του τρίτου σε μέγεθος ναυπηγείου της χώρας, στην εταιρία αυτή. Μια πώληση, που ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως "επιτυχία" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, χωρίς μάλιστα να διστάσει να πει: "Το συμβόλαιο αυτό θα αποτελέσει πιλότο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων επιχειρήσεων"!
Ιδού η... "επιτυχία" της κυβέρνησης: Οι εγκαταστάσεις του ναυπηγείου του Νεωρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του στο συμβόλαιο μεταβίβασης καταλαμβάνουν έκταση 60.725 τετραγωνικών μέτρων.Σε υπηρεσιακό σημείωμα που περιλαμβάνεται η έκθεση της εκκαθαρίστριας εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΕ για το ναυπηγείο, αναφέρεται ότι η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται στα 9.201.000.000 δραχμές. Ακόμα και στην περίπτωση που αυτό το στοιχείο είναι πραγματικό και όχι εικονικό (με τιμές του 1992 από την ΕΤΒΑ, είχε εκτιμηθεί σε 15 δισ. δραχμές), το ναυπηγείο πωλήθηκε έναντι προκαταβολής 250 εκατ. δραχμών ενώ το υπόλοιπο του τιμήματος 1.900.000.000 δραχμές θα εξοφληθεί το 1999! Επίσης, υποτίθεται ότι η ΑΜΠΕΡ καταβάλλει συνολικά 2.150.000.000 δραχμές για την αγορά του ναυπηγείου. Ομως, όπως αναφέρεται στην υπηρεσιακή έκθεση, όταν το ποσό αυτό θα εξοφληθεί - δηλαδή το 1999 - θα έχει πραγματική αξία 1,265 δισ. δραχμές! Συγκεκριμένα τα 1,9 δισ. δραχμές θα καταβληθεί σε 5 δόσεις ως εξής: Στις 31 Οκτώβρη του 1995 θα καταβάλει 250 χιλ. δραχμές, στις 31 Οκτώβρη του 1996 θα καταβάλει άλλες 300 χιλ. δραχμές, στις 31 Οκτώβρη 1997 θα καταβληθεί το ποσό των 400 χιλ. δραχμών, την ίδια ημερομηνία του 1998 θα καταβάλει 450 χιλ. δραχμές και επίσης τον ίδιο μήνα και ημέρα του 1999 θα καταβάλει 500 χιλ. δραχμές!
Η συντήρηση του ναυπηγείου διενεργήθηκε από την ΑΜΠΕΡ, όμως με δαπάνες της υπό εκκαθάριση εταιρίας "Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου ΑΕ", δηλαδή του δημοσίου, αφού το ναυπηγείο ανήκε στην ΕΤΒΑ! Οσον αφορά τους εργαζόμενους,... θα προσληφθούν συνολικά 600 σε διάστημα δύο χρόνων από τους οποίους το 90% θα προέρχεται από τους απολυμένους του ναυπηγείου. Ομως με βάση το συμβόλαιο, τον Γενάρη θα έπρεπε να εργάζονται στο ναυπηγείο 200 εργαζόμενοι. Ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 150,ενώ απασχολούνται κατά μέσο όρο την ημέρα πάνω από 300 εργαζόμενοι με συμβάσεις στην καλύτερη περίπτωση μιας βδομάδας! Σημειώνεται ότι τόσο η αποπληρωμή του τιμήματος και η πρόσληψη των εργαζομένων, όσο και γενικά οι υποχρεώσεις του αγοραστή μπορούν να μην εκπληρωθούν σε περίπτωση που αυτό οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας στους οποίους εντάσσεται "η απεργία - όπως αναγράφεται - των εργαζομένων στο ναυπηγείο"!
Α. Ζ.
Επερωτήσεις, προγράμματα και τροπολογίες είναι ό,τι απέμεινε στους εργαζόμενους του ναυπηγείου Σκαραμαγκά, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ