ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "δικαιοσύνη" του ψεύδους!

Λυδία λίθος για κάθε αντιλαϊκή προπαγάνδα είναι το ψεύδος. Η κυβέρνηση Σημίτη δε θα μπορούσε να ξεφύγει από την πεπατημένη. Αμέσως μετά τις εκλογές και με ιδιαίτερη ένταση μετά την ανακοίνωση των κατευθύνσεων του προϋπολογισμού για το 1997, η κυβέρνηση, χέρι - χέρι με τους διαφημιστές της, επιδίδεται σε μια επιχείρηση ολοκληρωτικού ψεύδους και παραποίησης της πραγματικότητας, σχετικά με την οικονομική πολιτική για το νέο έτος. Βασικό τους σύνθημα, που παίρνει τη μορφή επαναλαμβανόμενου ρεφρέν, με στόχο την πλύση εγκεφάλου των εργαζομένων, είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνέταξε ένα "σκληρό" προϋπολογισμό, αλλά, ταυτόχρονα, πρόκειται για προϋπολογισμό "δίκαιο"! Για προϋπολογισμό, που επιμερίζει τα βάρη ανάλογα με την οικονομική δύναμη εκείνων που θα πληρώσουν!

Η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Πρόκειται, όχι απλώς για άδικο και αντιλαϊκό, αλλά, ακριβέστερα, για στυγνό προϋπολογισμό αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων. Η γλώσσα των αριθμών, απαλλαγμένη από το περιτύλιγμα των κάλπικων κυβερνητικών λόγων, είναι αμείλικτη:

  • Ως "απόδειξη" της "δικαιότητας" του προϋπολογισμού, προβάλλονται τα μέτρα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, των τόκων των ομολόγων και των παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων (συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά, μετοχές μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών κλπ.). Για να δούμε το "δίκαιο" του πράγματος, δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε τα εξής: Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισ. δραχμές. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από την πολυθρύλητη φορολόγηση των ακινήτων δεν αναμένεται να υπερβούν τα 20 δισ. δραχμές (αν εισπραχτούν και αυτά, αφού το υπουργείο Οικονομικών ..."ανακάλυψε" ότι δεν είναι καταγεγραμμένη και, άρα, ελέγξιμη η μεγάλη κινητή περιουσία) και από τα ομόλογα τα 40 - 50 δισ. δραχμές! Οσο για τα έσοδα από τη φορολόγηση των παραγώγων (εφόσον και αυτά εισπραχτούν, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι συμφωνίες της χώρας με χρηματιστηριακούς οίκους, όπως του Λονδίνου, που αποκλείουν κάθε φορολόγηση των κεφαλαίων που διακινούν), δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 30 δισ. δραχμές. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από τα παραπάνω μέτρα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 90 - 100 δισ. δραχμές, σε σύνολο επιπλέον φορολογικών εσόδων της τάξης του 1 τρισ. δραχμών! Είναι σαφές ότι μπροστά τους "ωχριά" μέχρι και ο Αριστείδης ο Δίκαιος...
  • Οι άμεσοι φόροι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του προϋπολογισμού, θα αυξηθούν με ρυθμούς τριπλάσιους του αναμενόμενου πληθωρισμού! Οσο για τη φορολογία εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 24,5%. Δηλαδή με ρυθμούς τετραπλάσιους (!) του αναμενόμενου πληθωρισμού για το 1997. Από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα είναι σαφές. Από την κλοπή που θα υποστούν οι μικρομεσαίοι, λόγω των "αντικειμενικών" κριτηρίων, και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, της εκτίναξης των τεκμηρίων διαβίωσης και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα. Η παραπάνω αφαίμαξη υπολογίζεται σε 240 δισ. δραχμές. Την ίδια ώρα, τα επιπλέον έσοδα από τη φορολόγηση Νομικών Προσώπων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 δισ. δραχμές... Η σύγκριση είναι καταλυτική. Οι εργάτες, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη κατά 243% υψηλότερα - στον τομέα της άμεσης φορολογίας - από τους βιομηχάνους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες...
  • Στον τομέα των έμμεσων φόρων, οι απολογητές του οικονομικού απαρχάιντ της "σύγκλισης" διατείνονται: "Ουδείς νέος έμμεσος φόρος"! Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Οι νέοι έμμεσοι και κατ' εξοχήν αντιλαϊκοί φόροι - με τη μορφή της αύξησης των ...παλιών - θα ανέβουν κατά 16,3%, δηλαδή κατά 700 δισ. δραχμές. Ο δε ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 14%. Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα θα καταβάλουν επιπλέον φόρους της τάξης των 300 δισ. δραχμών, αλλά είναι αδιευκρίνιστο πόσα από αυτά θα φτάσουν στα ταμεία του κράτους, αφού οι "έχοντες και κατέχοντες" δε δείχνουν ...ιδιαίτερη προθυμία για την απόδοση του ΦΠΑ, τον οποίο, όμως, έχουν καρπωθεί από τους καταναλωτές.
  • Ο "δίκαιος" προϋπολογισμός συμπληρώνεται με το κεφάλαιο "εισοδηματική πολιτική". Εδώ ο "εκσυγχρονισμός" αποτυπώνεται με τη "Μητσοτάκεια" εξίσωση 0%+0%=8%!! Στην πραγματικότητα, οι μισθοί των εργαζόμενων στο δημόσιο, όχι μόνο δε θα αυξηθούν, αλλά θα υποστούν νέα δραματική μείωση, αφού και αυξήσεις δε θα δοθούν, αλλά και ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξης του 6,5%.

Απέναντι σε αυτή τη "δικαιοσύνη", όπως, καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών την υπηρετούν η κυβέρνηση και οι βαστάζοι της, το "δίκαιο" των λαϊκών στρωμάτων προβάλλει αναπόφευκτο: Αγώνας μαζικός και ενιαίος για την ανατροπή της πολιτικής "κοινωνικό πογκρόμ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Φραγμός στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση

Εκπρόσωποι από δεκατρία πρωτοβάθμια σωματεία συναντήθηκαν χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο,επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν δημιουργήσει 13 πρωτοβάθμια σωματεία από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές της χώρας, που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντεργατικής επίθεσης.

Οι συνδικαλιστές εξέθεσαν στον Κ. Στεφανόπουλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως μαζικές απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων, ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, ανατροπή εργασιακών τους κατακτήσεων κ.ά.

Κύρια αιτήματα των σωματείων είναι: Παραγωγική ανασυγκρότηση στη βιομηχανική βάση της χώρας, με τη χάραξη κλαδικών πολιτικών, κόντρα στις απαιτήσεις πολυεθνικών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Μάαστριχτ. Ανασυγκρότηση του ΟΑΕ στην κατεύθυνση της στήριξης και ανάπτυξης κολοσσών, όπως ΛΑΡΚΟ, ΣΟΦΤΕΞ κ.ά. Να μπει φραγμός στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι: Γ. Θεοδώρου,πρόεδρος σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, Γ. Πέρρος,πρόεδρος του ΜΙΝΙΟΝ, Κ. Γεωργακόπουλος,γραμματέας του σωματείου της ΜΙΣΚΟ, Γ. Ποντικός,πρόεδρος του συλλόγου της NATWEST BANK, Χ. Φωτακόπουλος γραμματέας σωματείου της "Κόκα Κόλα" Πάτρας. Επίσης στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Θεοδώρου δήλωσε: "Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς άκουσε με προσοχή. Διατύπωσε και αυτός την αγωνία του και υποσχέθηκε από την πλευρά του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, για να διασφαλιστεί - όπως είπε - η κοινωνική συνοχή που έχει ανάγκη ο τόπος λόγω των μεγάλων εξωτερικών προβλημάτων".

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται να γίνουν ανάλογες συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων, τα σωματεία θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης
Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κατάργησης της επετηρίδας των εκπαιδευτικών ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος, απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, αν και διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου, που φέρουν το υπουργείο να ετοιμάζει νομοσχέδιο γι' αυτό το θέμα. "Δεν έχει τεθεί - είπε - θέμα επετηρίδας και προφανώς δεν ετοιμάζεται κανένα νομοσχέδιο που να αποσκοπεί στην κατάργησή της".Για να έχει όμως "καλυμμένη την πλάτη του", αφού τέτοια σχέδια είναι εν εξελίξει, πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση έχει πει και ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει ότι κανένα μέτρο δεν πρόκειται να λάβει τη μορφή του νομοσχεδίου και να έλθει σ' αυτή την αίθουσα, εάν δεν προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος και βαθύτατος διάλογος. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτε και επομένως θέμα επετηρίδας δεν υπάρχει".

Αχ. Κανταρτζής

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής σημείωσε ότι το πρόβλημα μένει ανοιχτό με ευθύνη της κυβέρνησης και τα δημοσιεύματα του Τύπου είναι πολλά και συχνά, που κάνουν λόγο ότι επίκειται αλλαγή στο ισχύον σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η κατάργηση της επετηρίδας θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών και θα αναβαθμίσει την παιδεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Η αναβάθμιση της παιδείας έχει σχέση με την αύξηση των δαπανών, με τη μείωση των μαθητών κατά τμήμα το πολύ σε 25, με την ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου, έτσι ώστε η εκπαιδευτική δραστηριότητα να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Ολες οι προσπάθειες που γίνονται για την κατάργηση του θεσμού της επετηρίδας, όχι μόνο στη λύση του προβλήματος της ανεργίας δεν πρόκειται να οδηγήσουν, αλλά θα μας επαναφέρουν στο καθεστώς της ρουσφετολογίας και των άλλων παρενεργειών, που είναι γνωστές από το παρελθόν. Επιπλέον ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή των διατάξεων της "Λευκής Βίβλου", όπως επιδιώκει ο ΟΟΣΑ. Γι' αυτό επιμένουμε σε πραγματική δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση της επετηρίδας".

Συνδιάσκεψη της "Κοκκινο-πράσινης Συμμαχίας"

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Καράτσαλο,μέλος της ΚΕ, αναχώρησε χτες για τη Δανία,για να συμμετάσχει στις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης της "Κοκκινο-πράσινης Συμμαχίας", η οποία μεταξύ των άλλων θα ασχοληθεί και με την παραπέρα ανάπτυξη του αντι-Μάαστριχτ κινήματος στη Δανία.

Συνάντηση της "Ομάδας για την Ενωτική Αριστερά"

Με πρωτοβουλία του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Νοέμβρη, στο Βερολίνο,συνάντηση των υπευθύνων των Διεθνών Σχέσεων των κομμάτων που αποτελούν στο Ευρωκοινοβούλιο την "Ομάδα για την Ενωτική Αριστερά".

Θέμα της συνάντησης είναι: Η εξέταση της πορείας της πάλης για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες ενάντια στη Συμφωνία του Μάαστριχτ.

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσουν οι Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κρ. Κυριαζής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ