ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "Πανεπιστημονική" προτάσσει την ποιότητα του φαρμάκου

Η υποτιθέμενη υπερκατανάλωση φαρμάκων χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από την κυβέρνηση για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η "Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών Αθήνας - Πειραιά".

Οι φαρμακοποιοί της "Πανεπιστημονικής Κίνησης" δηλώνουν ότι προτάσσουν την ποιότητα του φαρμάκου, τη δημόσια μορφή του τομέα υγείας, την ανακοστολόγηση από μηδενική βάση των φαρμάκων, τον αυστηρότερο έλεγχο από την πλευρά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου για έγκριση νέων φαρμάκων, την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, έτσι ώστε να δίνεται ίση δυνατότητα σε όλους τους πολίτες χρησιμοποίησης όλων των εγκεκριμένων, κυκλοφορούντων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενοι στα συμπεράσματα της επιτροπής των "σοφών" του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, τα χαρακτηρίζουν "χρονικά αναξιόπιστα", γιατί στηρίζονται στα έτη 1986 - 1988.

Η "Πανεπιστημονική" τονίζει ότι γίνεται και κακή χρήση φαρμάκων, αλλά τονίζουν ότι δεν μπορεί μια ζωή να την πληρώνουν ποικιλοτρόπως οι ασφαλισμένοι. Αναφερόμενη στο ΕΟΦόσημο, που είναι 12% και εκφράζεται σε 40 δισ. δραχμές, περίπου, το χρόνο, η Κίνηση προτείνει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και έρευνας, αλλά και της ιδιωτικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις διαχείρισης του ποσού. Διαφορετικά να αφαιρεθεί από την τιμή του φαρμάκου, οπότε αυτόματα θα μειωθούν οι τιμές κατά 12%.

Για την επικρατούσα απαράδεκτη εικόνα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι φαρμακοποιοί της "Πανεπιστημονικής Κίνησης" καταγγέλλουν τα μέλη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων διοικητικών συμβουλίων (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής - Πειραιά και Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), "των οποίων οι δραστηριότητες εξαντλούνται στα ραντεβού με τα υπουργεία". Τους καλεί άμεσα να ενημερώσουν τα μέλη των συλλόγων και να προβούν σε δυναμική υπεράσπιση τόσο των δικαιωμάτων των μελών τους, όσο και όλων των Ελλήνων πολιτών για τα ζητήματα υγείας.

Η Κίνηση καλεί, επίσης, όλους τους υγειονομικούς να αντισταθούν στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις αποφάσεις του Μάαστριχτ, να υπάρξει συνεργασία για δημιουργία μετώπου υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικάζουν ροδακινοπαραγωγούς για τους αγώνες τους

Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας ζητά εισαγγελέα, για να ελέγξει τα "κυκλώματα" που λυμαίνονται το μόχθο των αγροτών

Δεκάδες ροδακινοπαραγωγοί της Αλμωπίας και άλλων περιοχών του Νομού Πέλλας σύρονται και πάλι στο εδώλιο γιατί τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την άδικη σε βάρος τους πολιτική, να ζητήσουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους, έγκαιρη αποπληρωμή του μόχθου τους κ. ά. Οδηγούνται σε δίκη στις 9 Φλεβάρη, ενώ φέτος - για άλλη μια χρονιά - δεν έχουν εξοφληθεί για ροδάκινα που παρέδωσαν σε βιομηχανίες το περασμένο καλοκαίρι. Κι απ' αυτό και μόνο το στοιχείο τεκμηριώνεται και το δίκαιο των κινητοποιήσεων που έγιναν τον Ιούνη του 1990 και για τις οποίες σύρονται στα δικαστήρια (Εφετείο Θεσσαλονίκης).

Οι αγρότες της περιοχής σέρνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Μάλιστα ορισμένοι απ' αυτούς παραπέμπονται ενώ ούτε καν συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ο στόχος είναι η τρομοκράτηση των αγροτών, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις τους στην αντιαγροτική πολιτική.

Με αφορμή τη δίκη των ροδακινοπαραγωγών, η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους άδικα διωκόμενους ροδακινοπαραγωγούς και ζητά το σταμάτημα κάθε δίωξης, ενώ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή της ασχολήθηκε για μια ακόμα φορά με τα σοβαρά αγροτικά προβλήματα του νομού και τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους κατοίκους του νομού και γενικότερα στους αγρότες. Ολα αυτά τα προβλήματα, καταγγέλλεται, είναι δημιουργήματα της πολιτικής ξεκληρίσματος της αγροτιάς εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και προηγούμενα της ΝΔ.

Το ροδάκινο, επισημαίνεται ειδικότερα στην ανακοίνωση της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, από πηγή συναλλάγματος και σημαντικό στήριγμα της οικονομίας του νομού, το κατάντησαν προβληματικό. Και τις όποιες - έστω και σποραδικές - αντιδράσεις των αγροτών προσπάθησαν και προσπαθούν να κάμψουν με τη βοήθεια του αστυνομικού κράτους και των διαφόρων μηχανισμών.

Κυκλώματα

Οπως είναι γνωστό οι παραγωγοί έχουν μετατραπεί σε διπλά θύματα της ΕΕ, που μειώνει τις τιμές και τα εισοδήματά τους, αλλά και κυκλωμάτων που, στο μεταξύ, δημιουργήθηκαν και ληστεύουν τους αγρότες - ροδακινοπαραγωγούς, κλέβοντας το μόχθο τους. Μπροστά στην ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα και γενικότερα της πολιτείας για την πάταξη όλων εκείνων των κυκλωμάτων που μεθοδεύουν τη μείωση της θεσμικής τιμής στα ροδάκινα.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, που στόχος τους είναι η μείωση της τιμής του ροδάκινου, έχουν σαν αποτέλεσμα πέρα από την ουσιαστική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών και τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές. Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας καταγγέλλει ότι υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα βιομηχάνων - συνεταιριστών και ομάδων παραγωγών, που με τις ενέργειες τους αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος και στη δημιουργία μαύρου αφορολόγητου χρήματος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πραγματικούς παραγωγούς.

Υπεύθυνοι μάλιστα για τις καθυστερήσεις είναι οι ομάδες παραγωγών που καθυστερούν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και υψηλές κρατήσεις πέρα των εξόδων και των προκαταβολών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΣΑΣΕ
Διορίζουν κατά βούληση αντιπροσώπους!

Εντονες αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στους αγρότες η μεθόδευση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ για τη διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου στη Συνομοσπονδία με αντιπροσώπους νόθους, που είτε δεν εκλέχτηκαν ποτέ, αλλά διορίστηκαν από τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, είτε η εκλογή τους έγινε με διαδικασίες κάθε άλλο παρά νόμιμες και σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις.

Οπως είναι γνωστό την περασμένη βδομάδα η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ και ο σύμβουλος του "ΣΥΝ" αποφάσισαν να οδηγήσουν τη Συνομοσπονδία σε εκλογές στις 6 - 7 Φλεβάρη χωρίς να έχουν προηγηθεί νόμιμες εκλογές στις Ομοσπονδίες για την εκλογή αντιπροσώπων. Ως τώρα, από τις πάνω από 40 Ομοσπονδίες, μόλις 10 παρουσιάζονται να έχουν εκλέξει αντιπροσώπους μέσα από εκλογές, άλλες 8 ΟΑΣ... διόρισαν αντιπροσώπους χωρίς ποτέ να κάνουν εκλογές, ενώ μερικές ακόμα πραγματοποιούν εκλογές τις μέρες αυτές.

Στην πράξη, δηλαδή, οι περισσότερες ομοσπονδίες μέλη της ΓΕΣΑΣΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, αφού δεν προλαβαίνουν να εκλέξουν αντιπροσώπους μέσα από νόμιμες εκλογικές διαδικασίες ως τις 5 - 6 Φλεβάρη. Επίσης, όσες οργανώσεις έχουν διορισμένους αντιπροσώπους από τα ΔΣ τους, βάσει του νόμου και του καταστατικού της δεν μπορούν και πρέπει να αποκλειστούν από το Συνέδριο, αφού δεν έχουν εκλέξει νόμιμα αντιπροσώπους (τους διόρισαν τα ΔΣ). Οσον αφορά εκείνες τις ομοσπονδίες που φαίνονται να έχουν πραγματοποιήσει εκλογές τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις ελέγχονται για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και τη νομιμότητα της εκλογής. Χαρακτηριστικές, από την άποψη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι οι περιπτώσεις των ΟμοσπονδιώνΑχαφιας και Χίου, όπου αμφισβητείται αν και τι είδους εκλογές έγιναν, όπως και σε αρκετές ακόμα σ' άλλους νομούς.

Για την ΟΑΣ ν. Αχαφιας έχουν φθάσει στη ΓΕΣΑΣΕ δύο παραστατικά με το καθένα από τα οποία δίνονται δύο διαφορετικοί αριθμοί αντιπροσώπων που, υποτίθεται, έχουν εκλεγεί στην ίδια ψηφοφορία! Στο αρχικό παραστατικό που στάλθηκε στις 6.6.94 ένα μήνα μετά τις υποτιθέμενες εκλογές αναφέρεται ότι εκλέχτηκαν τρεις - αριθμός 3 - αντιπρόσωποι στη ΓΕΣΑΣΕ. Στη δεύτερη περίπτωση- παραστατικό με ημερομηνία 18.11.94 που στάλθηκε ενόψει των εκλογών - οι αντιπρόσωποι γίνονται.. τέσσεροι! Κάτι ανάλογο γίνεται στην ΟΑΣ ν. Χίου όπου κατ' αρχήν διορίζονται τρεις αντιπρόσωποι και λίγο αργότερα τους κάνουν τέσσερις για τις ανάγκες διαμόρφωσης συσχετισμών υπέρ της παράταξης του ΠΑΣΟΚ...

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΜΙΜΗ) ΘΕΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

πολιτικό μηχανικό

κηδεύουμε τη Δευτέρα 16 - 1 - 95 και ώρα 3.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Β Νεκροταφείου Αθηνών.

Τα τέκνα: Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Γεώργιος Κωνσταντινίδης.

Οι αδελφοί: Κώστας και Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Σουζάνα και Μωρίς Ντισσέν, Ελένη και Γιάννης Σφέτσος, Τιτίκα Κωνσταντινίδου.

Η εγγονή: Αλκμήνη - Μαρία Κωνσταντινίδου.

Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 15 - 1 - 95 και ώρα 11.00 π.μ. εις τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Καλλιθέας 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΡΥΦΩΝΙΔΗ

Η σύζυγος: Σοφία.

Τα παιδιά: Πρόδρομος Τρυφωνίδης, Δέσποινα Τρυφωνίδου.

Τα αδέλφια: Καίτη Μαυρίδου, Χανελόρε Τρυφωνίδου, Ηρώ και Ιωάννης Παλαιολόγος, Ελένη και Χρήστος Κοκκίνης.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Πολυτέλεια ο προβληματισμός για τα ναρκωτικά

Καταπληκτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς Π. Τσιλιγκαρίδη

Ακόμα και τον προβληματισμό για τα ναρκωτικά αρνείται η Γενική Γραμματεία της Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) για να υποστηρίζει τα προγράμματα υποκαταστάτων μεθαδόνης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΝΓ Π. Τσιλιγκαρίδης μ' έναν ανεπίτρεπτο τρόπο υποστήριξε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολυτέλεια "να προβληματιζόμαστε για το θεμιτό ή όχι της αποποινικοποίησης της χρήσης των σκληρών ναρκωτικών ή του διαχωρισμού των σκληρών ναρκωτικών από τα μαλακά όταν μια κοινωνία διαθέτει υποδομή για τη θεραπεία μόλις το 2% των χρηστών". Ο τρόπος μάλιστα που προέβαλε τους στόχους της ΓΓΝΓ έδωσε την αίσθηση ότι έδωσε περισσότερο βάρος στο διαχωρισμό των σκληρών απ' τα μαλακά και στην αποποινικοποίηση της χρήσης των μαλακών άμεσα καθώς και στην αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών στο μέλλον παρά στα ίδια τα προγράμματα των υποκαταστάτων.

Ο Π. Τσιλιγκαρίδης προσπέρασε εντελώς επιδερμικά το θέμα της πρόληψης λέγοντας ότι "κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η πρόληψη" και καλώντας τους μη χρήστες να μείνουν μακριά απ' τα ναρκωτικά. Ενώ όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της ΓΓΝΓ για την πρόληψη, περιορίστηκε σ' αυτές του ΟΚΑΝΑ. Επίσης είπε ότι η ΓΓΝΓ στηρίζει οικονομικά τα πειραματικά αλλά και τα μαζικής κλίμακας προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης ενώ ανακοίνωσε ότι η ΓΓΝΓ έχει εντάξει στα προγράμματα του κοινωνικού αποκλεισμού - ύψους ενός δισ. - προγράμματα για την πρόληψη.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ