ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ

Είναι φανερό ότι οι αγώνες, που αναπτύσσονται τους τρεις πρώτους κιόλας μήνες της θητείας της κυβέρνησης Σημίτη, αποκτούν όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά γνήσιων ταξικών αγώνων.

Πρόκειται για μια αναπότρεπτη εξέλιξη, η οποία οφείλεται πρώτα και κύρια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία οξύνει τις ήδη υπάρχουσες οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις. Η εφαρμογή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, και μάλιστα με τον πιο στυγνό και ανάλγητο κοινωνικά τρόπο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο βίαιο ξεκλήρισμα μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας όπως οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι μικρομεσαίοι κλπ. Ταυτόχρονα, χειροτερεύει, σχετικά και απόλυτα, την κατάσταση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, εξωθώντας τους στην απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια.

Δεν πρόκειται μόνο για εφιαλτική προοπτική, αλλά και για καυτή πραγματικότητα. Αυτή είναι και η ανεξάντλητη πηγή που τροφοδοτεί με μαζικότητα και αποφασιστικότητα τους λαϊκούς αγώνες που έχουν ξεσπάσει. Στην κυριολεξία, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δίνουν μάχη επιβίωσης. Είναι ο σημαντικότερος λόγος που δεν επιτρέπει στα εξεγερμένα λαϊκά τμήματα να κάνουν πίσω, να υποχωρήσουν. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο προς τα πίσω.

Οι πρωτοφανείς σε αντοχή, αποφασιστικότητα, ενότητα και μαζικότητα αγώνες, που δίνονται το τελευταίο διάστημα από τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να κατανοήσει πολύ καλά "ποιος είναι με ποιον" σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Κατ' αρχήν έχει γίνει αντιληπτό από πλατύτερα λαϊκά στρώματα ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης Σημίτη. Τρεις μήνες αποδείχτηκαν αρκετοί για να φανεί ότι η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να "συναινέσει" σε κανένα μέτρο ανακούφισης των λαϊκών μαζών. Καταδείχτηκε, ακόμα και στις λαϊκές μάζες που την ψήφισαν, ότι έχει τάξει τον εαυτό της απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι εχθρός τους. Τα αισθήματά της αυτά τα έχει δείξει με πολύ σαφή τρόπο. Από την αλαζονεία και την υπεροψία απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, μέχρι και τη χρησιμοποίηση άθλιων μεθόδων και μηχανισμών για να γονατίσει και τσακίσει όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την πολιτική της, επειδή, ακριβώς, θίγει τα συμφέροντά τους.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. Εχει σταθερά στο πλευρό της αυτούς που τη στήριξαν και ανέδειξαν, αυτούς τους οποίους υπηρετεί πιστά και αφοσιωμένα μέχρι σήμερα. Εχει δεδομένη την ταξική υποστήριξη και αλληλεγγύη των μεγαλοβιομηχάνων, των μεγαλοεξαγωγέων, των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων. Εχει στο πλευρό της μεγαλοκαναλάρχες, τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, οι οποίοι, όχι απλά βρίσκονται στη διάθεση της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά επιτίθενται κατά των λαϊκών αγώνων, επιχειρώντας να σπείρουν την απογοήτευση, την απάθεια, τη μοιρολατρία και την υποταγή.

Αυτοί είναι και οι κυριότεροι "κοινωνικοί σύμμαχοι" της κυβέρνησης, που φανερά και με κάθε τρόπο επιχειρούν να στηρίξουν την αδιαλλαξία της απέναντι στα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβερνητική πολιτική είναι δική τους πολιτική και η επιτυχία στην εφαρμογή της θα έχει άμεσα αποκρυσταλλώματα στα ταμεία τους. Κυρίως, όμως, ενδιαφέρονται να πετύχουν μια ταξική νίκη, η οποία συνίσταται στην εξουδετέρωση και εξόντωση του λαϊκού κινήματος. Ακριβώς γιατί θέλουν να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει απρόσκοπτα η αντιλαϊκή επέλαση, που έχει με σαφήνεια προδιαγραφεί από την κυβερνητική πολιτική.

Οι αγώνες των αγροτών, των ναυτεργατών, των άλλων εργαζομένων, έχουν συμβάλει σημαντικά για να καταστεί πιο φανερή αυτή η "ταξική συμμαχία" στα μάτια της κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι, αν δε θέλει να χειροτερεύσει η θέση τους, πρέπει να χάσουν οι οικονομικά ισχυροί. Αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να περάσει η αντιλαϊκή καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων. Επιθυμούν να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Κατανοούν ότι το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ δεν προοιωνίζονται τίποτα το καλό και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Συναισθάνονται ότι, παρά τις όποιες επουσιώδεις διαφορές, η μοίρα τους είναι δεμένη με αυτή των αγροτών, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων. Αισθάνονται συμπάθεια και αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Σημίτη έχει κοινωνικά απομονωθεί. Η μεγάλη φιλοδοξία της και υπόσχεση προς την οικονομική ολιγαρχία, να επιβάλει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα με τη συναίνεση της κοινωνίας, των ίδιων των... εργαζομένων, έχει ήδη, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, αποτύχει παταγωδώς. Αντίθετα, έχει εξασφαλίσει τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση, γεγονός που της επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για το άμεσο μέλλον.

Σιγά σιγά και χάρη στους σκληρούς αγώνες που αναπτύσσονται, μεγάλα τμήματα των εργαζομένων αρχίζουν να δίνουν την απάντηση που πρέπει στο ερώτημα "ποιος είναι με ποιον". Διακρίνουν πιο καθαρά ποιες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα τάσσονται στο πλευρό τους, ποιες δημαγωγούν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους και ποιοι "δουλεύουν" ενάντια στα συμφέροντά τους. Στις δύσκολες μάχες που δίνουν αποκαλύπτονται οι πραγματικοί φίλοι και εχθροί τους. Είναι το πρώτο βήμα για τη χειραφέτησή τους από την πολιτική κηδεμονία των πολιτικών εκφραστών και διαχειριστών του συμφερόντων του σάπιου αυτού συστήματος.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΣΠΟΤ

Ευρύτερα τμήματα του λαού συναισθάνονται ότι, παρά τις όποιες διαφορές, η μοίρα τους είναι δεμένη με αυτή των αγροτών, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων. Αισθάνονται συμπάθεια και αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Σημίτη έχει κοινωνικά απομονωθεί

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Σαφές το μήνυμα των δημοσίων υπαλλήλων

- Πώς εκτιμάτε την τελευταία απεργία της ΑΔΕΔΥ, ποιο μήνυμα έστειλαν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

- Και η προχτεσινή, δεύτερη 24ωρη απεργία μας σημείωσε επιτυχία, παρά τα εμπόδια, τις υπονομεύσεις και άλλες απεργοσπαστικές ενέργειες που έβαλε σε λειτουργία η κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο. Σημαντικό θετικό στοιχείο ήταν η μεγάλη δημοσιοϋπαλληλική συγκέντρωση, που κατά γενική ομολογία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε τα τελευταία χρόνια, μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενεργά και έμπρακτα, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, στο νέο αντεργατικό προϋπολογισμό, καθώς και στο ακραίο αντιδημοσιοϋπαλληλικό μισθολογικό καθεστώς που επιχειρεί να εισαγάγει η κυβέρνηση. Πάνω απ' όλα, όμως, με αυτή τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έστειλαν το σαφέστατο μήνυμα της έντασης και κλιμάκωσης των αγώνων μέχρι τη δικαίωσή τους. Αυτό το μήνυμα αντανακλά και η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για νέα 48ωρη απεργία το Γενάρη.

- Μιλήσατε για υπονόμευση του αγώνα, τι ακριβώς εννοούσατε;

- Πρώτα και κύρια, μέσα από παρασκηνιακές συναντήσεις, μέσα από υπόγειες διαδρομές κυβέρνησης και κυβερνητικών συνδικαλιστών, στα πλαίσια πάντα της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε", καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, αυταπάτες, συντεχνιασμοί και ελιτισμοί. Αποτέλεσμα, κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες μαζί και με τη ΔΑΚΕ και τους ποικιλώνυμους δορυφόρους τους, να διασπούν το μέτωπο των αγώνων, αναστέλλοντας μάλιστα και συμμετοχή Ομοσπονδιών τους στην απεργία, όπως των φοροτεχνικών. Σε αυτά τα πλαίσια και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποκλιμάκωσε και αποσυντόνισε τον αγώνα, με την άρνησή της να συμμετάσχει σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Νοέμβρη. Και στην ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές της ίδιας απόχρωσης ολιγώρησαν και δεν έστερξαν για την επιτυχία της απεργίας. Σε αυτή τη λογική, της αποδυνάμωσης των κινητοποιήσεων, εντάσσεται και η καταψήφιση από τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για τη νέα 48ωρη απεργία. Στο χορό της υπονόμευσης και κατασυκοφάντησης των αγώνων εντάσσονται και τα δημοσιεύματα και οι ανακοινώσεις διαφόρων ΜΜΕ, που μιλούσαν για αποτυχημένη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και για αποστροφή του συνδικαλισμού από τους εργαζόμενους. Βέβαια, όσο το αγωνιστικό μέτωπο, εργατών, αγροτών, ναυτεργατών, μικρομεσαίων, δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων, αντιπαλεύει αποφασιστικά τη βάρβαρη ευρωενωσιακή κυβερνητική πολιτική, τόσο θα εντείνονται τέτοια φαινόμενα διαβολής του κινήματος.

- Ποια μέτρα θα πάρετε για την επιτυχία της νέας απεργίας;

- Από την πλευρά μας, ως "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να κατανοηθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή κοινωνική πολιτική. Να φανούν οι βαθύτερες πολιτικές αιτίες των προβλημάτων. Να αναδειχτούν οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης, που έχουν ως αποτέλεσμα το ραγδαίο πολλαπλασιασμό των υπερκερδών των βιομηχάνων και ταυτόχρονα τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Θα προσπαθήσουμε να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι απέναντι στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης, θα πρέπει να υψωθεί αρραγές το μέτωπο των εργαζομένων, με συνέχιση και ένταση των αγώνων τους. Αυτό το μέτωπο είναι η μόνη ελπίδα και για να αντισταθούν στο νέο αντιλαϊκό φορολογικό και αντιασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για πραγματικές αυξήσεις, για κάλυψη των απωλειών από τη διαρκή λιτότητα, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κύρια της μονιμότητας.

Ντ. Ν.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ συμβουλές προς τους καταναλωτές, για τις μέρες των γιορτών, δίνει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών, όταν αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τις γιορτές (σελίδα 17).

ΟΥΤΕ κατά παραγγελία του Κλίντον να ήταν αυτή η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο Παρίσι: "Ανάπτυξη με ανεργία"! (σελίδα 20).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Ανεβαίνει το θερμόμετρο. Χωρίς καμία αλλαγή θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτό αποφάσισε, χτες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο (σελίδα 22).

"ΛΕΜΕ ΝΑΙ σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Λέμε ΟΧΙ σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά", ήταν το μήνυμα της έκτακτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (σελίδα 25).

ΜΕΓΑΛΗ απώλεια για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο είναι ο θάνατος του μεγάλου Ιταλού ηθοποιού Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, χτες, στο σπίτι του στο Παρίσι, σε ηλικία 72 χρόνων (σελίδα 29).

ΜΕΡΕΣ διακοπών και γιορτών. Μέρες χαράς και παιχνιδιού για τους μικρούς μας φίλους. Καραγκιόζης, γιορταστικές εκδηλώσεις και πολλές πολλές εκπλήξεις περιμένουν τη συντροφιά σας (σελίδα 30).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997: Μεγαλοστομίες το ...έργο της κυβέρνησης. Προκλητική φιέστα υπουργών για να ανακοινώσουν ότι ούτε το 20% των έργων δεν είναι ακόμη έτοιμο (σελίδα 36).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ