ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο θάνατος του στρατηγού Ρενέ Μπαριέντος Ορτούνιο

44ο ΜΕΡΟΣ

Ο Ρενέ Μπαριέντος ακολουθούμενος από τον υπασπιστή του, λοχαγό Λεοβιχίλντο Ορεγιάνα και τον πιλότο υπολοχαγό Κάρλος Ραφαέλ Εστίβαρις, έφτασε στις 11 και μισή το πρωί στις 27 Απρίλη του 1969 στο χωριό Αρκε, σε απόσταση κάπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοτσαμπάμπα.

Το ελικόπτερο Η - 23 FAB - 602 της πολεμικής αεροπορίας της Βολιβίας ακούμπησε μαλακά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του φτωχικού αυτού χωριού. Το υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές. Στις δύο το μεσημέρι έπρεπε να βρίσκεται στην Τακοπάγια, αλλά είχαν ετοιμάσει προς τιμήν του γεύμα, πράγμα που καθυστέρησε την αναχώρηση για περισσότερο από μισή ώρα. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπαριέντος επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο, που ενώ έπαιρνε ύψος και μπροστά στα περίεργα μάτια των αγροτών, ανατινάχτηκε στον αέρα, έπεσε κάτω και τυλίχτηκε στις φλόγες. Τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων ειδήσεων έλεγαν ότι "ο καιρός ήταν αίθριος, ο ουρανός καθαρός και ο αέρας λίγος".

Στρατιωτικές πηγές της Βολιβίας διαβεβαίωσαν ότι ήταν μια απόπειρα που είχαν πραγματοποιήσει αντίπαλες πολιτικές ομάδες, που είχαν συμφέρον να τον εξοντώσουν, για να φέρουν στην εξουσία τον Οβάντο. Αυτοί που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ανέφεραν ότι υπάρχουν αποδείξεις και μαρτυρίες ότι τέσσερα άτομα που είχαν τοποθετηθεί σε χαντάκια στο δρόμο, πυροβόλησαν το ελικόπτερο, πράγμα που προκάλεσε την έκρηξη και μετά την πυρκαγιά. Ωστόσο, η επίσημη πλευρά υποστηρίζει ότι το ατύχημα προκλήθηκε όταν το ελικόπτερο χτύπησε σ' ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης, αν και κοντά στον τόπο του ατυχήματος υπήρχε μόνο ένα παλιό τηλεφωνικό καλώδιο, πολύ λεπτό και χαμηλής τάσης.

Αλλες στρατιωτικές πηγές της Βολιβίας ισχυρίζονταν ότι η απόπειρα εκτελέστηκε στις 27 του Απρίλη, επειδή είχε αποκαλυφθεί το σχέδιο του Μάη, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε η πρόθεση να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να εξαπολυθεί μια άγρια καταστολή που θα επέτρεπε να εξοντωθούν δεκάδες πολίτες και στρατιωτικοί μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Αυτές οι πηγές έλεγαν ότι ο Οβάντο διέταξε να εκτελεστεί η απόπειρα, ενώ αυτός θα βρισκόταν σε επίσημη αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να μπορείνα δικαιολογηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια να πέσουν οι ευθύνες ή οι υποψίες στο άτομό του και, ταυτόχρονα, να καθησυχάσει και να δώσει εγγυήσεις στους Βορειοαμερικανούς.

Το ταξίδι του Μπαριέντος στο χωριό Αρκε ήταν καταγραμμένο στην προεδρική ατζέντα και ήταν δημόσια γνωστό.

Ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος Κάρλος Μαρία Γκουτιέρες έγραψε ότι ο πατέρας του υπασπιστή Λεοβιχίλντο Ορεγιάνα διαβεβαίωσε ότι το πτώμα του γιου του παρουσίαζε πληγές από σφαίρες. Επίσης, είπε ότι ξεθάφτηκε το πτώμα του πιλότου Κάρλος Ραφαέλ Εστίβαρις, για να γίνει νέα αυτοψία και αποδείχτηκε η ύπαρξη μιας τρύπας από σφαίρα στη νεφρική χώρα, κι ότι ο Μάριο Μπολίβαρ, υπολοχαγός της αστυνομίας που βρισκόταν στο Αρκε την ημέρα του ατυχήματος, δήλωσε πως την ώρα που έπεφτε το ελικόπτερο είδε τρεις ανθρώπους να τρέχουν προς τα εκεί, να το εξετάζουν και μετά να τρέπονται σε φυγή προς την πλευρά του βουνού. Ο Μπολίβαρ πρόσθεσε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από ανωτέρους του, για να μην αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία.

Αυτοί που έχουν πειστεί ότι ήταν απόπειρα, διαθέτουν περισσότερα στοιχεία. Για παράδειγμα, την ώρα που το ελικόπτερο απογειωνόταν από το χωριό Αρκε, και πριν ακόμα εκραγεί, το "Ράδιο ελ Κόντορ" - της πόλης Ορούρο- σε κοινή μετάδοση με το "Ράδιο Αλτιπλάνο" - της Λα Πας - μετέδωσε την πληροφορία του θανάτου του Μπαριέντος, και μάλιστα πριν αυτή γίνει γνωστή στους αρμόδιους επίσημους οργανισμούς. Αυτό δημιούργησε σύγχυση και έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω του πολύπλοκου χώρου, της έλλειψης επικοινωνίας και της απόστασης του Ορούρο, πράγμα που έκανε το "Ράδιο Οφισιάλ Ιγιμάνι" να διαψεύσει αμέσως την πληροφορία, κάτι πολύ σημαντικό.

Σύμφωνα με μερικούς παρατηρητές, η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ήταν άσχετη με το σχέδιο της απόπειρας δολοφονίας, αντίθετα γνώριζε λεπτομέρειές του και μάλιστα δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Ο πρόεδρος της Βολιβίας ήταν ένα άτομο χωρίς καθόλου κύρος, δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους, κυρίως γιατί ήξερε πολλά. Το καλύτερο που μπορούσε να του συμβεί ήταν να πεθάνει. Εκείνο που τράβηξε την προσοχή αυτών των παρατηρητών ήταν ότι η πρεσβεία δέχτηκε την είδηση με ηρεμία έως και με ικανοποίηση που δεν κρυβόταν.

Αυτές οι πηγές σημείωσαν ότι οι στρατηγοί Χουάν Χοσέ Τόρες και Σέσαρ Ρουίς έσπευσαν αμέσως στο Γενικό Αρχηγείο του Μιραφλόρες. Από εκεί επικοινώνησαν με τον Οβάντο, που συμπτωματικά βρισκόταν εκείνη την ώρα στην πρεσβεία της Βολιβίας στην Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή απόγευμα.

Τρία γεγονότα τράβηξαν την προσοχή των παρατηρητών: Η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που ενήργησε ο συνταγματάρχης Ρέκε Τεράν, διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής, που βρισκόταν στην άλλη άκρη της βολιβιανής πρωτεύουσας, αφού ήδη στις 3 το μεσημέρι είχε καταλάβει το Προεδρικό Μέγαρο, κλείνοντας όλες τις πόρτες και απαγορεύοντας την είσοδο σε υπουργούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους. Η ταχύτητα με την οποία οι τρεις στρατηγοί συμφώνησαν να στηρίξουν τον Λουίς Αδόλφο Σίλες Σαλίνας για τη θέση του νέου προέδρου και η ταχύτητα της ανακοίνωσης με την οποία αυτό έγινε γνωστό στην κοινή γνώμη στις 15.45, δηλαδή πριν περάσουν καν δύο ώρες από το θάνατο του Μπαριέντος, και παρά το γεγονός ότι δύο από τους στρατηγούς βρίσκονταν στη Λα Πας και ο άλλος στην Ουάσιγκτον.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 45ο ΜΕΡΟΣ

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕ
Καταδικασμένες πριν αρχίσουν

Ξεκίνησαν χτες, υπό το βάρος των απειλών του Ρ. Ντενκτάς, οι απευθείας συνομιλίες των δύο ηγετών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Με δυσοίωνες προοπτικές, λόγω της προκλητικής αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, άρχισαν χτες στο Μοντρέ της Ελβετίας οι συνομιλίες μεταξύ του Γλ. Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς,με στόχο την προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Διάχυτη είναι σε διπλωμάτες και διεθνείς αναλυτές η εκτίμηση ότι οι προοπτικές για επίλυση του προβλήματος είναι ελάχιστες. Οι συνομιλίες του Μοντρέ αναμένεται να διαρκέσουν πέντε μέρες, χωρίς κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καραδοκεί για να παρέμβει την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ρ. Ντενκτάς, κατά την άφιξή του στην Ελβετία, κάλεσε τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που θα εποπτεύει τις συνομιλίες, να δεχτεί να μπουν οι συνομιλίες σε νέα γραμμή με βάση την ισότητα. "Η προσπάθεια, είπε ο Ντενκτάς, να συσταθεί μια ομοσπονδία απέτυχε, γιατί κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να τεθεί σε εφαρμογή μόνο μεταξύ ίσων. Αυτή η ισότητα καταστράφηκε από τον κόσμο που αντιμετωπίζει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ως κυβέρνηση όλων των Κυπρίων... αυτό πρέπει να διορθωθεί, αν προσδοκούμε μια λύση. Πρέπει να βρεθεί νέα πορεία - στη βάση της απόλυτης πολιτικής ισότητας - πολιτικής ισότητας". Αυτό σημαίνει, για τον Ντενκτάς, εκ περιτροπής προεδρία, πραγματική συγκυβέρνηση με τους Ελληνοκύπριους και ίσα κυριαρχικά δικαιώματα.

Επίσης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελβετία το αίτημα για το "πάγωμα" των ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Μάλιστα, απείλησε ότι θα διακόψει οριστικά τις συνομιλίες, αν αρχίσουν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης,πριν την αναχώρησή του για την Ελβετία σε δηλώσεις του απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε αναφορικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο Μοντρέ. Είπε, ωστόσο, ότι μεταβαίνει στο Μοντρέ έχοντας την ομόφωνη θέση των κομμάτων σε τρία σημεία: Πρώτον ότι θα έπρεπε να πάει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες. Δεύτερον ότι θα υποβάλει τις παρατηρήσεις της πάνω στο δεύτερο έγγραφο του Κόρντοβεζ. Και τρίτον ότι η ελληνική πλευρά μεταβαίνει με πολλή θέληση για να συνομιλήσει επί των βασικών πηγών του Κυπριακού.

Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στο Μοντρέ και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι αναχώρησαν χτες. Για το Μοντρέ αναχώρησαν επίσης σήμερα με το ίδιο αεροπλάνο ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυρ. Ροδουσάκης και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γ. Φεϊσέλ.

Σε δηλώσεις του προτού αναχωρήσει, ο Γ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα θεωρήσουν επιτυχία εάν στο Μοντρέ ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συμφωνήσουν πάνω σε μια κοινή θέση για να προχωρήσει η διαδικασία που έχει αρχίσει από το Τράουτμπεκ. Εναπόκειται, είπε, στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν.

Εμείς, συνέχισε, αναμένουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους επί του δεύτερου εγγράφου του Ντιέγκο Κόρντοβεζ και να δείξουν τη δέσμευσή τους για να υπάρξει κοινή θέση για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν σχετικά τόσο με τις διαδικαστικές πτυχές όσο και με το πρόγραμμα εργασίας, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης την οποία επιδιώκουμε. Σε ερώτηση εάν έχει προγραμματιστεί τρίτος γύρος απευθείας συνομιλιών, ο Γ. Φεϊσέλ απάντησε ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τίποτε.

Εκδήλωση στο Περτούλι

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις θα τιμήσουν τα 55 χρόνια από την ίδρυση του θρυλικού ΕΛΑΣ και τα 54 χρόνια από τη λειτουργία και δράση του Γενικού Στρατηγείου στο Περτούλι Τρικάλων. Η πανελλαδική αυτή εκδήλωση τιμής θα γίνει στις 16 και 17 Αυγούστου 1997 στο Περτούλι. Την κύρια ευθύνη για το πρόγραμμά της θα έχει η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλίας με τις 4 Νομαρχιακές Επιτροπές.

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Αττικής και οι υπόλοιπες Περιφερειακές Επιτροπές περιοχών υπόσχονται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για πολυπληθή συμμετοχή, προκειμένου να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο, αλλά και για ψυχαγωγία. Για πληροφορίες (συμμετοχή, πούλμαν, έξοδα κλπ.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και στο τηλέφωνο 8831.368, 8234.296 και 3844.853.

  • Τη συμμετοχή του στην πανελλήνια εκδήλωση στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ (έδρα του Γενικού Στρατηγείου) στις 16 και 17 Αυγούστου, για να τιμήσει τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Μενιδίου. Τα έξοδα συμμετοχής είναι 4.000 δραχμές για το ξενοδοχείο και 1.000 δραχμές για τα πούλμαν. Πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής κάθε Τρίτη και Παρασκευή 6-8 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2467.010 και κάθε μέρα στα 2443.024 και 2440.959.
  • Το Παράρτημα Χαλανδρίου,συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις στο Περτούλι,δρομολογεί πούλμαν που ξεκινούν το Σάββατο 16-8-97 από την πλατεία Χαλανδρίου στις 7.50 πμ και από την πλατεία Χίου στις 8 πμ.Για περισσότερες πληροφορίες κάθε μέρα από τις 7 έως τις 10 μμ στο τηλέφωνο: 6711.404. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι το βράδυ σήμερα 12-8-97.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης καλεί, επίσης, τους αγωνιστές και αγωνίστριες σε συμμετοχή.

Η Πανελλήνια Ενωση Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 8831.368.

  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό στα μέλη του ότι το πούλμαν για το Περτούλι ξεκινά στις 7.30 πμ το Σάββατο 16-8-97 από τη διασταύρωση "Ψαράδικα" Αρτέμιδας (Λούτσας).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ