Ο συνεχιζόμενος ισραηλινός εποικισμός της Δυτικής Οχθης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ειρηνευτική διαδικασία
ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-
Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ τους, φαίνεται ότι έχουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Μπαλαντίρ στο Παρίσι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία κρίση στις ισραηλινό - παλαιστινιακές σχέσεις και ότι, το αργότερο μέσα στους επόμενους 3 μήνες, θα έχει υπογραφεί οριστική συμφωνία μεταξύ τους. Οσο για την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Πέρες διευκρίνισε ότι πραγματοποιήθηκε, επειδή η Γαλλία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ΕΕ μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ειρήνευση και το μέλλον της Μέσης Ανατολής.
Με την εκτίμηση αυτή δε φαίνονται να συμφωνούν, όμως, και οι Παλαιστίνιοι. Ο Φαρούκ Καντούμι, αρμόδιος της ΟΑΠ για τις εξωτερικές υποθέσεις, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στις ισραηλινό - παλαιστινιακές συνομιλίες έχουν παρουσιαστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες, όπως είναι ο συνεχιζόμενος ισραηλινός εποικισμός της Δυτικής Οχθης, οι οποίες αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να καλέσει τους συνεγγυητές της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και ΟΑΠ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την επιβίωση της συμφωνίας.
Την άποψη του Καντούμι εμφανίστηκε να υποστηρίζει από την Ιερουσαλήμ και ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μέλος της παλαιστινιακής αυτόνομης αρχής και υπεύθυνος για ζητήματα πολιτισμού. Ο Ράμπο, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, εξέφρασε τη γνώμη ότι η ΟΑΠ πρέπει να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως ελάχιστο δείγμα διαμαρτυρίας, για τη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.
Παράλληλα, με αυτόν τον λεκτικό διαξιφισμό, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ήρθαν σε άμεση αντιπαράθεση, όχι για πρώτη φορά μέσα στις 10 αυτές πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα δίπλα σε μεθοριακό φυλάκιο στο Κισουφίμ, όπου υπάρχει είσοδος για τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια αυτή, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι η βόμβα τοποθετήθηκε από φανατικούς παλαιστινίους ισλαμιστές.
Λίγο αργότερα, χτες το πρωί, συγκρούσεις έγιναν κοντά στον εβραϊκό οικισμό Αλέι Ζαχάβ της Δυτικής Οχθης, όταν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους για την εγκατάσταση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός δεν άργησε να απαντήσει και μάλιστα δυναμικά, ανοίγοντας πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν υπήρχαν πληροφορίες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες.
Ο ισραηλινός στρατός, όμως, μοιάζει να έχει και άλλο ένα μέτωπο, αυτή τη φορά στον Νότιο Λίβανο. Δύο επιθέσεις από αέρος, αλλά και από ξηράς, πραγματοποίησαν, χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες εναντίον θέσεων της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά" των σιιτών ανταρτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανικής πολιτοφυλακής, που υποστηρίζεται από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης σκοτώθηκαν 4 μαχητές της "Χεζμπολά" και τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Για τη δεύτερη επίθεση, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.
Οι επιθέσεις αυτές του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο, οι οποίες διακρίνονται για τη σκληρότητά τους και το εύρος τους, ήταν η 2η και η 3η αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 1995 και έχουν δώσει αφορμή σε πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για αλλαγή της ισραηλινής τακτικής απέναντι στο Νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα απέναντι στους μαχητές της "Χεζμπολά". Μάλλον έχει αποφασιστεί ότι η περίοδος της σχετικής ηρεμίας και ανοχής απέναντι στη "Χεζμπολά" έλαβε τέλος.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -
Η οικονομική κρίση στο Μεξικό φαίνεται να συμβαδίζει και με την πολιτική και κοινωνική ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα απομακρυσμένα χωριά της νότιας πολιτείας Τσιάπας, όπου επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Το περασμένο 48ωρο, περισσότεροι από 300 χωρικοί κατέλαβαν το επαρχείο του χωριού Τσικομουσέλο της πολιτείας Τσιάπας για περίπου 13 ώρες, οπότε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να "λύσουν" την "πολιορκία" του κτιρίου με δακρυγόνα και σφαίρες. Οι χωρικοί ζητούσαν να αναλάβει τα καθήκοντα του κυβερνήτη της πολιτείας Τσιάπας ο Αμάδο Αβεντάνο, θεωρώντας ότι ο τελευταίος αδικήθηκε από τα νοθευμένα εκλογικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι 300 χωρικοί βγήκαν από το επαρχείο, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε παρακείμενο ναό για να εγκαταλείψουν στο τέλος το Τσικομουσέλο, ανταποδίδοντας τα πυρά στους αστυνομικούς. Μέσα σε λίγες ώρες, ελικόπτερα των μεξικανικών ομοσπονδιακών στρατευμάτων και 150 πάνοπλοι αστυνομικοί εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των εξεγερθέντων χωρικών. Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι κατά τα βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους ο αρχηγός της αστυνομίας, ο υπαρχηγός και πέντε άλλοι αστυνομικοί.
Παρόμοια επεισόδια - μικρότερης, όμως, έκτασης - εκδηλώθηκαν χτες στο επαρχείο του χωριού Φροντέρα Κομαλάπα, που απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από το Τσικομουσέλο.
Στο μεταξύ, το περασμένο 24ωρο, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία περιέγραφαν ως "χαοτικό" το κλίμα κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των μεξικανικών οικονομικών αγορών, αφού - παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν αισθητά τα επιτόκια- συνεχίστηκε η διολίσθηση του μεξικανικού νομίσματος (πέσο). Η διαμόρφωση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου της Πόλης του Μεξικού, σε σύγκριση με το προηγούμενο "κλείσιμο", ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, δείχνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη κατά την τελευταία πενταετία. Ανώνυμη πηγή του μεξικανικού Χρηματιστηρίου σχολίασε το κλίμα που επικρατούσε χτες στις οικονομικές αγορές ως εξής: "Πολλοί ξένοι εγκαταλείπουν όχι μόνο το Χρηματιστήριο, αλλά και το Μεξικό"...
Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους Αμερικανούς επενδυτές, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια για μεγαλύτερη χρονική περίοδο εάν χρειαστεί, προκειμένου να στηρίξει τη μεξικανική οικονομία.
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-
Μεγάλος θόρυβος δημιουργήθηκε στη χώρα της "ελευθερίας", όταν έγινε γνωστό ότι η Κριστίνα Τζέφρι, σύμβουλος επί ιστορικών θεμάτων του νέου ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς, είχε ταχθεί υπέρ της διδασκαλίας στα σχολεία της ναζιστικής "ιδεολογίας" και της θεωρίας της γνωστής αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν.
Η Τζέφρι, στέλεχος του υπουργείου Παιδείας επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρήγκαν το 1986, είχε επικρίνει δριμύτατα το προτεινόμενο διδακτικό πρόγραμμα, που αναφερόταν στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή δε συμπεριλάμβανε την άποψη των Γερμανών ναζί και της Κου Κλουξ Κλαν, η οποία υποστηρίζει ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μια απάτη. Η Τζέφρι είχε, τότε, επιτύχει να μην εγκριθεί η συγκεκριμένη διδακτική ύλη.
Ο Γκίνγκριτς, που προσέλαβε την Τζέφρι μόλις την προηγούμενη βδομάδα, υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτε για τη δράση της συμβούλου του επί ιστορικών θεμάτων, μέχρι που οι δημοκρατικοί κυκλοφόρησαν αντίγραφα των τότε παρατηρήσεών της στη Βουλή αλλά και στον Τύπο. Τελικά, αναγκαστικά, η Τζέφρι απολύθηκε για να αποκατασταθεί η "τάξη".
ΙΡΜΠΙΛ.-
Σε συμφωνία εκεχειρίας κατάφεραν να φτάσουν οι δύο μεγάλες οργανώσεις του ιρακινού Κουρδιστάν. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση εκπροσώπου του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου και προς το παρόν εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του ηγετικού στελέχους της "Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν" Φουάντ Μαασούμ στο "Ράδιο Μόντε Κάρλο", η συμφωνία της οργάνωσής του με την αντίπαλη οργάνωση "Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν" τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή "αλλά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανάλογες συμφωνίες, έχει αρχίσει ήδη να αποφέρει καρπούς".
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε με εγγυητή το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, που συγκεντρώνει στις τάξεις του πολλές οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης και έθεσε τέρμα στον τελευταίο γύρο των συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο μεγάλες οργανώσεις των Κούρδων του Ιράκ, που μοιράζονται την εξουσία στην αυτόνομη περιοχή.
ΜΑΝΙΛΑ. -
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να λάβουν οι αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, με αεροσκάφη των οποίων θα ταξιδέψει ο πάπας στη Νοτιοανατολική Ασία, μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις των αρχών των Φιλιππίνων για πιθανή επίθεση και την εξάρθρωση μιας ομάδας, η οποία προετοίμαζε βομβιστική ενέργεια εναντίον του.
Ο πάπας Ιωάννης Παύλος αρχίζει σήμερα περιοδεία σε πέντε χώρες της ΝΑ Ασίας, με πρώτο σταθμό τις Φιλιππίνες (μόνη χριστιανική και, μάλιστα, καθολική χώρα της Ασίας) και, στη συνέχεια, τη Νέα Γουινέα, την Αυστραλία και τη Σρι Λάνκα. Η αστυνομία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε ένα ζευγάρι προερχόμενο από τη Μέση Ανατολή, το οποίο προετοίμαζε βομβιστική επίθεση δίπλα στο διαμέρισμα του ξενοδοχείου, όπου πρόκειται να μείνει ο πάπας.
Αμερικανικές πηγές δήλωσαν πως οι σχετικές πληροφορίες και οι κίνδυνοι θεωρούνται σοβαροί και για αυτό το λόγο πρόκειται να ληφθούν δρακόντεια μέρα ασφάλειας, τόσο στη διάρκεια των πτήσεων, όσο και κατά την παραμονή του πάπα στις Φιλιππίνες.
ΡΩΜΗ. -
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ολοκλήρωσε χτες το απόγευμα τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την επιλογή νέου πρωθυπουργού. Η απόφαση του Σκάλφαρο μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI.
"Ο Σκάλφαρο έχει όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει σήμερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το κάνει και αμέσως", δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι.
Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν χωριστεί σε δύο μέτωπα. Στην παράταξη του παραιτηθέντος κυβερνητικού συνασπισμού, που ζητά ή τον Μπερλουσκόνι πάλι ή πρόωρες εκλογές, βρίσκονται η "Φόρτσα, Ιτάλια!", η "Εθνική Συμμαχία", το Χριστιανοδημοκρατικό Κέντρο και περίπου 50 αντιφρονούντες βουλευτές της "Λίγκας του Βορρά".
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, το Λαϊκό, η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" και η "Λίγκα του Βορρά" υποστηρίζουν ότι πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση υπεράνω των κομμάτων για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κατάστασης και του νόμου αντιτράστ στην τηλεόραση. Δεν είναι σαφές αν τα κόμματα αυτά συμφωνούν μεταξύ τους για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται αποφασισμένος να διερευνήσει και άλλους δρόμους πριν από τις πρόωρες εκλογές. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε τρία ονόματα για την πρωθυπουργία μιας κυβέρνησης, που θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τη συναίνεση των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων. Πρόκειται για δύο οικονομολόγους, τον Μάριο Μόντι και τον Ρομάνο Πρόντι, ενώ, σαν τρίτο όνομα, συζητιέται αυτό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Φραντζέσκο Κοσίγκα.
Χωρικοί της πολιτείας Τσιάπας διαβάζουν ανακοίνωση, με την οποία απαιτείται η αντικατάσταση της σημερινής μεξικανικής κυβέρνησης από προσωρινή κυβέρνηση
* Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε αργά χτες το βράδυ αίτημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ολοκληρωτική κατάργηση της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές. Αντίθετα, ενέκρινε την διεξαγωγή τριών δημοψηφισμάτων για την αναθεώρηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου της ιδιοκτησίας των τηλεοπτικών καναλιών.