ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Στον απόλυτο έλεγχο της "Καλτσεστρούτσι"!

Νύχτα υπογράφτηκε η συμφωνία της ντροπής, σύμφωνα με την οποία η Εθνική μεταβιβάζει το 12% των μετοχών της στους Ιταλούς, οι οποίοι τώρα ελέγχουν το 54% του ομίλου! Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταπώληση, ακόμα και κλείσιμο της επιχείρησης. Μαζική μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων χτες. Αρνήθηκε ακόμα και συνάντηση μαζί τους ο Κ. Σημίτης

Ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έγκλημα κατά της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ,ξεπουλώντας ένα ακόμη πακέτο μετοχών στην ιταλική πολυεθνική "Κονκρέτουμ" και παραδίδοντάς της τον απόλυτο έλεγχο του Ομίλου. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλάδου, ενώ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, ανέλαβαν να "περιφρουρήσουν" το Μέγαρο Μαξίμου, από τους χιλιάδες τσιμεντεργάτες που διαδήλωναν κατά του ξεπουλήματος.

Προχτές τη νύχτα υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της ιταλικής "Κονκρέτουμ" (θυγατρική της "Καλτσεστρούτσι"), σύμφωνα με την οποία, η Εθνική παραχωρεί το 12% των μετοχών της ΑΓΕΤ που της ανήκε στους Ιταλούς. Αποτέλεσμα είναι οι τελευταίοι να έχουν πλέον στα χέρια τους το 54% των μετοχών και άρα τον απόλυτο έλεγχο του Ομίλου.

Η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να κατέχει ακόμη το 25% των μετοχών, ωστόσο - σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Εθνικής - αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπουληθεί και άλλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας στους Ιταλούς, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Εφόσον η Εθνική κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15%...".

Ταυτόχρονα αφήνονται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μεταπώληση του Ομίλου ακόμα και για κλείσιμο!Σε αυτές τις περιπτώσεις η Εθνική - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωσή της - απλώς θα έχει "δικαίωμα προτίμησης με ίσους όρους" στην πώληση των μετοχών.

Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς, θα έχει - σύμφωνα με συνδικαλιστές - ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% της παραγωγής και του προσωπικού.Είναι επίσης γνωστό ότι οι ιταλικές τράπεζες που ελέγχουν την "Καλτσεστρούτσι" σχεδιάζουν τη μεταπώλησή της στον όμιλο ΙΤΑΛΤΣΙΜΕΝΤΙ,που εδώ και χρόνια έχει βάλει στο "μάτι" την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Η κινητοποίηση

Χιλιάδες εργάτες τσιμέντου, από όλα τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ, απ' του "ΤΙΤΑΝ" (απ' τα εργοστάσια Ελευσίνας, Πάτρας, Καμάρι), τη "ΧΑΛΥΨ" στον Ασπρόπυργο, τα "Τσιμέντα Χαλκίδας", συγκεντρώθηκαν χτες στις 12.30μμ στην πλατεία Κάνιγγος, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Τσιμεντεργατών για όλο τον κλάδο. Επίσης, σε ένδειξη συμπαράστασης έκλεισαν χτες, όλη μέρα, οι δήμοι του Βόλου και όλα τα καταστήματα της πόλης από τις 12μμ ως τις 1.30μμ.

Οι διαδηλωτές βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως: "Κυβέρνηση σταμάτα τον εμπαιγμό, ή με τη μαφία ή με το λαό" και "Κάτω τα χέρια απ' την ΑΓΕΤ", προχώρησαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών και ΜΑΤ τους έφραξαν το δρόμο.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων. Ο υπουργός, Γ. Πασχαλίδης, που τους δέχτηκε τελικά, αρκέστηκε να πει ότι γνωρίζει τις εξελίξεις με την ΑΓΕΤ και ότι απλώς θα μεταφέρει το ψήφισμά τους στον πρωθυπουργό...

"Δυστυχώς η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει την περιβόητη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας", σημείωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τ. Μάναλης.Ο δε Δ. Παπαϊωάννου,πρόεδρος του σωματείου ΑΓΕΤ Βόλου, τόνισε πως "η κυβέρνηση με αυτή την πράξη της ολοκληρώνει το πολιτικό - εθνικό - οικονομικό έγκλημα που είχε ξεκινήσει το '92 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αθετώντας τις δεσμεύσεις της. Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, καθώς δίνεται η δυνατότητα να αλωθεί όλη η τσιμεντοβιομηχανία από το ξένο καρτέλ".

Η άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί την αντιπροσωπεία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απ' τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι φώναζαν "αίσχος" και "μας πούλησε". Οι συνδικαλιστές τόνισαν πως θα συνεχιστεί ο αγώνας τους, μέχρι να ανατραπεί αυτή η απόφαση της κυβέρνησης.

Μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,ο οποίος δήλωσε σχετικά: "Η απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την ΑΓΕΤ, είναι μια αντεθνική προκλητική απόφαση. Ο πρωθυπουργός δε δέχτηκε την αντιπροσωπεία, παρότι το είχε υποσχεθεί. Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική. Την πολιτική υποδούλωσης, που εξυπηρετεί σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα το ξένο κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αν θέλουν να σωθεί η ΑΓΕΤ και να αναπτυχθεί η χώρα. Θεωρούμε ότι πρέπει να δουν ότι υπάρχει διέξοδος μόνο αν κάνουν τη δική τους επίθεση στις πολιτικές αυτές".

Ντ. Ν.

Ανοιχτή επιστολή απολυμένων

Την έντονη αγανάκτησή τους εκφράζουν, σε ανοιχτή τους επιστολή, οι παράνομα απολυμένοι ναυτικοί μέλη του πληρώματος του κατασχεμένου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου "Νήσος Χίος",χωρίς να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Στην επιστολή - που στέλνουν στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Λιμεναρχείο Πειραιά, στα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ και την ΠΝΟ - αναφέρεται ότι "με ένα, υβριστικού και υποτιμητικού περιεχομένου, έγγραφο το ΔΣ του ΝΑΤ με δικτατορική νοοτροπία αποφασίζει και διατάσσει το κλείσιμο του ναυτολογίου και την απόλυση των μελών του πληρώματος, χωρίς καν να γίνει εκκαθάριση των δεδουλευμένων τους αποδοχών από το λογιστή του πλοίου"!

Οι ναυτικοί ζητούν από όλους τους αρμόδιους να επανεξετάσουν και να ανακαλέσουν την παράνομη απόλυση και κλείσιμο του ναυτολογίου για τα έξι τελευταία μέλη που έμειναν, μέχρι να οδηγηθεί το πλοίο σε πλειστηριασμό, που ακούγεται ότι θα γίνει στις 4 Δεκέμβρη.

Σε αστυνομικό κλοιό η χθεσινή κινητοποίηση!

Σε αστυνομικό κλοιό η χτεσινή κινητοποίηση!

Ψηφίζουν οι ηλεκτρολόγοι

Αύριο Κυριακή 24 Νοέμβρη αρχίζουν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, 26 Νοέμβρη. Τα μέλη του Σωματείου μπορούν να ψηφίζουν την Κυριακή από τις 8πμ έως τις 3μμ και Δευτέρα - Τρίτη από τις 8πμ έως τις 8μμ, στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γ Σεπτεμβρίου 48.

Σε αστυνομικό κλοιό

Με την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό "ντύνει" η κυβέρνηση την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της. Στόχος τους ήταν χτες οι τσιμεντεργάτες, που διαδήλωναν κατά του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έντονη την παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Κλούβες αστυνομικών προπορεύονταν της πορείας από την Κάνιγγος ως τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών και ΜΑΤ είχαν ζώσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να το "περιφρουρήσουν" από τους "εχθρούς" εργάτες! Από τους "εχθρούς" της πολιτικής του ξεπουλήματος στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στις ξένες πολυεθνικές!

Συνάντηση για τη Ζώνη

Αρνητικός παρουσιάστηκε ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για την καταβολή του επιδόματος και τη σφράγιση των βιβλιαρίων σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, στη χτεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα σωματεία της Ζώνης!

Στο αίτημα για επικύρωση με υπουργική απόφαση της έκδοσης επαγγελματικής ταυτότητας, καθώς και και για την αντιμετώπιση της παράνομης απασχόλησης με αυστηρότερο τρόπο, ο υπουργός είπε ότι θα εξεταστεί. Για τη λειτουργία της Επαγγελματικής Σχολής στο Πέραμα, που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι θα το προωθήσει άμεσα. Τέλος, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα που αφορούν τη σφράγιση των βιβλιαρίων και την καταβολή του επιδόματος και αφού έρθει σε επαφή με τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, θα απαντήσει στα σωματεία σε μια βδομάδα.

Στο "αμήν" η ΣΟΦΤΕΞ

Σε επαγρύπνηση καλεί η "Συμπαράταξη". Παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για ξεπούλημα

Σε επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ η "Συμπαράταξη",καθώς - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της - η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης οδηγούν τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας στη συρρίκνωση και τη χρεοκοπία, μεθοδεύοντας έτσι να "μπάσουν" εκκαθαριστή και να ρίξουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Ηδη χτες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος ο γενικός γραμματέας Κ. Σκανδαλίδης,η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας και συνδικαλιστές από τα δυο εργοστάσια. Αυτά, στο φόντο της πρόσφατης υπογραφής της διυπουργικής απόφασης για την πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, της ΚΕΡΑΦΙΝΑΣ, της ΜΕΛ και των ΒΩΞΙΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.

"Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, τονίζει η "Συμπαράταξη",δεν πρόκειται να συναινέσουν και να γίνουν θύματα της "εκσυγχρονιστικής" αποβιομηχάνισης του ΠΑΣΟΚ. Ενωμένοι πάνω στα κοινά προβλήματα, σαν μια γροθιά θα δώσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδιά τους". Αυτό, σαν απάντηση - όπως επισημαίνεται - σε "προβοκατόρικα" δημοσιεύματα, που μιλούν για συναίνεση των εργαζομένων στη διάλυση της επιχείρησης.

Η "Συμπαράταξη" επισημαίνει "τις τεράστιες ευθύνες των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, που με τη στάση τους πάνω στο πρόβλημα διευκολύνουν τέτοια σενάρια" και προτείνει: Αμεση κινητοποίηση του ΔΣ του σωματείου για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να εκθέσει το πρόβλημα και να πάρουν θέση. Συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα. Ενημέρωση της κοινής γνώμης με συνέντευξη Τύπου. Γενική συνέλευση και πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Να σταματήσουν οι παρασκηνιακές κινήσεις του προέδρου του σωματείου, που μόνο ζημιά έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ