ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα ελπίδας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αβάνα της Κούβας, το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για την παγκόσμια προοδευτική νεολαία. Το διεθνιστικό αυτό ραντεβού των πάνω από 12.000 νέων αντιπροσώπων από όλες τις γωνιές του πλανήτη στέλνει ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα σε χαλεπούς καιρούς για το παγκόσμιο προοδευτικό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Τη διαφύλαξη της ενότητας του κινήματος της νεολαίας και των φοιτητών στηνπάλη, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Και μόνο το γεγονός της συνέχισης του θεσμού του Φεστιβάλ, ενός θεσμού που συνδέθηκε με τις πιο προοδευτικές ιδέες των λαών και της νεολαίας που έβγαιναν νικητές στη μάχη με τον φασισμό, είναι κάτι που γεμίζει με υπερηφάνεια κάθε προοδευτικό άνθρωπο και πολύ περισσότερο, τους νέους που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην πάλη των λαών, ενάντια στα νέα δεινά που έφερε η ενδυνάμωση του καπιταλισμού μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, για τους ίδιους τους λαούς τους και για τους εργάτες και νέους σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από τον πλούσιο προβληματισμό των συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, καταδικάστηκαν οι επιθετικές πολιτικές του διεθνούς ιμπεριαλισμού και οι νέες αντιδραστικές προσαρμογές του, που έχουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατών και των νέων. Καθοριστικής σημασίας ήταν η παρουσία και παρέμβαση των δεκάδων κομμουνιστικών νεολαιών, καθώς και των δεκάδων προοδευτικών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, που συνέβαλαν όχι μόνο στη συνέχεια του θεσμού του Φεστιβάλ, αλλά και στον προσανατολισμό του κινήματος της νεολαίας. Η διασφάλιση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της διοργάνωσης αποκρυσταλλώθηκε - με βάση το επίπεδο ανάπτυξης του παγκόσμιου κινήματος νεολαίας - και στην τελική διακήρυξη και ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες, που υπάρχουν για να εκφραστεί πιο ξεκάθαρα και αποφασιστικά η αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση στο μέλλον.

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Ιούλη έως τις 5 Αυγούστου στην Αβάνα της ηρωικής Κούβας πήρε άξια τη σκυτάλη από την Πιονγκ Γιανγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, το 1989, μετά από δυσκολίες 8 χρόνων. Μόνο με την αποφασιστική δουλιά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και τη μεγάλη προσφορά του ηρωικού λαού του Νησιού της Επανάστασης, έγινε κατορθωτό αυτό το μεγάλο συναπάντημα ιδεών και νεολαίων από όλο τον κόσμο. Μέσα από το Φεστιβάλ εκφράστηκε ξεκάθαρα η αλληλεγγύη των νέων προς την ηρωική Κούβα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι αυτός ο μαχητής λαός, που παλεύει μέσα στη φωλιά του λύκου, κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, καταφέρνει να αντιστέκεται και να χτίζει τη δική του σοσιαλιστική κοινωνία, δίνοντας ταυτόχρονα χώρο έκφρασης σε όλη την παγκόσμια προοδευτική νεολαία.

Ετσι, η δέσμευση της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή τα επόμενα χρόνια, του 15ου Φεστιβάλ, είναι θετικό γεγονός. Χρειάζεται, όμως, να συνδυαστεί με την ανάπτυξη της πάλης από τα κινήματα της νεολαίας σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να αποτελέσει βήμα έκφρασης και ανταλλαγής των νέων εμπειριών τους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίσταση στο συμβιβασμό και την υποταγή

"Αν η προσπάθεια συμβιβασμού και υποταγής δεν αποκρουστεί - και, μάλιστα, έγκαιρα - είναι ορατός ο κίνδυνος να σφραγίσει τη ζωή της χώρας μας για πολλές δεκαετίες", προειδοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε μεγάλη συνεστίαση που οργάνωσε η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ στον Αγιο Δημήτριο Κεφαλονιάς.

Στη συνεστίαση πήραν μέρος μαζικά κομμουνιστές και κομμουνίστριες και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι του νησιού με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή νέων ανθρώπων και ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, ενώ πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά την προφεστιβαλική εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΝΕ και αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για το νησί.

Μιλώντας στους κατοίκους του χωριού Αγιος Δημήτριος, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ακόμα πως με την πάροδο του χρόνου και τις αρνητικές εξελίξεις που μεσολαβούν, η κατάσταση της χώρας μας επιδεινώνεται και μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γίνονται πιο πολύπλοκα. Σαν κατ' εξοχήν τέτοια προβλήματα ανέφερε τη γνωστή Συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, σύμφωνα με την πάγια αμερικανική απαίτηση.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ συνεχίζει την πάλη του με άξονα την αντίσταση στη Νέα Τάξη. Σε άλλο σημείο τόνισε πως το ΚΚΕ αποδέχεται την πρόκληση του πρωθυπουργού για την "πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών" και θα πάρει μέρος σ' αυτές προσπαθώντας να επιτύχει τη συμπαράταξη όλων των λαϊκών δυνάμεων, εκείνων οι οποίες, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, είναι πρόθυμες να αντιπαλέψουν τον εκμαυλιστικό συμβιβασμό.

Ο πόλεμος, κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα, δεν κρίνεται από αποτυχίες ή επιτυχίες στις επί μέρους μάχες. Ο 21ος αιώνας, οι πρώτες κιόλας δεκαετίες του θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο το σοσιαλισμό.

Χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη στελεχών του Κόμματος από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την προετοιμασία για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Επίσης χτες, ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, παραβρέθηκε και μίλησε για τα νέα μέτρα Αρσένη για την παιδεία, σε σύσκεψη όπου πήραν μέρος Κνίτες και εκπαιδευτικοί.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Εντονες αντιδράσεις για την πρόκληση

Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η ψήφιση από το β' θερινό Τμήμα της Βουλής, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την ομόθυμη στήριξη της ΝΔ, της τροπολογίας για την προκλητική αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης και, μάλιστα, αναδρομικά από το 1996. Δεκάδες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από φορείς και άλλους παράγοντες της κοινωνικής ζωής, καταγγέλλουν την απόφαση των βουλευτών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και εκφράζουν την αγανάκτηση των εργαζομένων που βιώνουν την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανέχεια. Την ίδια ώρα το ΚΚΕ, που αντιτάχθηκε και καταψήφισε σαν πρόκληση τη σχετική τροπολογία, αποφάσισε να διαθέσει το σχετικό ποσό για κοινωφελείς σκοπούς. Οσον αφορά τις αντιδράσεις των μαζικών φορέων, ανάμεσα στους άλλους:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Περιοχής Πάτρας με ανακοίνωσή του τονίζει: "Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα που αποδεικνύει τη σταθερή ταξική γραμμή των εθνοπατέρων του δικομματισμού", ενώ επισημαίνει πως "σε μια περίοδο άγριας μονόπλευρης αντεργατικής λιτότητας χωρίς τέλος, αποδεικνύουν το φαρισαϊσμό τους, όταν δηλώνουν ότι η αντοχή της οικονομίας δεν επιτρέπει αυξήσεις για τους εργαζόμενους".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά και περιχώρων ΙΚΑ διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την κυβέρνηση Σημίτη που δίνει τεράστια αύξηση στους βουλευτές, τη στιγμή που δίνει αυξήσεις στους συνταξιούχους 2,5 και 2% και τους έχει φέρει σε απόγνωση. Και, μάλιστα, δηλώνει πως θα συνεχίσει την ίδια πολιτική το 1998. Ο Σύνδεσμος καλεί τους συνταξιούχους σε ετοιμότητα "για να σταματήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εκτελεί εντολές των Βρυξελλών".

Το Συνδικάτο των με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Δήμου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι, "η ενέργεια αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα της ΝΔ, αποτελεί την πιο κυνική πρόκληση προς τον ελληνικό λαό και περιφρόνηση με υποτίμηση της νοημοσύνης του. Πώς είναι δυνατόν, τονίζεται, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες να δέχονται και να ζουν πιο σκληρή λιτότητα και το μισό του ελληνικού λαού να ζει στα όρια της φτώχειας και πιο πολλοί κάτω απ' αυτά. Η ανεργία να φουντώνει και οι βουλευτές να ψηφίζουν αυξήσεις των μισθών τους...". Η ανακοίνωση - καταγγελία απευθύνεται επίσης στις ηγεσίες των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, γιατί δεν παίρνουν θέση.

Την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει τη βουλευτική αποζημίωση, όταν για τους εργαζομένους και συνταξιούχους έχει επιβληθεί λιτότητα "χωρίς ημερομηνία λήξης", καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Ακόμη, καταγγέλλουν τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης και κρίνουν την τακτική τους ως υποκριτική και βάναυση, καθώς το 1998 σημαίνει για εργαζόμενους και συνταξιούχους "περισσότερο σφίξιμο του ζωναριού". Καλούν όλους τους συνταξιούχους "να πληρώσουν, όταν έρθει η ώρα, όπως τους αξίζει, αυτούς που ψήφισαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στην πρόκληση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Το ΚΚΕ θα διαθέσει τις παροχές που δόθηκαν στους βουλευτές για κοινωφελείς σκοπούς

Με ανακοίνωση του ΓΤ της ΚΕ το ΚΚΕ κάνει γνωστό ότι, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αποφάσισε να διαθέσει τα ποσά που προκύπτουν για τις βουλευτικές αποζημιώσεις για κοινωφελείς σκοπούς. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

Το ΚΚΕ διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής για την αύξηση των αποζημιώσεων των βουλευτών σε μια περίοδο που η πλειοψηφία του λαού καταδικάζεται σε σκληρή και μακρόχρονη λιτότητα.

Ανεξάρτητα απ' τις υπαρκτές ή όχι ανάγκες των βουλευτών, το πολιτικό και ηθικό θέμα που έχει γεννηθεί είναι μεγάλο. Δεν μπορούν από τη μια μεριά η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής να επιβάλλουν στο λαό λιτότητα και από την άλλη να προβαίνουν σε παρόμοιες πράξεις, που προκαλούν δικαιολογημένα την οργή του λαού.

Το ΚΚΕ, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που έχει, αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει τις παροχές που δόθηκαν στους βουλευτές. Το ποσόν αυτό θα διαθέσει: Ενα μέρος στο "Σπίτι του Αγωνιστή", κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο η κυβέρνηση έχει χρέος να στηρίξει οικονομικά. Ενα άλλο μέρος για το Ταμείο της "Δημοκρατικής Μέριμνας", φορέα που έχει ως αποστολή τη βοήθεια σε αγωνιστές που υποφέρουν. Επίσης, ένα μέρος του ποσού θα διαθέσει για ενίσχυση του αγώνα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ κρατούν μόνο ένα μικρό μέρος από τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Αυτές κατατίθενται στο ταμείο του Κόμματος, με αποκλειστικό στόχο την κάλυψη μέρους των αναγκών του αγώνα του για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων κατά της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, της υγείας και γενικότερα του βιοτικού επιπέδου του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ